icon

Používanie ručnej naparovačky na bábätkovské oblečenie

frida1990
11. nov 2025

Ahojte, používate niekto ručnú naparovačku, na bábätkovské veci? Ide mi čisto iba o to, aby som zabezpečila zabitie baktérií, vírusov či roztočov. Napriek tomu, že väčšinu vecí mám čisto bavlnených, na štítkoch a uvádza pranie na 30 °C čo sa mi teda zrovna nepáči (predstavovala som si skôr pranie na 60 °C). Myslíte, že v prípade novorodenca stačí prať na 30 stupňov a potom použiť ručnú naparovačku?
Mohla by som naparovačkou prejsť napríklad aj hniezdo, či matrac alebo iné veci, ktoré bude bábo používať? Ide mi zasa o účel dezinfekcie. Máte s tým nejakú skúsenosť?
Vopred ďakujem.

martinmmartin
11. nov 2025

@frida1990 ak chces naozaj zabijat tak to fukni do mrazaku. S naparovacom nemas kontrolu kolko stupnov mas v hlbsich vrstvach. Plus mrazak bude setrnejsi na vlakna a zabija spolahlivo

mullerova46
11. nov 2025

@frida1990 periem všetko na 60 teda okrem hniezda a podobne čo je plnené umelým vláknom 🙂 určite vyskusaj naparovat nemalo by to ublížiť materiálu

frida1990
autor
11. nov 2025
@martinmmartin

@frida1990 ak chces naozaj zabijat tak to fukni do mrazaku. S naparovacom nemas kontrolu kolko stupnov mas v hlbsich vrstvach. Plus mrazak bude setrnejsi na vlakna a zabija spolahlivo

@martinmmartin ďakujem za tip, no to je absolútne bez šance, mraziak máme plný a nepríde mi to praktické na pravidelné používanie

frida1990
autor
11. nov 2025
@mullerova46

@frida1990 periem všetko na 60 teda okrem hniezda a podobne čo je plnené umelým vláknom 🙂 určite vyskusaj naparovat nemalo by to ublížiť materiálu

@mullerova46 ďakujem a hniezda perieš iba na 30? Nezničia sa v práčke? Potom už žiadnu dodatočnú dezinfekciu neriešiš? Začínam si chystať veci a neviem úplne, ako to všetko zabezpečiť tak, aby to bolo naozaj hygienicky čisté

mullerova46
11. nov 2025
@frida1990

@mullerova46 ďakujem a hniezda perieš iba na 30? Nezničia sa v práčke? Potom už žiadnu dodatočnú dezinfekciu neriešiš? Začínam si chystať veci a neviem úplne, ako to všetko zabezpečiť tak, aby to bolo naozaj hygienicky čisté

@frida1990 no mám iba hada okolo postieľky a prala som ho na 40 a dala do sušičky kde tiež dezinfikuje teplota a nezničil sa ale viem že známa ho naparuje 🙂 a neprežívam veľmi dezinfekciu po prvom praní z obchodu lebo predsa len to sú domáce baktérie ktoré sú všade a dieťa začne dávať do úst všetko čo chytí takže som to úplne neriešila 🙂 a používam na pranie ešte sanitol na dezinfekciu oblečenia miesto aviváže lebo veľmi pekne vonia a mám dobrý pocit

anonym_0f6c45
11. nov 2025

Ja som všetko prala na 60 a ked bolo nove tak prezehlila ale potom nič
Bábätko nieje v kontakte s ničím nebezpečným a je ok zdravotne
Myslím, že väčší zmysel ma v neskoršom veku dezinfikovať ako bude chodiť von, na ihriska,medzi deti čo stále sú choré 🙂

anonym_85fe2e
11. nov 2025

nič netreba preháňať. ani dezinfekciu hniezda. majte už rozum.

anonym_5e64c3
11. nov 2025

Pri prvom som vsetko zehlila, prala na 60, cistila vsetko... pri druhom nezehlim, periem vacsinu veci na 40, necham ho, nech je doma aj zo zeme alebo nech sa kludne aj v bahne vyvala, ak chce. Zatial mladsie chore nebolo 🤷‍♀️

frida1990
autor
11. nov 2025
@mullerova46

@frida1990 no mám iba hada okolo postieľky a prala som ho na 40 a dala do sušičky kde tiež dezinfikuje teplota a nezničil sa ale viem že známa ho naparuje 🙂 a neprežívam veľmi dezinfekciu po prvom praní z obchodu lebo predsa len to sú domáce baktérie ktoré sú všade a dieťa začne dávať do úst všetko čo chytí takže som to úplne neriešila 🙂 a používam na pranie ešte sanitol na dezinfekciu oblečenia miesto aviváže lebo veľmi pekne vonia a mám dobrý pocit

@mullerova46 ďakujem, dosť veľa vecí máme z druhej ruky, takže pred prvým použitím určite chcem prádlo vyprať tak, aby bolo čo najviac hygienicky čisté. Skúsim aspoň prvé pranie dať na 60, ako dezinfekciu do práčky dám biely ocot keďže ja klasickú chémiu z drogérie nepoužívam, plus naparovačka, a neskôr už budem môcť troška vypúšťať. Nejakú zvýšenú dezinfekciu budem asi riešiť zas potom až v prípade chorôb

frida1990
autor
11. nov 2025
@anonym_5e64c3

Pri prvom som vsetko zehlila, prala na 60, cistila vsetko... pri druhom nezehlim, periem vacsinu veci na 40, necham ho, nech je doma aj zo zeme alebo nech sa kludne aj v bahne vyvala, ak chce. Zatial mladsie chore nebolo 🤷‍♀️

@anonym_5e64c3 ďakujem, veď ono určite nič nehrozí, to skôr pre môj pocit, prvé bábo, a veci z druhej ruky, tak chcem si to nejako ošetriť ☺️

anonym_0f6c45
11. nov 2025

Ocot je fajn 🙂 to aj ja som presedlala a už dávam do každého prania každému

mullerova46
11. nov 2025
@anonym_0f6c45

Ocot je fajn 🙂 to aj ja som presedlala a už dávam do každého prania každému

@anonym_0f6c45 ja sa bojím používať ocot kvôli gumam v práčke lebo časté používanie vraj ničí gumu. Ale inak tiež umývam doma s octom 🙂 ale z lenivosti mám aj klasický čistiaci na vaňu 😅

frida1990
autor
11. nov 2025
@mullerova46

@anonym_0f6c45 ja sa bojím používať ocot kvôli gumam v práčke lebo časté používanie vraj ničí gumu. Ale inak tiež umývam doma s octom 🙂 ale z lenivosti mám aj klasický čistiaci na vaňu 😅

@mullerova46 tiež ma to veľakrát napadne ale zatiaľ sa.s práčkou nič nestalo 😁 a nedávam ho úplne do každého prania

anonym_3551ab
11. nov 2025

Úplne stačí vyprať všetko na 40C-60C +sanytol na dezinfekciu podľa mna 30C je malo stupňov na pranie a celkovo aj pre pracku nič moc

nikushka8
11. nov 2025

30° je podla mna malo malo na pranie. Vacsinu veci bezne periem na 50°, biele na 60°, iba jemne veci na 40°. Moje deti maju 7 a 5 a stale im zehlim, tak ako aj nam. Ak mate veci z druhej ruky,na zazltnute je super perkarbonat.