icon

Prečo pri vypúšťaní práčky bublajú umývadlá?

25. feb 2025

Dobrý deň, nevie mi niekto poradiť , keď práčka vypúšťa vodu tak mi bubloce umývadlo v kuchyni aj v kúpeľni a neviem čo s tým. Umývadlá pretekajú dobre . Toto je len pri vypúšťani práčky že to ku koncu zabubloce.

beata3232
25. feb 2025

Nič s tým to je normálne

madeincssr
25. feb 2025

Vypustne cerpadielko z pracky vytlaca cez odpadovu hadicu spinavu vodu, ta "pred sebou tlaci vzduch" a ta voda a/alebo vzduch sa odpadovymi potrubiami domu/bytu dostane az do najblizsich sifonov, v ktorych stoji voda a tym padom to v nich "zabuble". Je to v poriadku.

stellarstar
25. feb 2025

Aj ja to mám tak🤣 ale ja to rada počúvam 😁

euka210
25. feb 2025
sticker
autor
25. feb 2025

@madeincssr ďakujem , ono to robí od začiatku ako tu bývame len sa mi zdalo že to je akosi viac

katulienkax
25. feb 2025

no moze byt toho viac lebo uz mate zanesene spinou odpady a to pretlacanie ide tazsie.

katulienkax
25. feb 2025

ak by sa to upchavalo, bude treba zavolat krtkara, aby vam precistil potrubia

autor
25. feb 2025

@katulienkax ano ale zatiaľ všetko odteká dobre

stankadu
25. feb 2025

Ja bývam v dome a mne keď buble umývadlo, tak je zapchatý odtok (rúra) a musíme krtkovat. Umyvadlo aj keď dobre odteká, toto je prvý "príznak upchatia" 😉

autor
25. feb 2025

@stankadu a čím to krtkujete?

stankadu
26. feb 2025

Krtkom, su rozne dlzky

autor
27. feb 2025

@stankadu stačilo sifo dat do odpadov a už to nerobí 🙂

engynka
7. mar 2025

Tu je odpoved z Chat GPT:
Ak pri vypúšťaní práčky bublajú umývadlá, znamená to, že odpadový systém je čiastočne upchatý alebo nemá dostatočné odvzdušnenie. Tu sú možné príčiny:
1. Čiastočne upchaté odpadové potrubie – Usadeniny z pracích prostriedkov, vlasy a nečistoty môžu čiastočne blokovať odtok, čím vzniká podtlak a voda pri vypúšťaní práčky tlačí vzduch späť do umývadla.
2. Nedostatočné odvzdušnenie – Ak kanalizačný systém nemá správne odvzdušnenie (napr. chýbajúca alebo upchatá ventilácia), vzduch sa nemôže voľne pohybovať a hľadá si cestu cez najbližší odtok – teda umývadlo.
3. Nevhodné pripojenie odtoku práčky – Ak je hadica práčky napojená priamo do odpadového potrubia bez sifónu alebo so zlým sklonom, môže to spôsobovať spätné tlačenie vzduchu.

Riešenie
• Skúste prečistiť odtok pomocou zvonu alebo špirálového čističa.
• Skontrolujte, či nie je upchatý strešný odvzdušňovací otvor (ak dom taký má).
• Overte, či má práčka správne zapojený odtok so sifónom.

Ak problém pretrváva, môže byť potrebný odborný zásah inštalatéra na prečistenie a kontrolu celého systému.