Ako dosiahnuť, aby dieťa spolupracovalo pri čistení zubov?
Ahojte, ja už totalne zo zúfalstva píšem. Malá má rok aj 7 mesiacov a umývanie zubov je pre ňu boj o život. Ja som niekolko hodin (!) hladala tu na koníkovi rady. Nepomohlo NIČ. VEĽKÉ NIČ. Nepomohli ani videá, pesničky, hračky a knižky s témou zubov, ani že umyjes ty mne a ja tebe...ani ze robiť pauzy pre hltanie slín... a to nie že plače, ona vrieska na celý panelak a mece sa akoby lezala na zeravom uhlí. A to sa kefky ani nemusím dotknut zubov! Občas kefku požužle, čize ju zuby nebolia. Aj u zubárky sme boli, vsetko je okej. Ale proste nejde to NIJAKO 🤌🏼 Nedá sa ani nasilu, dvaja máme problém ju držať, ako strašne silno so sebou mece a vrieska tak strašne, že sa až zadúša. Ale nečistiť zuby, to predsa nejde. Dnes moj muž zahlasil, že toto je ako týranie a nemozeme to robiť takto. Ale na otázku tak ako, zaznelo "neviem". Ale sam jej nikdy zuby nečistil, ani nedal nikdy navrh ako tomu pomôcť, ani nikdy negooglil v tejto teme. Moze kaslat, ved ja vybavim nie? Vytočena som do fialova 😵💫 takže od zajtra sa bude starat on, som mu jasne povedala. No a teda este nejaka dalsia rada, ako na tie zuby? Ale asi uz ziadna. Co ta sonicka kefka?
U nás pomohlo počítať do 5/10. Po čase prišli na to, že to raz skončí a prežijú.
Diki baby. Čiže vydržať. Uz to iba vysvetlit mužovi. Ale tak ma vytočil, ze na par dni zaujmem laxny pristup, nech sa stara.
My sme to mali so starsim takto. Skusali sme uplne vsetko, fakt vsetko. Nepomahalo nic. Zuby sme cistili vzdy s revom, susedia si museli urcite mysliet, ze ho tyrame. Potom sme cistili po zlom v polohe, ze lezal, ja na nom a jeho hlava medzi mojimi kolenami. Konzultovali sme to aj so zubarkou. Trvalo to asi do troch rokov, potom si uz nechal umyt a chcel si umyvat aj sam. Nema z toho ziadnu traumu, vobec si na to nepamata.
Mame este mladsie dieta, to ma tak ako tvoje, tiez rok a 7 mesiacov a ono uplne bez problemov. Drzi ako hluchy dvere, sama vecer pribehne s kefkou, ze ideme vycistit. Necha si docistit aj jednozvazkovou. Az som akurat vcera hovorila manzelovi, ze to mame za odmenu, za to, co sme si zazili pri cisteni so starsim.
Inak, to iste mame aj so strihanim nechtov. Starsie dieta cirkus neskutocny, akoby sme ho z koze drali a mladsie drzi ruku jak v salone a ani nepipne.
My sme to mali so starsim takto. Skusali sme uplne vsetko, fakt vsetko. Nepomahalo nic. Zuby sme cistili vzdy s revom, susedia si museli urcite mysliet, ze ho tyrame. Potom sme cistili po zlom v polohe, ze lezal, ja na nom a jeho hlava medzi mojimi kolenami. Konzultovali sme to aj so zubarkou. Trvalo to asi do troch rokov, potom si uz nechal umyt a chcel si umyvat aj sam. Nema z toho ziadnu traumu, vobec si na to nepamata.
Mame este mladsie dieta, to ma tak ako tvoje, tiez rok a 7 mesiacov a ono uplne bez problemov. Drzi ako hluchy dvere, sama vecer pribehne s kefkou, ze ideme vycistit. Necha si docistit aj jednozvazkovou. Az som akurat vcera hovorila manzelovi, ze to mame za odmenu, za to, co sme si zazili pri cisteni so starsim.
Inak, to iste mame aj so strihanim nechtov. Starsie dieta cirkus neskutocny, akoby sme ho z koze drali a mladsie drzi ruku jak v salone a ani nepipne.
@anonym_972155 ano presne, nechty jej musim strihať jedine ked spí.
Boze moj do troch rokov? Kokos... vystre ma 😵💫😵💫😵💫
Normalne sa na to prosim ta vyser, dvaja bojujete s malym dietatom a pchate jej do ust proti voli palicku. Ako sa asi citi? Nechaj ju samu si umyvat a skusaj postupne ty umyvat, nie tak extremne nasilu. Uvolni sa, vykasli sa na taky pristup na nejake obdobie, nehovorim, ze nemate umyvat ale preboha netlac tak na to.
Mne to pomohlo pri mladsom, proste sme pockali kym nam bude doverovat, neprezivala som to nejako a teraz uplne v pohode si necha, cca od 1,5roka (teda najprv sam a potom mozme my, ked nam dovoli, netrva to dlho). Proste chape ze sa zubky pokazia, ked sa neumyju, citali sme knizky, pozerali videa.
Ale teda aby ju dvaja drzali a drhli jej zuby…chudato
Normalne sa na to prosim ta vyser, dvaja bojujete s malym dietatom a pchate jej do ust proti voli palicku. Ako sa asi citi? Nechaj ju samu si umyvat a skusaj postupne ty umyvat, nie tak extremne nasilu. Uvolni sa, vykasli sa na taky pristup na nejake obdobie, nehovorim, ze nemate umyvat ale preboha netlac tak na to.
Mne to pomohlo pri mladsom, proste sme pockali kym nam bude doverovat, neprezivala som to nejako a teraz uplne v pohode si necha, cca od 1,5roka (teda najprv sam a potom mozme my, ked nam dovoli, netrva to dlho). Proste chape ze sa zubky pokazia, ked sa neumyju, citali sme knizky, pozerali videa.
Ale teda aby ju dvaja drzali a drhli jej zuby…chudato
@hederamonstera no ale sama si žiadne zuby necisti 😆 a nie, nechape, ze sa zuby kazia. To su hodiny vysvetľovania a nic. A určite sa na to nevyserem. Hnile zuby maju obrovsky vplyv na trvaly chrup. Plus aj mozu boliet, mozu vzniknúť hnisave vacky. To ozaj neni sranda. A ako vidíš, nie som sama, kto rozmysla ako ja.
Uplny suhlas s @hederamonstera, zvolni…u nas to bol tiez zo zaciatku boj, ale teda ked si nechcel umyt, tak som ho proste nenutila, zuzlal kefku sam, teraz mi uz necha umyvat, ale ked to aj nie je 2x denne, tak nie je, nic take hrozne sa nestane. Kde sme kedysi chodievali k zubarke pomaly od pol roka 🤦♀️ dnes sa to uz trochu prehana a potom su tu taketo zufale maminy. Akoze jasne, su veci co sa musia, ale toto myslim dost prehanas ze ju dvaja drzite na umytie zubov. Takto ziska len vacsi odpor.
Čítala som tu, že sadnúť si, dieťa hlavu medzi vaše nohy, ruky pod vaše stehná a umyť.
Uplny suhlas s @hederamonstera, zvolni…u nas to bol tiez zo zaciatku boj, ale teda ked si nechcel umyt, tak som ho proste nenutila, zuzlal kefku sam, teraz mi uz necha umyvat, ale ked to aj nie je 2x denne, tak nie je, nic take hrozne sa nestane. Kde sme kedysi chodievali k zubarke pomaly od pol roka 🤦♀️ dnes sa to uz trochu prehana a potom su tu taketo zufale maminy. Akoze jasne, su veci co sa musia, ale toto myslim dost prehanas ze ju dvaja drzite na umytie zubov. Takto ziska len vacsi odpor.
@anonym_2090f9 ale ona ani nežužle kefku. Čiže nechat zhniť je ten spravny pristup. Okej, ďakujem za radu.
@anonym_2090f9 ale ona ani nežužle kefku. Čiže nechat zhniť je ten spravny pristup. Okej, ďakujem za radu.
@luciaruz za par dni jej nic nezhnije. Nedavaj jej sladkosti, nech chrume mrkvu alebo jablko, a skuste to inak.
Vzdy ju volaj k sebe, ked si umyvate vy zuby a stale sa pytaj, ci nechce aj ona. Chodte spolu kupit kefku, nech si sama vyberie. Proste ste uz urobili v nej taky blok, ze musite zacat odznova budovat doveru a nech ma ona pocit, ze “tomu veli”.
@luciaruz za par dni jej nic nezhnije. Nedavaj jej sladkosti, nech chrume mrkvu alebo jablko, a skuste to inak.
Vzdy ju volaj k sebe, ked si umyvate vy zuby a stale sa pytaj, ci nechce aj ona. Chodte spolu kupit kefku, nech si sama vyberie. Proste ste uz urobili v nej taky blok, ze musite zacat odznova budovat doveru a nech ma ona pocit, ze “tomu veli”.
@hederamonstera nepapa sladkosti a mrkvu ani jablko neuhryzie. "Skúsiť inak".. to naozaj? Skusame to milion sposobmi, ved to píšem v prispevku 🤦🏻♀️
A nie, nepomaha vybrať kefku. Nie, nepomaha zavolat ked si cistime zuby. Vsetko skusame. Vsetky zeny pisaliy ze dieta ziadem blok nechytilo. Tak teraz asi nechapem.
Uuuf, fakt ma to mrzi, ze to mate az takto...a bohuzial ma nenapada nic, co by ste mohli este skusit, kedze zjavne ste uz skusili vsetko... ale ako podporu - my sme to mali rovnako, neskutocny boj, manzel tiez hovoril, ze je to tyranie a nechcel sa na tom podielat, co ma dostavalo do este vacsieho stresu (a vyvrtky), lebo som v nom nemala podporu... lenze nasmu malemu sa uz zacinal robit povlak na zuboch a zlakla som za, ze to bude ten detsky kaz a naozaj som nechcela, aby mu tie zuby odhnili... u nasho nakoniec zabrali videa, aj ked inokedy som mu nic nepustala, bola som proti tomu, lenze pri tom cisteni zubov som ustupila prave preto, aby sme to nejako zvladli... akoze ani mne to nebolo prijemne, tiez som sa bala, aby nemal z toho "traumu", lenze proste tu sa nedalo inak, v tomto som neustupila... a teda nastastie s tymi videami sa to podarilo a zuby cistime uz normalne...
Este ma teda napadlo - davate aj pastu, ci len vodou?Lebo ja som na zaciatku len vodou, ze aby nebola zbytocna chemia, ked este nevypluval, ale potom som dala pastu a videla som, ze ho zaujala... Alebo este ked pises, ze obcas kefku aspon pozuzle - skus rozmiestnit po byte kefky a mozno v ramci nejakeho objavovania a ozuzlavania veci, sa s nimi bude hrat (mozno ak ich nebudes mat v ruke ty, ale sama si ich najde a bude skumat)... mali sme to takto, lebo nasmu sa pacilo iste obdobie si kefku uchmatnut a zuzlat (sice ich ponicil, ale bola som rada, ze aspon neplace ked vidi kefku)... drzte sa!
Elektricku kefku si skusala? Vadi jej kefka alebo pasta zubna ? Sensodyne jahodova detska pasta je naj.. Inak Moj zubar odporuca po paste aj trochu prasku do pecenia na kefku dat antibakterialne. A treba aj jazyk cistit .,urcite by som to nerobila nasilnou formou ale hrou .
@hederamonstera nepapa sladkosti a mrkvu ani jablko neuhryzie. "Skúsiť inak".. to naozaj? Skusame to milion sposobmi, ved to píšem v prispevku 🤦🏻♀️
A nie, nepomaha vybrať kefku. Nie, nepomaha zavolat ked si cistime zuby. Vsetko skusame. Vsetky zeny pisaliy ze dieta ziadem blok nechytilo. Tak teraz asi nechapem.
@luciaruz môžeš vyskúšať aj sto ďalších veci. Ak to budeš robiť nasilu, tak to bude vždy boj, až kým to dieťa nezlomis. Chceš to takto? Co je pri dieťati tvojou najvyššou prioritou?
To nie je o technikách, nejakych trikoch, ale o rodičovi, ktorý ich praktizuje. Aj kazde dieťa ma iné potreby a ty akoby si na to dieťa uplne pozabudla.
@luciaruz nechápem tie hodiny hľadania informácií a dohadovanie sa s partnerom. Pritom to je jednoduché a má to iba jedno riešenie. Za zdravie dieťaťa zodpovedajú rodičia, umývame zuby aj na silu. Nie je to týranie, ale ochrana zdravia dieťaťa. Na túto tému neexistuje žiadna diskusia, zuby sa umývajú za každú cenu. To keď bude vrieskať, že nechce oblečenie, necháš ho vyzlečeného chodiť po vonku? Keď si nebude chcieť umývať zuby, necháš dieťa, nech mu zhniju? Áno, deti vrieskajú, protestujú dokonca aj v zásadných veciach ako je umývanie, obliekanie, spánok. Ale to neznamená, že dieťa si môže v tomto vybrať, nemôže, nemá na to ešte mozgovú kapacitu, na to je tu rodič.
Asi máš prvé dieťa, ja mám teraz druhé. A pri prvom som sa naučila, že nič čo sa robí nasilu nikam nevedie. Akurát to vedie k ďalšiemu odporu. Naša má 18 m., najskôr jej ich trochu prebehnem ja potom chodí s kefkou po dome v ústach sama. Samozrejme som pri nej. Keď mi to nedovolí nechám tak a skúsim o 1,2,3... ďalšie dní. Myslím, že tým že učíme detí od malička prispôsobiť sa, budú také aj v živote. Samozrejme, ak ide o dôležitý vec, tam trvám na svojom. Mňa tak, vychovávali mám 40 robím to stále. Snažím sa všetkým vyhovieť a prispôsobiť.
.
@luciaruz asi nič nové neporadim, ale umývať treba aj nasilu. Nieje to týranie, rodine vysvetlí, že teraz plače oba kvôli diskomfortu, nič ho neboli. Ale keď bude plakať s pokazený mi zubami v zubarskom kresle, tak tam veru bude plakať od bolesti.
Sli sme do dm, vybrali si kefku. Barsjaku detsku do 6r.
Doma si sami bez pasty zuzlali pri rozpravke tu kefku. Niekedy s podmienkou, ze bude rozpravka, ak si sami budu aspon cosi s nou tam robit.. aj take chabe "cistenie" na zaciatok stacilo, lebo islo o to zistit, ze kefka nie je netvor, neskor pribudla pasta, moje docistenie, tie medzizubne sparadla detske sa im velmi pacia, to si sami pytaju uz (skolkari)
S druhym dietatom to islo lahsie ako s prvym, lebo opakovalo po starsom dietati
Vo vasom pripade, ano nechaj to na muza, lebo moc tlacis na to. Nesleduj, nekontroluj ako to ocisti..par dni prezije aj so slabym cistenim. dieta je uz z toho riadne mimo..
@luciaruz vyskúšala si všetko a nič nefungovalo. Pravda je taká, že cim väčší tlak, tým väčší protitlak, ako bolo spomenuté. To je proste fakt.
Dam ti teda jednu radu, ktorá zaberie vždy a je najúčinnejšia zo všetkých. Dôležité je však si na ňu v prvom rade spomenúť a potom už iba trening robí majstra, cim dlhšie a častejšie ju budeš používať, tým je tato rada účinnejšia.
Predstav si seba v kozi tvojho dieťaťa, pozeraj sa na svet jeho očami, snaz sa do neho vžiť, čo by si videla, citila na jeho mieste, čo by ti pomohlo, čo by si potrebovala, ako by si chcela, aby k tebe ostatni pristupovali? Ako si možno chcela, aby mali prístup a riešili podobne situácie tvoji rodičia, keď si sama bola malá?
Potom veľmi pravdepodobne prídeš sama na to, čo je najlepšie urobiť.
@luciaruz skús pár dní neriešiť, nechaj to na muža. Ak ani on na nič nepríde tak ju proste chyť, sadni na ňu, hlavu medzi stehná a pošúchaj jej tie zuby. Nechápem ako si písala že tak to nejde. Veď dieťa sa nepohne, teda áno, nohami kope, mece sa ale teba zaujíma iba hlava a tú si držíš stehnami. A ak je rozumná, vždy jej daj na výber - či to chce po dobrom, alebo po zlom. Pretože sa tomu nevyhne.
@luciaruz nechápem tie hodiny hľadania informácií a dohadovanie sa s partnerom. Pritom to je jednoduché a má to iba jedno riešenie. Za zdravie dieťaťa zodpovedajú rodičia, umývame zuby aj na silu. Nie je to týranie, ale ochrana zdravia dieťaťa. Na túto tému neexistuje žiadna diskusia, zuby sa umývajú za každú cenu. To keď bude vrieskať, že nechce oblečenie, necháš ho vyzlečeného chodiť po vonku? Keď si nebude chcieť umývať zuby, necháš dieťa, nech mu zhniju? Áno, deti vrieskajú, protestujú dokonca aj v zásadných veciach ako je umývanie, obliekanie, spánok. Ale to neznamená, že dieťa si môže v tomto vybrať, nemôže, nemá na to ešte mozgovú kapacitu, na to je tu rodič.
@konikkon no ved ja som rovnakého názoru. Uz to iba muzovi vysvetlit.
@luciaruz vyskúšala si všetko a nič nefungovalo. Pravda je taká, že cim väčší tlak, tým väčší protitlak, ako bolo spomenuté. To je proste fakt.
Dam ti teda jednu radu, ktorá zaberie vždy a je najúčinnejšia zo všetkých. Dôležité je však si na ňu v prvom rade spomenúť a potom už iba trening robí majstra, cim dlhšie a častejšie ju budeš používať, tým je tato rada účinnejšia.
Predstav si seba v kozi tvojho dieťaťa, pozeraj sa na svet jeho očami, snaz sa do neho vžiť, čo by si videla, citila na jeho mieste, čo by ti pomohlo, čo by si potrebovala, ako by si chcela, aby k tebe ostatni pristupovali? Ako si možno chcela, aby mali prístup a riešili podobne situácie tvoji rodičia, keď si sama bola malá?
Potom veľmi pravdepodobne prídeš sama na to, čo je najlepšie urobiť.
@tiika toto je vsetko sice pekne ale nie moc napomocne.
U nás je tiež boj vymýšla ako si neumyť ešte toto a tamto ptm si umyje, vodu si chce napistiť a pod , mal už kazy takže zuby sa umývať budú
proste ho chytim medzi nohy a idem
kamoška nechala umyvanie zubov na muža vysledok su 2 kazy takže ak to nebude robiť poriadne tak to nemá zmysel
@konikkon no ved ja som rovnakého názoru. Uz to iba muzovi vysvetlit.
@luciaruz inak muzi su v tomto velki hrdinovia. Ja jej nechcem ublizit, toto je tyranie. Do psej rite, mna to bavi, ked vrieska?! Podla mna je to praobycajna lenivost. Nekritizujem, aj ja mam takeho (u nas su tema sladkosti) a ide ma z neho vyrutit.
K zubom: ja si tiez vyberam svoje bitky, ale mame dohodu s muzom ze bezpecnost, hygiena a zdravie ideme aj za cenu vresku. Takze mame za sebou aj epizody s hlavickou medzi stehnami. Nam dlhy cas pomahalo ze maly mohol „cistit“ muzovi a ja som zatial cistila jemu. A ked bol vacsi, Sparkly. Skus sa este poradit so zubarom, aj ked nam nasa povedala len „vydrzat a aj nasilu“. Diky Brona.
Drzim palce.
@luciaruz Ahoj, úplne z teba cítiť, aké je to pre teba vyčerpávajúce 😔 Držím palce, lebo toto znie naozaj náročne.
Len zdieľam našu skúsenosť – nie ako „radu, ktorá zaručene zaberie“, ale ako pohľad, ktorý u nás funguje.
Mám dve deti – staršia má 5 rokov, mladšia bude mať vo februári 2.
U mňa bolo dôležité najmä nevytvoriť okolo zubov boj. Sama som doma nemala dobrý vzor, tak som sa o to viac snažila ísť cestou vysvetľovania a budovania vzťahu k hygiene. Už od úplného malička som staršej dcére pokojne a opakovane vysvetľovala, prečo si zúbky umývame, čo sa deje, keď sa neumývajú, že sú to jej zúbky a jej telo.
Mali sme aj obdobie, keď si ich nechcela umývať. Vtedy som jej povedala, že dobre, je to jej rozhodnutie, ale aj jej zodpovednosť. Reálne sa stalo asi dvakrát, že si ich neumýla – a dnes, aj keď je večer unavená a povie, že sa jej nechce, stačí povedať „dobre, sú to tvoje zúbky“ a ide si ich umyť sama. Nie zo strachu, ale preto, že chápe súvislosti.
Pri mladšej je to jednoduchšie v tom, že kopíruje staršiu. Nikdy sme zuby nerobili nasilu. Nechala som ju kefku žužlať, „umývala si“ spolu so mnou, a až teraz, keď má skoro 2 roky, jej poviem, že jej ešte trošku pomôžem dočistiť. Dodám, že nemá ani jedna žiadne kazy alebo problémy.
Pre mňa je dôležité budovať pozitívny vzťah k starostlivosti o vlastné telo a pocit zodpovednosti, nie poslušnosť za každú cenu. Tento princíp máme aj pri jedle – vedia, čo je zdravé a prečo, a zároveň vedia, že sladkosť občas nevadí. A funguje to veľmi prirodzene.
Chápem, že každé dieťa je iné a nie vždy sa to dá „aplikovať hneď“. Len som chcela napísať, že ak je okolo zubov extrémny stres a boj, možno stojí za to na chvíľu urobiť krok späť a hľadať cestu, ktorá nebude traumatizujúca ani pre dieťa, ani pre rodiča. Držím palce 🍀
@tiika toto je vsetko sice pekne ale nie moc napomocne.
@luciaruz podľa tvojej reakcie vidím, že to odmietaš, aj keď si tomu nedala šancu. Ak cesta bez násilia funguje inde, čo robis práve ty inak, že u teba tomu tak nie je? Čiže je to o tebe a aj riešenie sa nachádza v tebe samej, problém nie je v tvojej dcére. Asi si presvedčená, ze ina cesta než násilie neexistuje. Neviem sice prečo tomu tak je, ale vidím to u mnohých rodičov. Verím, ze robíš to najlepšie, čo vieš. Mysli len na to, ze tvoje správanie je výsledkom tvojho rozhodnutia, ničoho iného. Vzdy ho môžeš zmeniť.
Neber to prosím ako vyhrazku, len možno skús popremýšľať: Ak raz dcéru zlomis, prestane sa brániť, vyhráš, bude to mat však následky a nikdy už nebude taká ako predtým. Či naozaj dosiahneš to, čo chceš a budeš potom spokojná, neviem.
@luciaruz inak muzi su v tomto velki hrdinovia. Ja jej nechcem ublizit, toto je tyranie. Do psej rite, mna to bavi, ked vrieska?! Podla mna je to praobycajna lenivost. Nekritizujem, aj ja mam takeho (u nas su tema sladkosti) a ide ma z neho vyrutit.
K zubom: ja si tiez vyberam svoje bitky, ale mame dohodu s muzom ze bezpecnost, hygiena a zdravie ideme aj za cenu vresku. Takze mame za sebou aj epizody s hlavickou medzi stehnami. Nam dlhy cas pomahalo ze maly mohol „cistit“ muzovi a ja som zatial cistila jemu. A ked bol vacsi, Sparkly. Skus sa este poradit so zubarom, aj ked nam nasa povedala len „vydrzat a aj nasilu“. Diky Brona.
Drzim palce.
@anonym_587fb3 dikes 🙏🏼

Ahoj, ja som mala tiež boje s malým. Bol to boj s T-rexom. Umývala som mu nasilu zuby.ci chcel či nie. A cca od 3 rokov už si ich dal normálne umyť. Môj názor je, treba to prežiť 😅teraz má 6 ,zavolám ho príde ,umyjem mu zuby a svet ide ďalej 🤌