icon

Potrebujem rady ohladne zavádzania príkrmov

kika6956
12. aug 2018

Som prvorodicka a citala som vela o tom kedy a kolko ma dieta papat. Viete mi prosim poradit alebo napisat ako ste vy postupovali? Mala ma 5,5 mesiaca,pred dvoma tyzdnami sme zacali zo zeleninkou. Teraz uz kombinujem mrkvu,zemiak,cuketu,tekvicu..Mala mi papa o 6h mlieco,o 10h mliecko,o 14h zeleninku a potom mlieko a vecer mliecko trocha zahustene kukuricnou kasou. Chcela by som jej zacat davat o 10h ovocie a zeleninku o 12h a uz trocha kombinovat s maskom. Neni to skoro?

bucko555
12. aug 2018

Ak ti pekne papa zeleninku tak ovocie uz mozes davat v pohode a masko pomaly uz tiez mozes pridavat ale za tyzden dufam ze som aspon trosku pomohla🙂

kika6956
autor
12. aug 2018

@bucko555
dakujem👍

m_s7
12. aug 2018

@kika6956 Aj my sme tak začínali, len mäsko som ja začala dávať od šiesteho mesiaca.. Potom som pridávala postupne aj bezvaječné cestoviny a ryžu.. Do siedmeho mesiaca sa odporúča zaviesť aj lepok kvôli tomu imunológickému oknu tak za chvíľu môžeš dať požužlať kúsok rožteka 🙂

juditka_d
12. aug 2018

Najskor by som.zaradila masko a kludne tyzden na to uz aj ovocie a prikrm 2x za den uz moze byt. Inak ked zaradis masko tak jeden krat do tyzdna ho nahrad uvarenym zltkom. 😉

kika6956
autor
12. aug 2018

dakujem za rady 😘

darja12
13. aug 2018

s ovocím sme začali o dosť neskor od zeleniny, aby si pekne na zeleninu zvykla a neodmietala, kvoli nesladkej chuti...asi o 2 mes neskor cca..

kika6956
autor
13. aug 2018

@darja12
a cim ste pokracovali v jedeni na desiatu? alebo co ste davali okrem zeleniny a kedy?

darja12
13. aug 2018

@kika6956 hmmm.. to keby som si pamätala.. dcéra už má 3r... neporadím.. pamätám si len toto.. ale riadila som sa odporučením z enetu.. už ale neviem z akej stránky.. tam písali aj o tom ovocí.. ja som dosť dlho ale kojila.. 2,3r.. čiže v tom pol roku ona bola ešte dosť kojená

kika6956
autor
13. aug 2018

@darja12
dakujem

lacibo
27. aug 2018

@kika6956 ahoj, podľa mňa to robíš super, aj ja som takto postupovala a keďže mi všetko pekne papala a znášala, tak sme relatívne rýchlo ( tak s týždňovými rozostupmi)pridávali - mäsko, lepok( teraz už je trend, že sa skorej zavádza ako kedysi, kvôli tomu, že sa má zaviesť ešte počas kojenia ), od 7. mes. biely nesladený jogurt- to platí inak pre všetky potraviny, lebo kojenie že vraj sťahuje aj prípadnú alergickú reakciu na potravinu..v 8.-9 mes. už v podstate papala 5 krát za deň. ( raňajky, desiata, obed, olovrant, večera(kaša). Ono sa postupuje tak, že sa akoby vždy jedna mliečna dávka nahradí tuhou stravou - čiže najprv obed, potom desiata a obed, potom raňajky, desiata, obed atď. Podľa mňa dôležité je dávať od 7. mes. do ruky - ovocie, zeleninku, rožok..a tiež nemixovať príliš, stále väčšie a väčšie kúsky by malo zvládnuť..Do jedného roka by malo dieťa ochutnať v podstate všetko zdravé. To je dôležité - nedávať somariny ako kupované pribináčiky, údeniny, hotové výživy stále, sladené nápoje, vyprážané, hranolky, čipsy, brumíky a pod. - ono to vyznieva asi úsmevne, ale to by si neverila, koľko detí vo veku rok a pol aj skôr sa týmto normálne celé dni žíví a pritom v živote nemali v ústach domácu šťavnatú paradajku, šošovicu,hlávkový šalát...V 14. mes. som ja už nekojila, lebo sa dcéra sama odstavila😒 a odvtedy už v podstate ani nepila mlieko ( UM nechcela a normálne som ešte nechcela dávať), jedla takmer všetku zeleninu, všetko ovocie, mäso, strukoviny, zemiaky, ryžu, halušky, cestoviny, mliečne výrobky, do polievok a prívarkov na kyslo som pridala trochu kravského mlieka, alebo smotany, tiež aj maslo sme normálne používali. Ochucovala som bylinkami, vegetovou vňatou vyvarenou, soľ až od roka..Teraz má vyše dvoch rokov a niekedy si pýta kakao, tak jej spravím. Papá všetko. Dám jej v pohode aj koláč, ale domáci. Aj segedínsky guláš sa dá pripraviť vhodne pre také dieťatko..😉Nedali sme ešte nikdy párky,hotové jedlá- polotovary, lesné huby a plesnivý syr. ( to je asi tak všetko). Dúfam, že som Ti aspoň trochu poradila.. ( len doplním, že mám ešte 20 a 14 ročné dieťa doma) tak už nejaké skúsenosti sú, a aj čo sa týka varenia vo veľkých hrncoch..😉

kika6956
autor
27. aug 2018

@lacibo
dakujem. Toto mi velmi pomohlo. Prosim ta co si davala na olovrant a desiatu okrem ovocia? mne spapa vsetko ovocie co som jej dala a davam jej do toho aj piskotky,ale aj tak si vypita po 2 hodinkach trochu mlieka🙂. A na obed ma zatial len zeleninku ale uz som konecne zohnala domace kuriatko tak jej to chcem dat,len neviem ci najprv mam dat ryzu napr. cviklou

lacibo
27. aug 2018

desiata - od 7 mes. - biely jogurt , inak tvaroh až od roka ( robila som domáce pribináčiky), ked zavedieš lepok - tak aj piškótky dve - tri do ovocia, kukuričné chrumky pre bábätká.. a teraz lovím v pamätnej knižke - tak presne ti napíšem - 5 a pol mes - prvá tuhá strava , 6 mes. aj 1 týždeň - mäsko, o deň neskôr - lepok. V 7. mes. - máme : raňajky - mlieko, desiata - ovocie/ piškótka, obed- zelenina/ mäsko, olovrant - mlieko a večera - mliečna kaša a druhá večera - mlieko. už sme vtedy mali ochutnané - kuracie, teľacie, morčacie mäsko, mrkvu, petržlen, kaleráb, špenát, cuketu, paradaj. šťavu, špaldové / klasické cestoviny mixované do jedla, źĺtok, brokolicu, karfiol, ryžu, zemiaky, tekvicu, jablko, banán, piškóty - to ale málo, maliny, jahody, čučor., marhule, hrušky, krupicovú kašu aj iné miečne. Od 9. mes. - červenú šošovicu, v polievke aj cesnak, cibuľku , jogurt ( až teraz , predtým som zle písala, že od 7. mes. sme mali).. A domáce kura super-- my sme do roka a pol mali všetko výlučne buď z vlastnej produkcie alebo od babky či známych aj mäso..okrem banána samozrejme😉😉 ja som z domácich vajec upiekla napr. aj piškótu, málo cukru a rozkrájala a boli piškóty..😉.. keby niečo, kľudne napíš..🙂

lacibo
27. aug 2018

@lacibo a ešte doplním - mliekom môžeš dokŕmiť všetky dávky, to je v pohode u takého maličkého bába.. najdôležitejšie je, aby sa naučilo na VŠETKY chute, na normálnu racionálnu a hlavne pestrú stravu, a piť len nesladené, sem - tam 100 % šťavu zriedenú s vodou, nie na nezdravú a nepravidelnú stravu- to je podľa mňa tak drastické pre dieťa, že to nemôžem ani pochopiť takých rodičov a to nie som žiadna ortodoxná bio- matka, varíme a papáme naoza pestro, ale takéto základy pre budúce zdravie v prvých troch rokoch sú nenahraditeľné - veď už dva a pol ročné deti v mojom okolí majú pomaly vysoký tlak a nábeh na obezitu, cukrovku a neviem čo ešte..a vinou vlastnej mamy.. na detailoch pri zavádzaní podľa mňa až tak nezáleží.. keď ti bude v roku pekne všetko papať, bude to super..

lacibo
27. aug 2018

@lacibo a ešte tá ryža..dali sme asi od 9. mes., najprv sú dlho len zeleninové alebo zeleninovo-mäskové príkrmy, neskôr prílohy..

kika6956
autor
28. aug 2018

@lacibo
dakujem za rady. Velmi ste mi pomohli🙏😘