icon

Problémy s papaním

silvuska123
28. máj 2011

Ahojte, ja som tu dnes nova, takze neviem ci tu nahodou uz takato diskusia nebola, ale viac menej som si ista ze ano. Mam takmer 4 mesacnu dcerku, ktoia problemovo papa. Kojila som ju dva mesiace, potom som zacala prikrmovat lebo robila strasne sceny pri papani, dali sme jej Bebu HA. Potom mala operaciu mocovodu a musela som si odsavat mlieko a tak jej ho davat - pod vplyvom stresov a inych okolnosti mi mlieko uplne odislo, tak sme boli len na bebe. potom mala obdobie, kedy v prostriedku papania zacala strasne plakat, akoby ju nieco bolelo (ma ciastocne reflux a cca prve dva mesiace po mavala aj koliky). Nasledne sme isli opat do nemocnice, lebo po operacii dostala zapal obliciek. Kedze stale bojovala s jedenim, spravili jej test a zistili ciastocnu intoleranciu laktozy a tak jej zmenili mlieko na Nestle Alfare. To spociatku cca tyzden papala celkom dobre, ale posledny tyzden zacala jednoducho niektore davky odmietat. Zacala som jej davat prevarenu vodu, lebo u nej je mimoriadne dolezity prijem tekutin kedze je "oblickove" dieta a mam taky pocit, ze si zacala zamienat vodu za mlieko. prospieva zatial dobre, aj je vesela a cula.. len na jej vahy 5.5 kg vypije denne len tych 500-600 ml mlieka a mala by vypit vraj cca 800 ml. Viem, ze kazde dieta je individualne a netreba posudzovat, ale stale mam obavy, pretoze ona kde tu s prehladom vydrzi bez mlieka aj 6-7 hodin. Pls, mate niekto podobne skusenosti? Je dovod sa obavat alebo je to ozaj OK? Pediatricka vravi, ze kym pribera a potrebne tekutiny doplna vodou je to ok, ale mne sa fakt zda ze papa v porovnani s inymi detickami zalostne malo... Dakujem za zdielanie vasich skusenosti 🙂

evka4
29. máj 2011

@silvuska123 ahoj, moja dcerka si zacala znizovat davky mlieka uz v tretom mesiaci, ked bola novorodeniatko, tak zjedla o dost viac, ako napr. 4 mesacna... a ostalo jej to dodnes...ako uplne malicke babatko zjedla aj 850ml a neskor (v 4. mesiaci) jej v niektore dni stacilo 600ml... max. zjedla cez 700ml...priberala pekne, hoci podla tabuliek mala jest o dost viac, ale asi nie vsetky deti su tabulkove a maju ine potreby. pokial ti dcerka prospieva a ma dost pocikanych plienok, tak sa podla mna nestresuj...ja som sa stresovala a dcerka to citila a potom jedla este menej... ked ti jednu davku zje menej, tak na druhu urcite vyhladne a zje viac... mozno ma len take obdobie, ze jej jednoducho menej chuti... a po ukoncenom 4. mesiaci uz mozes pomalicky zacat prikrmovat , mozno uvita zmenu (u nas to sice nepomohlo, ale u tvojej dcerky to mozno zaberie)... nasa lucka mava doteraz take obdobie, ze jej chuti menej, trva to niekolko dni, pripadne tyzdnov a potom papa opat trosku viac...aj ked tie mnozstva absolutne nemozem porovnavat s jej rovesnikmi..stale papa menej, ako vacsina deti v jej veku .jedlo pre nu nie je absolutne ziadna priorita 🙂 pediatricka mi povedala, ze kym pribera, tak sa nemam co stresovat. tak ti drzim palce, aby sa ti dcerka pekne prospievala a hlavne ju neporovnavaj s inymi detmi, lebo budes mat zbytocny stres...niektore deticky jednoducho potrebuju jest menej🙂

silvuska123
autor
29. máj 2011

Evka, dakujem ti velmi pekne. Ja sa presne snazim neporovnavat, lebo viem ze nie na vsetky deti platia tabulky.. A vystihla si to krasne, ja stale vravim o nasej Nelke ze pre nu jedlo vobec nie je prioritna zalezitost, je len ked je uz velmi hladna 🙂 Vcera napriklad jedla len 4 krat za den (vratane noci) a dokopy dala nejakych 500 ml, zvysok doplnila vodou. No ale ako pises, zjavne patri k detickam, ktore jednoducho potrebuju jest menej. Som zvedava, ako bude reagovat na prikrmy, ale uz teraz si myslim, ze skor zle ako dobre. A kedy si zacala s prikrmamy?

evka4
29. máj 2011

ahoj silvia, ja som jej zacala davat prikrmy asi tyzden pred ukoncenym 5. mesiacom...na zaciatku ich jedla celkom pekne, dokonca nebola ani spinava, ale to trvalo asi tak dva tyzdne a odvtedy je to katastrofa...ma uz vyse 8 mesiacov a uz by mala jest prikrmy niekolkokrat za den, ale je to hrozne...ovocie nechce skoro vobec a zeleninu ako kedy...krmime ju najskor plastovou lyzickou, po par lyzickach uz nechce, tak jej ho naberame na tie nesolene chrumky, z toho to vacsinou zje, ale ked nefunguje ani to, tak si normalne macam prst do prikrmu a to sa jej tiez paci a je...niekedy chce jest z vidlicky, alebo velkej lyzice a tak...skusame, co na nu zabera a kazdy den je to nieco ine🙂 cize u nej to asi nie je o tom, ze by jej nechutilo, ale skor vymysla... snazim sa nestresovat a hovorim si, ze ved raz jest zacne, ale nie vzdy sa mi to podari a tak mame dost casto s manzelom hlavy v smutku☹ ale hlavne, ze je zdrava...pre ukludnenie si hovorim, ze este nie je na prikrmy pripravena 🙂 a mlieko doteraz nepije take mega davky, ako su uvedene na krabici...vypije tak 500-600ml za den a zvysok tie slavne prikrmy plus voda, ktoru tiez moze pit na litre🙂 budem ti drzat palce, aby tvoja mala bola lepsi papkac🙂

silvuska123
autor
29. máj 2011

Dakujem Evi, tesim sa ze v tom nie som sama. My tiez mame hlavy v smutku s manzelom, teda vlastne hlavne ja, lebo on je pohodak, co sa o mne vobec neda povedat. Niekde som citala, ze prikrmy sa maju zacat davat ked dieta vypije liter mlieka denne - tak som sa pobavila, lebo to moja mala nevypije podla mna najblizsi rok 🙂 Ale svokra mi vravela, ze aj moj manzel bol ako dieta taky slaby papkac (za to teraz zosrotuije vsetko co mu pride do cesty a napriek tomu je stale stihly) - asi aj v tomto je nase dieta po nom 🙂
Ja sa tiez snazim nestresovat, ale nie je to lahke. Aj ked ako hovorim, vodu ako tak pije (co kvoli jej oblickam je alfa omega, aby mala dostatocny prijem tekutin). Stale si hovorim, ze kazde vie presne kolko potrebuje jest a len tolko spapa - na rozdiel od nas dospelych, ktori s prehladom tlacime do seba hlava nehlava aj ked nie sme hladni.. 🙂 Dakujem za povzbudenie a drzim palce aj ja tebe, nech sa malicka co najskor rozpapka. A ked aj nie, musime to fakt brat tak, ze kym nam priberaju a celkovo prospievaju, asi im to fakt staci... MAj sa peke 🙂

zuuuzana7
29. máj 2011

@silvuska123 aj nas jeden chlapcek mal operaciu a od vtedy menej pije, tiez vypil okolo800 ml teraz max. 630 a to bol rekord uz je to tak asi treti tyzden, ale pekne pripera 6,6 kg, takze to lekari neriesia. s prikrmovanim sme este nezacali takze tu nemozem nic hovorit.
dostava tvoja mala beba 1ha? alebo beba pre ha? nas nick pije od troch mesiacov beba 1 ha a aj lekarka vravi ze mu to asi staci, podla tabuliek sa fakt netreba drzat.
nas druhy zase vypije 5 x 160ml co je tiez podla tabuliek menej, ale taktiez pribera a su to vesele deti cize to je ako u nas dospely jeden sa nejde dojest a druhy je pomenej.

sofia2008
29. máj 2011

@silvuska123 moja dcerka odmietala mlieko od cca 3 mesiacov a pila ho iba ked spinkala a nikdy mi od tych 3 mesiacov nevypila pocas 24hodin viac ako 550ml..priberala rovnako ako deti co pili min 800ml, takze nestresuj, kam babo prospieva a je cule, tak nemas co riesit a nasilu jej ho dat aj tak nemozes 🙂

silvuska123
autor
29. máj 2011

Zuzka, na zaciatku sme mali Bebu HA1, ale potom jej zistili ciastocnu intoleranciu laktozy a zmenili jej mliecko na Nestle Alfare.. Vonia aj chuti to jak omietka rozpustena vo vode, takze sa jej ani necudujem ze to velmi nechce pit 🙂 Dochucujem jej to glukopurom po odporuceni gastroenterologicky, aby to aspon trosku zmiernilu tu hnusnu chut. Ale podla mna jej je dost jedno co pije, ked je hladna tak vypije (co je malokedy), a ked neni hladna tak sa mozem aj rozkrajat a nedostanem do nej nic.
Sofia, my sme presne na tych cca 550 - 600 ml za 24 hodin. Skusam jej teraz davat v 4-4,5 hod intervaloch s tym, ze v noci sa naje len raz, inak ked sa zobudi si dava len vodu.
Dik vam vsetkym za vase skusenosti, hned som kludnejsia. Ja si stale vravim, ze tabulkove udaje su len orientacne a hovoria o priemere, kazde dieta je naozaj individualne. V strese som viac kvoli tomu, ze po operacii mi povedali, ze pre dobre fungovanie obliciek by mala vypit tych 700 ml tekutin denne. Co sa nam chvalabohu aj dari, kedze si to doplna tou vodou..

ylanee
3. máj 2013

@silvuska123 ahoj, chcela som sa ta opytat, lebo citam ze ste tiez brali Bebu Alfaré, mne to mala vobec nechce pit a doktorka nam kazala urobit 3 tyzdnovi intolerancny test s tymto mliekom (lebo nasa mala zacinala s Bebou HA 1, ale zacala mat zelenu kaku, velmi smradlavu, tak sme skusili Bebu Sensitive ale nic sa nezmenilo, stale to iste a navyse kakame cez rek.ruruku, lebo ma taku hustu stolicu ze to nevie vytlacit)...
ako Vam robili test na tu intoleranciu laktozy? Dakujem za radu