icon

Riešenie problému s rastom zubu po extrakcii mliečnej päťky

marzii35
23. júl 2025

Ahojte má niekto skúsenosti? Synovi vytrhli mliečnu päťku nebudem písať prečo musela ísť von , šestku už má. Trvalá päťka rastie asi okolo desiateho roku , čo potom ak sa to posunie? Ako bude päťka rásť keď nebude mať miesto? Mám z toho strašný strach, zubára ani vidieť neviem si predstaviť čo bude. Alebo mal to niekto podobne a šestka sa neposunula? Že narástol pekne ?

ivanaks
23. júl 2025

Synovi vytrhli päťku vpravo hore, keď mal 5 rokov, v 8,5 rokoch už mal vyrastenú trvalú (jeho zubár skonštatoval, že práve pre to, lebo už mala voľné miesto). Nič sa mu nepoposúvalo. Ťažko predpovedať, ako to bude vo vašom prípade.

rejaa
23. júl 2025

Dcéra to mala rovnako. Zub narástol krivo, lebo sa potom nezmestil. Teraz riešime strojčekom. Ale viem, že sa tam dáva taký medzerník po vytrhnutí mliečneho zubu, aby tam zostala medzera pre trvalý, vtedy som to nevedela a ani zubár neponúkol. Pýtaj sa na to zubára.

marzii35
autor
23. júl 2025
@rejaa

Dcéra to mala rovnako. Zub narástol krivo, lebo sa potom nezmestil. Teraz riešime strojčekom. Ale viem, že sa tam dáva taký medzerník po vytrhnutí mliečneho zubu, aby tam zostala medzera pre trvalý, vtedy som to nevedela a ani zubár neponúkol. Pýtaj sa na to zubára.

@rejaa tak to už je neskoro , nemá ho už dva roky , vtedy nič také neponúkli a mata ma to celý cas. Čiže on vyrástol ale išiel viac dovnútra alebo vonku áno ? Ja sa bojím čo bude ak nebude vedieť vyrásť vôbec 🤦

rejaa
23. júl 2025
@marzii35

@rejaa tak to už je neskoro , nemá ho už dva roky , vtedy nič také neponúkli a mata ma to celý cas. Čiže on vyrástol ale išiel viac dovnútra alebo vonku áno ? Ja sa bojím čo bude ak nebude vedieť vyrásť vôbec 🤦

@marzii35 Tak to už teraz tým medzerníkom nevyriešite. Koľko má syn rokov? Ostatné zuby má rovné? Možno by si si mohla od zubára pýtať odporúčanie na konzultáciu k čelustnému ortopédovi. Väčšinou tam bývajú dlhé čakacie doby. Dcéra nosila nočný strojček od 10 rokov a pevný má teraz od 13.

sense
23. júl 2025

@marzii35 navštívte celustneho ortopéda.ak nebude mať miesto a zub bude rast ,vyrastie na krivo kde to miesto mať bude.Napr moja podľa RTG ani trvalé Horné 5 mať nebude.podla ortopéda to problém nie je, že bude mať viac miesta na ostatné zuby.

marzii35
autor
23. júl 2025
@rejaa

@marzii35 Tak to už teraz tým medzerníkom nevyriešite. Koľko má syn rokov? Ostatné zuby má rovné? Možno by si si mohla od zubára pýtať odporúčanie na konzultáciu k čelustnému ortopédovi. Väčšinou tam bývajú dlhé čakacie doby. Dcéra nosila nočný strojček od 10 rokov a pevný má teraz od 13.

@rejaa syn má iba 6 rokov

rejaa
24. júl 2025
@marzii35

@rejaa syn má iba 6 rokov

@marzii35 vypýtaj si odporúčací lístok od svojho zubára a choď na tú konzultáciu k čelustnému ortopédovi, ten to najlepšie posúdi a budeš vedieť, že si nič nezanedbala a nebudeš nad tým potom rozmýšľať.