icon

Skúsenosti s operáciou zubov múdrosti u tínedžerov

mondolina
29. máj 2025

Ahojte, ako prosím vás vaše deti( 16, 17r.) zvládli chirurgické extrakcie neprerezaných zubov múdrosti? koľko sa zotavovali? mali komplikácie?
ďakujem

mondolina
autor
29. máj 2025

@mondolina
🦷🦷

svetlonos
29. máj 2025

@mondolina
ahoj, dala si to robot kamoska aj jej brat, mali okolo 20 rokov. Vyberali im takto všetky 4 zuby. Týždeň jedli cez slamku, potom kasové jedla, brali tbl od bolesti, tvar bola spuchnuta ale asi o 4-5 tyzdne boli uz ok.
Ja som dala vybrať postupne 2 v 30tke. Po prvom ok, druhy mi bysekat musel a to ma pri každom kroku 2 tyzdne hlava bolela.

mondolina
autor
29. máj 2025
@svetlonos

@mondolina
ahoj, dala si to robot kamoska aj jej brat, mali okolo 20 rokov. Vyberali im takto všetky 4 zuby. Týždeň jedli cez slamku, potom kasové jedla, brali tbl od bolesti, tvar bola spuchnuta ale asi o 4-5 tyzdne boli uz ok.
Ja som dala vybrať postupne 2 v 30tke. Po prvom ok, druhy mi bysekat musel a to ma pri každom kroku 2 tyzdne hlava bolela.

@svetlonos
budú mu vyberať naraz len dve, pravé alebo ľavé. Má 16 r., podľa snímky nemajú ešte korene. Nemôže byť mesiac mimo🫣

kacena4
29. máj 2025

synovy vyberali 4 naraz ale mal ich uz vonku, no aj tak sili, rezali... 7 dni opuch nefungoval vobec bol na liekoch, potom ešte 7 dni doliecovanie a az po 2 tyzdnoch ako tak zacal fungovat hold je to operacia

svetlonos
29. máj 2025
@mondolina

@svetlonos
budú mu vyberať naraz len dve, pravé alebo ľavé. Má 16 r., podľa snímky nemajú ešte korene. Nemôže byť mesiac mimo🫣

@mondolina
nebude mimo 🙂 len to jedenie nebude žiadna výhra, tak som myslela. Ake športové aktivity nech zsbudne. Mozno on bude v pohode už pi 2 rôznych. Tej kamoske vyberali všetky 4 zuby naraz.

mondolina
autor
29. máj 2025
@kacena4

synovy vyberali 4 naraz ale mal ich uz vonku, no aj tak sili, rezali... 7 dni opuch nefungoval vobec bol na liekoch, potom ešte 7 dni doliecovanie a az po 2 tyzdnoch ako tak zacal fungovat hold je to operacia

@kacena4
tak s rezaním rátam, ale utešujem sa, že ešte nie sú prerezané a nemajú korene.

ronie338
29. máj 2025
@mondolina

@kacena4

@mondolina q prečo ich chcú vyberať? Ešte nemajú ukončený vývin, ten sa ukončí až po 18tom roku. Robia problem alebo len podľa rtg sa rozhodli?

ronie338
29. máj 2025
@mondolina

@kacena4

@mondolina a vôbec nie sú ani zle uložené ani nič. Nevidím dôvod na vyťahovanie zubov

ronie338
29. máj 2025
@mondolina

@kacena4

@mondolina ak je to len preto ze je ukončená orto liečba tak ma tam retiner ten to musí podržať. Naozaj nie je ani najmenší dôvod na vyberanie zubov a trápenie zbytočné. Ak teda nerobia problém ale podľa rtg absolútne nemajú prečo, tie horné sú dobré uložené, vyzerajú ze majú miesto, dolné tiez nie sú nijak veľmi zle.

mondolina
autor
29. máj 2025
@ronie338

@mondolina q prečo ich chcú vyberať? Ešte nemajú ukončený vývin, ten sa ukončí až po 18tom roku. Robia problem alebo len podľa rtg sa rozhodli?

@ronie338
podľa RTG, tak ja sa v tom nevyznám. Ukončená strojček liečba, retiner je čo? na vnútornej strane zubov má ešte zvyšky drôtikov. No a teraz som fakt zmätená.
vysvetlenie bolo, že mu začnú stláčať ostatné zuby a vykrivia sa.

janetinka27
29. máj 2025

@mondolina ahoj, mam vybrate vsetky styri, jedna rastla nalezato, bola rozmrvena, vsetky boli krehke. Vynerali mi ich, tu lezatu tiez na chirurgii, aj mi to zasivali. Zotavenie bolo rychle, normalbe som fungovala

ronie338
30. máj 2025
@mondolina

@ronie338
podľa RTG, tak ja sa v tom nevyznám. Ukončená strojček liečba, retiner je čo? na vnútornej strane zubov má ešte zvyšky drôtikov. No a teraz som fakt zmätená.
vysvetlenie bolo, že mu začnú stláčať ostatné zuby a vykrivia sa.

@mondolina sim z odboru, spolupráca s celustnym roky a predpokladám ze mal/a strojček to je otroliecba. Retainer je ten drôtik zozadu, on slúži na to aby sa zuby upevnili a neposunuli. Lebo keď sa posúvajú zuby preraba sa kosť a trvá kým sa dorobi q upevní pevné zub. Aj dva tri roky. Tie osmičky nie sú zlé uložené, ja by som šla k niekomu inému si pre názor ale za mňa v žiadnom prípade neťahať. Nezačnú absolútne nič stláčať. Možno tie dolné ale aj to pochybujem. Kvantum ľudí má osmičky a ani o nich nevedia, kadejako uložené. Kým nerobia problém nevyberat. Teraz sa ani trvalé zuby kvôli tomu ze je malo miesta netahaju. Sesternica mala strojček ako dospelá, osmičky, male ústa a netahali jej ani jeden. Aby si si nemyslela ze len tak do vetra taram mam 15 rokov praxe a za sebou spoluprácu s odborníkmi ktorý sa snažia zachovať zuby q netahat zbytočne zdrave zuby, hlavne ak nerobia problém. Čiže ja by som ani za svet nedala ťahať q šla si pre iný nazor

mondolina
autor
30. máj 2025
@ronie338

@mondolina sim z odboru, spolupráca s celustnym roky a predpokladám ze mal/a strojček to je otroliecba. Retainer je ten drôtik zozadu, on slúži na to aby sa zuby upevnili a neposunuli. Lebo keď sa posúvajú zuby preraba sa kosť a trvá kým sa dorobi q upevní pevné zub. Aj dva tri roky. Tie osmičky nie sú zlé uložené, ja by som šla k niekomu inému si pre názor ale za mňa v žiadnom prípade neťahať. Nezačnú absolútne nič stláčať. Možno tie dolné ale aj to pochybujem. Kvantum ľudí má osmičky a ani o nich nevedia, kadejako uložené. Kým nerobia problém nevyberat. Teraz sa ani trvalé zuby kvôli tomu ze je malo miesta netahaju. Sesternica mala strojček ako dospelá, osmičky, male ústa a netahali jej ani jeden. Aby si si nemyslela ze len tak do vetra taram mam 15 rokov praxe a za sebou spoluprácu s odborníkmi ktorý sa snažia zachovať zuby q netahat zbytočne zdrave zuby, hlavne ak nerobia problém. Čiže ja by som ani za svet nedala ťahať q šla si pre iný nazor

@ronie338
ďakujem veľmi pekne, mal strojček, nakoľko mal veľký predkus. Tie drôtiky ešte má, ale nie na každom zube. Nosí aj nočný strojček( mal by!, ale je na intráku takže neodsledujem). Takže nie je to akútne na extrakcie?

mondolina
autor
30. máj 2025
@ronie338

@ronie338
pozrieš si prosím toto doporučenie. ďakujem

mondolina
autor
30. máj 2025
@ronie338

@ronie338
píše tam, že je tam závažný priestorový deficit.

ronie338
30. máj 2025
@mondolina

@ronie338
píše tam, že je tam závažný priestorový deficit.

@mondolina vidim ale to absolútne nezodpovedá tomu co tam je. Šla by som sa poradiť k stomatochirurgovi ale ja by som určite nedala a hlavne ak reálne aj nič nerobia. On keď nenosí poctivo ten nočný tak sa mu posunu bez ohľadu na osmičky. A tie drôtik totadu drží stabilne ak sa neuvolni.

mondolina
autor
30. máj 2025
@ronie338

@mondolina vidim ale to absolútne nezodpovedá tomu co tam je. Šla by som sa poradiť k stomatochirurgovi ale ja by som určite nedala a hlavne ak reálne aj nič nerobia. On keď nenosí poctivo ten nočný tak sa mu posunu bez ohľadu na osmičky. A tie drôtik totadu drží stabilne ak sa neuvolni.

@ronie338
ďakujem za tvoj čas, zvážim to. ešte raz vďaka.

mondolina
autor
30. máj 2025
@ronie338

@ronie338
a ešte čo navrhuješ? robiť kontrolné opg? ako často?

ronie338
30. máj 2025
@mondolina

@ronie338
a ešte čo navrhuješ? robiť kontrolné opg? ako často?

@mondolina to raz za dva roky hygienu dentalnu každý polrok. Inak nič. Len naozaj musí poctivo nosiť všetko čo ma

mondolina
autor
30. máj 2025
@ronie338

@mondolina to raz za dva roky hygienu dentalnu každý polrok. Inak nič. Len naozaj musí poctivo nosiť všetko čo ma

@ronie338
na dentálnu chodí. no tak je to už na ňom.

lucya89
10. jún 2025
@mondolina

@ronie338
na dentálnu chodí. no tak je to už na ňom.

@mondolina ako ste nakoniec dopadli ? odkial ste ? kam idete riešiť zuby múdrosti ?

mondolina
autor
10. jún 2025

@lucya89
nateraz som to odložila...mali sme termín v Seredi v Dental Harmony.

lucya89
10. jún 2025
@mondolina

@lucya89
nateraz som to odložila...mali sme termín v Seredi v Dental Harmony.

@mondolina preco si to odlozila?

mondolina
autor
10. jún 2025
@lucya89

@mondolina preco si to odlozila?

@lucya89
čítaj vyššie, koncom júna ide ešte na preventívnu tak sa poradím, potrebujem viac názorov, a podľa všetkého to nie je akútne.