Prítomnosť chorých detí v škôlke

lara1128
15. mar 2017

Ahojte, chcela by som sa informovať, ak by mi vedel niekto poradiť na koho sa obrátiť ak škôlku sústavne navštevujú choré deti a ich rodičia sú zaslepení. Môj syn je stále chorý kvoli tomu a už mám toho plné zuby. Rada by som vedela na koho sa môžem obrátiť, aby daný problém riešil. Učiteľka je "bezradná" pretože rodič prinesie dieťa do škôlky usoplené , choré ale s papierom od lekára, že môže škôlku navštevovať. Teda učiteľka to dieťa nemôže vrátiť rodičovi hoci je sama presvedčená že dieťa tak uplne zdravé nieje. Prosím poraďte mi . Ďakujem

jlp
15. mar 2017

Ucitelka je v tomto pripade v blbej situacii - z pohladu toho papiera od dr. Musia sa kolektivne v MS dohodnut, ze take dieta proste nevezmu. Inac to nevyriesis. Ja som s toho tiez zufala. Mam 4,5rocneho v skolke a dalsi 3r pojde od maja a vzdy ked zakaslu tak ich nechavam doma, aj ked su bez teplot. Cakame ale tretie mimi, tak mne sa da ostat doma.

lubi40
15. mar 2017

@lara1128 no nechcem ta nijako podrazdit, ale zijem v zahranici a tu je to uplne bezne-nikto to neriesi. Predsa sople nie su dovod na to, ze dieta (a tym padom aj rodic) ma ostat doma. Ved aj dospely clovek neostava doma pre nejake nachladnutie a pod.
Verim, ze to nie je prijemne, ale na druhej strane sa mi zda, ze my sme nejako precitliveli na tie sople. Verim tomu, ze vacsina rodicov do skolky neposle naozaj chore dieta (teda dieta s horuckami a atb, ktore sa nevladze hybat), aj ked urcite sa najdu aj taki.
Ja som sople prestala riesit velmi skoro, lebo vacsina deti proste ma sople od oktobra do marca. Dieta musi ziskat imunitu, cim skor, tym lepsie.

bosoriak
15. mar 2017

@lara1128 Az budes mat deti starsie, budes sa na to pozerat uplne inak. Tiez som zurila za soplave deti v skolke, ale vies co? Napriek tomu, ze moje boli furt soplave a ja som ich vzdy nechavala doma (lebo som mohla), po par rokoch takejto imunitnej kury teraz chore nebyvaju takmer vobec.

Neviem, co chces robit. Maju papier od lekara. Ak je osoba s medicinskym vzdelanim ochotna sa zarucit za to, ze dieta je schopne ist do skolky, co ma robit ucitel? Obrat sa na daneho lekara alebo daj podnet na urad pre dohlad nad zdravotnou starostlivostou. Ucitelka nie je kompetentna rozhodovat o tom, ci je dieta zdrave alebo nie.

A stale si myslim, ze obycajne sople nie su choroba. Samozrejme ak ma dieta teplotu alebo je malatne a podobne, to je ine. Ale obycajny upchaty nos predsa nie je dovod na trojtyzdnovu OCRku. Ani tvoju, ani danych rodicov.

mila23
15. mar 2017

tiez si myslim,ze soplik nie je dovod na to,aby dieta zostalo doma. Akoze nejake zelene sopliky spojene s kaslom to je lepsie zostat doma,ale bezny soplik...vsak to maju deti stale.....to by iba doma boli.

bosoriak
15. mar 2017

@lara1128 A presne ako pise @lubi40 - tiez zijeme v zahranici a ked si porovnam ten pristup k soplom, tak na Slovensku sa mi zdaju maminy trochu precitlivele. Tu su soplave deti od oktobra do aprila a nemozem ich predsa nechat doma x mesiacov. Kym nemaju teplotu, tak sa ide do skoly a do skolky.

meusicka
15. mar 2017

@lara1128 ahoj, ja zijem momentalne v AT a teda tu to vobev neriesia, zo zaciatku mi to bolo divne, ale zial je to tak. riaditelka mi povedala, a to som sa len tak akoze medzi recou spytala, ze ona nemoze poslat dieta domov a nevziat ho do skolky pokial ma nejake sople a kasel. to nie je choroba, tu sa za chore dieta povazuje take, ktore ma infekcne ochorienie, t.j. ovcie kiahne, mumps, osypky, vsi, atd. tieto su dovodom nevzatia dietata do skolky. a samozrejme dieta ktore ma teplotu a bolesti. ale pokial dieta kasle, soplikuje ale pritom v pohode sa janci s ostatnymi detmi, tak sa to neriesi.
akurat teraz som mala doma 5rocne dvojicky, tiez tak zacali kaslat, aj mali v skolke dievcatko, ktore velmi kaslalo. matku ma doma, na materskej a ona malu kaslajucu dala do skolky. no co, mam sa pohadat?
na SVK su prilis chulostivy na tieto veci, a dokonca by som tvrdila, ze niekde sa to aj zneuziva voci maminam... minule tu maminka riesila problem, ze malemu po behani namerala riaditelka 37,2 a uz ho posielala domov a nechcela ho brat do skolky dalsi den. a ze stale kolo neho s teplomerom beha, meria po zobudeni, po telesnej aktivite a potom maminka je pod tlakom.
starsia mi chodila do skolky na SVK, takze viem porovnat.

ja by som povedala, bude rodicovske, tam sa treba v pritomnosti pstatnych rodicov ozvat a vtedy to vydiskutovat. aby sa stanovili pravilda, kedy deti dat a kedy nedat do skolky.
lekar vie posudit, ci to dieta do skolky ist moze. kasel moze trvat ajmesiac, niekedy je to uz len odozva tela na predchadzajucu chorobu, kym sa vlasocnice v plucach zregeneruju, trva to. znie to sice ako kasel, ale nie je to nakazlivy kasel. lekar to vacsinou vie, aj pocuje.

zara0201
15. mar 2017

Ak by kazde bezne soplave dieta malo ostat doma, dam krk na to, ze triedu mojho syna by uz koncom septembra zrusili/zavreli a deti by sa stretli az na zaverecnom foteni v juni.
Imunita sa nevybuduje v bubline a na vysavovanej podlahe.

alietam
15. mar 2017

ale teraz uz zacinaju aj alergie tak sopel a kasel moze byt.Ja konkretne dceru do skolky nedavam ani pri obycajnych soploch lebo ked neustriehnem tak nam to udre do usi tak mne sa radsej oplati ju zo soplom nechat doma vonka chodi normalne a to chodim do roboty.Inak by som neriesila syn napriklad ako zacal chodil do skoly tak vzdy rano cca 15 minut kasle lym sa vykasle kym vypluje ale iba rano a ked su prazdniny tak je ticho nekasle vtedy ale uz ked je kasle cez den tak nechavam tiez doma aspon zo dva dni plus vikend lebo rusi s kalsom potom v triede neda sa mu potom ani riadne citat ked dostane zachvat

meusicka
15. mar 2017

@alietam v tom mas pravdu, ked mate problem, na uska a pod, takl sa to riesi doma. na tie uska som ti chcela napisat, ja pri prvom naznaku davam nahrievat s biolampou.

alietam
15. mar 2017

@meusicka nastastie ju mame tiez ale keby jej to hned nestekalo do usi ked to zanedbame tak trochu soplov v skolke jej neuskodi.Ale nasi nezvladaju tieto prechodu z jesene do zimy a zo zimy do jari tak uz len cakam kedy ich to drapne 😉 mozno nas to obide a prechod zvladneme dobre

alenka7777
15. mar 2017

Nespravis nic.toto tu bolo aj 40 rokov dozadu,aj 30 rokov dozadu a je to aj problem dnesnych mamin.treba len zatnut zuby a vydrzat.u nas v skolke chodia deti aj s teplotami.

meusicka
15. mar 2017

@alietam ja tiez nahrievam, vacsinou ked rano vstanu a vtedy je to skor citit na usku. prechodne obdobia su blbe, rano zima, cez den teplo, nevies ako ich obliect. moje chodia do lesnej skolky, takze velmi vela su vonku. aj teraz beham za gumakmy, u nas to je povinna vybava a ze ano, su im tie z jesene uz male.😂 no ale hadam dojde to lepsie pocasie a budu decka znova fit.
moje su od vcera zase v skolke, este kus kaslu, aj soplik sa najde, ucitelka mi rano vravela, to tu ma teraz kazde dieta.... tak co uz.

zlte_kuriatko
15. mar 2017

Tiez si myslim,ze kasel a sopel nie je choroba. Ale tu su maminky akesi precitlivele,jednej maminke dieta v satni zakasle a druha jej uz dohovara,ze malo ostat dieta doma. Mne sa raz stalo,ze dcera fakt hrozne kaslala este aj ucitelka mi to vravela,tak som sla k dr. Ze kasle a ta mi vravi,ze som sa mala ucitelky spytat,ktore dieta im nekasle,ked teraz vsetci kaslu 😀 no a zobrala jej krv sla na rengen a nic jej nebolo..mala ist do skolky. Aj tak som ju nechala doma lebo jednak ja som dma a jednak by ma tieto citlive mamicky zozrali 😂

pragmaticka
15. mar 2017

zijem v rakusku a tu bezne chodia deti chore do skolky!pokial nema horucku moze! takze radsej si ries imunitu svojho dietata ako riesit zasoplene deti v skolke co je normalna vec. nehovoroiac o ostatnych chorobach. uz sme mali na nastenke vystavene pripady sarlach,3xcrevna,vsi,kiahne atd. Zaujimave ze dcera zatial domov nic nedoniesla.Sople ma 2x do roka,pricom jej najlepsi kamos Felix ich ma vzdy obschnute okolo nosa ked ho tam vidim ako sa spolu denne hraju 😂

snehuuulienka
15. mar 2017

@lara1128 tak na toto paky nie su....tiez mi to strasne vadilo,ked moje dieto navstevovalo skolku a tam sustavne chore deti🙁zo zaciatku som sa na to strasne hnevala,na mamicky,na ucitelky...casom som zistila,ze to nikam nevedie to moje rozculovanie sa a robila som to iste,ak malo moje dieta sople a kasel tiez som ho tam supla...no a zistila som,ze mu to aj skor preslo v kolektive,ako ked bol doma a my sme isli k lekarke len pre papier,a odtial doniesli este daleko agresivnejsie bacilky,tak sme sa liecili aj 2 tyzdne....no a bolo to aj tym,ze kazde dieta si takto za ten prvy rok- dva roky vybudovalo lepsiu imunitu,netreba takto deti az prilis stranit pred bacilkami😉no a v poslednom roku skolky uz su velke deti menej casto chore ako tie malicke,ktore nastupia do skolky z cisteho sterilneho rodinneho prostredia👍

sense
15. mar 2017

Tiez zijem v zahranici a sopel nie je dovod na to aby dieta muselo ostat doma....

Takisto ani dospely neostavaju doma pri kazdom zakaslani alebo sopli....predpokladam ze ani vy s manzelom...

Ja budem teraz soplit polroka zial alergia...

alexandraalexandrova
15. mar 2017

@lara1128 nic, zmier sa s tym. Ty mozes urobit jedine nieco s imnunitou svojho dietata, ak mas pocit ze je pricasto chore, nemyslim tym teraz iba sople, lebo to patri akosi k tomu skolkarskemu veku, ale ma aj vaznejsie stavy, tak by som to poriesila cez imunologa...inak si nemyslim ani ze je to vyslovene chyba rodicov alebo ucietlky...je to skor chyba systemu vseobecne, ked zamestnavatel na teba pozera ako na vraha ked sa opovazis doma ostat par dni s dietatom a pripadne ta za to casom vyrazi, co si nemozes dovolit lebo vsak na Sk skoro kazda rodina splaca hypoteky a pozicky a este aj treba z niecoho zit a prace prebytok nie je..a tiez lekar ak mavne rukou ze ved to nic a da papier, tak co ako chces riesit?...toto ty sama nevyriesis, to je proste realita...

mravvcek
15. mar 2017

@meusicka ako prosim nahrievas uska? Nasmerujes na uska? Alebo na cielko?

lucijja
15. mar 2017

moja je alergička a sople a následný kašel z ich zatekania sú u nás tiež tak 8 z 12 mesiacov. Kým bola v škôlke, tak som ju sem-tam nechala s maminou doma, keď nerobila, ale teraz v škole bohužiaľ, musí chodiť aj takáto do školy, inak by nevedela nič...

moni244
15. mar 2017

Vies co, tiez som prvy rok riesila, stresovala ked mala sople, kasel, ostala doma aj 2 tyzdne, potom 2 dni v skolke a zase chora. Tohto roku som si povedala a dost, pokial nema horucku, zelene sople, nie je malatna, tak do skolky ide. A vies co? Klop klop takto jej tie sople skor prejdu, netreba tolko stresovat nad klasickymi skolkarskymi chorobami, nic aj tak nezmenis. Treba otuzovat, but von za skoro kazdeho pocasia a bude lepsie. Deti netreba chovat ako vo vaticke a nechavat ich s kazdym kychnutim doma

adalea
15. mar 2017

Moja dcera teploty nemava, teraz sme aktualne doma 7. tyzden so soplom a kaslom, vyklul sa z toho studeny zapal pluc. Takze nie je sopel a kasel ako sopel a kasel! Ked niekto sopli a kasle, tak asi nie je zdravy, telo nam dava najavo, ze nie nieco v poriadku. To, ze deti skacu aj ked su chore vieme vsetci. Takze to podla mna nie je argument, ze dieta je ok, ked skace a nema teplotu. Moj nazor je, ze chore dieta do skolky nepatri. Aj u nas deti ocividne chore su v skolke, nakazia pol triedy a nakoniec aj tak ostanu doma

xstelinka
15. mar 2017

Mna by zaujimalo kolko dospelych nejde do prace len kvoli nachladnutiu a soplu.Keby som prisla k obvodakovi,ze chcem ostat tyzden doma lebo mam sopel, no neviem neviem. Nas starsi syn mal neustale zelene sople, inak mu nic nebolo,ani kasel ani teplota a ked som s nim chodila po OCR-ku k lekarke ta len krutila hlavou, lebo maly napriek "chorobe" mal stale v zadku vrtulu a najradsej by ho do skolky poslala,ale zial ako pisali zienky vyssie,rodicia su precitliveli a ak by nam dala papier,ze moze medzi deti, mohla by mat z toho ona zle.

juhseverzapad
15. mar 2017

Záleží aj od učiteľky. Mojej malej začal tiecť sopel v škôlke. Mám si prísť pre ňu a nechať si ju doma. Prišla, nechala a po víkende bez teploty, kašla išla do škôlky. Prvá otázka či jej netečú sople, lebo oni nemajú čas utierať nos. Veď jej nič nie je. Išla som ešte do skrinky niečo zobrať a čosi som sa otočila a videla som ako druhá mamina podáva učiteľke kvapky od kašla pre jej dieťa. Skoro ma rozdrapilo.

zlte_kuriatko
15. mar 2017

@juhseverzapad ja by som to nevydrzala a pekne to ucitelke okomentovala 😂 blba..mozno bola dotycna maminka jej kamoska alebo co.

juhseverzapad
15. mar 2017

@zlte_kuriatko Ja nie som konfliktný typ. Nádych, výdych a im sa to vráti.

zlte_kuriatko
15. mar 2017

@juhseverzapad ja tiez nie....ale pekne milo by som hodila poznamku...ze chapem preco nemaju cas utierat sople ked musia davat kvapky od kasla 😂

katka253111
15. mar 2017

Ono to tak kedysi bolo, ze strasna veda zo soplov...vidim to aj teraz, ked krpec ma opat sopel a starke zase pindaju, ze to preto, ze chodi von vela a blaaablaaa... niekedy normalne roznyslam, ako sme my mohli ako deti prrzit 😂😂😂

naja94
15. mar 2017

Všimla som si, že poväčšinou sa nad soplavými a kašľajúcimi deťmi v škôlke rozčuľujú mamičky, ktoré sú doma a svoje dieťa aj pri kýchnutí nechajú doma... Len som teda zvedavá, či aj po nástupe do práce budú také akurátne a zodpovedné a budú s dieťaťom doma do úplného vyliečenia, čo niekedy trvá aj 3-4 týždne... Ja som tiež názoru, že pokiaľ dieťa nemá teplotu, nie je malátne, chutí mu papať a vymýšlať, tak sopeľ a kašel nie sú dôvodom na nechodenie do škôlky...

madamcoco
15. mar 2017

Konecne mam pocit, ze normalne matky existuju!
Ja som teraz sice doma, ale aj ked moj syn kasle a inak mu nic nie je, nevidim dovod nechavat ho doma.
To by som ho kvoli kasliku a sopliku mohla zo skolky rovno odhlasit.
Ja tiez kaslem a soplim. A co?

zlte_kuriatko
15. mar 2017

@madamcoco presne tak.. dieta podla mna potrebuje ten kolektiv v skolke..my im ho sotva nahradime.