Ako upokojiť psa pri domácom strihaní?
Mám maltezáčika. V kaderníctve má problém sa strihať má stres a raz dostal aj kvasinky v zlom kaderníctve. Radšej ho preto strihám doma, ale poslednú dobu to už nezvláda dobre po psychickej stránke. Veľmi šteká a chce hrýzť. Na to už mám triky ako ostrihať aby nepohrýzol, ale dychčí od stresu, je už starý a nerobí mu to dobre. V lekárni som kúpila Relaxin pre psíkov. Nepomohol mu vôbec. Vedel by mi niekto niečo poradiť?
Predtým to strihanie znasal dobre? So srstou si inak nechá manipulovat?
@miriamzba no postupne sa to zhoršuje. Už predtým mal problém, neznáša strihanie od malička, ale teraz keď je už starý dychčí pri tom a bojím sa aby ho od stresu neporazilo.
Predtým to strihanie znasal dobre? So srstou si inak nechá manipulovat?
@miriamzba česanie tiež nemá moc rád, ale dá sa česať aspoň plastovou kefou.
Ty potrebuješ primárne riešiť tzv. desenzibilizáciu, prípadne ošetrenie so súhlasom. A to takto cez diskusiu na MK nevyriešiš. Zvlášť keď je to celoživotný problém, resp. už má za sebou zjavne veľa negatívnych skúseností. Žiaľ, žiadna zázračná rada neexistuje. Alebo teda aj cez stres a odpor ostrihať a neriešiť.
@miriam3334 Existujú rôzne pomôcky na strihanie psov. Ja som spočiatku používal niečo ako dole na obrázku - do toho zavesíš psa a môže si vrčať, koľko chce. Ani sa v tom nepohne.
Časom si náš maltezák zvykol. Jediné, na čo je ešte háklivý, sú predné laby.
Ty potrebuješ primárne riešiť tzv. desenzibilizáciu, prípadne ošetrenie so súhlasom. A to takto cez diskusiu na MK nevyriešiš. Zvlášť keď je to celoživotný problém, resp. už má za sebou zjavne veľa negatívnych skúseností. Žiaľ, žiadna zázračná rada neexistuje. Alebo teda aj cez stres a odpor ostrihať a neriešiť.
@wolf_ zajtra kontaktujem veterinára a dúfam že mu odporučí nejaké silnejšie lieky na upokojenie.
@wolf_ zajtra kontaktujem veterinára a dúfam že mu odporučí nejaké silnejšie lieky na upokojenie.
@miriam3334 skontaktovať sa s veterinárom je vždy na mieste, ale čakať zázraky, že tabletka vyrieši enormný stres psa už na mieste nie je. Ako krátkodobé riešenie ak má pes v zlom stave srsť a proste to treba poriešiť, jasné... Ako jediné dlhodobé riešenie nie.
@miriam3334 skontaktovať sa s veterinárom je vždy na mieste, ale čakať zázraky, že tabletka vyrieši enormný stres psa už na mieste nie je. Ako krátkodobé riešenie ak má pes v zlom stave srsť a proste to treba poriešiť, jasné... Ako jediné dlhodobé riešenie nie.
@wolf_ má momentálne dosť v zlom stave srsť. V zime som ho nechala strihať. Teraz to poriešim.
@miriamzba česanie tiež nemá moc rád, ale dá sa česať aspoň plastovou kefou.
@miriam3334 napadlo ma ešte, či nemá nejaky kozny problém, lebo maltezy sú haklive, ale ak to vždy zle znasal, tak to nebude tým. Môj maltezak tiež nemá úplne rád strihanie, raz ho v salone porezali, stále si to lizal, ale zase cesanie (kazdodenne) zbožňuje.
Tak snáď mu veterinar dá niečo ucinnejsie na utlmenie, nech sa tolko netrapi.
zmenit kadernicstvo a najst take kde si s nim vedia poradit ...
@miriam3334 ahoj, tiež sme mali maltezaka, strihanie zvládal ťažko, udychčaní, trasujúci, pri iednej mal aj náhubok ale žiaľ, musel sa ostrihať. Keď už mal chudatko 16r. strihala som ho na podlahe, jednou rukou som mu dávala pamlsok a rýchlo strihať. Samozrejme aj tak vyzeral ciky cak, ale bolo mi to jedno ako vyzerá, očká som mu strihala v spánku vždy sa to nejak podarilo.
@miriam3334 A čím ho striháš? Nožnicami? Alebo máš strojček?
@chrobak7 na začiatku som ho strihala strojčekom, ale teraz mu ho len ukážem a už je naštvaný. Tak už len nožnicami, aj to je peklo. Dnes som kontaktovala veterinára, že nejakú vodičku má. Hodinu pred strihaním mu to mám dať a že to bude v pohode. Uvidím dnes to vyzdvihnem o 15.
@wolf_ má momentálne dosť v zlom stave srsť. V zime som ho nechala strihať. Teraz to poriešim.
@miriam3334 existuje Sedalin , po ňom je pes akoby spal. Ale neviem ci je vhodný pre starších.

Doporučujem osloviť pani Martinu z https://jaknadrapky.cz/ Tá sa na takéto veci špecializuje. Dá sa s ňou spojiť aj online.