Myofunkčný aparát na mliečnom chrupe
Mate niektora skusenost? Mam par otazok ak vase deti nosia alebo nosili myofunkcny aparat na mliecnom resp. potom uz zmiesanom chrupe.
@kacena4 nieco take ako nocny strojcek, ale nie je to z tvrdeho plastu. dava sa na mliecny chrup aby ho roztiahol a nasledne sa zmestili trvale zuby a teda nerastli hned nakrivo. je to aj prevencia pred trvalym strojcekom. ja ho chcem hlavne preto, ze dieta ma uz teraz predkus a dycha v noci ustami.
deti ho mali, nech ta odporuci zubar na ortodonciu a tam zhodnoti ci treba akebo nie, deti ho nrmali radi, nakolko pokryval velku cast podnebia a vypluvali ho nakoniec aj tak musel byt nalepovaci
@kacena4 pozrela som tvoj profil, asi myslis tie starsie deti a teda nocny strojcek nie takyto myofunkcny aparat na mliecnom chrupe. ja som tiez mala nocny a nevypluvala som, vydrzala som ho nosti. aj ked spatne by som u svojho dietata riesila len trvaly, nocny je zbytocne zdlhavy.
ale mna zaujima tento myofunkcny. to by malo byt makke a citala som na jednej stranke, ze do 6 rokov sa vklada len na urcity cas. preto ma zaujimaju realne skusensoti s nim. u celustneho ortopeda sme boli a ten odobril pouzivanie tohto aparatu. dal nam uz termin na otlacky zubov.
aha neviem aky je medzi tym rozdiel. dcera teraz nosi po fixnom strojceku taky makky priesvitny ale teda to je uz po fixnom a ak ho 2 dni nema uz citi tahanie zubov
ale teda asi je iny ako som myslela ja, takze nemam skusenost
Ahoj. My ešte skúsenosti nemáme, ale akurát nás naň posiela synova logopedička. Prosím ťa, riešili ste to? Aké máte skúsenosti? Ja zatiaľ nemôžem ani nájsť nikoho kto sa tým zaoberá. Viem že MUDr. Surinčáková, ale čakačka je dva roky.
@lucka1523 ahoj, ano uz ho ma. cena cca 245€ a poistovna nan neprispieva. ma ho skoro 3 mesiace ale zatial zmenu nevidim. celustna vravela, ze tak 6-12 mesiacov ho treba nosit. u nas je ale problem aj to, ze ma zvacsenu nosnu mandlu a ta moze robit problem. aj napriek aparatu ma dieta stale v noci otvorene usta, takze neviem ci uplne funguje ako ma ☹ termin na vyber mandle mame az na oktober. tak neviem ci to nebude nosit aj dlhsie ako rok.
na cakacke u celustnej sme boli rok.
Cena parádna, ale viem že to toľko stojí. Ja sa len bojím že to bude ďalšia zbytočnosť za kopu peňazí. Môj syn má mandle von dva mesiace, ale keďže on má dosť výrazný predkus tak to potrebuje na to. Vraj to v budúcnosti pomôže aby nemusel nosiť trvalý strojček a nemusel podstúpiť operáciu čeluste, ale stále mám obavy či syn to vôbec bude chcieť nosiť. Nemá ani 4 roky.
Môžem sa spýtať kde chodíte? Ku akému Dr?
@lucka1523 u dr. Jakubovej z AZS Kapedent sme boli na uvodnej konzultacii a potom este na otlackoch. ale na kontroly chodime k dr. Hlauškovej tiez z Kapedentu. termin kontroly nam dava raz za 2 mesiace, tak neviem, ci by sa vam to od vas oplatilo...
moja s tym problem nema. najprv sa trenovalo cez den, to bolo podla mna horsie lebo dieta musi byt doma(ked je vonku teplo tak doma je clovek menej), nemoze jest a nemoze vtedy ani rozpravat, a ma to mat aspon 3-4 hodiny. nasledne po uvodnych 3-4 tyzdnoch cez den sa dava na celu noc. tvoj nedycha po vybere mandle ustami? ci ani predtym nedychal?
Ja vlastne neviem. On tým že má taký predkus, ústa ani poriadne nevie zatvoriť. Tak ja neviem či dýcha ústami, či nosom. Vyzerá že aj nosom aj ústami 😀.
Ale sa mi až nechce veriť, že taká somarina urobí taky zázrak aby mu tak posunula tú sanku.
Malá má koľko rokov?
V Martine sa na tento strojček nespecializuje nikto, takže tak či tak musíme hľadať niekde mimo MT.
@lucka1523 teraz ma 6, boli sme na konzultacii ked nemala este 5. aj ona ma predkus, ale asi nie az taky velky. aj ked dr. povedala, ze si skoro az hryzla do podnebia... moja vie spat aj so zatvorenymi ustami, ale vzdy po case usta aj tak otvori. ja som ako dieta nosila tiez strojcek (nocny, ale az od cca 9 rokov) aj na predkus a mne to pomohlo. drzi to sanky v spravnej polohe.
Aj muž nosil na predkus a jemu sa to práveže teraz vracia späť. Veď kedysi boli iba tie nočné na už trvalé zuby.
Môj syn mal ten predkus ešte pred rokom oveľa výraznejší ako teraz, takže možno za rok to bude ešte lepšie. Zatiaľ sme objednaný do Žiliny, kde je tá čakacka dva roky ale skúsim ešte inde či sa nebude dat skôr, uvidíme. Ďakujem za skúsenosti 🙂
@lucka1523 drzim palce. hlavne aby im to pomohlo 🙂
Ahoj. Už je to nejaký čas,čo si písala túto diskusiu. Môžem sa spýtať ako ste dopadli? Pomohlo to dcérke s tým predkusom? Odporučila by si opäť?
@andreaj24 ahoj, ano. zatial ho stale nosi, uz je to vyse roka. ale uz ma druhy(dalsich 245€ stal...). ten prvy jej zvysil zhryz a zmenilo jej to spredu aj tvar, vyzor. teraz ma vacsi a ten by mal napravat aj predkus. ja by som do toho urcite isla znovu, ale dolezite je aj to, ze jej vybrali mandle. tie dost posobovali problemy so spankom.
Ďakujem krásne za odpoveď ❤️. Naša nemá problém ani s dýchaním, ani chrápaním, u nás čisto len tie zúbky dopredu. Čiže predkus jej to neupravilo? Náhodou foto pred a po nemáš? A ako často to nosí?Kam chodíte?
Prepáč,že toľko otázok, naozaj sa nemám koho opýtať, keďže veľmi málo ľudí s tým má reálnu skúsenosť.
@andreaj24 predkus jej to naprava teraz. najprv museli napravit ten vysoky zhryz. fotky nemam, ale zubarka ju fotila a chystam sa tie fotky si raz od nej vypytat, lebo je tam znacny rozdiel. nosi to kazdy vecer na spanok(okrem choroby) a mala by to mat aj par hodin cez den, ale to je nerealne pri vsetkych povinnostiach co mame. a chodime v NR do Kapedentu.
Ahoj, rada by som sa aj ja pripojila do diskusie a spýtala sa na pár vecí. Ak by si mala čas odpovedať, potešilo by to🥰 myofunkčný aparát nosíme týždeň. Všimla som si, že keď privre ústa, špúli, aby ho tam udržal. To je normálne? Ďalšia vec, včera sme si ho dali na noc, počas spánku však mal ústa pootvorené (keď nemá aparát, má ich zatvorené). Vadí to z hľadiska efektivity nočného nosenia aparátu?
@birdmadgirl ahoj, to jedine mi na tom vadi, ze spi dcera s otvorenou pusou, resp. skor s perami. riesime to aj s logopedickou(dava jej cviky na posilnenie pier a celusti), ale sama povedala ze sa to uplne odstranit neda. ze by mala ten strojcek co najviac nosit cez den, kedy vedome tie usta drzi zavrete. lenze to je nerealne, aby mala po prichode zo skoly 2-4 hodiny strojcek v puse.
v noci povoluje pery a spala by s otvorenou pusou, keby jej ju neprelepujem tejpom. nie som s tym uplne spokojna, ale vadi mi to spanie s otvorenou pusou.
to spulenie syna prejde, zvykne si na to pocas dna. ale moja to nosi uz vyse roka a v noci ma stale otvorene pery ak jej nezalepim usta. pritom ked strojcek nema spi pekne so zavretou pusou.
Úplne s Tebou súhlasím, tiež si myslím, že nie je reálne to toľko nosiť cez deň cez tý_deň. Zo škôlky prídeme o pol piatej, keby som mu to dala, tak do pol ôsmej neprehovoríme spolu ani slova, ani sa nenaje.... A nám bolo tiež povedané, aby to nosil s prestávkami.... A ten aparát je taký veľký, že keď vedome nevynaloží úsilie, tak mu tie pery logicky zostanú pootvorené... Teoreticky by ich mal mať privreté aj počas spánku? Mali by sme sa k tomu dopracovať?
A malá ten tejp toleruje? Vďaka za tip, vyskúšam.
@birdmadgirl neviem ci sa k tomu da dopracovat. sice dufam ze raz dcera tie pery aj cez noc bude drzat spolu, ale neviem no. je to dost velke a navyse jej dr. uz raz zmenila velkost za vacsiu.
a hej, tejp v pohode. ja jej cez pery davam taky gazovy stvorcek a cez bradu a lice ma nalepeny pruzok tejpu. ale pocas choroby nedavam.
Ahoj, vedela by si ma kontaktovať v súkromnej správe? Ďakujem!

môžem sa spýtať čo je to miofunkčný aparat? strojcek? ci?