Ako naučiť psa neutekať za inými psami
Prosím poradiť, začali sme chodiť na prechádzky 🐕🦺, chodíme k rieke, keď prideme na poľnú cestu, pustím ho aby sa vybehal,vyvenčil ale stane sa že nečakame sa objaví nejaký pes a on utečie za ním, nepomáha keď kričím..ako mám naučiť 3,5 ročného psa zlaty retriever neutekať za psami ?
@kacenocka2 Pes nemá byť na voľno,mimo zabezpečeného pozemku majiteľa. Treba si kúpiť dlhé stopovacie vodítko.
V prvom rade mu to nedovoliť. Čím častejšie sa to bude opakovať, tým viac sa to bude upevňovať tzv samoodmeňovaním, čiže tým viac ťa bude mať na háku a bude sa to celé opakovať. Nehovoriac o tom, že je to maximálne nezodpovedné voči všetkým naokolo...
Psa mať na vodítku. Kúpiť kľudne 10 metrovú stopovačku - tá dá dosť voľnosti a zároveň je pes pod kontrolou. Povel hovoriť len RAZ, neopakovať! a keď nezareaguje, použiť stopovačku. Nikdy nehovoriť povel ak nemáš psa pod kontrolou/istotu že príde - akurát ho tým učíš, že na povel nemusí reagovať. Nikdy psa nekarhať (nebodaj trestať) ak nakoniec príde - ani keby prišiel až na zatiahnutie alebo neskôr...
A zapracovať na motivácii, odmenách, sebakontrole, práci pri rušivých vplyvoch (ťažko budeš chcieť odvolanie od preňho zjavne silného podnetu - druhý pes - ak tú náročnosť nebudeš postupne) atď atď, resp. úplne najideálnejšie vyhľadať trénera, ktorý vás to naučí.
To uz je dost stary, to nemal vychovu od stenata? To ho mate z utulku? Kazdy pes ma inu povahu, mali sme psa, co utekal cely zivot az sa raz nevratil.
naše tiež utekajú a preto sú na vychádzkach len na vodítku. Poznáme miesta, kde ich môžem pustiť aby sa vybehali, ale to viem, že naokolo isto nepôjde pes, nie sú tam srnky ( možno, ale nevidieť ich) a viem, že tam nebudú medvede. Ale naše sa vybehajú aj s nami - canicross. Takže na vólno sú asi tak raz za mesiac, alebo za dva. Ináč nie. A ešte keď je veľa snehu, tak si dovolím ích pustiť, napr cestou na Ďurkovú, lebo viem, že v snehu neujdu. Takže, ak nepočúva na slovo, tak nepúšťať. Alebo vyslovene ho to naučiť. Ale nie pri tom potoku, kde sú aj iné psy. Alebo ešte spomínaná stopovačka.
Pes musi riadne pocuvat na poveli. Ak ste ich od steniatka neucili, teraz to uz len velmi tazko dobehnes. Tak potom len ta vodzka, co radili vyssie.
Prepac ale pes nema co byt navolno, najma ak vies, ze neposlucha. Na co cakas. Kym nieco sposobi sebe ci druhemu? To uz je jedno ci nehodou alebo schvalne. Taky pes ma chodit len na voditku, ak ho chces nechat vybehat, tak na stopovacke. Toto nepochopim nikdy...
Trenovat odvolanie/povel kumne. U 3,5 rocneho psa to bude uz narocnejsie (doteraz to mal za OK spravanie). Isla by som s tym za trenerom, suverenne je odvolacka podla mna najtazsi povel a maloktory pes ho v tazkom prostredi ovlada na 100%
V prvom rade mu to nedovoliť. Čím častejšie sa to bude opakovať, tým viac sa to bude upevňovať tzv samoodmeňovaním, čiže tým viac ťa bude mať na háku a bude sa to celé opakovať. Nehovoriac o tom, že je to maximálne nezodpovedné voči všetkým naokolo...
Psa mať na vodítku. Kúpiť kľudne 10 metrovú stopovačku - tá dá dosť voľnosti a zároveň je pes pod kontrolou. Povel hovoriť len RAZ, neopakovať! a keď nezareaguje, použiť stopovačku. Nikdy nehovoriť povel ak nemáš psa pod kontrolou/istotu že príde - akurát ho tým učíš, že na povel nemusí reagovať. Nikdy psa nekarhať (nebodaj trestať) ak nakoniec príde - ani keby prišiel až na zatiahnutie alebo neskôr...
A zapracovať na motivácii, odmenách, sebakontrole, práci pri rušivých vplyvoch (ťažko budeš chcieť odvolanie od preňho zjavne silného podnetu - druhý pes - ak tú náročnosť nebudeš postupne) atď atď, resp. úplne najideálnejšie vyhľadať trénera, ktorý vás to naučí.
@wolf_ ako nekarhať?toľko majiteľov poznam čo psov bili,alebo bijú keď pes nepočúva..
@wolf_ ako nekarhať?toľko majiteľov poznam čo psov bili,alebo bijú keď pes nepočúva..
@kacenocka2 a potom to tak aj vyzerá....
@kacenocka2 príklad: zdrhne ti pes. Vráti sa po pol hodine sam. Ty ho zmlatis. Ako si to vysvetli pes? Prišiel som a dostal som bitku. Nabudúce neprídem. Prídem az ked ma hlad privedie domov. Takze?
Nauc ho privolanie, dovtedy ho nepustaj navolno. Za kazde zdrhnutie by si mala seba pokarhat a nie psa, pes nenesie ziadnu zodpovednost zato, ze ho pustas aj ked si ho nenaucila poriadne privolanie. Inac presne natoto su dobre skupinove cvicaky tam pod odbornym dohladom sa nauci vnimat majitela aj v pritomnosti cudzich psov.
@kacenocka2 príklad: zdrhne ti pes. Vráti sa po pol hodine sam. Ty ho zmlatis. Ako si to vysvetli pes? Prišiel som a dostal som bitku. Nabudúce neprídem. Prídem az ked ma hlad privedie domov. Takze?
@zojazoja von z dvora nám neutečie keď je brána otvorená ani za cudzim psom keď ho vidí len von keď sme niekde mimo dvora a zaostri psa
Teraz prestal počúvať? V 3,5 roku by už nal mať pubertu za sebou. Retrieveri majú strašnú pubertu, ale tvoj by už mal byť v pohode. Tu potrebuješ poriadky výcvik. Aj keď teda retriever má svoju hlavu. Ten nebol stvorený na slepé poslúchanie, ako napr mainois alebo border...
Keď nepomôže výcvik, tak len doživotne voditko, keď ste mimo domu.
@kacenocka2 Pes nemá byť na voľno,mimo zabezpečeného pozemku majiteľa. Treba si kúpiť dlhé stopovacie vodítko.
@alma34 a to prečo? Vychovaný pes, ktorý má výborné odvolanie nemá dôvod byť na voditku celý život.
@alma34 a to prečo? Vychovaný pes, ktorý má výborné odvolanie nemá dôvod byť na voditku celý život.
@tilly Minimálne preto, že je to bezohľadné voči všetkým ostatným ktorých môže tvoj pes na voľno obťažovať..
Mimo to, že to regulujú nariadenia miest a obcí.
Pes môže byť akokoľvek vycvičený, môže ho niečo zaskočiť, vyrušiť a bude sa správať nepredvídateľne, žiaľ v dnešnej dobe psíčkari zabúdajú, že je to stále ZVIERA.
Má byť na verejnom priestranstve vždy pod dozorom a kontrolou majiteľa.
Na stopovacom voditku sa vie pes vybehať a je to stále o vhodnosti výberu plemena vzhľadom na životné podmienky majiteľa. Keď si vyberieš plemeno ktoré potrebuje veľa pohybu máš mať na to podmienky.
@zojazoja von z dvora nám neutečie keď je brána otvorená ani za cudzim psom keď ho vidí len von keď sme niekde mimo dvora a zaostri psa
@kacenocka2 ved o tom som písala presne. Je absolútne jedno kde a ako utečie. Raz ked nemá pes zvládnutu privolavacku tak nemá čo byt na voľno. A je to chyba majitela a nie toho psa. Trestat sa ma majitel.
Teraz prestal počúvať? V 3,5 roku by už nal mať pubertu za sebou. Retrieveri majú strašnú pubertu, ale tvoj by už mal byť v pohode. Tu potrebuješ poriadky výcvik. Aj keď teda retriever má svoju hlavu. Ten nebol stvorený na slepé poslúchanie, ako napr mainois alebo border...
Keď nepomôže výcvik, tak len doživotne voditko, keď ste mimo domu.
@tilly nie teraz prestal počúvať,ale chodili sme na miesto kde nikdy nikto nechodil tak sme ho potom pustili bez voditka,trocha sa vybehal a išli sme domov a teraz odrazu toľko ludi so psami tam chodí na prechádzku.inak máme dvor, má výbeh len nikdy som to nepotrebovala ho učiť aby za psami neutekal keď som s ním von nechodila kde boli psy tak ako odrazu mu mám vysvetliť že to nesmie🤷..
@tilly nie teraz prestal počúvať,ale chodili sme na miesto kde nikdy nikto nechodil tak sme ho potom pustili bez voditka,trocha sa vybehal a išli sme domov a teraz odrazu toľko ludi so psami tam chodí na prechádzku.inak máme dvor, má výbeh len nikdy som to nepotrebovala ho učiť aby za psami neutekal keď som s ním von nechodila kde boli psy tak ako odrazu mu mám vysvetliť že to nesmie🤷..
@kacenocka2 prosím ta, psa ani neprehovoris a ani mu nic nevysvetlis. NIKDY! psa musis učiť. Chápeš? www.ujo google.sk a napisat ako učiť privolanie psa. Alebo šup ho na cvicak.
Máš 3 možnosti:
1. riadne si zistíš ako na to, resp. vyhľadáš TRÉNERA a budeš sa tým aj konzistentne riadiť
2. zmieriš sa s tým, že svojho psa nesmieš púštať na voľno a bude LEN na vodítku
3. budeš pokračovať ako doteraz a riskuješ život psa + budeš postrach pre všetkých zodpovedných psíčkarov aj nepsíčkarov
Nič medzi neexistuje.
@tilly Minimálne preto, že je to bezohľadné voči všetkým ostatným ktorých môže tvoj pes na voľno obťažovať..
Pes môže byť akokoľvek vycvičený, môže ho niečo zaskočiť, vyrušiť a bude sa správať nepredvídateľne, žiaľ v dnešnej dobe psíčkari zabúdajú, že je to stále ZVIERA.
Na stopovacom voditku sa vie pes vybehať a je to stále o vhodnosti výberu plemena vzhľadom na životné podmienky majiteľa. Keď si vyberieš plemeno ktoré potrebuje veľa pohybu máš mať na to podmienky.
@alma34 Nie je take nariadenie, ktore by to zakazovalo vseobecne. Moze to byt nariadene len lokalne - v urcenych parkoch, pri skolach a pod. Moj pes je bez voditka 95% jeho pobytu vonku. Psiky volny pohyb potrebuju. Nech mi nikto nehovori, ze dokaze psika riadne vyvencit na voditku. Kym psy neposluchaju, stopovacka je vhodna alternativa. Skor je dolezite venovat nalezitu pozornost vycviku psa od steniatka a jeho socializacii (vela sa nauci aj od inych psov). Ak 3,5r pes nie je vychovany a socializovany, da sa to ospravedlnit iba nedavnou adopciou z utulku.
@kacenocka2 to je zvláštne. Asi by som vyhľadala profi trénera
@alma34 konkrétne môj pes navolno sa vyhýba všetkým a nie, neplatí to, že VZN miest to upravuje, keďže VZN nie je nad zákon a ten zákon hovorí, že pes môže byť navolno ak značka nehovorí inak. Čiže, ak je niekde (napr. SJK to tak má), že voľný pohyb psa je zakázaný, tam musíš mať psa na voditku. Inde nie.
Na stopovacke sa ti pes nikdy nevybeha. Možno yorkie, alebo čivava, ale už pudlovi 20m nestačí. Veď to je týranie.
Ja na svojho nemusím ani kričať, stačí zacmukať alebo jemne pisknut, hneď je pri mne.
Súhlasím s tým, že neposlušné psíky majú byť na voditkach, ale ak poslúcha na privolanie, prečo má byť na krátko?
@kacenocka2 to je zvláštne. Asi by som vyhľadala profi trénera
@tilly prečo zvláštne? Však ona píše, že predtým tam nikto nechodil, nikdy ho neučila reakcie/odvolanie pri psoch (a predpokladám, že ani pri iných náročných veciach), dokonca až "nechodila som s ním von, kde boli psy". A teraz keď tam začali chodiť ľudia a psy, tak ho nevie ovládať. Nevidím na tom nič zvláštne, skôr úplne logické. Či som to nepochopila? 🤔
Počúva aj príde ku mne na zavolanie.. otázka znela že za inými psami uteká.. išla pani,nemala psa na voditku a vyšla s ním z kríkov.ja som nestihla reagovať a utiekol.neublizili si ale som sa zľakla,hrozne po sebe brechali..
Príklad:keby ho napadol nejaký pes a ja mu zakažem, naučím ho aby zostal a neutiekol tak sa nebude brániť a nechá sa pohrýzť cudzim psom!?!🤔
@tilly prečo zvláštne? Však ona píše, že predtým tam nikto nechodil, nikdy ho neučila reakcie/odvolanie pri psoch (a predpokladám, že ani pri iných náročných veciach), dokonca až "nechodila som s ním von, kde boli psy". A teraz keď tam začali chodiť ľudia a psy, tak ho nevie ovládať. Nevidím na tom nič zvláštne, skôr úplne logické. Či som to nepochopila? 🤔
@wolf_ jaj, tak som to asi ja nepochopila. Ja som myslela, že pes posluchal a teraz neposlucha.
Privolanie sa učí od prvého momentu.
Počúva aj príde ku mne na zavolanie.. otázka znela že za inými psami uteká.. išla pani,nemala psa na voditku a vyšla s ním z kríkov.ja som nestihla reagovať a utiekol.neublizili si ale som sa zľakla,hrozne po sebe brechali..
Príklad:keby ho napadol nejaký pes a ja mu zakažem, naučím ho aby zostal a neutiekol tak sa nebude brániť a nechá sa pohrýzť cudzim psom!?!🤔
@kacenocka2 to znamena ze nepocuva a nepride na zavolanie. Ked hovoris ze akonahle je v dosahu iny pes, Tvoja privolavacka je nula bodov - to znamena, ze privolavacku nema zvladnutu. A vo svete kde ma tolko ludi psov okolo nas, Tvoj psik ma byt jednoducho na voditku, ak Ta nepocuva a nepride na zavolanie za kazdych okolnosti. Akokolvek sa to snazis pred sebou ospravedlnit.
To ze ste chodili na miesto kde nikto nikdy nechodil - no samozrejme ze pes pride, ked nema nic zaujimavejsie na praci a na obzore. Akonahle ma nieco zaujimavejsie nez Teba, statocne Ta ignoruje. Typicky priklad psa, ktory nie je vycviceny a proste vonku ignoruje majitela 🤷
A to bez urazky, holy fakt.
@kacenocka2 je kastrovany? Bolo to pri vašom dome?

niesom chovatel a moja rada neviem ci poradi.. ale ten moj nonstop utekal.. nausil sa na klikatko a psiu odmenu . a samozrejme dospel vekom ... uz vie ze ked kliknem alebo zvysim hlad musi prist .. nastasie mam mensie plemeno kt starne rychlejsie a tak je uz rozumnejsi -- jeho "puberta" bola des