icon

Ako riešiť odmietanie kúskov jedla u ročného dieťaťa?

5. apr 2026

Ahojte, som jediná, ktorá má takýto problém, alebo je chyba na mojej strane? 😅

Môj syn bude mať o 2 týždne a 3 dni 12 mesiacov. Čo sa týka kúskov v jedle, úplne ich odmieta. Najprv som si myslela, že nevie používať zuby – má ich už 6 – ale žuť vie normálne. Keď mu dám chrumky, vie si ich chytiť do ruky a pekne papať.

Problém je, že normálne jedlo (napr. obed) si nevie chytiť do ruky a nezje ho, pokiaľ mu ho nerozmixujem. Musím mu mixovať všetko, len tak to zje.
Chcela som vyskúšať aj BLW metódu ale je z toho len bordel a nič nezje potom 🙃

A posledné dni mi začal odmietať aj obed, už som z toho dosť nervózna 😔 Máte niektorá podobnú skúsenosť? Ako ste to riešili?
Inak je strasne sikovny od malička už aj pije zo slamky a pekne si drží fľašku

biba_18
5. apr 2026

moje dieťa nikdy nechytalo jedlo do ruky, ozaj až keď bol veľký tak pizzu… kým si nevedel nabrať sám na lyžičku, museli sme ho kŕmiť. jedlo do rúk proste nezobral… ale ako dlho som mixovala, to už fakt netušim 😏

andrea_82
5. apr 2026

Uplne normalne rocne dieta.

autor
5. apr 2026
@andrea_82

Uplne normalne rocne dieta.

@andrea_82 fakt? No ja keď vidim tie mamičky čo majú aj 8-9 mesačne detičky a papáju iba kúsky tak si začínam myslieť, že som chybná

andrea_82
5. apr 2026

Ano, su deti, ktore jedia kusky. Ja som nasim synom jedlo nikdy nemixovala. Ale to neznamena, ze dieta, ktore kusky nechce, je nejake pozadu alebo nebodaj divne. Davaj mu to, co ti spapa a kusky stale skusaj ponukat, on sa casom nauci.

blondinka95
5. apr 2026

Suhlasim s @andrea_82, mam to prave doma (18m) netlacila som na to, postupne..a ide to

anonym_cb928b
5. apr 2026

@anonym_autor prestaň mixovať, začni pučiť vidličkou. Najprv dohladka ako to pôjde a postupne len tak jemne poučiť kde tu. Zaujímavé, že chrumky si vie aj chytiť aj zjesť, nemyslis? 😀 Treba len vydržať a nepolavit, keď pokaždé povolis a rozmixujes, ťažko si zvykne na tuhú stravu. Ja som deťom v živote nič nemixovala, od prvého prikrmu len popucene vidličkou. Pri ďalšom dieťati odporúčam 😃

anonym_23f88c
5. apr 2026

mixovali sme a nevedeli sme sa toho zbaviť. Už som bola zúfalá že to nikdy neskončí. Tento problém mávajú deti s PAS

autor
5. apr 2026
@blondinka95

Suhlasim s @andrea_82, mam to prave doma (18m) netlacila som na to, postupne..a ide to

@blondinka95 mixujete to hladká?

autor
5. apr 2026
@anonym_cb928b

@anonym_autor prestaň mixovať, začni pučiť vidličkou. Najprv dohladka ako to pôjde a postupne len tak jemne poučiť kde tu. Zaujímavé, že chrumky si vie aj chytiť aj zjesť, nemyslis? 😀 Treba len vydržať a nepolavit, keď pokaždé povolis a rozmixujes, ťažko si zvykne na tuhú stravu. Ja som deťom v živote nič nemixovala, od prvého prikrmu len popucene vidličkou. Pri ďalšom dieťati odporúčam 😃

@anonym_cb928b no lenže on mi potom nezje keď neni mixnute.. tak čo nespravím pre dieťa aby bolo najedene
Pri druhom budem múdrejšia 🤣🙉

autor
5. apr 2026
@anonym_23f88c

mixovali sme a nevedeli sme sa toho zbaviť. Už som bola zúfalá že to nikdy neskončí. Tento problém mávajú deti s PAS

@anonym_23f88c to je extrem ale do toho moje dieťa nepatrí

momusik
6. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_23f88c to je extrem ale do toho moje dieťa nepatrí

@anonym_autor aj ja som mu musela mixovat obedy, do 1,5 roka, rohlik zjedol pekne ale male kusky nechcel. Vyrastol je z neho normalny 19 rocny chalan, nema ziadnu poruchu, as, pas adhd nic, daj mu cas a mixuj mu ked mu je tak lepsie jest

anonym_cb928b
6. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_cb928b no lenže on mi potom nezje keď neni mixnute.. tak čo nespravím pre dieťa aby bolo najedene
Pri druhom budem múdrejšia 🤣🙉

@anonym_autor nezje? A co urobí, vyhladuje sa a umrie dobrovoľne od hladu? 😃 Toto je len o prístupe, zjedol by ale vie, že dostane aj iné tak si na to proste počká

anonym_62e058
6. apr 2026

Uplne prestan mixovat a popuc vidlickou, postupne nechavaj vacsie kusy. Musi si len zvyknut, ze jedlo nie je kasa. Ked vie zjest chrumky, tak problem s kuskami ozaj nema 😁

mauduska
6. apr 2026

Vieš, toto je len prvá skúška v materstva, že kto z koho 😅 potom príde že on nechce plienku - bude holý? Nechce ísť von - budete len doma? Nechce čiapku - nedáš mu? Nechce uhorku na krúžky ale na hranolky - vyhodíš a pokrájaš znova? Neskôr keď ráno povie, že nejde do škôlky - ostanete doma? Alebo že si nespraví úlohy - spravíš ich ty?

Toto je len prvá maličkosť, keď sa ti zaťal. Ak vie spapať a držať chrumku, vie aj iné. Preferuje pomixované, ale to nevadí. Zvykne si. Rovnako ako si zvykne na to, že von sa chodí, že sa nosí čiapka, že deťom sa z ruky neberie lopatka, atď. Ak prehráš túto bitku, ako chceš vyhrať “vojnu” výchovy? 🙂 hovorím ti to v dobrom. Toto je len drobnosť, od hladu nezomrie, neboj sa. Neskor bude odmietať rôzne jedlá, ale ak mu ich prestaneš ponúkať a dáš mu len čo chce, opäť budeš o rok riešiť podobný problém ako dnes: syn zje len rožok a cestoviny s kečupom. Zatni sa teraz, kým je z toho naozaj len bordel na podlahe. Lepšie ako keď sa ti hodí o zem a bude vrieskať 10 minút, lebo si si dovolila ho prebaliť 😄 cvič si nervy 🫶

anonym_350c8d
6. apr 2026

@anonym_autor nijako
Dieta mam nejedaka, ma 3 roky a ppstupne ale velmi pomaly pridava nejake potraviny
Maso mi nezje ani omylom
Neriesim
Dieta nechudne, drzi si pekne vahu v tabulkach presne podla veku a pohlavia, nepatrne sa to zlepsilo skolkou, dieta neplace od hladu , prestala som to riesit inak by ma porazilo
Takto predsa do 18 jest nebude

zuzitko74
6. apr 2026

Mala som tento problém s prostrednou dcérou, ale u nej to nebolo o odmietaní, ale ju z tých kúskov naťahovalo na vracanie. Pomaličky sa naučila, okolo 18 mesiacov už jedla popučené vidličkou a odvtedy sa to rozbehlo. BTW: ako štrnásťročnej jej tú PAS naozaj diagnostikovali.

anna777115
6. apr 2026

Moja dcéra, bola taka istá, ale ja to pripisujem refluxu proste ju zo vsetkeho naťahovalo. Aj teraz, ma 13rokov a neznesie ani tu drevenu placacku u lekara ked jej pozera hrdlo. Proste, niektore deti maju zvyseny daviaci reflex ked maju v ústach niečo, co nejde same prehltnúť. Samozrejme možu to byť aj zuby, ak ho to bolí, ked žuje. Hlavne sa neporovnavaj s ostatnými deťmi, lebo je to velmi individuálne. Treba mu stravu prispôsobiť tak, aby sa najedol a bol spokojný. Neboj sa do 15 rozkov urcite nebudeš mixovat.

andrea_82
6. apr 2026
@mauduska

Vieš, toto je len prvá skúška v materstva, že kto z koho 😅 potom príde že on nechce plienku - bude holý? Nechce ísť von - budete len doma? Nechce čiapku - nedáš mu? Nechce uhorku na krúžky ale na hranolky - vyhodíš a pokrájaš znova? Neskôr keď ráno povie, že nejde do škôlky - ostanete doma? Alebo že si nespraví úlohy - spravíš ich ty?

Toto je len prvá maličkosť, keď sa ti zaťal. Ak vie spapať a držať chrumku, vie aj iné. Preferuje pomixované, ale to nevadí. Zvykne si. Rovnako ako si zvykne na to, že von sa chodí, že sa nosí čiapka, že deťom sa z ruky neberie lopatka, atď. Ak prehráš túto bitku, ako chceš vyhrať “vojnu” výchovy? 🙂 hovorím ti to v dobrom. Toto je len drobnosť, od hladu nezomrie, neboj sa. Neskor bude odmietať rôzne jedlá, ale ak mu ich prestaneš ponúkať a dáš mu len čo chce, opäť budeš o rok riešiť podobný problém ako dnes: syn zje len rožok a cestoviny s kečupom. Zatni sa teraz, kým je z toho naozaj len bordel na podlahe. Lepšie ako keď sa ti hodí o zem a bude vrieskať 10 minút, lebo si si dovolila ho prebaliť 😄 cvič si nervy 🫶

@mauduska nestras ju zbytocne, prehanas to. Ziaden z mojich synov mi nerobil ani jednu z tych veci, co si vymenovala a to dom s nimi ziadne extra "bitky s vojny" neviedla. Nie vsetky deti su taky extrem, ako si napisala.

mauduska
6. apr 2026
@andrea_82

@mauduska nestras ju zbytocne, prehanas to. Ziaden z mojich synov mi nerobil ani jednu z tych veci, co si vymenovala a to dom s nimi ziadne extra "bitky s vojny" neviedla. Nie vsetky deti su taky extrem, ako si napisala.

@andrea_82 prepáč, píšem z mojej skúsenosti. 🤷‍♀️ deti sú rôzne samozrejme, ale myslím si, že odmietanie prebaľovania, vymýšľanie čiapky, nechuť ísť von, sú úplne bežné detské maniere.