icon

Ako čistiť zuby 10-mesačnému dieťaťu, ktoré sa bráni?

15. okt 2025

Ahojte,
Som zufala. Doteraz si malá nechala vycistit zuby ako tak v pohode. No posledny tyzden nemozem kefkou ani prekst okolo ust. Neda sa nijak. Ma 5 zubov zatial. Skusala som aj v spanku. Otoci sa na brucho, vrieska, az sa zajde. Skusali sme aj viac kefiek, aj my si cistime pred nou zuby, cistime babikam a plysakom, pozerame knihy a rozpravku o cisteni, mame aj svietiacu kefku aj so zvieratkom, proste uz neviem co robit. Zacne tak revat ze nemoze dychat a omodreje.
Prosim o akekolvek rady

anonym_c39c4f
15. okt 2025

@anonym_autor predpokladám, že jej idu zuby a má citlivé ďasná.. popravde ja som nikdy deťom nasilu neumyvala.. keď som videla, že im to nie je príjemné, nechala som im ozuzlat kefku, hrať sa s ňou a ak sa mi pomedzi to podarilo niečo vyčistiť, tak som to skúsila.. keď to nešlo, skúsila som ešte 1-2x počas dňa.. vôbec nie som zástancom toho, aby tak malé deti sa zachadzali kvôli umyvaniu zubov, veď si k tomu môžu vybudovať neskutočný odpor.. pri mladšej to robíme tak, že keď jej idú stoličky a celá je podráždená, tak spolu stojíme pri umývadle a “umýva” si sama.. rozhodne nerobím nič veľkou silou..

anonym_8747ea
Autor odpoveď zmazal
anonym_8747ea
15. okt 2025

@anonym_autor prepáčte napísala som príspevok ale nedocitala som že omodreje. To už je naozaj silná káva a aj keď som za umývanie aj proti vôli toto je moc. Keď odsvate sopliky ako znáša ?
Cez deň minimum sladkého a ak je tak zapiť čistou vodou a pitný režim LEN čistá voda. Prípadne nesladeny čaj. Ak neznesie kefku aspoň namočenu gázu na prste by zniesla ? Večer
Aspoň trošku ten zub vyčistiť tak.
Obavam sa ale že zubár injekcia a vŕtanie budú raz horšie lebo takto sa to bude len nabaľovať. Ale ešte je malinka chce to čas.

anonym_8747ea
15. okt 2025
@anonym_8747ea

@anonym_autor prepáčte napísala som príspevok ale nedocitala som že omodreje. To už je naozaj silná káva a aj keď som za umývanie aj proti vôli toto je moc. Keď odsvate sopliky ako znáša ?
Cez deň minimum sladkého a ak je tak zapiť čistou vodou a pitný režim LEN čistá voda. Prípadne nesladeny čaj. Ak neznesie kefku aspoň namočenu gázu na prste by zniesla ? Večer
Obavam sa ale že zubár injekcia a vŕtanie budú raz horšie lebo takto sa to bude len nabaľovať. Ale ešte je malinka chce to čas.

@anonym_8747ea tým sladkým myslím ovocie. Že nech je to jednorazová záležitosť.

denkabemommy
16. okt 2025

@anonym_autor úprimne, pustila som deťom na telefóne detské pesničky a popri tom som im umyla zuby - do dnes umývam deťom s telefónom, blbý zvyk ale radšej blbý zvyk ako pokazené zuby 🙂

ninka99865
16. okt 2025
@denkabemommy

@anonym_autor úprimne, pustila som deťom na telefóne detské pesničky a popri tom som im umyla zuby - do dnes umývam deťom s telefónom, blbý zvyk ale radšej blbý zvyk ako pokazené zuby 🙂

Presne ako píše @denkabemommy, bojujeme s tým mesiace to by zuby nemal umyté nikdy. Proste nasilu, s telefónom, nech vie že sa to proste musí robit

denkabemommy
16. okt 2025
@ninka99865

Presne ako píše @denkabemommy, bojujeme s tým mesiace to by zuby nemal umyté nikdy. Proste nasilu, s telefónom, nech vie že sa to proste musí robit

@ninka99865 moji v cca 2- 2.5r pochopili, že ich nejdem kefkou zabiť 🤣. Takže dovtedy by asi zuby ani nemali, hlavne mladší, ktorý má vrodenú vadu skloviny 🙈

janka_266
16. okt 2025

Najlepšie sa osvedčil ten postup s “priľahnutim”, dieťatko leží hlavou medzi vašimi nohami, tými mu pridrzite ruky, lepšie tam sj uvidíte do úst. Má 5 zubov, to umyjete raz dva a postupne si zvykne. Za mna najhoršia verzia neumývať vôbec. A nie, nepriľahne sa dieťa celou váhou a nie, nie je to tyranie. Zs mna lepšie vydržať pár dni revu, ale umyte zuby ako riešiť kazy s malými deťmi.

ninka99865
16. okt 2025
@denkabemommy

@ninka99865 moji v cca 2- 2.5r pochopili, že ich nejdem kefkou zabiť 🤣. Takže dovtedy by asi zuby ani nemali, hlavne mladší, ktorý má vrodenú vadu skloviny 🙈

@denkabemommy veď presne, ale nás aj Zubar upozorňoval, že umývať umývať umývať, tak bohužiaľ, raz nám poďakuje snáď 🙈

denkabemommy
16. okt 2025
@ninka99865

@denkabemommy veď presne, ale nás aj Zubar upozorňoval, že umývať umývať umývať, tak bohužiaľ, raz nám poďakuje snáď 🙈

@ninka99865 určite má dieťa menší strach doma z matky ako v ambulancii zo zubára, ktorý musí opraviť boľavý zub.

lasona
16. okt 2025

Aj my tak. No nič vziat dieta na zem, jedným stehno jednu ruku, druhým druhy ruku. Manžel držal hlavu a tak sme suchali. Ale poviem ti az ma malo mdloby chytali, keď sme mali zuby umyvat. Momentálne máme 3 roky, trosku sa to zlepšilo, ale iba trosku. Samozrejme zuby ma pokazene, čakáme na osetrenie bohuzial

majlo1234
16. okt 2025

Mam dve deti, obe som od prveho zuba prilahnut rucky a rychlo vysuchat. Syn ma 4, a uz cez rok si necha v pohode

autor
16. okt 2025
@anonym_8747ea

@anonym_8747ea ani sopliky si nenecha odsat, strasne place.. celkovo je taka nedotknutelna, nema rada ani ked jej idem utriet usta po jedle… smazim sa aj tou kefkou co je na prst ani to, prosteani neprvori alebo itecie, alebo proste vrieska krici ked ju drzime az sa zajde ze musime na ňu fuknut aby sa rozdychala.. poje len cistu vodu a sladke nedavame..