Ako naučiť psa neutekať
Prosím poradiť, začali sme chodiť na prechádzky 🐕🦺, chodíme k rieke, keď prideme na poľnú cestu, pustím ho aby sa vybehal,vyvenčil ale stane sa že nečakame sa objaví nejaký pes a on utečie za ním, nepomáha keď kričím..ako mám naučiť 3,5 ročného psa zlaty retriever neutekať za psami ?
@kacenocka2 Pes nemá byť na voľno,mimo zabezpečeného pozemku majiteľa. Treba si kúpiť dlhé stopovacie vodítko.
V prvom rade mu to nedovoliť. Čím častejšie sa to bude opakovať, tým viac sa to bude upevňovať tzv samoodmeňovaním, čiže tým viac ťa bude mať na háku a bude sa to celé opakovať. Nehovoriac o tom, že je to maximálne nezodpovedné voči všetkým naokolo...
Psa mať na vodítku. Kúpiť kľudne 10 metrovú stopovačku - tá dá dosť voľnosti a zároveň je pes pod kontrolou. Povel hovoriť len RAZ, neopakovať! a keď nezareaguje, použiť stopovačku. Nikdy nehovoriť povel ak nemáš psa pod kontrolou/istotu že príde - akurát ho tým učíš, že na povel nemusí reagovať. Nikdy psa nekarhať (nebodaj trestať) ak nakoniec príde - ani keby prišiel až na zatiahnutie alebo neskôr...
A zapracovať na motivácii, odmenách, sebakontrole, práci pri rušivých vplyvoch (ťažko budeš chcieť odvolanie od preňho zjavne silného podnetu - druhý pes - ak tú náročnosť nebudeš postupne) atď atď, resp. úplne najideálnejšie vyhľadať trénera, ktorý vás to naučí.
To uz je dost stary, to nemal vychovu od stenata? To ho mate z utulku? Kazdy pes ma inu povahu, mali sme psa, co utekal cely zivot az sa raz nevratil.

niesom chovatel a moja rada neviem ci poradi.. ale ten moj nonstop utekal.. nausil sa na klikatko a psiu odmenu . a samozrejme dospel vekom ... uz vie ze ked kliknem alebo zvysim hlad musi prist .. nastasie mam mensie plemeno kt starne rychlejsie a tak je uz rozumnejsi -- jeho "puberta" bola des