Krátkodobá pomoc so seniorkou - Prešov
Dobrý deň, v mene mojich rodičov zháňam informácie ohľadom možností krátkodobej (cca 2-3 mesiace trvajúcej) asistencie pre moju 77r starú mamu.
Starká si tohto týždňa zlomila ľavú ruku, minulý týždeň prekonala kovid a veľmi ju to oslabilo - nevládze vstať z gauča/postele/stoličky, nemôže si pripraviť ani ohriať jedlo, zaliať kávu, ťažko sa jej chodí, motá ju, keď prechádza hoc len na wc.. vo všetkých týchto veciach momentálne potrebuje asistovať, no moji rodičia sú obaja pracujúci, a deti v domácnosti sú ešte študentky sš a jedna pracujúca, zvažujú teda možnosť výpomoci.
Ja osobne poznám iba portál domelia.sk ak teda poznáte ešte nejaký iný, prípadne poznáte niekoho, kto by si chcel takýmto spôsobom privyrobiť, budem rada, ak mi sem dáte tip. Zároveň ma zaujíma finančná stránka takéhoto spôsobu opatrovania - rodičia by k starkej potrebovali opateru 5 dní v týždni, časovo cca od 7:00 do 15-16:00 hodiny. Sú z dediny 5km vzdialenej od PO, spoje sú riešené SAD aj MHD.
Vopred ďakujem.
@lydiasabolova ahoj, najlepšie by bolo,keby ste zohnali niekoho od vás z dediny alebo z blízkeho okolia.
Ja sa chodím starať o jednu staršiu pani na štyri hodiny denne a platia mi 5eur/hodina.
Držím palce,nech niekoho nájdete
Napíš na FB možno sa Ti z dediny niekto ozve alebo z mesta PO veď 5km je nič.
Alebo ako bolo spomenuté choď na MU či nemajú k dispozícii opatrovateľku v teréne. To by bolo pre vás najlepšie, ale nie každé mesto, obec túto sociálnu službu ponúka.
Súkromné určite aspoň 5 eur na hodinu. Ak by sa vám podarilo vybaviť cez mesto tak cca 2 eura platíte.
ďakujem za tipy, MÚ im určite odporučím, cenovo je to fakt výhodné.. ale zároveň by ma zaujímalo, či mesto opatrovateľke doplatí viac, lebo zasa čo sú pre opatrovateľku 2€, keď sa musí dostaviť na miesto pobytu seniora? v našom prípade síce je obec blízko, ale ak človeku treba cestovať zo svojho bydliska MHD na autobusovú stanicu a odtiaľ SAD do dediny, kde má opatrovať.. to len prevozí celú hodinovú mzdu a aj niečo naviac.. rozumiete.. nechceme niekoho zdierať 🙂
a priamo z dediny by podľa mňa nikoho nechceli.. 🙂
@lydiasabolova nie, to funguje tak, že keď mesto má terénu opatrovateľku tak ona je zamestnancom mesta či obci a ma normálnu výplatu . Ju vypláca mesto. Tých 2 eur na hodinu platí klient mestu (nie opatrovatelke). Klient má s mestom ktoré poskytuje túto službu zmluvu...Za 2 eura by to pravdaže nikto nešiel robiť, lebo to nepokryje ani tretinu nákladov ...

zabehni na MÚ a opýtaj sa na opatrovanie pre dôchodcu...
K susedom takto chodí opatrovateľka na doobeda a vraj platia 2 e/hod.