Skúsenosti s border kóliou: Čo očakávať?
Ahojte, máte niekto v rodine psíka tohto plemena? Chceli by sme k nám do domu nejakého psíka, dcéra veľmi túži po borderke, ja sa trosku obávam, vzhľadom na to čo som si naštudovala o tomto plemene. Ďakujem za odpovede😊
Skúsenosti mám s BOC bohaté. Bolo by veľa čo popísať, ale hlavne napíšem toto.
Je to pracovné plemeno s potrebou najmä psychickej práce (má samozrejme aj nároky na fyzický pohyb, ale tá mentálna práca je pri tomto plemene naozaj dôležitá). Čiže ak nemáte v pláne so psom mentálne "pracovať" (učenie, triky, psie športy, pasenie, ...), tak sa poohliadnite po inom plemene. Naopak, ak máte v pláne psa zamestnať aj takýmto spôsobom, resp. hľadáte parťáka aj na takéto aktivity, tak áno, potom môže byť borderka tá správna voľba.
tak nie nadarmo sa o nich hovori, ze su to najinteligentnejsie psy. ja by som sa na tvojom mieste neobavala. coho vlastne?
Je to veľmi inteligentné a aktívne plemeno. Potrebuje veľa pohybu a venovania sa, inak sa ľahko nudí. Ak ste ochotní investovať čas do cvičenia a aktivít, určite vám bude dobrý spoločníkom. Akurát si to treba poriadne zvážiť vopred.
@24mima pokiaľ nemáte skúsenosti a dostatok času tak toto plemeno určite nie .. priemerná borderka potrebuje 2-4h denne aktívneho venovania.. ideálne chodiť na výcvik ..
@24mima
Ano to plemeno by malo bit zakazane pre tyranie pre ludi co maju dvojizbovy byt a robia cely den.

@24mima čoho sa presne obavaš?