icon

Rady na pranie detského oblečenia s perkarbonátom

terka512
22. okt 2025

Ahojte maminky, prosím o rady. Prať s perkarbonátom idem prvýkrát

Koľko ho dávate na pranie detského oblečenia? Periete na 60 st? (Syn má ekzém, tak som kupila cisty perkarbonát bez aktivátora)

Bežne periem svetlé (teda nielen biele, ale aj béžové) spolu. Môžem perkarbonát z DM použiť aj na pranie béžového pradla a napr bielych Lindex body/ pyžám s obrázkami? Nezmenia farbu?

Ďakujem za vaše skúsenosti 🙂

anonym_d35932
22. okt 2025

@terka512 ja ho používam čistý keď periem na 60 s Taedom keď periem na 40. Sypem od oka a priznám sa není to akože ja neviem štvrť šálky možno aj pol , 3/4 záleží koľko mám prádla. Pridavam aj prach ale ten je tiež eko bio neviem čo bez vône.

anonym_d35932
22. okt 2025
@anonym_d35932

@terka512 ja ho používam čistý keď periem na 60 s Taedom keď periem na 40. Sypem od oka a priznám sa není to akože ja neviem štvrť šálky možno aj pol , 3/4 záleží koľko mám prádla. Pridavam aj prach ale ten je tiež eko bio neviem čo bez vône.

@anonym_d35932 ale teda my nemáme kožné problémy a to som tie prachy vystriedala asi 5-6. Kým som našla mne vyhovujúci. Perkarbonat používam na bledé kvôli skvrnam hlavne od príkrmu.

euka210
22. okt 2025

@terka512 a nestaci prat v Lovele?
Nerypem, kazde dieta je ine. Moji tiez mali exem a prala som v Lovele.

anonym_c82509
22. okt 2025
@euka210

@euka210 napriklad nám Lovelu doktorka zakázala že vôbec nie je vhodná na detskú pokožku tak, ako sa zdá.

anonym_d35932
22. okt 2025
@euka210

@euka210 presne tak Lovela nie je úplne vhodná.... Ani Bupi ani nič podobné. Perkarbonat je úplne čistý jednoduchý a vyčistite ním polku domácnosti.

cimage
22. okt 2025
@anonym_d35932

@euka210 presne tak Lovela nie je úplne vhodná.... Ani Bupi ani nič podobné. Perkarbonat je úplne čistý jednoduchý a vyčistite ním polku domácnosti.

@anonym_d35932 na co vsetko ho pouzivate?

rozculena
22. okt 2025

@terka512 a prášok tam nedávaš?

ekira1
22. okt 2025

@terka512 k prášku s aktivátorom polievkovú lyžicu, ak je veľmi špinavé dve. Periem na nižších stupňoch. Keď malo moje dieťa nejakú kožnú reakciu, prala som farebné v mydlovom slize, biele a bledé v domácom prášku na pranie.
https://kesjar.sk/domaci-prasok-na-biele-pradlo/

anonym_698e7f
22. okt 2025

a povod ekzemu je aky? Lebo ak neboli vylucene potravinove alergie mozes prat aj v svatenej vode a furt ten exem bude...(z vlastnej skusenosti)

anonym_a491d8
22. okt 2025

@terka512 periem svetle na 60 stupňov s pekarbonatom, dávam tam aj dcerine svetle farebné ponožky.. niekedy aj tricko s obrazkom alebo drobnymi obrazkami a nic sa mi neznicilo ani nevybledlo, dokonca som z leta flakate tricka a tie boli syte farby, tak do lavora a 60 stupnovou vodou som zaliala a nic nevybledlo ani sa nezbehlo, ale flaky boli prec. pol práčky prádla dávam 2 PL niekedy 3 keď je viacej špinavé od jedla alebo niečoho.. ale ja dávam aj prasok na pranie. Myslím, že sa ma davat, ešte som necitala, že by niekto pral s čistým pekarbonatom.

rozculena
22. okt 2025
@anonym_a491d8

@terka512 periem svetle na 60 stupňov s pekarbonatom, dávam tam aj dcerine svetle farebné ponožky.. niekedy aj tricko s obrazkom alebo drobnymi obrazkami a nic sa mi neznicilo ani nevybledlo, dokonca som z leta flakate tricka a tie boli syte farby, tak do lavora a 60 stupnovou vodou som zaliala a nic nevybledlo ani sa nezbehlo, ale flaky boli prec. pol práčky prádla dávam 2 PL niekedy 3 keď je viacej špinavé od jedla alebo niečoho.. ale ja dávam aj prasok na pranie. Myslím, že sa ma davat, ešte som necitala, že by niekto pral s čistým pekarbonatom.

@anonym_a491d8 presne,perkarbonát podporuje účinok prášku,nepoužíva sa bez prášku.

terka512
autor
22. okt 2025

Ďakujem veľmi pekne všetkým za praktické rady 🙂

Cisty perkarbonát som myslela tak, že okrem pracieho prachu, čo používame a malému nerobí zle, pridám do prania ešte perkarbonát ale bez aktivátora (o tom som čítala, že u detí s ekzémom môže dráždiť).

Ešte raz veľká vďaka ;)

terka512
autor
22. okt 2025
@anonym_698e7f

a povod ekzemu je aky? Lebo ak neboli vylucene potravinove alergie mozes prat aj v svatenej vode a furt ten exem bude...(z vlastnej skusenosti)

@anonym_698e7f presne si sa trafila.
Malý má alergiu na bielkovinu kravského mlieka, Vaječné bielko a teraz sa mu ekzém vyhodil aj po citrusoch 🙂
Používam bežný detský prášok Bupi od narodenia, po ňom žiadne reakcie nikdy nemal 🙂

anonym_698e7f
23. okt 2025
@terka512

@anonym_698e7f presne si sa trafila.
Malý má alergiu na bielkovinu kravského mlieka, Vaječné bielko a teraz sa mu ekzém vyhodil aj po citrusoch 🙂
Používam bežný detský prášok Bupi od narodenia, po ňom žiadne reakcie nikdy nemal 🙂

@terka512 tak třeba otestovat aj iné alergény - boli? Mojmu vyšlo 20+ alergénov a ekzém robila hlavne pšenica. A ešte sme vraj neskončili lebo zatial robili len do 30. Ale po vylučení pšenice a mlieka sa pokozja vyčistila...občas sa vyhádze ale už to nie je také...

urshullita6541
3. dec 2025

Ahoj 🙂 Perkarbonát je super pomocník, na jednu várku dávam asi 1–2 lyžice a periem na 60 °C, aby dobre zabral a zároveň zlikvidoval baktérie, čo je pri ekzematikoch fajn. Pri béžovom a svetlom prádle som nikdy nezaznamenala zmenu farby a biele Lindex body či pyžamá s potlačou to zvládajú tiež bez problémov, pokiaľ použiješ bežné malé množstvo.
Mne sa osvedčilo kombinovať ho s jemným pracím gélom – napríklad Lotunia prírodný prací gél na biele a svetlé prádlo, ktorý je šetrný aj pre citlivú pokožku a perkarbonát potom slúži už len ako booster. Držím palce, nech sa prádlo pekne vyperie a malému sa ekzém rýchlo upokojí 🤍