3,5 ročnému synovi chcú v narkóze vytrhať 14 zúbkov
maminky, obraciam sa na Vás s otázkou, či ste si niektorá prešli podobným problémom a ako to vo Vašom prípade dopadlo. Synčekovi chcú totiž v celkovej narkóze vytrhať celý vrchný rad a k tomu 4 spodné stoličky. Zákrok je naplánovaný na koniec februára. Veľmi sa však toho všetkého obávam, nielen narkózy, ale aj dôsledkov a zvažujem, že tam nepôjdeme. Náš pediater ma odhovára, aby sme tam nešli, že zúbky mu samé vypadnú, stomatológ ale zákrok odporúča. Chcela by som to riešiť menej drasticky, je mi drobca strašne ľúto. Mne teda nikdy zuby netrhali, ale viem si predstaviť, že bolesť po trhaní je veľká a to ak mu vytrhnú 16 zúbkov naraz... Máte s trhaním zúbkov u tak malého dieťatka skúsenosť aj vy?
Necitala som vsetky prispevky znie to hrozne ...urcite by som sa spytala aj na nazor ineho zubara al. Aj dvoch....
Baby ja jediné nechápem, takmer vačšina z vás odporuča, zuby netrhať, ale riešiť infekcie antibiotikami a dalšími zákrokmi, toto podla vás nebude pre dieťa traumatizujuce? byť u zubára ako na klavírí? a podávanie antibiotík, ktoré vo vačšine prípadov viac organizmu škodia ako pomáhaju? ved užívanie antibiotík celý problém odštartovalo, tak aký má význam mu ich zase začať podávať,? prosím vás, vie mi niekto povedať prečo vlastne antibiotiká zuby poškodia? nikdy som o tom nepočula
@lenitta ja mám s dcérou ten istý problém,zákrok som odmietla, zuby ju vôbec nebolia, má ich pekné,len po línii sa jej kazia ,nieje nič vidieť nič neboli, tak tak preto.. Zubár nás strašil že sa to môže preniesť na trvale zuby cez korene alebo take niečo,ale veľa som si o tom zisťovala a sú na to aj opačne názory, čo zubár to názor, ja odmietam, ale hlavne podľa podľa toho či ho to boli?
Napis aky ma syn problem. My si napr tiez umyvame zuby a co ztoho horne jednotky dvojky mu pomaly tak zcernali ze to vyzeralo strasne. Nas zubar, sukromny a pekne drahy mu to "udrzal" poobrusoval "zotrel" to cierne a dal tam bielu blombu. nevyzera to ako ked maju deti perlicky ale je to 1 a 100 oproti tomu co mal. Inak som mu ich mohla nechat aj take cierne lebo vsak mu zachvilu vypadnu mam 4 a pol ale chcela som mu to dat urobit. Vy budete mat urcite vaznejsi problem kazdopadne drzim palce ale pride mi to troska brutal no ozaj neviem co je za problem.
odporucam precitat... ked tak branite a radite nechat tie hnile chore zubky v puske...
http://www.topmagazin.sk/novy-sokujuci-objav-97...
inak, najviac zubky cerneju po peniciline.. mozno je lepsie sa mu vyhnut, kym sa da a pouzit ine ATB...
My sme boli s dcérou v septembri a trhali jej asi 10 zubov bolo to v pohode.V ten deň ako mala zákrok sme išli aj domov ,bolesti nemala len sme na par dni upravili stravu.
jeden náš známy – chirurg, operoval decko. Pri zavádzaní hadičky do úst sa zlomil jeden "zub". Ejha, pozrel na chrup – razom ho vybral celý, zub za zubom. Rodičia mu veľmi ďakovali, že to vyriešil.
Pracujem v odbore, ale také riešenie som ešte nepočula. Vždy sa trhajú tak 2-3, aby sa dalo fungovať, papať a podobne. Určite choď na konzultácie aj k iným zubárom. Anestéza je to najmenej čoho by som sa bála. Ako bude malý fungovať bez zubov, ako mu narastú trvalé???
@lenitta my mame tiez problemy so zubami...:(maly mal len korene namiesto zubov...mal hnis v dasnach a fakt na pohlad hrozne:(chvalabohu na to ako to vypadalo ho zuby neboleli...jedne zubarka povedala,ze to treba dat co naskor von,ze su to"mrtve"zuby,ze skodliviny mozu ist do tela ale skor preferovala aby si to dal postupne vytrhnut ambulantne...no a nas zubar mi povedal,ze sice co ma on v ustach este nevidel,ale ze pod narkozu neodporuca...ze telo si s tym poradi a vytlaci von...no tak som mu verila a urobila hadam dobre...zacali mu ist trvale zuby,tak som cakala ze mu vytlacia tie zle...ale bohuzial vysli mu popri...cize mu ten stary museli vytrhnut...ale teraz mu uz dva vypadli same...a tie nove ma krasne...tak dufam,ze uz bude dobre...ked mu vsetkz vypadnu...
@velkacica na vacsinu zapalov su aj tak ucinne aj ine lieky. viem o com hovorim , lebo napr. ja mam na PNC alergiu, takze vzdy mam ine lieky a ucinkuju 🙂 . Len too som povedala.
Ak uz ma dieta takto pokazene zubky, tak by som sa mu minimalne v tomto danom pripade uz snazila vyhnut...
Ahoj, ja ti pridám vlastnú skusenost. Ked som bola malá, tiež som mala hrozné mliečne zuby.Mamina vravela, ze celé čierne, pokazené. Ale nemalo to ziaden dovod - antibiotiká a pod. Proste take mliečne zubky, hned ako narastli, začali sa kazit....Mamina je zubná sestrička, a vtedy robila u jednej detskej zubnej doktorky - velmi vychytenej a dobrej v našom meste. A táto doktorka kázala, že zuby vyvrtat všetky, a ak nepomoze vytrhať....Ale mamina nesuhlasila.Povedala, ze su mliečne, ze vypadnu a nebude to mat ziaden vplyv na trvácne zuby. Dokonca mala s doktorkou kvoli tomu konflikt, ze sa vzoprela a nesuhlasila. Mamina ale vravi, ze nechcela mi zasahovat do mliecnych zubov, ze s nimi sa nema nic robit a trvacne budu ine, nechcela mi sposobovat taku bolest a ze by som mala potom traumu zo zubarov, a hlavne bola presvedcena, ze sa nemýli....A tak som chodila s čiernymi zubami 🙂 .....A teraz? Odkedy mam trvacne zuby, mám krasne, rovne, biele zuby. Mám 32 rokov, a v zivote som mala 3x zubny kaz, inak chodim len na preventívne prehliadky....Ked stretneme pani zubnu doktorku - teraz uz na dochodku, tak vzdy povie mamine, ze je rada, ze sa nedala prehovorit, a ze si stala za nazorom,a ze mala pravdu...Takze ja odporucam, poradit sa urcte s iným lekárom, a vsetko poriadne zvážiť. Drzím palce 😉
@katrin21 nechcem zasahovat do diskusie,len reagujem na clanok-Velmi dobry clanok.Cela rodina chodime k stomatochirurgovi -rodinny znamy.Moj priatel mal pred skoro 3 rokmi diagnostikovanu paradentozu,ako tak sa to dalo udrzat 2.5 roka,minuly rok pred letom sa mu to velmi rapidne zhorsilo.Bol na viacere konzultacie. Za pol roka mal opakovane anginy,opuchy lic,silne bolesti,bolesti hlavy.Bral lieky ako lentilky. Nakoniec mu vsetky zuby vyoperovali v CA v sept.2015/23zubov/.Museli mu robit aj plastiku nosa a ucha zvnutra.Jemu sa tak ulavilo.Dokonca krvne testy mal hned na vybornu lebo stale mal zvysene CRP,KO a pod. Tetaz ma prechodnu protezu,zatial takto.Ja viem ze to s otazkou v diskusii nesuvisi len som sa chcela vyjadrit.
Co sa tyka problemu s detskymi zubami urcite to treba konzultovat s viacerymi.Treba skusit konzultaciu so stomatochirurgom.
@majorosovalucia priatelovi drzim palce, aspon sa prislo na problem.... treba setrit na zubne implantaty, kedze je este mlady a zivot mma pred sebou, bude to pre neho asi naj riesenie, aby mohol normalne jest a nemat z toho neprijemnosti.
@katrin21 no zubne implantaty neviem cibude moct mat kvoli tym plastikam azalezo este ako bude mat kost.Moja kamaratka ma spravenu plastiku kosti,nato jej dali implantat,no neujal sa,uvolnila sa jej plastika kosti,takze tak.Dakujem uvidi sa co aako cadom,minimalne pol roka sa musi cakat ako sa kost usporiada.
@katrin21 ospravedlnujem sa za preklepy,pisem z mb.
@majorosovalucia no, jasne, je to individualne, ale viem o babe, ktorej mame rekonstruovali komplet cely chrup 🙂 bolo to draheeeee, velmi, pre bezneho cloveka prehnane, ale kedze ide o mladeho cloveka, tak by som si aj pozicku na to asi zobrala,len aby zvysok zivota mal ako tak pokoj 🙂.. Snad sa mu to podari casom dat dokopy, ono treba pockat nejaky cas, kym zapalove procesy prestanu prebiehat, to moze trvat aj vyse roka apod..
@katrin21 dakujem.
@koniarova nie, zatiaľ nič. 20.1. som ho objednala k nášmu zubárovi, nech skúsia urobiť rtg, ak bude spolupracovať, no jednoznačne som sa rozhodla do Martina neísť, ja mu to proste nemôžem nechať takto nárazovo vytrhať ☹ ak sa to nebde dať u nášho zubára, budem kontaktovať iné súkromné ambulancie, urobím všetko pre to, aby sa to vyriešilo inak.
@lenitta chápem že sa toho bojíš a riešenie navrhnuté stomatológom znie naozaj hrozivo, no ja by som sa tomu zubami nechtami nebránila. Určite by som hľadala "humánnejšie" riešenie ale skutočne si treba uvedomiť že ani hnisavé ložiská nie sú pre telo dobré. Možno navonok nespôsobujú problémy ale vnútorne môžu narobiť šarapatu. Asi by som sa priklonila k vytrhnutiu zubov s hnisavým vačkom (ak to nejde doliečiť inak). Opraviť zúbky ktoré sa opraviť dajú, nechať tie čo nebolia jednoducho nejako to polepiť. Problémov s artikuláciou sa neobávaj, poznám viacero detí ktoré v detstve mali tzv. medové zúbky a teraz rozprávajú bezchybne.
Si v zložitej situácii ale vždy prihliadaj na dobro dieťaťa. Držím ti palce aby ste to zvládli <3
Verím tomu ze ste tie zuby aj zanedbali - lebo iste sa 14 zubov nepokazi len tak a aj vplyv leikov nejaky čas trva a ak čistím dieťaťu zuby a pozeram do pusy tak vidim ze sa niečo zle začina diať, zub černieť atd.
Ak tam nepojdeš tak sa moze stať, že ho tie pokazene zuby akurat začnu bolieť a ,,nakazia,, aj trvale, ktore ma založené pod nimi, pripadne sa mu celkovo zle jest.
Detske zuby sa velmi neriešili lebo vzdy sa hovorilo, ze ved aj tak vypadnu - dnes uz zubari detsky chrup ošetruju aj plombuju - moj syn mal kaz ako 4 ročny a to by ako dalšie 2 roky chodil s dierou v zube alebo pokazeným? Ved to ani my dospelý nerobíme....a tie nechutné čierne zuby - to by som nezniesla aby malo moje dieťa v ustach, hnijuce, zapachajuce ak nemusí....
RObí sa to v narkoze a dieťa nič neciti, max. v ten den date Nurofen, Panadol pre deti...narazovo je to najlepšie - lebo je to jednym vrzom spravene a je klud.
Bojite sa zakrokov ale pokazených zubov z ktorých toxiny idu do krvi dieťaťa sa nikto neboji. Zdravý a ošetrený chrup je dolezitou sučasťou zdravia.
Môj syn má 27 mesiacov, a tiež sa mu kazia zúbky, problém bol v Trnave zohnať zubára, ktorý bol ochotný ho čo i len pozrieť, nakoniec sa to podarilo. Kazy na 2 zuboch mu očistili, dali dáku pastu a boli sme na kontrole, máme prísť ak ho bude niečo bolieť. K tomu umývaniu zúbkov, od vyjdenia prvého zúbku čo bolo na konci prvého roku, pravidelne umývame zúbky 3 krát denne. A kazia sa aj napriek tomu, že neje sladké. Zubárka poradila umývať zúbky pastou elmex pre deti, ktorá obsahuje dáku látku, čo spevňuje sklovinu, a tiež od elmexu použiť v tenkej vrstve géel proti zubného kazu, je síce od 6 rokov, alebo tenucka vrstva raz za týždeň nám neublíži. U nás je problém, že mal zúbky dlho v ďasnách a vplývali mu na chrup kyseliny z úst. Alebo ďalšia možnosť, mal vápnika počas vnutromaternicoveho vývoja. Každopádne, vŕtať mu nevrtala len mu to hnedé zoskrabkala, dala dáku pastu, že stresovať ho nebude, už raz taký prípad mala, a dieťaťu potom vyšiel trvalý chrup a dnes má dieťa 20 rokov a žiadny kaz, tak som zvedavá ako to dopadne u nas
@smutko4 tú elmex pastu použivame aj my, tiež od prvého zúbku. Elmex geel som kúpila nedávno v lekárni, tam píšu že od dvoch rokov sa už môže, ak dieťa vie samo vypľúvať. Ten náš raz vypľuje, raz polkne, tak sa mu to bojím dávať. Tiež zǔbky čistím pravidelne a vidíš.. sladkosti do dvoch rokov ani len nevidel a teraz len zriedka kúsok. Keď som ešte nemala deti, videla som nejaké dieťa s pokazenými zúbkami, tiež som to pripisovala chybe rodičov. Ale pokiaľ človek nezažije, nepochopí a neznášam reči typu môžte si za to vy rodičia.. Dcérka napríklad zliezala z postele a spadla, vybila si polovice vrchných zúbkov, takže ozaj, čovek sa snaží ako divý a hold smola- jednému to dokazia lieky, druhá si ich vylomí sama. Sestra čo má deti, tak majú tiež také zúbky, chlapcovi už vychádzajú pomaly trvalé a má ich chválabohu zdravé. Ona to neriešila. Vypadali a rastú nové. Drobec má vlastne vrchné jednotky a dvojky čierne, tie mu sčernali potom, ako mu do nich zubár navŕtal tie dierky, zvyšné vrchné majú oslabenú sklovinu, no podľa môjho názoru by sa dali opraviť, vačky tam nemá a ani ho nebolia.

no, znie to strasne, tolko zubkov naraz. Ale! na druhej strane, zubny kaz je taka pliaga v tele, vie narobit take problemy a ochorenia, hlavne ak tam ja aj zapal, ale aj ked nie je, ze moze sposobit problemy so srdcom, kadecim. celkovo narusa imunitu....
tAkze ak ine riesenie nie je, asi to bude treba podstupit pre jeho zdravie v buducnosti.... ak su zubky naozaj vacsina uz do hlbky pokazene...