icon

Nebezpečné zloženie vôní do prania

quaker
17. aug 2025

Videli ste, aké to má zloženie? Čistá chémia, mimo môjho chápania, ako si to niekto môže dať do práčky a potom sa vytešovať z toho, ako sa mu chémia uvoľňuje z oblečenia a vonia! Sa ľudia zbláznili, ale však niektorí pijú aj MMS kvapky / Savo a sa s tým chvália, že aké super- Čo na zloženie vôní hovorí Chat GPT:

4-tert-Butylcyclohexyl acetate – syntetická vôňa s „sviežo-drevnatým“ tónom, bežne v parfumoch.

Linalool, Linalyl acetate, Citronellol, Geranyl acetate, d-Limonene – aj keď sa v prírode vyskytujú (napr. v levanduli, citrusoch), v priemysle sa vyrábajú synteticky, pretože je to lacnejšie a stabilnejšie.

Hexyl salicylate, Hexylcinnamaldehyde – syntetické kvetinovo-ovocné tóny, dlhá životnosť na textile.

Coumarin – sladká, „mandľovo-vanilková“ vôňa, v prírode napríklad v tonka fazuliach, ale tu syntetická.

Eugenol – klinčeková aróma, zvyčajne synteticky vyrobená.

1-(…-tetramethyl-2-naphthyl)ethan-1-one – tzv. biely pižmový fixátor vône (musk).

2-Methyl-3-(4-isopropylphenyl)propanal – silný syntetický parfumový aldehyd.

δ-Damascenone – intenzívny ružovo-ovocný tón, veľmi silná molekula aj v stopovom množstve.

Výsledok: vôňa je extrémne intenzívna, drží sa na vlákne aj týždne a postupne sa uvoľňuje, ale pri praní nevykonáva žiadnu čistiacu ani dezinfekčnú funkciu. Je to len „dlhotrvajúci parfum na oblečenie“ s potenciálom dráždiť pokožku či dýchacie cesty.

biba_18
17. aug 2025

áno. a?

andrejka2424
17. aug 2025

Nevedela som zloženie,nekupujem po tom,ako to v práci cítim na jednej kolegyni.Je mi z tej intenzívnej vône nevoĺno.

anonym_b899c7
17. aug 2025

@quaker tiez som nad tym rozmyslala, ze aku zvlastnu dobu zijeme, bio, eko, raw matky nedaju dietatu sladkost, ale vonavucke oblecenie alebo oblecenie vyzehlene zehlickou v spreji plnej chemie uz je ok, rovnako ako riady vylestene chemiou z umyvacky.

lasona
17. aug 2025

Viem , čo to obsahuje a preto to nepoužívam. Plus za mňa to smrdí, a nevonia mi to.

jamidea
17. aug 2025

@quaker nech si dava kto chce co chce, jeho zivot, pokial mi to v kancli nesmrdi cely den.
Ja som prave dnes guglila, co pouzit miesto avivaze, lebo aj to je svinstvo. Olejceky su ale ze total odpad

anonym_bea78d
17. aug 2025

@quaker nepoužívam ani aviváž, takže toto môže obsahovať čo chce, čím menej chémie, tým lepšie.

lucka_ke
17. aug 2025

mne to spúšťa migrény len ke´d niekto týmto navoňaný chvíľu stojí vedľa mňa, keby som to na sebe mala celý deň tak ma odvezie záchranka, osobne nechápem či tí ľudia nemajú čuchové bunky alebo čo

anonym_bea78d
17. aug 2025
@lucka_ke

mne to spúšťa migrény len ke´d niekto týmto navoňaný chvíľu stojí vedľa mňa, keby som to na sebe mala celý deň tak ma odvezie záchranka, osobne nechápem či tí ľudia nemajú čuchové bunky alebo čo

@lucka_ke mne stačí chvíľa vo výťahu a idem sa dogrcať

minenkaa
17. aug 2025

@quaker to potom prestaň všetko používať ,lebo chémia v oblečení ,v jedle,v plastoch,drogérii

angeli121212
17. aug 2025

@quaker takže ja osobne neznesiem tieto vône vadia mi sú extrémne silné a bolí ma z nich hlava... Uprednostňujem čapované aviváže v malom množstve, v tak malom, že po väčšine tú vôňu necítiť resp. Cítiť len keď doslova riadne privoniaš k oblečeniu aj to po čase vyprchá...

angeli121212
17. aug 2025
@lucka_ke

@lucka_ke no majú tie bunky otupené ... Aj mne to spúšťa bolesť hlavy je to neznesiteľné

majka2959
17. aug 2025

@quaker Tiež som to zažila pri ubytovaní v jednom hoteli, kde bola nemožne prevoňaná bielizeň a deka, že som z toho nemohla zaspať. Nechápem to. Bielizeň má voňať hlavne čistotou.

anonym_0caa5e
17. aug 2025

To iste repelent.. .fuj

anonym_9754c3
17. aug 2025
@jamidea

@quaker nech si dava kto chce co chce, jeho zivot, pokial mi to v kancli nesmrdi cely den.
Ja som prave dnes guglila, co pouzit miesto avivaze, lebo aj to je svinstvo. Olejceky su ale ze total odpad

@jamidea a čo teda použiť namiesto aviváže?

anonym_d36819
17. aug 2025

@quaker A načo to Ty tu až tak riešiš. Veď to nekupuj a hotovo. Kto chce si kúpi, kto nechce nekúpi. Načo sa staráš, či to iní používajú. Každého osobné rozhodnutie. Ideš meniť svet a zvyklosti ľudí ?

jamidea
17. aug 2025
@anonym_9754c3

@anonym_9754c3 jedine biely ocot som nasla zatial.

janetinka27
17. aug 2025
@anonym_9754c3

@anonym_9754c3 nic, nechyba nam

lucka_ke
17. aug 2025
@anonym_d36819

@quaker A načo to Ty tu až tak riešiš. Veď to nekupuj a hotovo. Kto chce si kúpi, kto nechce nekúpi. Načo sa staráš, či to iní používajú. Každého osobné rozhodnutie. Ideš meniť svet a zvyklosti ľudí ?

@anonym_d36819 ide to do čističiek odpadových vôd a odtiaľ do mora, ovplyvňuje ekosystém, ľudia by mali pozerať aj na prírdu nie len na seba

anonym_868e4c
18. aug 2025

Nech sa každý stará o seba ✌️✨

janetinka27
18. aug 2025

@quaker moja endokrinologicka ma upozornila, aby som aspon dietatu oplachovala riad z umyvacky a nepouzivala avivaz a neprehanala to s kozmetikou atd, vsetko sa dostava do tela a mnohe latky vyrazne negativne ovplyvnuju endokrinny system