icon

Prevoňaný byt

jevma
14. okt 2023

Dobrý večer dámy. Čím prevoniavate byt? Ide o to, že nechcem používať chemické vône z drogérie, tak či máte nejaké overené tipy na niečo prirodnejsie, čo je dostatočne cítiť a nezaťaží zbytočne organizmus, ďakujem a prajem pekný večer 😉

Strana
z2
akvi
15. okt 2023

@sisaka prečítaj si niečo o tej katalytickej lampe, nechce sa mi to vysvetľovať, preto aj píšem vyssie, že su na to rozporuplné názory.

betkaulicna
15. okt 2023

@jevma na jeseň a v čase vianoc si robím výluh, alebo ako to nazvať. Teraz napríklad dám do hrnca nakrájaný pomaranč, škoricu, vanilkový extrakt, klinčeky. Kombinácie mením podľa nálady 🙂 zalejem to aby to bolo celé zakryté a potom dolejem ešte 1-2x toľko vody . Lepšie to nevysvetlím 😅 zapnem na miernom plameni. Nádherne to prevonia priestor. Máme tu cca 120m². Vydrží to 2 dni. V čase kúrenia si môžeš odobrať ten výluh do mištičiek a dať na radiátor, aby to v izbách viac voňalo. 🙂
V lete a keď je teplá jar periem závesy, záclony len s avivážom (avivážou? 🙈) a zavesím na koľajničky ešte mokré. Otvorím okná dokorán tak, aby záves bol v Tom otvorenom okne a nádherne tá vôňa prechádza celým priestorom (otváram naraz vo všetkých izbách, prievan vôbec nevadí) a tá vôňa potom fakt.dlho drží 🙂
Písali vyššie, že aviváž je chémia. Ale myslím, že sú aj nejaké šetrnejšie 🙂 alebo si rovno do prania nakvapkaj esenciálny olej. Ten mi tak dlho nevydržal, ale možné že keby si dala viac, fungovalo by to tiež 🙂
Príde mi, že sa tu rozpisujem o objavení Ameriky 😅

tibor79
15. okt 2023

@jevma sprav si domáci osviežovač v spreji z eterickych olejov. Vieš si namiešať aké sa ti páčia. Ja dám trošku alkoholu z lekárne,do toho silicu napr.levandula,bergamot,lebo oleje sú rozpustné v alkohole a doplnim prevarenou vychladnutou vodou.

danica2711
15. okt 2023

ja som zaťažená na levanduľu, mám jej plnú záhradu, takže si každoročne veľa nasuším. Mám ju všade, nielen v skriniach. V predvianočný a vianočný čas používam vanilku a škoricu (vanilkové lusky a kúsky škorice + vonné oleje). Chemické vône fakt nemusím

fauko
Odpoveď bola odstránená
tibor79
15. okt 2023

@fauko to je pravda. Tak načo pridávať navyše aj tam kde netreba?

jevma
autor
15. okt 2023

@tibor79 mám ich doma veľa od Doterry, tak si namiešam. Prišlo mi to zatiaľ ako najlepšie riešenie. Chcem sa spýtať, že aký alkohol myslíš presne z lekárne? Máš nejaký pomer, či len podľa toho akú silnú vôňu chceš mať, tak toľko kvapiek pridáš?

tibor79
15. okt 2023

@jevma ja dávam spiritus dilutus alebo aj obyčajnú vodku. Aby bol neutrálny,bez vône. Ja robím tak približne len. Podľa toho,aka je veľká fľaštička s rozprašovačom. Alkoholu len trochu a kvapiek oleja podľa toho akú intenzívnu vôňu chceš. Inak,sú aj " postupy" na nete k výrobe domáceho osviežovača vzduchu. Skús pohľadať.

lasona
16. okt 2023

@jevma lampa obyčajná a sviecka

Strana
z2