11 ročná dcéra odŕha
Mamičky, prosím, poraďte. Moja 11-ročná dcéra prechádza od jedného zlozvyku k druhému. Všetko sa začalo pred štyrmi rokmi, narodením mladšej dcérky. Staršia odrazu mala pocit, že sa nemôže nadýchnuť, mala pocit nedostatku kyslíka. Absolvovali sme rôzne vyšetrenia, pľúcne, testy na astmu, krčné... Všetko negatívne. Lekárka nás odporučila k psychológovi. Potom to však prešlo a pred rokom opäť začala. Najprv vydávala také čudesné hrdelné zvuky. Keď som sa jej pýtala, prečo to robí, povedala, že keď to nerobí, nemôže dýchať. Horko-ťažko sa od toho odučila a teraz najnovšie začala odŕhať. Najprv iba sem-tam, teraz už skoro stále. Ani jednu celú vetu nepovie bez toho, aby neodŕhala. V škole si to už všimli učiteľky, aj iné mamy sa ma pýtajú, či je chorá. Zase sme boli na testoch na astmu, tie sú v norme. Lekárka je dala sprej do nosa, ale figu to pomáha. Chystáme sa na krčné, ale obávam sa, že sa nič fyzické nepotvrdí. Dcéra mi sama tvrdí, že to má iba v hlave, že ju nič nedráždi, len to proste musí robiť. Lenže my sme z nej už celá rodina na nervy. 😉 Už sa ona sama pýta k psychologičke a ja normálne zvažujem, že ju objednám na vyšetrenie. Máte niekto s niečím podobným skúsenosti? Chcem povedať, že sme úplne normálna rodina, nemá mať z čoho stres, ani psychické problémy. Zaťažujem ju len normálne (trebárs má na starosti smeti a raz do týždňa vysávanie). Trikrát do týždňa chodí na tanečnú, ale chodí tam veľmi rada. Tancuje aj doma. S malou sestrou si rozumie a my sa snažíme byť spravodliví voči obom. Tak neviem.
@zuzkanik podla mna su jednoducho ludia ktory maju sklony k zlozvykom. A ti potom zial idu casto od jedneho zlozvyku k druhemu : zmurkanie, odrhanie, obsedantne zmolenie nosa, sklbanie obocia. To pravdaze neznie zdravo. Ak mate pochbnosti, ci je dcera v pohode, tak naozaj najlepsie bude konzultovat to s psychologom. Daj si pracu a pozhanaj nejakeho s dobrymi referenciami a urcite absolvuj prvu konzultaciu bez nej. Ako dieta som mavala tiez tiky, vtedy sa to meriesiko u psychologov. Vsetky presli a povazujem sa za psychicky zdraveho a odolneho jedinca. A este k tomu, ze sa jej meda bez toho madychnut. To je podstata tikov, clovek icoh musi robit, inak by ho porailo. Nelahcujem, iba si myslim, ze to nude iba neskodna banalitaw.
@zuzkanik , podobné prejavy mala aj moja staršia dcérka, na 99% sú to aj u vás prejavy detskej neurózy - tiky, môže to byzť aj Touret či OKP - všetko sú to prejavy neurologického či psychického pôvodu. Aj u nás to začalo zhruba v čase narodenia mladšej dcérky. Dcérka najprv požmurkávala, krčila nosom, neskôr si ovoniavala prsty, prešli sme aj nočnou enurézou.... Podobné problémy mala aj sestrina dcérka - problém nadýchnuť sa psychického rázu, zajakávanie, detská depresia... Tieto veci sú často geneticky podmienené, ak by si pátrala, zrejme by si našla niekoho v rodine, kto mal podobné problémy. Moj synovec takto pokašliaval a odrhával dlhé roky, samozrejme nič fyzické sa nenašlo, odznením puberty to postupne prešlo 😉
k psychológovi môžte ísť, hlavne ak to chce aj dcéra. My sme nešli, vyriešilo sa to postupne samé. dcérka potrebuje pokojné prostredie, dobré sú aj rôzne relaxačné techniky - najpr. aj jóga - dychové cvičenia, neuškodí ani magnézium na ukľudnenie...
výčitky si nerob, to sa proste stáva, niektoré deti sú citlivejšie na vonkajší stres, napriek tomu, že majú doma kľudné prostredie, nie všetko môžeš ovplyvniť. Tiež sme dcérku nestresovali ani nebili, mala od nás lásku a pochopenie...
@bodka70 magnezium je vyborne. Chyba takmer kazdemu a prejavuje sa to aj psychickou nepohodou. Joga a dychove cvicenia su dobre, ale deti maju na ich praktizovanie prilis vela energie. Myslim ze tu viac poriesi zazitkovy relax. Dovolenka, pobyt v nejakom welness hoteli s vodnym svetom, vylety, cas vyplneny aktivitami s rodinou. Vyrazte si niekam cez prazdniny. Jednoducho ju zamestnajte prijemnymi zazitkami. A na vylety kludne zoberte aj niektoru jej kamosku. Bude na svoju milu aktivnu rodinu pysna.
Ale kdeže..len si nenamýšľajte, že ste zlyhala..s tým nič nenarobíte, nech by ste sa okolo nej krútila neviem ako. Z odstupom času si myslím, že aj u mojej dcéry boli tie lieky len škodu, lebo ju len oblbovali....radšej skúste niečo prírodné bylinkové, prípadne homeopatiká. Ale posedenie u psychologičky na škodu nie je. To som absolvovala aj ja. Dcéra dostávala rovnakú lásku....rovnaké zabezpečenie...chcela notbuk..mala ho..chcela ísť do tábora k moru...išla..atď. Myslím že to prejde, až bude naozaj stredobodom "vesmíru zase pre niekoho iného". Jednoducho bola dlhšiu dobu sama, vyrastala akoby jedináčik, rozmaná teda ale v žiadnom prípade nebola, na to som dosť prísna! Takže ešte raz- žiadne zlyhanie z vašej strany, navštívte alergológiu, psychologičku...a nesmejte sa hoc aj vešticu 🙂 . A žite normálne ďalej. Nechajte veciam voľný priebeh a nesústreďujte sa na dcérin "problém". PREJDE. A chcete vedieť aký Väčší zlozvyk zostal tej mojej dospelej dcére......doteraz si cmúľa palec 😠 ....čo je horšie....veľa šťastia...pekný deň.
Žienky, ďakujem vám všetkým za povzbudivé slová. Čítala som každý jeden komentár. Pred chvíľou som dotelefonovala s psychologičkou a máme termín na 12. decembra. Takže som to rozbehla, dúfam len, že správnym smerom. Po telefonáte s psychologičkou mám lepší pocit, vysvetlila som jej, čo sa deje a ona teda sama povedala, že určite máme prísť, že môže ísť o potláčanú agresivitu. Tam mi len držte palce a určite napíšem novinky. Ešte raz vám VŚETKYM, ktoré ste do diskusie prispeli, veľmi, veľmi ďakujem.
este jedna možnost,hoci treba zvazit aj vsetko to, co tu bolo napisane - reflux- mavaju to aj vacsie deti aj dospeli....a moj muz tiez casto odrha,vraj mu stekaju hlieny, navyse fajci....a trva to skoro rok,ide ma porazit je to strasny zvuk 😠
@maria123 Áno, dcérka mala reflux ako dieťa, ale nikdy sme neboli na vyšetrení. Doteraz to veľmi ľutujem, lebo sa riadne natrápila. Pri druhej sme reflux riadne podchytili. V každom prípade, u staršej to refluxom nebude. Oznámila som jej termín u psychologičky a odrazu prestala odtŕhať. Doslova zo dňa na deň. Nechápem, prečo to zrazu šlo, keď nám s tým pílila nervy takmer tri mesiace.
tak nech sa to vyvinie v dcerkin prospech,niet nic horsie ako ked clovek nevie ako pomoct dietatu
@yanielka alergiu na co ste mali?moja mala to stale robi v kuse....

Som absolutne presvedcena ze je to psychicke.Zacalo to narodenim druhej dcery =stres.Teraz ide do puberty a verim tomu ze sa jej mozu diat v skole,kamaratmi,chlapcami veci ktore jej opat sposobuju stres.takze len rychlo k psychologicke,ocividne to velmi trapi aj dcerku.