13 ročná pubertiačka sa chce maľovať
Ahojte, chcem sa opýtať či by ste 13 ročnej pubertiačke dovolili sa maľovať? Čo by si mala maľovať?(mihalnice ,pery, líca, obočie atď.)
Ako tu čítam komentáre, tak som asi veľmi staromodna. Držte si palce, aby Vám v 14 nechceli skúsiť koks, lebo je.to veľmi rozšírené a aby chudiatkam niečo neušlo. Dpč
@akbara77 asi ozaj velmi, ked uz pred 20-timi rokmi to bolo bezne. nikdy som neskusila ziadnu drogu, ani marihuanu. ale legalny alkohol som samozrejme pozivala, bez suhlasu rodicov.
@akbara77 nemyslím si, že maľovanie sa a užívanie koksu majú niečo spoločné. Ja som tiež začala s make-upom skoro, okolo 12-13, acnecolor od kožnej kvôli akné, lesk na pery, potom linka, špirála.. Aj nechty som si lakovala už v 6-7. triede. Vlasy farbim od 15. A určite som medzi rovesnickami nebola tým výnimočná. Nikdy som nefajčíla, nedrogovala, dokonca som nikdy nebola opitá (doteraz), vyštudovala som VŠ a žijem normálny usporiadaný zivot
Ked nedovolis namaluje sa po ceste do skoly.zober ju na upravu obocia u kozmeticky pretrha a vytonuje.lak na nechty jemny alebo francuzska manikura v pohode jemny parfem takisto maskara s rozumom za mna v pohode.ak ma problem s tvatou su tonovacie tycinky alebo acnecolor leskov na pery pol miliona druhov a tie vlasy no zalezi co na to povedia v skole...ale taky melir na zosvetlenie by za mna mohol byt.nie ze zo dna na den bude mat zeleno-fialove haro.
@l13dr ja som pouzivala spiralu a ako deviatacka ciernu ceruzku do oka, plus bezfarebny lesk, na strednej + make up koli akne a len spirala a neposobila som vulgarne a ani som sa mamky nepytala, bola som slusna a bezproblemova … je to 16 rokov, teraz ked vidim ako sa vedia dogabat 10 rocne od hlavy po patu, som rada ze mam chlapca 😅aj ked ani oni niesu kvietky samozrejme ….
Mam 11 rocne dievcata a som fakt stastna, ze to nemusim este riesit, malovanie a farbenie vlasov ich vobec nezaujima, lebo ked vidim ich spoluziacku, ako chodi vymalovana tak des. Takym mladym dievcatam to vobec ani nepasuje. Nastastie sa to ani mojim dievcatam nepaci, same povedali, ze nenamalovana je krajsia. No je pravda, ze v dnesnej dobe dievcata dospievaju rychlejsie a co bude za dva roky neviem. Ja som sa zacala malovat (spiralu,lesk na pery) az v osmom rocniku a to iste ocakavam od nich, skor nie.
@akbara77 dosť odveci komentár. Porovnávať to, či dievča chodi nalíčené s užívanie drog. Ja som sa tiež v tom veku už líčila a nikdy som neskúšala ani len marihuanu, ani cigarety. Alkohol tiež len výnimočne, aj to až ako dospelá. A keď už chceš moralizivať, tak si si mohla odpustiť tú skratku na konci.
Ono to líčenie súvisí tiež s mentálnu vyzretostou aj fyzickou.. Moja ma 14 r, ale fyzicky je vyzreta na 17r by som povedala (u nej ta puberta prišla skôr =skoro mala prsia, ms, ochlpejie, atď) a tiež aj po psych stránke mi príde, ze je inde ako niektoré rovesnícky alebo dokonca aj staršie dievčatá o rok dva... Tým chcem povedať, ze niektoré 13r dievčatá, vyzerajú naozaj ešte ako deti (drobnucke, chuducke, žiadne prsia,.. Atd), po psychickej stránke tiež môžu pôsobiť ešte veľmi detský, nevyzreto a vtedy nejaké líčenie môže naozaj pôsobiť nevhodne až smiešne.. Preto sa nedá zovšeobecniť, kedy je líčenie vhodné uz a kedy nie..
Ja mam len synov, ale myslim si, ze je to nevhodne. Namalovane dievcata posobia starsie, putaju pozornost, stavaju sa z nich predcasne "sexualne objekty"... Muzi, resp. mladi chlapci uz na namalovane dievcata pozeraju inak, uz nie ako na deti, ale ako na mlade zeny, chapete snad, co tym myslim... Aj na dievcata to posobi "povzbudzujuco", dviha im to sebavedomie, citia sa pre chalanov pritazlive a z toho potom vyplyva aj ich spravanie. Dievca by sa malo zacat malovat, ked si uvedomi svoju hodnotu, ze nema byt lacnym objektom. Keby som mala dceru, snazila by som sa jej to vysvetlit a ten lesk na pery, jemny lak na nechty ci spiralu by som jej venovala najskor pri ukonceni ZS. Prechodom na strednu totiz tak oficialne konci detstvo a zacina nova etapa v zivote. Skor nie.
@ada309 to bolo asi myslene tak, ze kto sa maluje, berie koks....kto sa nemaluje, neberie koks....tak vies kazdy si zije v nejakom svete obklopeny vlastnymi predsudkami, skoda ze chlapi nepouzivaju makeup to potom ani nevies kto bere a kto nie....
Staci mi vidiet dnesne decka ake su zmalovane ako velkonocne kraslice obliekajuc sa poloodeto aby zaujali, potom pride na rad nejaky uchylak ktoremu pridu slepo starsie a sme doma...radsej dovolim laky na nechty, melir, piercing, rozdzubane veci nez aby mi 13r decko vyzeralo ako 17-18 rocna hot slecna pre nenasytnych...
no ja maximálne pomádu , lesk na pery...možno špirálu.... ako neviem si predstaviť tvár dievčat, keď už v 13 budú na seba hádzať omietku....komu sa chcu páčiť 13 ročným chalanom ,ktorí si z nich robia srandu ????
Tak nejaka ta jemna spirala a lesk na pery by mal podla mna v tomto veku ale ze uplne stacit. S make upom by som isto pockala, ten jej v tomto veku teda este netreba
@maja22 nechápem prečo si pod pojmom nalíčené dievča predstavujete vulgárny mace up. Moja dcéra sa líči, ale decentne. Dá si mace up, aby zakryla akné a kruhy pod očami, ktoré sa u nás dedia. Oči si nalíči tiež jemne a vypadá úplne normálne, rozhodne nie vulgárne. Oblieka sa tiež decentne, neznáša odhalené veci. O chlapcov sa zatiaľ vôbec nezaujíma, skôr sa ich hanbí a to ide mať čoskoro 14. Takže táto vaša teória vôbec neplatí. Sú to len predsudky, nič iné.
@matabb73 súhlasím s tebou, veď sa dá líčiť aj normálne, nemusí vyzerať ako Marfa z Mrázika- rúž rozmasteny po lícach, čierna kajalova ceruzka nie na vnútornej linke viečka, ale okolo celého oka rozšmudlaná, tiene ako kanárik, čudesne vytienovane... Ja som veru už dávno nevidela nejaké vulgárne líčenie, skôr to bolo na smiech, lebo to bolo nalíčené zle alebo to bolo proste pekné. Zazdieľam obrázky pre predstavu - prvý obrázok je to, ako sme sa maľovali my, keď sme mali 13/14 = epic fail
Druhý obrázok je à la Marfuša (to som ale ešte nikdy na ulici nevidela) a tretí obrázok je to,ako chodia dnešné teensky namaľované
vobec sa mi nepaci to stereotypovanie, ze namalovane dievca provokuje chlapov. keby ste o tom nieco vedeli a citali si, tak takym uchylnym chlapom je uplne jedno, ako dievca vyzera. mozno pojde prave po sedej myske(ktora vyzera mladsie, lebo ich pritahuju deti). navyse najviac obtazovani sa deje v rodine, sirsej rodine atd. v prom rade si treba tych chlapcov vychovat tak, aby sa im na zenach pacili ine veci ako prsia, postava a tvar...
a druha vec. zabudate na to, ake je dolezite sebavedomie. hlavne v pubertalnom veku. ked si moja dcera na zaklade toho ze sa bude licit vybuduje sebavedomie a ako dospela bude mysliet aj na seba, bude si sama seba vazit, bude sebestacna aj bez chlapa, tak nech sa maluje aj od 10-tich rokov. kolke dievcata pekne proste nie su. aj dospele zeny su take, co nenamalovane proste pekne nie su. pripadne idu ako dospele na plastiku(za mna kludne, ked im to dvihne sebavedomie). ak im to pomoze ze sa primaluju, za mna radsej, ako mat potom psychicke problemy. a ak uz ani make-up kvoli akne neschvalujete, tak to je pre mna uplne nepochopitelne... dufam ze ani ziletky im nedate na oholenie noh a podpazusia...
@chillibubble presne môj názor... Podľa niektorých tu, ani vydatá žena by sa už nemala licit, vlasy farbiť, holiť a akýmkoľvek spôsobom sa skrášlovat, lebo to priťahuje iných chlapov.. A beda ak si oblečiete na seba niečo pekné, drahé alebo extravagantné...
Chlapi by si v žiadnom prípade nemali kúpiť drahé a nové auto, lebo zas tie mladé zmaľované žaby ho chudáčika odlakaju od rodiny... 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
Ach, predsudky neopúšťajte nás 🤝👌🙏
@matabb73 nepredstavujem si vulgarne licenie, rozlisujem nalicene a nenalicene dievca. Ked si potrebuje dievca zakryt akne, ok, nech si ho zakryje.
@elementissa ten posledny obrazok mi pripomenul dievcinu, podoba sa na nu, ktora v deviatej triede riesila, ci nie je tehotna...
@chillibubble
@ada309 nehovorim o uchylakoch. Hovorim o normalnych chlapcoch, ktori su tiez zmietani hormonmi. Je jasne, ze ich pritahuju dievcata...
@maja22 no a čo, že normálnych chlapcov priťahujú dievčatá? Veď to je snáď normálne a prirodzené. Kľudne môžeš dať svoje deti do kláštora, keď sa tak veľmi obávaš, že budú priťahované opačným pohlavím. Samé mníšske mamičky sem nabehli, čo majú pocit, že ich 13-18 ročné dcéry sú malé bábätká (lebo nemajú ešte 18, tak im netreba nič dovoliť, veď sú to deti). Houbys s voctem, sú to pubertiačky, ani náhodou deti a správajú sa ako pubertiačky a tak je to správne a vhodné. Dosť ma vytáčajú frigidné ženy, čo si o svojich deťoch myslia, že sú detičky dokým sa neodsťahujú z domu. Vyslovene to neznášam, pretože moja matka bola úplne rovnaká. Veľmi rýchlo som zdúchla z domu na internát, aj napriek tomu mi snáď do 20tky opakovala, že som malé dieťa. Preto ešte raz prosím za všetkých teenagerov, nechajte tie decká normálne žiť a normálne sa vyvíjať. Nič sa nestane, keď sa bude siedmacka maľovať (ak to bude pekné a vkusné, dala som aj ukážku, ako to vie vyzerať pekne a vkusne). Nič sa nestane, ak sa bude pekne obliekať a prípade si aj zafarbí vlasy. Veď nech sa cíti pekne. Nedá sa deti chrániť pred životom. Ja osobne nevidím žiadnu súvislosť medzi tým, že namaľované dievča je tehotné v deviatej triede. Ja som mala spolužiačku na základke, čo otehotnela hneď po skončení deviatky a bolo to najškaredšie a najzanedbanejsie dievča z triedy s nulovou sebaúctu. Nemá ešte ani 30 a má 3 deti s troma rôznymi chlapmi a doteraz je rovnako zanedbaná a škaredá ako bola predtým. To či dievča ostatne tehotné na základnej škole nemá nič spoločné s make-upom alebo obliekaním, ale s tým, akú má to dievča sebaúctu. To čo vyžaruješ, to aj priťahuješ. Treba viac učiť deti si vážiť samých seba ako im nezmyselne zakazovať úplne normálne a prirodzené veci.
Som rada za pár z posledných komentárov.. lebo niektoré predsudky sú nepochopiteľne.
Videli ste vlastne dievčatá v tomto veku, čo je teraz “moderné” ?
Dnešné mladé slečny majú krásne vlasy, zdrave, zosvetlene (nie divoké cervené meliry, alebo blond peroxid ako my pred 15-18 rokmi).
Majú prirodzene obočia, vyčesané (žiadne ceruzkové tmavé), pleť len vykorektovanu (nie licenky ako marfuša), pery NUDE, a pod. Áno, su aj slečny s čiernymi linkami, ale už ich nie je toľko ako kedysi my, ala A.Laving. Nikdy dievčatá nesledovali toľko beauty rad na skin care.
Oblečenie, široké rifle, vysoké pásy, tenisky, a my kedysi ? Hole pupky, bedráče, flitre, výrazne tiene.
Každá normálna mama, by mala dnešnú dobu využiť k tomu, aby dcéru naviedla na tu “správnu” cestu.
@elementissa mozes to obhajovat, pre mna zakladna skola rovna sa deti. Ale je to fakt o tom, ze sme rodicia rozni a nech si ten druhy hovori, ze mam predsudky, vidim, ze niekto sice nema "predsudky", ale ani cit pre to, co je pre dievcata vhodne a co je uz trochu cez... Mna sokovalo, ked pred par rokmi na nejakom skolskom vystupeni tancovali dievcata zrejme s vlastnou choreografiou odpozeranou z telky s holymi pupkami, v mini suknickach a k tomu pohyby erotickeho charakteru... To vazne nebol pri nacvikoch ziaden pedagogicky dozor? A tie mamy, otcovia vazne dovolili svojim dievcatam takto sa obliect? Niektore este aj bez podprsenky, lebo zrejme este pod beznym oblecenim stacilo tielko, tak mamy neriesili, nepamatam si presny rocnik... Tym detom ani nemusi dochadzat, ze mnohe klipy su eroticky ladene, ze to spore oblecenie a pohyby su prvoplanovo na nieco zamerane. Ale ked to rodicom nevadi, co k tomu dodat. Pre mna ten tanec posobil ako past na oko, trapne mi to bolo... To su ale posunute hranice u dospelych, oni by mali vymedzit jasne hranice, vysvetlit, co patri k detskemu veku a co k dospeleme, ale ked im to je jedno, tak co by sme chceli od deti. Vsetko so vsetkym suvisi, aj to malovanie v siedmej triede svedci o benevolencii rodica a jeho pristupe, ked dieta podporuje v tom, ze sa musi umelo skraslovat, aby sa pacilo sebe aj inym. Sebavedomie dietatu dvihne otec, ktory mu povie, ze je uzasne a krasne take, ake je, ze nepotrebuje nic domalovavat, ze na skraslovacie procedury ma este cas. Aj take nedelne popoludnie s mamou moze byt super, ked si spolu s dcerkou vyskusaju sminky, zabavia sa pri tom spolu, no take mamino povzbudenie, ze licenie do skoly fakt nepotrebuje, lebo je krasna aj bez toho, to musi byt pre dieta skvely pocit... A prislub, ze na strednej to uz moze skusat, zanecha take prijemne tesenie sa na buduce udalosti a uvedomenie si, ze vsetko v zivote ma svoj cas. Netreba veci uponahlat. 😉 Je to presny opak tejto doby, ktora nuti cloveka mat vsetko a hned, uz vcera bolo neskoro...
@maja22 sme rôzni a pre každého je normálne niečo iné. Tvoje konzervatívne videnie sveta nemusí byť to správne. Ja som poznala pár dievčat, ktoré rodičia držali na krátko a potom sa na strednej tak odtrhli, že nevedeli čo s nimi. Všetko by malo byť s mierou. Neviem aké staré máš deti, či ste si už pubertou prešli, ale často sa stane, že dieťa, ktorému stále niečo zakazujú, začne v puberte vyvádzať. A k tomu oblečeniu na vystúpení: Neviem, čo mali oblečené tie dievčatá, ale napríklad, keď sa tancuje latino, tak je tam predpísaný odev a áno, sú to často krátke sukničky a aj odhalené pupky. Patrí to k tomu a nikto to nerieši. Neterka tancuje latino a asi aj jej odev by ťa poburoval.
pokial si pamatam, v 13 uz som zacala nosit jemne spiralu a lesk na pery

@tamichloe jeminku...si aj ja na oxydacny rúž spomínam🙂