Odstavit 18mes od kojenia lebo nechce poriadne jest?
Ahojte,mam 18 m kojenu v noci aj 3-4x cez den tak 4x.Problem je v tom ze nechce jedt,teda ona zje len co jej chuti a to su same somariny ako chlieb,pecivo ,syr.Cukor a sladke termixy nedavam a ani nechcem. Kedysi zjedla aj zeleninu ,teraz vobec.Ma ale pekne kil a to 11kg a 18mes.Ale o co ide,ja jej rano dam kasu z kt jej daˇ par lyzic,lebo neche a ptm ku nakojim pred spnim okolo 10 led vstne naobed okolo 12hladna nieje,cize pockam a dam jej dake zdrave jedlo ,napr polievku,losos s kasou zemial a telenina,Len ona to nechce ,takze pockam do 15 a ani vtedy nechce ak jej nechuti ale pťm stale len ham,ham hovori a ide ku chladnicke a chce syr.Nvm co mam robit,sestra vravi ze bude mat malo vitaminov alebo sa jej tak spomali metabolizmus.Radi odstavit od kojenia,ja uz nad tym rožmyslam lebo takto ju naucim len na pecivo a jedlo mi bude odmietat.
To, ze odstavis, neznamena, ze bude lepsie jest. A pride aspon o jeden poriadny zdroj zivin.
@myjusiatko ale nemyslim si ze to mlieko je uz kvalitne,teda dostacucujuce.to slor ma na uspavanie
Ja som maleho aj preto odstavila (teda aj preto, lebo v noci chcel snad kazdych 30 minut prsnik a na tom som uz nemala nervy), ale.... moc velky jedak sa z neho nestal 😂 Zje vsetko (kase inac nemusi), ale v kazdeho trosku. Inac uspavanie je odvtedy horooooor. Ale prespi mi celu noc. Takze pozitivum to u mna bolo v tomto, aj ked vplyv na jedenie nulovy
@luxikate je kvalitne. Preco by nemalo byt. Niektorym detom staci kojenie aj do dvoch rokov. Chudne ti? Zo vzduchu nezije.
A ako pise vyssie. Prides o pohodlne uspavadlo, ak kojenim uspavas.
@luxikate Moja ma 20 mesiacov a tiez rovnaky problem - nic normalne nechce jest, ziadne polievky, zeleninu, maso, kase, jogurty a ked, tak len par lyzic niecoho a za 10 minut vypytuje mlieko. V noci som uz dojcenie sekla a povedala som si, ze takto ani cez den nie - uz je to pre mna otrocina a mala sa nenaje, iba stale mlieko vypytuje...teraz su vsetky decka s muzom na tyzden prec, tak snad na mliecko zabudne...
@myjusiatko Nie, nie je kvalitne.
No ono to nie je úplne pravda, ze pokial ma dieta dobrú váhu tak netreba riešiť normálnu stravu! Moja kamoska ma uz teraz dvojročného drobca, taký pekne stavaný a formovaný chlapec, žiadna palička, ale ani žiadna tučibomba.... lenže na mame voľ prisatý nonstoooooop, stále si žiadal mliečko a jesť nechcel.... rovnaký problem ako tu.... maminka sa teda radila s dr ze co ma robit ze maly poriadne neje iba pije jej mlieko a dr hneď ze uvidí, ze spravia malému krvné testy aby videla ci je maly ok.... no a čuduj sa svete, malému vyšlo ze je podvýživený, napriek dobrej váhe a napriek tomu ze tak na prvý pohľad vôbec nevyzeral.... takze kto tvrdí ze pre dvojročné dieta stačí matkino mlieko, ten sa pekne mýli.... nestačí a dieta z tohoto mlieka uz proste nečerpá živiny, pretože potrebuje omnoho viac!!!!! Kamoska malého odstavila z hodiny na hodinu! Ponúkala mu jedlo každú hodinku, ovocie, zeleninu, vecicky do ruky- nech si on papa ako chce.... a postupne do toho zaviedli systém raňajky, desiata, obed, olovrant, vecera.... teraz maly povie na prso ze fuj ble a papa všetko co mu maminka ponúkne! A myslím ze maminka urobila velmi dobre! Na druhej strane mam aj takú kamarátku ktorej maly bude mat za par dni dva roky a ked idu spolu v aute tak musi kamoska zastaviť aby ho nakojila lebo robi cirkus akoby ho z koze drali.... a tiez na nej visí každú hodinu- minimálne a kdekoľvek- v aute, na ihrisku, vrhne sa na ju jak nepríčetný, vyzlieka ju a musi si jednoducho cucnut.... takze ak nechceš aby to aj takto skončili tak si uváž čo je dôležité pre dieta a aj pre teba a okolie....
@luxikate Ahoj, ja som síce musela odstaviť z iných príčin (kvôli liekom, ktoré som musela brať), ale jedenie dcérky sa tým upravilo. Mala vtedy rok a 3mesiace. Chvíľu to síce trvalo (asi mesiac), ale teraz je to super. Už si sama pýta jesť a nie "somariny", ale napr už vie že pred obednym spánkom sa je polievka, tak keď sa chystáme spať, tak sama povie že chce polievočku atd.
A spánok má tiež omnoho lepší.
Držím palce, aby ste našli spôsob, ktorý vám obom bude vyhovovať 🙂
..podľa mňa tiež treba dieťatko po roku odstavovať..ja som dcérku odstavila 14mesačnú, aj keď som nad tým uvažovala skôr, no úplne odmietala fľašu, tak som nevedela do nej dostať iné mlieko...na fľašu ju naučil manžel a po pár dňoch ju zobrala aj odo mňa.
Čo sa týka uspávania, tiež som mala obavy, no je to úplne v pohode. Vypije pred obidvoma spánkami mlieko z fľaše a zaspí - niekedy za chvíľu, niekedy za dlhšiu chvíľu - aj hodinku. 🙂 No ani my niekedy nevieme hneď zaspať, že. A už som si niekedy pripadala ako cumeľ, lebo mi bradavku nechcela pustiť, kým úplne nezaspala. A to ma riadne vyčerpávalo. A teraz už väčšinou prespí celú noc a vie ju uspať aj ocko. 🙂
Čo sa jedenia týka, tiež sa jej to upravilo. Papá s nami a na čo si ukáže, to jej podáme, nech ochutnáva tento svet... 🙂
A tiež - mám kamarátku so skoro 2ročným synom a on teda vie maminu vytrápiť, kým mu nedá cucnúť. Hocikedy s ním sedí na lavičke na ihrisku a musí ho upokojiť prsníkom.
..ty sa dobre rozhodni, je to hlavne na tebe, držím palec
@verkom keď to tej dotyčnej maminke nevadí, že musí zastavovať auto, alebo že sa na ňu vrhne jej vlastné dieťa, tak kde je problém?! Zakladateľke radíš, aby zvážila, čo je dobré pre dieťa a pre ňu samotnú ALE PRE OKOLIE? Ľudia okolo mi môžu byť ukradnutí, čo si myslia o mojom dojčení “veľkého” dieťaťa. Neviem, prečo by do vzťahu matky a dieťaťa mal zasahovať ktokoľvek iný, o tom si má mamička rozhodnúť sama.
@luxikate Moja skúsenosť pre zakladateľku otázky - Ja mám viac ako 2rocnú a stále dojčím. A dieťa sa po mne nehádže ani šaty mi nestrháva. Mám ešte mladšie dieťatko, ktoré sa dojčí na požiadanie, a teda najprv to bolo náročné zosúladiť, ale určili sme si pravidlá, ktoré dodržiavame a je to pre nás obe pohodlné a vyhovujúce všetkým. Mlieko cucká ráno po prebudení, na obed pred spaním a večer pred spaním - Ale na prsníku nezaspáva. Cez deň výnimočne, keď sa stane nejaký úraz / nehoda / choroba / emócia, ktorú inak nevie spracovať (pretože prsník a maminkino mliecko nie je len o jedení, že 😉) . V noci necucká, ponúkame pohár vody, ak sa prebudí. A keď sme nočné kojenie rušili (v tehotenstve), tak som jej stále hovorila, že je noc a sa spinka a mliecko bude ráno. Čo sa týka stravy, tiež nie je extrémny jedák, ale pomáha spoločné jedenie za stolom, a pokým nespapá normálne jedlo, nedostane ďalšie “pochutiny” (koláč, piskotu, chrumku...) keď chce byť hladná, ok, ale jedlo ju počká na večeru a pod.
Ak máš ty ako matka pestrú a zdravú stravu, tvoje mlieko je stále dostatočne dobré a výživné. Nejdem Ťa presviedčať, že ešte určite musíš kojiť a je to super a neviem čo, to sa rozhodni sama, či ti to vyhovuje a si spokojná, že kojíš. Ale len kvôli tomu, že sa Ti zdá, že dieťa nejako slabo papá normálnu stravu, alebo Ti radí sestra odstaviť - to by som ako dôvod ukončenia dojčenia nebrala.
Prajem správne rozhodnutie.
@marcipanovatorta krasne napisane. 🙂
@myjusiatko dieta ma v 18 mesiasoch vediet zaspat inak ako na prsniku, a mlieko tak vekemy dietatu nestaci a uz vobec nema dostatok vsetkeho, co potrebuje, dieta v tomto veky ma jest a nie pit
@erikavesela kto rozhodol, ze dieta v 18m ma vediet zaspat inak ako na prsniku? Mne to vyhovuje. Je to najrychlejsi a najjednoduchsi sposob ako moju dcerku uspat. A je to nasa vec, ako uspavame. 🙂 dolezite je, ze je matka a dieta spokojne.
Baby a ako sa teda odstavi dieta??tiez si myslim ze uz dost kebyze papa normalne ok ale toto sa mi nepaci,a hl to te takto si vytvara zle,stravovacie navyky.
No ja som mala ten isty problem s dcerou..ona bola hrozny jedak,prikrmy 0 bodov,ale ona ani na sladke vobec nebola..ona proste nechcela jest takmer nic..a tak som ju kojila do 25 mesiacov,lebo chuda aspon nieco..odstavila som ju dufajuc,ze zacne normalne jest,presla na mlieko z flase a to bola jedina zmena..aj 2 litre mlieka by vypila,ale jest nezacala..velmi velmi malicko,ako vrabcek a asi 5 druhov potravin dokopy..dnes ma 6 rokov a od rana do vecera by jedla len ovocie a zeleninu,so sladkostami nie je problem,ona ich nikdy nevyhladavala..ja sa pri nej napchavam kolacom a ona si opyta misku nastruhanej kapusty 😁..
@luxikate chyba - stravovacie návyky (a aj všetky iné, aj zlozvyky 😉) si dieťatko vytvára pozorovaním svojho rodiča - schválne - skús si zrekapitulovat, čo cez deň a akým spôsobom ješ... možno Ti to niečo odhalí. To isté aj o správaní a komunikácii. Dieťa iba zrkadlí naše správanie - uuuplne vo všetkom.
@myjusiatko samozrejme, ze to vyhovuje, ano, je to to najjednoduchsie... nikto ti to neberie, pre nas je to inak ...ani jeden nas syn nezaspaval na prsniku...dudel mali obaha cca. do 4mesiacov..dnes ma starsi.uz 12rokov a mladsi 2roky a obaja zaspavali vo svojej postielke sami...pomojkat, pusa, zhasnut a zavriet dvere..myslim, ze 18 mesacne dieta.je dost velke na to, aby vedelo zaspat same...skusenost mojej svagrinej mi.otvorila oci...ona uspavala tiez na prsniku, skoro do 4rokov...a potom este musela starsieho do 10.roku uspavat tym, ze musela lezat pri nom, inak nezaspal..a toto som zazit nechcela...
@erikavesela kazde dieta je ine. A to, ze by si to ty tak nechcela neznamena, ze dieta v 18m ma vediet zaspavat inak. Nauci sa zaspavat, ked na to dozreje, aj samo.
Kojila som 25 mesiacov. Keď mal syn rok skončili sme v nemocnici nakoľko nemal dostatok železa. Nechcel jest skoro vôbec nič. Občas danonino, arasidove chrumky a hipp zemiak s mrkvou. Stále na mne visel, cele noci a dní. Lekár mi kázal prestat kojiť. Vydržali sme tri dni. Za ten čas malý nezjedol vôbec nič. Vodu dostával striekačkou do krku. Lekár teda na kázal znovu kojiť inak by asi umrel od hladu. Železo nakoniec zvýšili lieky, aj malý bral kvapky a aj ja tabletky. Stále to nebol jedak a ani nikdy nebude. Odstavenie bolo nasilu no bez plaču a prosieb. Povedala som ze mam bobo a hotovo. Teraz ma päť rokov. Už toho zje dosť no stále málo. Každé kŕmenie mu trvá hodinu. V škôlke nielen nechce ale ani nestíha. To ze je hladný som počula od neho raz. Niekedy mám pocit že žije zo vzduchu. Ale už ma to tak netrápi. Aj keksik beriem ako jedlo v jeho prípade. O sladké nejaví vôbec záujem. Mam doma sladkosti ešte asi s Mikuláša ma k nim prístup a úplne na to kašle.
@marcipanovatorta no len ja nemam dobru stravu i ked krvny obraz mam ok.Mne ide skor o to ze ona bude hladna,lebo stale hovori ham,ham a ked jej napr dam nieco normlne ako napr zeleninovu,hovadziu,slepaciu polievku alebo napr pecenu zeleninu,zemiky,ryzu ci cestoviny tl to nechce a nebude ani pri pozerani pc.Ale syr,pecivo to by zjedla vzdy,len nemoze len to jest. A ptm asi sa mliekom nasyti.Preto to odstavenie,ona nie je spokojne dieta moc.Ale to od malicka.A nvm co robit aby sa naucila normalne jest,nie somrinky,tiez z nej nechcem mat fasfoodovu buchtu.
@janedoe nejem s nou,mozno aj zo je chyba ale ked neje tak ja jem z jej taniera a ani to nejako nezabera.Aj ked tu mala sesternice a jedli,tak ona napr chcela pozerla s na ne ale uz usta neotvorila,ked som jej dala polievku ale rak,kebyze jej dam parocek asi by nepohrdla,len ju nechcem ucit na take parky,pastek,pribinaky,sladke buchty a pod aj to pecivo by som najrdsej vymenila za kasu ovaenu.
@marcipanovatorta no zo moze mat suvis,j s nou nejem a tiez iděm do chladnicky po syr pre seba cez den x krat;(
@marcipanovatorta napísala som ze ak nechce dopadnút ako ona tak by to mala zvážiť.... a kamarátke to teda dosť vadí, hlavne ked ide niekam s malým na dvojhodinovú cestu, ona s nim sama, ona šoféruje, su na diaľnici a začne jej robit taký cirkus, tak ver tomu ze jej to vadi....
a ano, ja napríklad beriem do úvahy aj okolie- pretože som napísala ze co je dobre pre dcérku, pre ňu a pre okolie- a mojim najbližším okolím je moja rodina! Takze podľa mna by mala brat ohľad aj na nich pokial je to v nejakom extrémnom štádiu.... mame manželov a koľkokrát aj ine deti a týchto ľudí považujem za dôležitých a nemali by byt obmedzovaní správaním najmladšieho dieťatka pokial to správanie nie je vhodne.... takze to ze sa snažíš na mna útočiť je zbytočne.... ja chcem maminke len poradiť a možno aby sa pozrela na to ze v praxi su veci rôzne a naštastie mam v okoli tieto prípady h ktorých sa dá vziať si nejaké ponaučenie a možnosť rozhodnúť sa robit to inak 🙂

Odstavit aj podla mna