Vypadnuté mliečne zubky u dvojročného dieťaťa
Ahojte viete mi prosím poradiť dcerka ešte nemá ani dva roky a stala sa jej taka nehoda ze zahryzla do sedacieho vaku a ako to potiahla tak jej vypadli 2 spodné zúbky aj s koreňom som z toho úplne zúfalá stalo sa aj vám niečo podobné? Mate nejaké skúsenosti? :(
@denkabemommy áno cele 2 spodné zúbky :( zajtra ideme k zubárovi neviem nechápem ze ako to je možné že jej takto vypadli teraz tam bude mať chúďatko dlhé roky medzierku bojím sa aby to nemalo aj nejaký vplyv na rozprávanie
@lauraeliska V dnešnej dobe tam medzierka ostať nemusí, myslím, že budú aj pre ňu možnosti ako to vyriešiť, aby to bolo aj estetické.
@denkabemommy áno dufam ze budeš mať pravdu uvidíme zajtra čo povedia ale ďakujem. 🙂
@lauraeliska moja si takto ako 2,5 ročná vytiahla prednú jednotku hornú. Tiež s celým koreňom.
Má teraz 6 rokov a stále je rovnako štrbavá.
Zvykli sme si a naučila som ju usmievať sa na fotky so zavretými ústami.
Opravit sa to nedá žiadno čakáme na trvalé zuby.
Spodné jednotky dolné trvalé rastú ako prvé, tak aspoň nebudete dlho čakať. Spodné už máme vymenené.
@denkabemommy čo by jej tam asi tak na 5 rokov vložili 😂 nedávaj jej zbytočné nádeje. Necháva sa diera.
@lauraeliska nič s tým zubár nespraví,dcérka bude bez zubkov....našťastie spodné rastú ako prvé,o 4roky jej nárastu trvace
@blunka ďakujem veľmi pekne no tak asi nám nič iné neostane len čakať kým nárastu zúbky len dúfam ze nebude kvôli tomu šušlat alebo mať nejaky iný problém
@lauraeliska ja som bola vtedy tiež z toho nešťastná, že sa jej to stalo. Po nejakom čase som to už prestala vnímať a akosi tú dieru "nevidím". Vtedy som si zámerne pozerala na Donio náhodné príspevky a choroby detí - vždy ma to po 2-3 príspevkoch vrátilo do reality že máme šťastie že sa nám stal len vypadnutý zub. A to dokonca len mliečny ! Hneď sa mi zdalo že čo riešim, že o nič vážne vlastne nejde.
Niektorý to riešia medzerníkom pre deti ale je to nie veľmi príjemné, vyslovene len na nutné nosenie inak sa to necháva tak. Najlepšie by bolo ze hneď ako sa to stalo by ste dali zuby do vody a šli ma zubnú pohotovosť, to by ešte vedeli zúbky tam dat a prilepiť o susedné kým sa nespevni. Inak sa to bežné robí u dospelých keď si vybiju celý zub, ideálne ho len opláchnite vo vode čistej a dat do vody alebo pod jazyk aby nevyschol a utekať k zubárovi. Mali sme viacerých takých pacientov a zub sa pekne prijal späť, niektorým dokonca aj ostal živý.
@ronie338 toto som ani nevedela keby viem ideme hneď včera sa jej to stalo :(
@lauraeliska nenechaj sa opakovane utešovať zbytočnými nádejami. Ani včera by jej to nik nezachránil !!! Vracanie zubov do diery sa robí u trvalých zubov.
U mliečny sa toto nerobí a žiaden normálny zubár by jej ho tam naspäť nedal.
Mojej sa to stalo 15:30 hod. v jasliach už som bola na ceste po ňu keď mi volali.
Jasle majú budovu vedľa "Schill Dental Clinic" (pešo najviac 3 minuty na kliniku).
Už po ceste som volala do tej kliniky, keďže robia do 16:00 hod. že určite tesne pred 16-tou prídeme. Sestrička z jaslí ju obliekla a už tam s ňou rovno išla. Zub mali celý s koreňom namočený v mlieku (má sa dať mlieko nie voda). Rana nekrvácala skoro vôbec. Boli sme tam do 30 minút od úrazu tiež som si myslela že jej to dajú naspäť. A bolo to jednoznačné NIE. U mliečnych zubov sa to doslova NESMIE dávať naspäť, lebo ten zub už bol vonku a už sa nedá nikdy úplne vyčistiť. Pod mliečnymi zubami sú už teraz mini zárodky (lôžka) trvalých zubov. A ak by jej ho dali späť, možno by sa prijal a všetko by bolo OK. Ale je tam riziko že ten mliečny zub zanesie infekciu (keďže bol na zemi) do vnútra diery, môže tam vzniknúť zápal a ten zápal poškodí ten krehký zárodok TRVALÉHO ZUBU. A z toho dôvodu že je tam riziko poškodenia trvalých zubov sa vypadnuté mliečne zuby nevracajú do lôžka.
Keď sa vám to stane z trvalým zubom, vtedy rýchlo zub namočiť do mlieka a rýchlo hneď ísť do zubnej ambulancie.
po zahryznuti do vaku odisli 2 predne zuby aj s korenom? To je velmi zvlastne. Nase dieta preletelo motorku a bradou rovno na zem. Rozbita pera, prehryznuty jazyk, usta cele krvave - ale zuby na mieste.
To pocujem 1x ze by dieta po zahryznuti nechalo niekde zuby a rovno dva. Skor by som mala otazky, ci je to co sa dcere stalo zo zdravotneho hladiska v poriadku.
@kittykat22 moja to isté predný zub celý vonku aj s komplet dlhým koreňom. A pera bez krvi a ďasno tiež nerozbité bez krvi. Len diera a zub celý vonku. Nechápem ako môže vyjsť zub von BEZ poškodenia pery a ďasna. Dodnes to nechápem. Ostatné okolité horné zuby normálne držia pevne doteraz.
@kittykat22 áno preto kvôli tomu ideme zajtra k zubárovi lebo sa mi nepáči že jej takto hneď dva zúbky vypadli ktoré jej len nedávno vyšli von možno že jej niečo chýba alebo niečo s ďasienkami (čo dúfam ze nemá a že je všetko v poriadku) uvidíme co povie zubar volala som aj jej detskej doktorke ale tá mi k tomu veľmi nemala čo povedať len že mám ísť k zubárovi
@lauraeliska daj vedieť potom či zubár niečo zaujímavé vysvetlil. Lebo ja tiež to "ľahké vypadnutie" celého zubu nechápem dodnes ako sa to mohlo stať. Viditeľne dcéra nemala úraz lebo to by bo vidieť keby to bolo buchnuté nárazom.
@blunka ona proste z celej sily zahryzla do toho vaku lebo dostala nervy lebo som jej nedala ovládačku a nejak si ten vak potiahla a zrazu dva zúbky boli vonka
@blunka dám vedieť
@lauraeliska ano ja rozumiem ako sa to stalo u vás ten postup. Ale rovnako je to také nepochopiteľné že "len tým" vytiahla celé zuby. Rovnako to nechápem ani u nás ako sa to stalo tak ľahko. Síce som to nevidela, ani sestričky to nevideli. Keby kdesi bachne že má aj peru rozrazenú pochopím. Ale ústa úplne v poriadku a zub vonku.
Foto som videla. Rovnako vyzerá náš, taký istý dlhý koreň mal. Práve preto je to také zvláštne. Keby mala nejaké krátke korene na nich že sa ľahko vytiahli. Ale také isté dlhé
sme mali.
Ale musí to byť des nájsť zuby, by ma vykotilo. Ja som asi aj rada že som pri tom nebola. Tá sestrička z jaslí bola z toho úplne rozhodená, že sme ešte ju museli s mužom utešovať.
@lauraeliska mliečne zuby nemajú žiaden koreň

@lauraeliska aj s koreňom? To jej akože vypadol 2cm zub? Treba s tým ísť k zubárovi, urobí rtg a z toho vyvodí liečbu