Ako pripraviť psa na príchod novorodenca?
Ahojte 🙂
možno taká zvláštna situácia ale máme s manželom doma psíka , 2 ročného pudla. Máme ho veľmi radi, dlhšie sme nemohli otehotnieť tak sme ho brali ako takú náhradu trošku, je na mňa veľmi naviazaný a žiarli keď sa venujem niekomu inému... Teraz sa nám konečne podarilo otehotnieť a máme trošku obavy z toho ako to pôjde po návrate z pôrodnice. Náš pes nieje vôbec agresívny ale je dosť hravý a energický keďže je ešte mladý. Bojíme sa že bude vystrájať, žiarliť... nemáte s tým skúsenosti?
hovori sa, ze najprv ma prist do rodiny dieta, az potom pes, ale podla mna je to vsetko len o nastaveni hranic pre toho psika. neboj sa, zvladnete to, vsetko sa da, ked sa chce 🙏 ti, co nechcu, psika sa zbavia, to je najjednoduchsi sposob, snad nepojdete touto cestou aj vy, drzim vam palce 🙏 ❤
Ahoj, ano, mam vela skusenosti s psami a detmi. Ak je psik vychovany a ma hranice, nebude problem. Moze byt kludne hravy, energicky a zivy, ale ak pocuva na slovo, bude to OK. Ak nepocuva (tj aj odoslanie na miesto a prakticke zalezitosti), tak je na case s tym nieco urobit, lebo inak ano, moze byt problem... Drzim palce.
Aj s tym ziarlenim by som to rychlo dala naporiadok, z toho mozu vznikat nebezpecne situacie. A nie, nie je to normalne ani bezne. Pes moze milovat svojho pana (a naopak) a pritom neziarli, je spravne vychovany, ma hranice.
A "kedze je este mlady" - nie, dvojrocny pes daneho plemena je uz dospely psik a nie ziadny pubertiak. To nie je ospravedlnenie na energiu, to je proste aktivny pes aktivneho plemena, o dva roky iny nebude 🙂
@colsami tak myslím si že vychovaný je, všetky povely poslúcha s týmto nemáme problém len sa bojím toho že sme ho príliš "rozmaznali" v tom že je taký mojkačik a je na nás naviazaný. Všeobecne pudle sú také hravé , mne to nevadí len neviem aké to bude pri novorodencovi vzhľadom na to že určite nebudem mať čas si s ním celý deň hádzať loptičkou :D
hovori sa, ze najprv ma prist do rodiny dieta, az potom pes, ale podla mna je to vsetko len o nastaveni hranic pre toho psika. neboj sa, zvladnete to, vsetko sa da, ked sa chce 🙏 ti, co nechcu, psika sa zbavia, to je najjednoduchsi sposob, snad nepojdete touto cestou aj vy, drzim vam palce 🙏 ❤
@miriamik77 určite sa ho nechcem vzdať, to si ani neviem predstaviť...preto sa snažím aj dopredu sa na to čo najlepšie pripraviť...
To bude so psom problém ak je žiarlivý. A to ste koľkí tehotní?
@anonym_2ad0d5 no asi aj muz je tehotny, obaja su naraz 😉
@anonym_autor áno. Mali sme to.
Pes je vycviceny no aj tak sme na tom museli popracovať.
Začali sme tým, že kým som bola v pôrodnici manžel doniesol domov ocikanu plienku a pouzite bodičko a dal psovi ocuchat.pritom používal motivujuce slová ktoré pes pozná ..u nas to bolo "kamoš "...po prichode domov sme s nimi oboki trávili čas a vysvetľovali že je to máš nový člen svorky...snazte sa venovat aj psovi, nech si nevytvori pocit ze je na druhej kolaji(co samozrejme bude, ale nedajte mu to az tak pocitit) mate nejaký čas aby si pes zvykol, potom príde problem keď dieťa trochu podrastie a začne sa plazit. ...psovi vytvorte rázne hranice a ukážte mu ze žiarlivosť netolerujete
pises, ze zvlastna situacia, ja poznam mrte takych parov, skusobne rychlo najprv psik, ci vieme spolu fungovat a starat sa, potom pride dieta, dve alebo tri a pes je zataz a zrazu problem - hlavne casovy
co poznam polka parov musela dat psa prec z roznych dovodov, polka to ustala s tym, ze je za tym asi kus velkej obety - vidam specialne jednu matku s tromi detmi plus vlciak k tomu a podobne
asi sa to da, ale treba vyzretych jedincov
pes nie je plysak
@anonym_autor ešte doplním....keď pes robil ziarlivostne scény tak bol poslaný na miesto. Ked bol kľudný mohol prísť k nám, hrat sa snami, alebo lezal pri detskej podložke....pri kocikovani išiel s nami tiež vzdy von.
chod so psom veľakrát k nejakej kamoške čo ma malé bábo, malé dieťa a začni psa navykať na plač, na malé dieťa.
@colsami tak myslím si že vychovaný je, všetky povely poslúcha s týmto nemáme problém len sa bojím toho že sme ho príliš "rozmaznali" v tom že je taký mojkačik a je na nás naviazaný. Všeobecne pudle sú také hravé , mne to nevadí len neviem aké to bude pri novorodencovi vzhľadom na to že určite nebudem mať čas si s ním celý deň hádzať loptičkou :D
@anonym_autor no, vies, vychovany neznamena pocuvat "povely", ale spravat sa adekvatne a bez nejakych zlozvykov a nezelanych prejavov. Ziadne ziarlenie, vystekavanie ked on daco chce, dozadovanie sa pozornosti, vyskakovanie atd atd atd.... Ono "vychovany" a "rozmaznany" sa trochu bije, nemoze byt pes aj aj. Ty sama vies, co moze byt problem pri vasom psikovi. Ziarlivostne sceny totalne zarazit od dnes, a to hocjakeho typu, nielen co sa tyka babatka. A naucit psa povel na miesto, naucit ho odpocivat, nedozadovat sa svojho. Ty budes potrebovat psa naozaj v tomto spolahliveho, inak to bude trapenie. Ak budete dosledni, zvladnete to 👌💪
@anonym_autor Ak sa chce všetko sa dá, nemyslím že by pes na dieťa bol agresívny ak bude vidieť, že z Vašej strany je dieťa vítané a bude to člen svorky. Len treba ho denne vybehať nielen popri kočíku ak je aktívny-ak napríklad cez pracovný týždeň nebudete stíhať tak zaplatiť 5 eur nejakej študentke čo s ním pôjde na hodinu na lúku a bude tam s ním si hádzať loptičky.
Naozaj ste vsetci tehotni? Za to mozu urcite ti progresivni liberali, strasna doba toto.
Na to vsetko ste mali mysliet pred tym ako ste si psa kupili, ze mozno budete tehotni, to nie je hracka.
psik si zvykne, neboj sa. len ho neignoruj 🙂 chapem, ze ked pride dieta, psikovi sa neda uplne venovat ako doteraz, ale tak ste na to dvaja....
Naozaj ste vsetci tehotni? Za to mozu urcite ti progresivni liberali, strasna doba toto.
Na to vsetko ste mali mysliet pred tym ako ste si psa kupili, ze mozno budete tehotni, to nie je hracka.
@anonym_30c328 staci mat vychovaneho psa a problem by nebol.Takehoto rozmaznaneho mame v rodine,neopovaz sa sadnut na stolicku kde chc byt on,steka ako sprosty a jeho pan mu tu stolicku uvolni, aby mohol pes sediet za stolom,tahaju ho do postele,ziarli akonahle tam pridu deti,(steka skace do panov,deti ohryza ked si ich ona vezme na ruky) neznesie byt bokom,robi sceny a panickovia sa smeju ake je to zlate.🤦♀️
@anonym_2ad0d5 no asi aj muz je tehotny, obaja su naraz 😉
@anonym_962618 ona je tehotná, muž je tehotný, aj pes je tehotný
@anonym_autor Pomaly bude treba psychológov ku psom🙈🙈🙈🙈🙈prvé miesto-dieta...pes je pes.Musi si zvyknúť,bodka.Ake žiarlenie atď.Pes musí mať hranice,byť vycviceny atď.
@anonym_autor Pomaly bude treba psychológov ku psom🙈🙈🙈🙈🙈prvé miesto-dieta...pes je pes.Musi si zvyknúť,bodka.Ake žiarlenie atď.Pes musí mať hranice,byť vycviceny atď.
@anonym_57ebd2 bojime sa, ze bude ziarlit 🙂
to hovori za vsetko v tomto pripade tusim
Aj ja som mala podobne ja som mala ani nie ročného psíka keď som zistila že som tehotná.Ja som ho bravala ku sebe keď som bola tehotná že sme si ľahli do postele a on si tak dal hlavičku na bruško a počúval ,potom ku koncu už keď sa blížil pôrod chcel so mnou byť aj v noci v posteli pri nohách .po pôrode som išla za ním von počúval bruško a keď zistil že tam nič nemám tak zo začiatku ignoroval a dávala som mu privoniat oblečenie malého aby mal vôňu bábätká,potom asi za dva Dni Mi zaklopal labkou na okno že chce ísť do vnútra a to si privonial k bábätku a už ležal pri ňom alebo pri detskej postieľke
Psa strcit do utulku. To mas najistejsie.
Psa strcit do utulku. To mas najistejsie.
@anonym_2289e2 Toto si, dúfam, myslela ironicky. Lebo ak nie, tak 🤮
@anonym_57ebd2 tu je na prvom mieste pes....., potom dieťa a potom možno muž, ak sa na neho vôbec dostane🙈🙈🙈
V dnešnej dobe nájdeš aj podcasty, účty na soc. sieťach apod., ktoré rozoberajú priamo túto tému, takže odporúčam popozerať.
A podľa mňa každý majiteľ si pozná psa a keď sa na to pozrie úprimne dokáže vidieť, kde sú medzery vo výchove, tak už na tom "len" popracovať. Ale fakt sa na to pozrieť úprimne a skúsiť si to v predstave spájať so životom aj s dieťaťom.. Čiže napr. má pes svoj vyčlenený priestor na oddych? (Za mňa veľmi dôležitá vec hlavne pri malých deťoch).. Aj si tam naozaj zvláda oddychovať alebo ma po byte stále prenasleduje? Ide tam sám alebo aspoň dokáže byť tam v "odkladačke" koľko potrebujem? A ako by to tam zvládal keby mu k tomu pustím plač bábätka? ..... Má zvládnutú chôdzu na prevesenom vodítku, aby s ním môžem pohodlne kočíkovať? ... Aký má ten pes vlastne režim? A má nejaký? Myslím si, že ho dokážem dodržiavať aj keď sa bábo narodí alebo ako cca si to potom predstavujem? (Čím viac sa zachová režim, ktorý má alebo mu nastavíte teraz, tým lepšie zvládne tú zmenu)... Naozaj počúva na prvý povel aspoň ten potrebný základ? Aj keď je tam niečo rušivé? (Či už vonku alebo plač dieťaťa, výskot, ... )... a tak ďalej 🙂 .... boli to len otázky pre vás, samozrejme mi na ne nemusíš odpovedať 🙂 písala som to ako inšpiráciu čo je fajn si zodpovedať.... Držím palce 🙂
Btw. existujú oveľa efektívnejšie prospešnejšie lepšie spôsoby ako psa unaviť a zabaviť oproti hádzaniu loptičky tam a späť... teda dúfam, že to nebolo myslené tak, že sa mu dlho dlho len tak hádže loptička 🤔
Ak mas strach.l, treba popracovat presne na tom, nevyhybat sa tomu pocitu a nezakryvat si oci pred neziaducim spravanim, ktore ti po narodeni dietata pojde na nervy o to viac.
Ja som pri detoch mala chvalabohu uz veomi dobre vycviceneho psa, ale tiez som mala trochu obavy, ake to bude. Uprimne poviem, skoncilo to tak, ze pes si zlizik aj za deti😂 ale bol proste vycepovany, a plemeno bolo obrie, s tym sa pracuje uplne inak ako s malou tryskomysou
@anonym_57ebd2 tu je na prvom mieste pes....., potom dieťa a potom možno muž, ak sa na neho vôbec dostane🙈🙈🙈
@anonym_2ad0d5 pes za to ale nemoze🤗 oni si to musia upratat, idealne este pred narodenim dietata, ze pes je pes, ma mat svoje miesto a svoje hranice
My sme mali asi 2r vacsieho yorkshira, ked sa syn narodil. On nebol zrovna pritulny pes voci cudzim ludom a nenechal sa hladkat. Nemal rad deti, lebo sa ich bal. Mali sme obavy, ze ako to bude. Ja si pamatam ked sme dosli domov a polozili maleho vo vajci na zem, nech si ho ocucha. Maly sa pohol a pes sa zlakol 🙂, ale potom boli kamosi. Nenechal sa sklbat, ako vacsi psy, ale nikdy neublizil detom. Radsej odisiel do bezpecia a mal svoj klud.
@anonym_autor my sme mali v byte dobermana ked sa narodila najstarsia. A nijak som ho nepripravovala. Od prveho dna od prichodu z porodnice ju strazila . Do kocika nikto cudzi kuknut nemohol...pri kazdom prebalovali hlava pri nej
@anonym_2ad0d5 sme na začiatku 6teho mesiaca
@anonym_autor Ak sa chce všetko sa dá, nemyslím že by pes na dieťa bol agresívny ak bude vidieť, že z Vašej strany je dieťa vítané a bude to člen svorky. Len treba ho denne vybehať nielen popri kočíku ak je aktívny-ak napríklad cez pracovný týždeň nebudete stíhať tak zaplatiť 5 eur nejakej študentke čo s ním pôjde na hodinu na lúku a bude tam s ním si hádzať loptičky.
@anonym_962618 nikdy som nebrala psa ako plyšaka... odjkaživa sme mali v rodine nejakého psa , je to súčasť môjho života ....nechcem sa ho vzdať prišla som si sem po rady ako zvládnuť takéto začlenenie nie
@marsmykkok bývame na dedine a máme veľký pozemok , často aj chodíme za dedinu na lúku aby sa vybehal čiže s týmto nieje problém 🙂 snáď na to bude čas aj po narodení
@anonym_30c328 prosím Vás a kto povedal že psa máme ako hračku? nič o nás neviete tak ak ste sem prišli šíriť niečo negatívne radšej nekomentujte 🙂 od malička sme mali v rodine psa, sme rodina ktorá miluje zvieratá ale jednoducho toto bude prvvýkrát čo budeme mať doma drobca tak som si sem prišla prečítať nejaké rady a skúsenosti a nie túto negativitu

Ahoj, ano, mam vela skusenosti s psami a detmi. Ak je psik vychovany a ma hranice, nebude problem. Moze byt kludne hravy, energicky a zivy, ale ak pocuva na slovo, bude to OK. Ak nepocuva (tj aj odoslanie na miesto a prakticke zalezitosti), tak je na case s tym nieco urobit, lebo inak ano, moze byt problem... Drzim palce.
Aj s tym ziarlenim by som to rychlo dala naporiadok, z toho mozu vznikat nebezpecne situacie. A nie, nie je to normalne ani bezne. Pes moze milovat svojho pana (a naopak) a pritom neziarli, je spravne vychovany, ma hranice.
A "kedze je este mlady" - nie, dvojrocny pes daneho plemena je uz dospely psik a nie ziadny pubertiak. To nie je ospravedlnenie na energiu, to je proste aktivny pes aktivneho plemena, o dva roky iny nebude 🙂