12 ročný syn a psychológ - áno či nie
Mám doma čerstvo 12-ročného puberťáka. Je jedináčik. Vždy bol kľudné, skôr introvertné dieťa. Je rozumný, učí s dobre. Problém je škola, je šikanovaný v podstate od 1.triedy, nevie sa brániť ani slovne, ani fyzicky. Riešili sme to prestupom na školu, kde to je ešte horšie, podpora školy žiadna, nezáujem, škola si nechce pokaziť svoje meno a rodičia svojich “bojovníkov” kryjú. Ďalší problém je, že syn začal prehnane riešiť čistotu, všetko dezinfikuje, ak si mu sused sadol náhodou na vankúš museli sme ho prezliekať, ak si starký natieral nohu krémom od bolesti riešil, že ak s rukou od krému niečo chytí dostane sa mu to do tela a je to chemikália…..proste nekonečný príbeh… a trocha mi to prerastá cez hlavu…..
Otázka je….riešiť to u psychológa, alebo puberta tak strašne u detí mieša karty? Pomôže šikanovanému dieťaťu psychológ získať väčšiu asertivitu a guráž na riešenie konfliktov? Akosi tomu neverím… Dík za každé rozumné a empatické slovo….
@pribinak netreba menit skolu, treba skrotit agresora a dieta bude mat 3 roky na to, aby trochu vyzrelo a naucilo sa komunikovat.
Nasmu by ziadny kolektivny sport nepomohol. Bol by tam strateny. Nerozumel detom, oni nerozumeli jemu, mal ine zaujmy. Jeho inakost provokovala deti. Zazila som na futbale deti s vysokym ego ale vysledky ziadne. Toto by nikdy v tom veku nepochopil.
@renab a ano ako pises, je to o agresorovi a vodcovi, ten to spustil a ten stale uraduje…. Rodicia to riesit nechcu a skola to bez ich suhlasu vraj nemoze. Myslim nejakeho triedneho psychologa …. A viaceré deti sa pri akejkoľvek moznej situacii pridavaju na stranu vodcu….
Pokial to clovek nezazil, chape to tazsie…..
ahojko, moj nazor treba skor vyhladat psychiatra ako psychologa, psycholog sa len porozprava a chce odpovede od teba ale nevyriesi problem, to vam skor pomoze psychiater (ten popr. aj stanovy diagnozu ak nejaka bude) drzim palceky a hlavne treba to riesit, kym nie je neskoro lebo potom sa to bude riesit tazsie a dlhsie.
@bubuku ja som pisala na zriadovatela, na ministerstvo skolstva..., trochu sa to pohlo. Ale az ked som syna zobrala na urazovku, dala regres a s vysledkom isla na policiu a oznamila sikanu, lady sa pohli uplne. Bola som v stave to aj medializovat, len aby sa pohli lady a otecko s vysokym postavenim sa spolu s riaditelom trosku nalakali.
Musite za neho naozaj bojovat. Aj ty, aj manzel.
@bubuku ak je dieta problem skola ma pravo riesit to skor ako sa stane nieco horsie, na druhej strane aj ty musis syna naucit branit sa
aj my sme to zazili (uraz) nastasie u nas skola spolupracovala, ak nic nepomoze urcite to ries cez policiu, popr. socialku nech ich preveria ci je tam vsetko ok radsej 5x prosit o pomoc urady ako nic nespravit a dieta sa ti zosype ☹
a odporucam toho psychiatra vsetko vam poriesi po psychickej stranke u syna (nam velmi pomohol)
@bubuku rozhodne odporúčam začať psychológom. Neviem o tom,že by psychiater riešil šikanu dieťaťa na škole. Psychiater bude dobrá voľba na riešenie nutkavého správania ( ako opisujete tú prehnanú hygienu), hlavne na stanovenie diagnózy a z toho plynúcich liekov ak bude treba. Psychoterapiu zameranú na sikanu, posilnenie niektorých osobnostných vlastností robia hlavne psychológovia. Môžu prísť problém riešiť priamo do školy ( napr. CPPPcky vo vašom meste) a popritom môžu mať syna aj na individuálnych sedeniach. Ja osobne by som dieťa nebrala hneď k psychiatrovi. Aj to dieťa sa potrebuje o probléme najprv porozprávať. Veľa vecí psychológovi na sedeniach povie, aj také o ktorých možno ani netušíte. Psychológ spolupracuje so psychiatrami v okoli a môže vám konkrétneho odporučiť.
Neviem ci si to naivne predstavujem, ale isla by som psychologovi a chodila s nim aby ho naucil efektivne komunikovat, asertivne techniky a podobne. Bude to potrebovst aj dalej do zivota. Samozrejme riesit aj tu prehnanu cistotu.
@bubuku presne viem o čom píšeš,zažila som to so synom tiez uplne od 1.ročnika,uz je na výške,ale velmi ho sikanovali.Doteraz je to velky dobrák a nic zlé ak zažije nepovie,iba z toho čo sa teší dokáže vyrozprávať.Viem čo sisi vytrpela😢😭🙈.S touto čistotou mal synovec problém a to bolo pre mňa nieco nevysvetlitelne doteraz,preco to dieta tak naraz chyti,nechcel dokonca uz nic chytit do rúk a neuveríš,prešlo to.Sestra je taká divná doteraz,ona by to absolutne neriesila,tá sa takým veciam smeje😢.
Držím ti palce,choď k psychológovi urcite a 🙏🏻ochraňuj ho ako levica,je vo veľmi citlivom veku.Deti si na šikanu nikdy nezvyknú,dokonca si mozu aj ublížiť kvoli tomu.Modlím sa za Vás
@pribinak ano to pisem, treba pracovat aj s dietatom a dost intenzivna psychologicka intervencia a samozrejme, dieta musi mat pocit, ze rodicia na to nekaslu a nenechaju to len na neho. Rodic to ma teda riesit v spolupraci so skolou, inspekciou a PZ. V ziadnom pripade to netreba hodit za hlavu a povedat, on je taka povaha a s tym sa nic neda. Vyuzit treba vsetky sposoby pomoci dietatu. Zmenit skolu je krajna moznost a zas musi ist ruka v ruke s psychologickou pomocou, aby dieta prislo do novej skoly posilnene. Dalsia vec, na skole funguju skolski psychologovia (alebo prichadzaju z CPPPaP) a treba pracovat aj s ostatnymi detmi.
@bubuku určite by som zašla k psychológii, čo sa týka tej čistoty môže ísť kľudne o obsedantno kompulzivnu poruchu, má ju aj dcéra, a teda to prišlo to z ničoho nič, chvála Bohu lieky to trochu potlačili. A vďaka tejto poruche máva tiež často problém so spolužiakmi a tiež sa nevedela brániť ani slovne skratka nijako. Môže to mať súvis. Teraz je už dobre celkom ale teda je pod liekmi a chodíme k pedopsychiatrovi. Určite choď. Držím päste, aby čo najskôr bolo dobre.
@bubuku úplne rozumiem čo tvoj syn zažíva lebo toto isté ako by si môjho brata opisovala. Bol velký dobráčisko a šikanovali ho v škole potom prešiel na 8ročný gympel a tam mal už skvelý kolektiv ale prišiel do puberty asi v 13 rokoch presne čo popisuješ s tou hygienou a nesmeli sme sa dotykať jeho PC postele atď.Bolo to OCD. Mamina to zo začiatku velmi neriešila a to bola chyba, riešila to až tak po roku dvoch a dostal aj lieky ale velmi mu pomohla psychologička prestal brať aj lieky teraz ma už 20 a je v poho študuje v Anglicku.
Navští psychologičky keď to je len v takýchto začiatkoch možno ani lieky nebude treba 🙂 držim palce dá sa to pekne zvládnuť 🙂
Prihlaste ho na judo, alebo karate, pomoze mu to naucit sa ovladat svoje telo, a tym padom zdvihne sebavedomie.
@bubuku zažila som tiež šikanu dlhodobú celú ZŠ a SŠ a kým sa vodcovi nepostaví, príp. nedostanú tí čo šikanujú sami strach a neprestanú s tým - napr. keď sa do toho zapojí polícia. Mne nepomohol nikto a následky si bohužiaľ šikanovaný potom väčšinou nesie so sebou po celý život, a bojuje s tým aby ho neovplyvňovali v bežnom živote.
Ak sa tvoj syn nezačne brániť, alebo mu niekto nepomôže, tak sa šikana bude stupňovať. Tá prehnaná čistotnosť je z toho psychického pretlaku čo v sebe má.
Kedže sa pred agresorom/agresormi nedokáže ubrániť nemá tie situácie pod kontrolou - ale čistotu áno, môže to ovplyvniť - preto to robí. Iné šikanované deti tento pretlak riešia podobne, napr. začnú si kontrolovať čo zjedia, váhu, príp. sa upnú na nejaké iné činnosti, osoby, veci.
Hlavne to rieš naďalej, nájdi synovi nejakého dobrého psychoterapeuta, skúste mu zodvihnúť sebavedomie, aby ostal asertívnejší, aby sa naučil brániť, je to veľmi dôležité aj do budúcna. A ak vám škola nevychádza v ústrety, tak jedine cez políciu to riešiť, možno sa riaditeľka školy zľakne a konečne rázne zakročí, čo mala urobiť už dávno.
@renab
Lenže vy ste to riešili políciou. Matka to necháva všetko na synovi, nech si to vyrieši sám
Autorka na vs škole pedagogiky sa učí aj psychológia, aj ona ju musela mat ak učí. Pohovorila by som si aj s učiteľkou ako môže odobne problémy získa riešiť pred celou triedou, ze kde take videla. A nech sa aj teraz aj ona ako pedagóg snaží začleniť tvojho syna do kolektívu, keď to už dostala. Ja nechápem tu tvoju nečinnosť. Mne keby sa toto dialo s deckom, tak obeham aj cely svet zajtra, len nech sa veci pihni k lepšiemu. Veď ten syn vo vás ako rodičoch nemá vôbec žiadnu oporu , nechávate ho úplne na pospas všetkého. Na políciu nejdes a neriešiš agresorov, za učiteľkou a urobiť jej riaden výplach žalúdka tiež nie. Ja ny som si hlavného agresora počkala niekde po škole, poriadne ním vo vzduchu zatriasla a určite by pochopil. Co vlastne robíš ty? To co si za matku, prizerať sa ako ti decko ničia?
@katkami123 nie nenechavam, riesila som cez skolu, psychologa

@makova333 Ďakujem. Určite že áno, doktorka nám hovorila že veľmi veľa ľudí tým trpí,len sú rozdelení na tých ktorí to majú pod kontrolou a ti ktorí na to musia mať lieky.