icon

Ako naučiť šteniatko poslušnosti a samostatnosti?

erika7102
10. apr 2026

Dobrý večer. Mám doma šteniatko toy poodla (7 mesiacov). Ak máte niekto skúsenosť, tak viete, že tieto plemená sú veľmi inteligentné a začnú s vami najmä počas puberty “vydrbávať”. Máte nejaké odporúčania pre učenie poslušnosti a samostatnosti? Je dosť clingy a povedala by som, že má jemnú separation anxiety, nikdy nie je sám viac ako 4 hodiny. Učíme crate training, zvláda povely, ale vonku neposlúcha a je mi stále za zadkom.

anonym_373330
10. apr 2026

Nechce s tebou vydrbavat. Je to pes.

bg92
Včera o 05:24

Ziadne rady okrem toho, ze chodit na trening, denne cvicit a nepolavit tu nenajdes. Pes nerozmysla v style “ako s niecim vydrbat”, nema na toto mentalnu vybavu. Rozmysla vzdy tu a teraz.
Zase treba mat aj realne ocakavania - je to proste psi pubertiak. Najlepsie ti to vysvetli trener.

nelca84
Včera o 06:05

@erika7102 máš čudný prístup, je to šteňa a správa sa ako šteňa, nechce s tebou "vydrbávať". Psia puberta ešte len príde, to len bude zážitok 😁 trénuj s ním a užívaj si spoločné chvíle so psíkom

motylik2559
Včera o 06:13

@erika7102 Stena nema preco s tebou vydrbavat🤦‍♀️ Steniatka sa tak proste chovaju. Su vesele, hrave, kusu, stekaju, tulia sa...robia kadeco im napadne. Mozes skusat ho ucit za odmenu zo zaciatku, bude to pre neho zabava a zaroven sa nauci co potrebuje. Neskor to co ho naucis za odmenu, skusaj aj bez odmien. Tie anglicke nazvy co si dala v texte som nastastie zvladla az na to slovo clingy...To uz vazne sa jeden text nezaobide bez anglickych slov? Ved slovencina ma dost siroky zaber a napisat,ze ma jemnu separacnu uzkost, vyjde ta to na rovnaku dlzku slov ako v anglictine🤦‍♀️🤷‍♀️ Tak vela stastia pri uceni uskateho krpca🙂

anonym_d092a1
Včera o 07:15

Je to pes,ten ti bude stále za zadkom ,aj ako dospelý

mk1111111111
Včera o 07:36

Mala si si kupit plysaka, chudak pes

anonym_277429
Včera o 07:39

@erika7102 a vieš aj po slovensky? Lebo neviem či by si rozumela mojim radám. 🙂 a myslím že na podobnú temu je tu už príspevok

anonym_3626ca
Včera o 09:22

som chcela niečo poradiť,ale nechce sa mi tvoj príspevok dávať do google prekladača.
Mmch,riešiť výcvik v 7 mesiacoch?
Môj ovládal povely v 3 mesiacoch a odvtedy bol aj naučený byť 8 hodín doma pekne ticho bez zavýjania.
pre hnidopichov,mal wc,takže nie,netýrali sme ho,nemusel dlho čakať na venčenie

anonym_cf700f
Včera o 10:29
@anonym_3626ca

som chcela niečo poradiť,ale nechce sa mi tvoj príspevok dávať do google prekladača.
Mmch,riešiť výcvik v 7 mesiacoch?
Môj ovládal povely v 3 mesiacoch a odvtedy bol aj naučený byť 8 hodín doma pekne ticho bez zavýjania.
pre hnidopichov,mal wc,takže nie,netýrali sme ho,nemusel dlho čakať na venčenie

@anonym_277429
@motylik2559
Tri pojmy, ktoré ovláda každý so základnou angličtinou. Niektorí ľudia pracujú napríklad 8 hodín denne v anglickom jazyku a študujú v anglickom jazyku. Preto sa strašne ospravedlňujem, ale všetok research, ktorý si robím je by default v anglickom jazyku. Dúfam, že vás neporazilo z ďalších anglických slovíčok do vášho slovníka, pre niektorých ľudí je angličtina súčasťou každého dňa. 🙂
@bg92
Čo sa týka “vydrbávania”, áno môj pes je dosť inteligentný na to, aby v tomto veku skúšal, čo na mňa bude zaberať. A áno, nazvala by som to tak, že so mnou vydrbáva. Pretože presne zistil čo na mňa zaberá.

@anonym_3626ca
Trénujeme ho od 8 týždňov, odkedy prišiel k nám domov.

@mk1111111111 chudák pes? No dovoľ? Ako si dovolíš niečo také napísať, môj pes sa má ako prasa v žite, lebo nemám srdce ho nechávať dlho samého. Preto má separation anxiety, lebo je mi ľúto nechávať psa trápiť samého doma. Hrám sa s ním kazďé dvw hodiny, keď mi prinesie hračku, takže si vyprosím nazývať ho chudák pes.

motylik2559
Včera o 10:38
@anonym_cf700f

@anonym_277429
@motylik2559
Tri pojmy, ktoré ovláda každý so základnou angličtinou. Niektorí ľudia pracujú napríklad 8 hodín denne v anglickom jazyku a študujú v anglickom jazyku. Preto sa strašne ospravedlňujem, ale všetok research, ktorý si robím je by default v anglickom jazyku. Dúfam, že vás neporazilo z ďalších anglických slovíčok do vášho slovníka, pre niektorých ľudí je angličtina súčasťou každého dňa. 🙂
@bg92
Čo sa týka “vydrbávania”, áno môj pes je dosť inteligentný na to, aby v tomto veku skúšal, čo na mňa bude zaberať. A áno, nazvala by som to tak, že so mnou vydrbáva. Pretože presne zistil čo na mňa zaberá.

@anonym_3626ca

@mk1111111111 chudák pes? No dovoľ? Ako si dovolíš niečo také napísať, môj pes sa má ako prasa v žite, lebo nemám srdce ho nechávať dlho samého. Preto má separation anxiety, lebo je mi ľúto nechávať psa trápiť samého doma. Hrám sa s ním kazďé dvw hodiny, keď mi prinesie hračku, takže si vyprosím nazývať ho chudák pes.

@anonym_cf700f Vidim,ze si sem prisla kazdeho urazat, pritom ty si ta co nieco chce, kedze si sem pisala. Nepotrebujem slovnik na tych par vyrazov co si dala, nie som z anj na tom az tak zle. Ale to, ze ty robis neustale v anj a mas urcitu deformaciu neznamena,ze vsetky zeny tu na teba ten slovnik musia brat a pritom by ti poradit aj chceli normalne,keby si to napisala v slovencine. Uz ked si dala takuto odpoved, tak ja ti dam protiotazku, teba by snad zabilo, kebyze napises vsetko v slovencine?🤷‍♀️ To mas to iste aka je tvoja odpoved. Mimochodom, ja som ti aj odpisala co mozete so steniatkom skusit, ale zrejme si ten typ co si vypichne len to co chce a moze nazad podrypnut. Ja som to nenapisala v zlom o Anj, ale preto, lebo tu mozu byt zeny, ktore anj nevedia, ale poradit by vedeli kebyze to napises v Sj. Vies, nie kazdy musi ovladat anj, to nie je podmienka uspechu, niekto vie perfektne ine jazyky, ktore ty nemusis ovladat a neviem ci by sa ti pacilo,kebyze ti daju odpoved,ktorej by si nerozumela. Za tvoju anj deformaciu my nemozeme. Takze sa trochu ukludni uz ked chces rady, citaj s porozumenim a hlavne cele texty. Pekny den🙂

anonym_277429
Včera o 10:39
@anonym_cf700f

@anonym_277429
@motylik2559
@bg92

@anonym_3626ca

@anonym_cf700f a prečo zrazu nepíšeš ako autor ale ako anonym 🙂

erika7102
autor
Včera o 11:30
@motylik2559

@anonym_cf700f Vidim,ze si sem prisla kazdeho urazat, pritom ty si ta co nieco chce, kedze si sem pisala. Nepotrebujem slovnik na tych par vyrazov co si dala, nie som z anj na tom az tak zle. Ale to, ze ty robis neustale v anj a mas urcitu deformaciu neznamena,ze vsetky zeny tu na teba ten slovnik musia brat a pritom by ti poradit aj chceli normalne,keby si to napisala v slovencine. Uz ked si dala takuto odpoved, tak ja ti dam protiotazku, teba by snad zabilo, kebyze napises vsetko v slovencine?🤷‍♀️ To mas to iste aka je tvoja odpoved. Mimochodom, ja som ti aj odpisala co mozete so steniatkom skusit, ale zrejme si ten typ co si vypichne len to co chce a moze nazad podrypnut. Ja som to nenapisala v zlom o Anj, ale preto, lebo tu mozu byt zeny, ktore anj nevedia, ale poradit by vedeli kebyze to napises v Sj. Vies, nie kazdy musi ovladat anj, to nie je podmienka uspechu, niekto vie perfektne ine jazyky, ktore ty nemusis ovladat a neviem ci by sa ti pacilo,kebyze ti daju odpoved,ktorej by si nerozumela. Za tvoju anj deformaciu my nemozeme. Takze sa trochu ukludni uz ked chces rady, citaj s porozumenim a hlavne cele texty. Pekny den🙂

@motylik2559 tu odpoved som myslela tak, ze pre niekoho je takyto typ pisania automaticky ako to ze rano vstanes z postele, preto neznasam tieto hejty na pouzivanie anglickych slovicok. Proste kazdy sa vyjadrujeme inak a pri pisani prispevku mi ani nenapadlo ze pisem nieco inak alebo zle.

erika7102
autor
Včera o 11:30
@anonym_277429

@anonym_cf700f a prečo zrazu nepíšeš ako autor ale ako anonym 🙂

@anonym_277429 nechtiac

motylik2559
Včera o 12:43
@erika7102

@motylik2559 tu odpoved som myslela tak, ze pre niekoho je takyto typ pisania automaticky ako to ze rano vstanes z postele, preto neznasam tieto hejty na pouzivanie anglickych slovicok. Proste kazdy sa vyjadrujeme inak a pri pisani prispevku mi ani nenapadlo ze pisem nieco inak alebo zle.

@erika7102 Ja som nepisala hejty, keby si to citala cele, co som napisala🙂 Aj som ti dala vysvetlenie, preco som to napisala. Preco dnes ludia vsetko hned beru negativne, ci hejtersky len za to, ze vyjadria nazor a je odlisny alebo iny? Nie vsetko je hned hejt🤷‍♀️ Takze vklude dychaj Erika, ja som to nepisala v zlom, co ti uz tiez pisem druhy krat🙂
Inak, aby sme sa pohli dalej, to co som ti dala ako radu o steniatku, co som ti pisala vyssie, to ste uz skusali? Kamoska ma tiez prave steniatko, len o mesiac mladsie a u nej to celkom funguje🙂

wolf_
Včera o 13:18

Jasné, že s tebou pes môže "vydrbávať" - v zmysle že skúša prekročiť hranice, skúša si veci zjednodušiť atď atď. Kľúčom je dôslednosť a konzistentnosť.
To, že neposlúcha vonku je o socializácii (tej správnej) .. o tom, že treba do tréningu zapájať aj rušivé vplyvy (odporúčam naštudovať si ako to postupne robiť, ako zvyšovať náročnosť atď).. o schopnosti pozornosti a sebakontrole (tiež odporúčam naštudovať).. a vlastne celkovo aj o tom ako máte nastavené veci medzi sebou, ako ho tie jednotlivé veci učíš, ako používaš odmeny, motiváciu atď atď 🙂
A čo sa týka nezvládania samoty doma tak okrem určitých zásad by som v tvojom prípade vypichla to nastavenie hlavy, že ti je ľúto nechávať psa trápiť sa samého doma. Pre psa to má byť úplne normálna vec, nič špeciálne a už vôbec nie niečo kde sa trápi, ale skôr proste len čas oddychu a to je celé, žiadna veda. A keď máš ty k tomu taký "ľútostivý" postoj, tak to vieš prenášať aj na psa.
A aj to hrám sa každé dve hodiny keď mi prinesie hračku, stále mi je za zadkom.. hm.. ja chápem, že to robíš vlastne z lásky, ale ten psík má mať aj súvislý oddych (aj mimo noci), je to dôležité pre ich pohodu.. a nie stále v strehu..

erika7102
autor
Včera o 13:28
@wolf_

Jasné, že s tebou pes môže "vydrbávať" - v zmysle že skúša prekročiť hranice, skúša si veci zjednodušiť atď atď. Kľúčom je dôslednosť a konzistentnosť.
To, že neposlúcha vonku je o socializácii (tej správnej) .. o tom, že treba do tréningu zapájať aj rušivé vplyvy (odporúčam naštudovať si ako to postupne robiť, ako zvyšovať náročnosť atď).. o schopnosti pozornosti a sebakontrole (tiež odporúčam naštudovať).. a vlastne celkovo aj o tom ako máte nastavené veci medzi sebou, ako ho tie jednotlivé veci učíš, ako používaš odmeny, motiváciu atď atď 🙂
A čo sa týka nezvládania samoty doma tak okrem určitých zásad by som v tvojom prípade vypichla to nastavenie hlavy, že ti je ľúto nechávať psa trápiť sa samého doma. Pre psa to má byť úplne normálna vec, nič špeciálne a už vôbec nie niečo kde sa trápi, ale skôr proste len čas oddychu a to je celé, žiadna veda. A keď máš ty k tomu taký "ľútostivý" postoj, tak to vieš prenášať aj na psa.
A aj to hrám sa každé dve hodiny keď mi prinesie hračku, stále mi je za zadkom.. hm.. ja chápem, že to robíš vlastne z lásky, ale ten psík má mať aj súvislý oddych (aj mimo noci), je to dôležité pre ich pohodu.. a nie stále v strehu..

@wolf_ ďakujem za rady, veľmi si to cením ♥️

wolf_
Včera o 14:25
@erika7102

@wolf_ ďakujem za rady, veľmi si to cením ♥️

@erika7102 rado sa stalo 🙂