Prečo pri vypúšťaní práčky bublajú umývadlá?
Dobrý deň, nevie mi niekto poradiť , keď práčka vypúšťa vodu tak mi bubloce umývadlo v kuchyni aj v kúpeľni a neviem čo s tým. Umývadlá pretekajú dobre . Toto je len pri vypúšťani práčky že to ku koncu zabubloce.
Vypustne cerpadielko z pracky vytlaca cez odpadovu hadicu spinavu vodu, ta "pred sebou tlaci vzduch" a ta voda a/alebo vzduch sa odpadovymi potrubiami domu/bytu dostane az do najblizsich sifonov, v ktorych stoji voda a tym padom to v nich "zabuble". Je to v poriadku.
Aj ja to mám tak🤣 ale ja to rada počúvam 😁

@madeincssr ďakujem , ono to robí od začiatku ako tu bývame len sa mi zdalo že to je akosi viac
no moze byt toho viac lebo uz mate zanesene spinou odpady a to pretlacanie ide tazsie.
ak by sa to upchavalo, bude treba zavolat krtkara, aby vam precistil potrubia
@katulienkax ano ale zatiaľ všetko odteká dobre
Ja bývam v dome a mne keď buble umývadlo, tak je zapchatý odtok (rúra) a musíme krtkovat. Umyvadlo aj keď dobre odteká, toto je prvý "príznak upchatia" 😉
@stankadu a čím to krtkujete?
@stankadu stačilo sifo dat do odpadov a už to nerobí 🙂
Tu je odpoved z Chat GPT:
Ak pri vypúšťaní práčky bublajú umývadlá, znamená to, že odpadový systém je čiastočne upchatý alebo nemá dostatočné odvzdušnenie. Tu sú možné príčiny:
1. Čiastočne upchaté odpadové potrubie – Usadeniny z pracích prostriedkov, vlasy a nečistoty môžu čiastočne blokovať odtok, čím vzniká podtlak a voda pri vypúšťaní práčky tlačí vzduch späť do umývadla.
2. Nedostatočné odvzdušnenie – Ak kanalizačný systém nemá správne odvzdušnenie (napr. chýbajúca alebo upchatá ventilácia), vzduch sa nemôže voľne pohybovať a hľadá si cestu cez najbližší odtok – teda umývadlo.
3. Nevhodné pripojenie odtoku práčky – Ak je hadica práčky napojená priamo do odpadového potrubia bez sifónu alebo so zlým sklonom, môže to spôsobovať spätné tlačenie vzduchu.
Riešenie
• Skúste prečistiť odtok pomocou zvonu alebo špirálového čističa.
• Skontrolujte, či nie je upchatý strešný odvzdušňovací otvor (ak dom taký má).
• Overte, či má práčka správne zapojený odtok so sifónom.
Ak problém pretrváva, môže byť potrebný odborný zásah inštalatéra na prečistenie a kontrolu celého systému.

Nič s tým to je normálne