icon

Zubný kaz a dojčenie

jankaa53
16. júl 2018

Ahojte su tu maminy ktorych deticky mali na prednych zuboch kaz a nadalej sa dojcili?

rebekav
16. júl 2018

@karajazviny tvoj chlapcek ma jedno stastie, ze ma zjavne geneticky pevnejsie zubky. 2 rocne dieta si zuby poriadne urcite neumyva, rozhryzava stetinky a cucka pastu. Mat sklovinu trochu slabsiu, mozno by mu uz kvoli kazom hrozila aj narkoza, aby sa dali zuby osetrit. Keby zubna pasta bola zakladom uspechu zdravych zubov, tak povolanie zubar by uz neexistovalo.

katrinka34
16. júl 2018

A všetkým dievčatám ... sliny sú u každého dieťatka iné ... u niekoho nie u niekoho veľmi agresívne a v kombinacii s jedlom akýmkoľvek (aj materské mlieko) spôsobujú oslabenie zúbkov, ktoré potom ľahšie podliehajú kazu ... áno takýchto deti je menej ale sú ... Takze áno aj materské mlieko má vplyv na kazivosť zubov !!!

jankaa53
autor
17. júl 2018

@kubobubo ako sa vam podarilo zrusit nocne kojenie?tiezby som.aspon toto chcela ale ona je ako sirena ☹

jankaa53
autor
17. júl 2018

@katrinka34 ahoj ma 20mesiacov a kojenie nam velmi pomaha hlavne ked jej idu zuby, fakt ze bez revu , pretoby som ju chcela este kojit kym jej vyjdu posledne stolicky, snad do pol roka budu von, ale samozrejme mam dilemu aby sa jej te kazy nezhorsili. Zubarka povedala ze su tu male zacinajuce kazy. Chcela by som aspon to nocne mlieko zrusit ale kazdy pokus je strasna sirena ☹

rebekav
17. júl 2018

@jankaa53 prestat kojit nie je o pokusoch, musis o tom byt presvedcena vnutorne, 20 mesacnej vsvetlovat a vysvetlovat (ona uz rozumie) a hlavne ked raz sa rozhodnut, trvat na tom. Nepolavit.

jankaa53
autor
17. júl 2018

@rebekav ved to je najvacsi problem ze o tom niesom presvedcena ☹ kojenie je pre nas nadherne, tazko je sa ho vzdat...

karajazviny
17. júl 2018

@rebekav prosím, nehľadajte vo všetko negativizmus, hororové scénáre a pod 😔 to s tou pastou bolo myslené OBRAZNE, skôr som chcela poukázať na to, že PODĽA MŇA materské mlieko nemá až taký vplyv na kazenie zúbkov...asi každá dobre vieme ako si 2 ročné dieťa umyje zúbky 🤔 to, že som napísala, že si ON umýva zúbky, neznamená, že mu ich nepredčistíme a nedočistíme 😏 ibaže to robíme, keď malý chce - nie hneď po raňajkách, obede, večeri a ešte medzi inými jedlami nevyťahujeme zubnú niť 🤷🙈(podotýkam, malý má umývanie zúbkov rád 😍)a !!!určite som z tých matiek, ktoré keby má jeho dieťa s niečím problémy, tak to nerieši a nechá zájsť do krajností!!! 😔 Keep Hollywood smile 🍀

myjusiatko
17. júl 2018

@jankaa53 ak ti to pomoze, kamaratky syn ma kaz na prednych zuboch tiez, zubarka jej o obmedzeni nic nehovorila a normalne koji aj v noci doteraz. Kaz zistili pred pol rokom.

rebekav
17. júl 2018

@jankaa53 porad sa s 2-3 zubarmi a utvor si nazor, co je dolezitejsie pre teba. Ci kojenie ci zdrave zubky. Ja by som zrusila nocne kojenie a denne si nechala 😉 ale to ty musis vediet, kazda sme ina v tomto. Alebo nechat oboje a zubky poriadne vecer aj rano vydrhnut. Ja som kojila 18 mesiacov, viem ze je to krasne😉 ale aj viem, ze pre nase dobro, to bolo to najlepsie, uz ju odstavit uplne. Bolo to bezbolestne, jednodvka. Ale ja som.o tom bola presvedcena.

jankaa53
autor
17. júl 2018

@rebekav ano chcela by som.zrusit nocne a denne zatial nehat a potom postupne zrusit aj denne. Uz len sa odhodlat

nanervy_2
17. júl 2018

mojho dojcim vyse 2 rokov malemu umyvame zuby hadam od roka len a ma ukazkove biele krasne silne zuby.
kamoska ma 2 deti, obe dojcene rovnako, obe umyvaju zuby rovnako a mladsie ma pokazene, starsie krasne
zuby sa vytvaraju este v maternici, tak podla mna najviac zavazi tam

luxikate
17. júl 2018

@beton na zuboch nieje povlak?fih a to odkial mas take info?Tak uz na prvych zubkoch sa tvori povlak,ved je normalne.My ked sme boli s 12m ubzubara uz jej dala dole povlak ,teda stiahla a to po nasom cisteni,videla som to ,urobila to predp mnou.A s mat sa tiez kazia zuby,ved to mlieko obsahuje latky z kt sa normalne kazia zuby ako aj s cukru a pod

alobalka
17. júl 2018

@jankaa53 iná vec je zubny kaz a iná demineralizacia skloviny. Tá hrozí niektorým deťom, keď používajú nedostatočný typ pasty zložením. Mali sme ten problém pri strednom dieťati, potom sme tie "bezpečné" pasty vymenili za tie s fluoridom. A čo sa týka materského mlieka, tiež predsa obsahuje cukry (okrem mnohých inych prospešných zložiek), takže asi nič nie je čierno- biele: )

senta_sofia
17. júl 2018

@jankaa53 ak mala povlak, to je zivna poda pre bakterie, myslim, ze to dojcenie na tom az taky podiel nemalo, ale ako ti bolo povedane, ked pojdes k dalsim trom zubarom, kazdy ti povie inak

vierkaaa85
17. júl 2018

@jankaa53 Moj maly ma 2,5 r. Je kojeny pred obednajsim spankom a v noci cca 3x sa zobudi a pyta mliecko..zubky ma v dost zlom stave..ale ja to pripisujem aj poruche imunity,ktoru ma..zubky sa mu doslova rozpadavaju..uz ma 3 kovove korunky na stolickach a jednu stolicku zaplombovala bez toho,aby musela nasadzovat korunku. Predne 4 su do polovice uplne "rozozrate" a tie mu opravi zubarka v auguste..dost si teraz s tymi zubkami vytrpel..mne povedala,ze je to z kojenia,ze take velke deti sa nemaju co kojit atd..avsak kamoska ma o 3 mesiace starsieho,koji ho castejsie a ma zubky ako perlicky..krasne,zdrave..cize moj nazor je,ze vela robi aj genetika,vstrebavanie vapnika a ine faktory..zubky cistime single kefkou 2 x denne s troskou Elmex pasty.. sladke neje,ziadne cukriky,lizatka,ale pije vodu so sirupom hodne zriedenu,prid. dzus,nakolko cistu vodu bojkotovsl.od malinka..

jankaa53
autor
17. júl 2018

@vierkaaa85 to mi je luto ☹ ja duf.ze aspon do novembra decembra jej te zubky vydrzia, potom ich chcem.dat tiez opravit

jankaa53
autor
17. júl 2018

@vierkaaa85 moja te predne zubky ma zatial do polovice take zltkaste...

kubobubo
17. júl 2018

@jankaa53 cela rodina sme mali nejaku virozu, a uz som nemala silu vstavat. Tak som mu oznamila, ze v noci sa necuca, 2-3 noci sa budil, dala som mu vodu a potom zacal spat. Citil zo mna silu a odhodlanie a preslo to bez revu. Inac bojujeme velakrat, je pomerne tvrdohlavy. V noci po mne velakrat pacne rucickou ci som tam. Pokial o tom nie si presvedcena, bude to boj.

nikamo33
Odpoveď bola odstránená
jankaa53
autor
18. júl 2018

@nikamo33 ale na dvoch zubkoch uzma maly kaz

kubobubo
18. júl 2018

@jankaa53 treba sledovat ci sa to meni, pripafne castejsie kontroly u lekarov. Vela zubarov sice robu deti, ale najst zubar, ktory spravi zub "babatku" do 3 rokov je umenie aj v Blave. Synovi 4ky nakoniec cistili kanaliky, a po roku o jeden aj prisiel co mal chronicky zapal.

ink
9. aug 2018

Ahoj, pridávam sa do partie. 2 roky a kazy. Pritom neje sladké, nepije sladké, čistí si sám a ja dočisťujem. Zubárka povedala, že to je typický obraz nočného kojenia. Lebo spodné sú bez kazov, iba tie horné to schytali. Odporúčila nám tooth mousse, neviem, či aj vaša? a v noci som už asi posledný mesiac nekojila, ale uspávala som ho kojením, a to som od návštevy zubárky zrušila. Ostalo dojčenie cez deň na vyžiadanie. Dosť ma to štve tie kazy.. U vás nejaká zena za tú dobu?

jankaa53
autor
13. aug 2018

@ink ahoj, my tiez ten tooth mouse pouzivame, zatial sa mi zda ze sa to nezhorsuje, no ja kojim aj v noci, zial nemam zatial.srdce ju odstavit, a teraz v lete uz vobec kedze malo pije vody a v noci bohuzial.dohana ☹ a druha vec ze jej.idu posledne stolicky...takze cicok velmi.pomaha...snad sa to nejako rapidne nezohrsi behom polroka, potom chcem odstavit a dat opravi v Poprade je zevraj super pedostomatologicka .

ink
13. aug 2018

@jankaa53 ahoj, plne chápem, ja už som tými nočnými odstavmi prechádzala asi 3krát a vždy ako na potvoru prišli nové zuby, odmietal mi jesť aj piť a bola to naša záchrana, takže chápem. U nás sa to podarilo, cez deň kojím, ale po umytí zubkov pred spánkom už nie, vymýšľame si spoločne rozprávky, hladkám ho pritom a spokojne zaspí. Niekedy si aj pomrnká, ale som pevne rozhodnutá, takže neuspeje, a vystačí si s tou rozprávočkou.
A ako myslíš opraviť? Že by ste šli cestou narkóza a vŕtanie? Mne vraveli, že jedine tak a že druhá možnosť je vyčkať kým mu v 6 rokoch vypadnú samé a nahradia sa stálymi zubami. Och, kiežby sa tie kazy nezhoršovali už a vydržali im, však?

zuzkaigorkova
13. aug 2018

Nasa mala mala kazy v 11mesiacoch kojila som ju 23mesiacoch ale teda kazy sme dali osetrit k dr odporucila zrusit nocne kojenie a davat pot vodu len a umyvat zuby ale nocne konenie mi dlhsie trvalo kym som zrusila mozno az ked mala 18mesiacov

ink
13. aug 2018

@zuzkaigorkova ahoj, a v akom stave má zúbky teraz? Aj ju bolia?

nikuska_1303
13. aug 2018

A keby si jej po kojení aj nocnom pretrela sspon zúbky gazou vo vode namocenou? Ide o tu noc, v noci sa znižuje tvorba slin preto jednoduchsie vzniká zubný kaz...sliny maju neutralizacnu schopnosť voči cukrom v potrave aj v mlieku...

zuzkaigorkova
13. aug 2018

@ink chodime poctivo k zubarke najskor to bolo 3 mesiace teraz 6mesiacive rozostupy mame ma takmer 4 zachranila jej ich mala na nich plomby biele take akoby nadpojene zuby ale casom kedze jedla aj tvrdsie veci to odletelo ale pri kontrolach to dr vzdy poplnila teraz uz sa zub obalil dentinom a je to ok sice ich ma male a skarede ale su tam a do 6_7 by sme s nimi mali vydrzat u nas to bolo geneticky plus sypane caje sposobene a ovocie ked sa jej prerezavali;(skus priblizit obrazok;)

ink
13. aug 2018

@zuzkaigorkova je krásna! a obe ste statočné! Ako dávala malá tie posedy u zubárky ešte aj s tými zákrokmi?

zuzkaigorkova
13. aug 2018

@ink zaciatky boli krute hlavne tie prve navstevy chodila som aj s muzom a on ju drzal na sebe hlavu ramenami istil aby sa nekrutila a nemikala vela placu bolu ale cim je starsia je aj statocnejsia a uvedomuje si to uz co ju caka mame super dr jej pristup je skvely a livka si ju neskutocne oblubila hovori ze ked bude velka chce byt pani zubkova dr.nech jej to len vydrzi;)dakujeme pekne!!verim ze u vas to nebude take zle ako u nas ja si vycitam ze mohli sme aj skor ist ale vobec mi nenapadlo ze take male dieta cca 9mesacne vtedy mohlo mat kazy;(