icon

Ako odnaučiť psa báť sa áut a psov?

8. apr 2026

Ahoj. Prosím našiel by sa tu niekto kto by vedel poradiť ako odnaučiť psika aby sa bál áut a psov za plotom? Je malý, 4 mesiace cca. Na každej prechádzke odmeňujeme, chválime no žiadna zmena. Keď prejde okolo nejaká tatrovka alebo kamión psík je úplne vystrašený ťahá sa preč. Tak isto keď ideme okolo domu kde je za plotom pes. To iste..

anonym_284745
8. apr 2026

vyrastie z toho. socializovať ho na venčiskách s inými psíkmi, prípadne psia škôlka kde ho budú trénovať a bude medzi inými psíkmi. Je maličký ešte, nechápe čo sa deje. Ja mojej stále hovorím "to nič" keď sa zľakne kvôli niečomu a pohladkám po hlave ..a hneď chápe, že je to ok (a to ma už 7 rokov). Takže opakovať kľudným hlasom, že to nič, socializovať a on vyrastie a stane sa sebavedomejším a bude to lepšie.

anonym_573470
8. apr 2026
@anonym_284745

vyrastie z toho. socializovať ho na venčiskách s inými psíkmi, prípadne psia škôlka kde ho budú trénovať a bude medzi inými psíkmi. Je maličký ešte, nechápe čo sa deje. Ja mojej stále hovorím "to nič" keď sa zľakne kvôli niečomu a pohladkám po hlave ..a hneď chápe, že je to ok (a to ma už 7 rokov). Takže opakovať kľudným hlasom, že to nič, socializovať a on vyrastie a stane sa sebavedomejším a bude to lepšie.

@anonym_284745 keď sa pes zľakne a ty ho vtedy pochváliš,tak si zapamätá,že sa má tých vecí ľakať,pretože jeho zľaknutie bolo odmenené.
Keď sa zľakne,tak to treba nechať tak,nevšímať si to.

anonym_284745
8. apr 2026
@anonym_573470

@anonym_284745 keď sa pes zľakne a ty ho vtedy pochváliš,tak si zapamätá,že sa má tých vecí ľakať,pretože jeho zľaknutie bolo odmenené.

@anonym_573470 neviem, každý má inú výchovu, asi ako aj pri dieťati. Moja je veľmi vyrovnaná a len málo kedy sa niečoho zľakne. Ja ju neodmeňujem, nedávam jej pamlsky. Poviem to nič, pohladkám po hlave a ideme ďalej, nevraciam sa k tomu. Ona to chápe, že to nie je pochvala. Iných psov si ani nevšíma, aut ani petard sa nebojí. Možno keď mi spadne panvica/hrniec omylom alebo niečo vypadne z ruky tak sa preľakne, ale inak vôbec.

autor
8. apr 2026
@anonym_573470

@anonym_573470 my ho nechválime keď sa zľakne ale v tie momenty keď ide pekne

katkaseiner
8. apr 2026

Nasa sa tiez strasne bala ked sme ju brali na prve prechadzky. Byvame pri hlavnej ceste (medzi cestou a chodnikom je zeleny pas, cize neboli sme rovno vedla cesty) a pri prefrcani kazdeho jedneho auta sa zastavila a stala, cakala, bala sa. Treba byt konsistentny, chodit pravidelne von, nauci sa ze neublizia jej, ze len prejdu. Po prechadzke vzdy pochval, odmen, inak snaz sa byt uplne v klude, pes to pociti a tiez zmeni chovanie, nebude sa tak bat. Proste je to pre neho velmi nove, rusive.

colsami
8. apr 2026

Vobec z toho nemusi vyrast. Prave naopak, pri zlom nacasovani pochvaly, odmeny, a pri zlej komunikacii pri jeho strachovych reakciach sa to moze este zhorsit a potom sa s tym velmi tazko nieco robi. Navyse, pri 2 mesacnom stenati je to pochopitelne ze sa takych veci boji. 4 mesacne uz by az do takej mieri reagovat nemuselo...
Odporucam Vam nejaku individualku so skusenym (SKUSENYM) vycvikarom, aby ste sa naucili, ako so psikom v takej situacii pracovat a nic nezanedbali. Drzim palce.