13 ročný chalan si kúpil ipad za 450 eur
Dnes si 13 rocne dieta (chalan), ktoreho poznam kupil iPAD za cca 450E. Peniaze s povolenim rodicov pouzil zo svojho setriaceho uctu, kde sa mu zhruba tolko nazbieralo od narodenia - peniazky nie len od starych rodicov na Vianoce, narodky, atd.
Otec tohto chalana uznava nazor, ze su to mladeho peniaze a ma pravo si s nimi robit co chce. Otec tym nadseny nie je, ale respektuje mladeho rozhodnutie.
Ja som z toho trochu mimo - neviem to presne vysvetlit... Moje peniaze to neboli, ide sice o clena rodiny, ja som sa vsak na rozhodovani ani samotnej kupe nezucastnila. Dozvedela som sa to az ked to bolo kupene.
Zaspala som dobu? 13 rocny chalan pouzil celozivotne uspory na iPAD, lebo vacsina deti v jeho triede ho ma (chalan chodi do sukromnej skoly).
Uvedte ma prosim na spravnu mieru...
Dakujem.
@kaktusik007
Fakt si zabavna, ako sa tu navazas lebo ty mas Apple "na pracu" (predpokladam, ze minimalne kodis v Jave) 😀 .
Nepochopila som vsak, o com tocis - uvedene vyssie.
- "k inym notebookom potrebujem operacny system". Aj macbook predsa potrebuje operacny system, konkretne predsa OSx. Asi si myslela, ze ostatne notebooky maju tu variabilitu, ze si ich mozes kupit s operacnym systemom, ale aj kludne bez (a nainstalovat si trebars Linux, alebo Win, alebo dual boot Linux/Win) ....
- "a dalsi kopec programov - ale ano, tie pod win sa daju najst kreknute a tak su zadarmo - avsak legalne to fakt nie je." Tomuto vobec nerozumiem ani slovo. O ake programy sa jedna? Ked potrebujes predsa nejaky specialny program, alebo aplikaciu (co ja viem, Oracle BI napriklad), tak ho musis nainstalovat ci na OS, ci na WIN
Apple ma vyborne vyrobky a za zivota Jobsa ich malo aj inovativne a ma skvele PR a necha si za to rad zaplatit. Vyrobky s ROVNAKYMI ci dokonca LEPSIMI parametrami vsak najdes aj inde a za lacnejsie. Apple je vsak uzavreta platforma vhodna pre jednoduchych pouzivatelov - mainstream. A tam je fajn, preto ma aj taky uspech u pubertakov 🙂
@babatkoling rovnako ako asi vacsina nado mnou. Neries, chalanisko si kupil peknu hracku a tesi sa. Ten pocit, ked v rukach drzis nieco po com si strasne tuzila je predsa na nezaplatenie. A ked si to navyse kupil za svoje, palec hore.
Niektorí ľudia majú viac peniazkov, niektorí menej. To co je pre niekoho celoživotná úspora je pre niekoho týždenne vreckové. Ľudia ktorí to nechápu s tým budú mat vždy problém. Moja rodinka je taký priemer no mame priateľov aj s úplne rozpravkovymi zarobkami ( kde sa na detské narodeniny dávaju dovolenky na Bahamách) ale aj takých ktorí musia šetriť na sunar. Keby som v kuse riešila ktoré dieťa na co minulo koľko peňazí a či to je normálne asi by som zosivela. Každý nech sa prikryva takou perinou na akú ma a rieši si svoj piesocek.......
@babatkoling Myslím, že rodičia dieťaťa, ktoré chodí do súkromnej školy nebudú oplakávať 450 eur. Minie si, nebude mať a už to možno nebudú riešiť. Čo sa týka chalana, otázka prestíže je v tomto veku veľká a keď mu to rodičia dovolili, verím že by sa aj upísal čertovi za nový mobil. Hoci sa divím, že mu rodičia nepomohli zohnať iPad za nižšiu sumu, rovnako kvalitný, možno z druhej ruky, dnes je možností veľa, ja by som to asi urobila tak.
@viera27 nema cenu to s tebou riesit... narazala som na to, ze win si musis extra priplatit - alebo kupit notebook s licenciou, ktoru mas natvrdo danu k doske - a ak sa ti doska pototo, tak v ramci zaruky potrebujes viac vyjadreni a dotahovaciek s microsoftom, ze ten soft mas legalne.... po 5 rokoch som potrebovala preinstalovat system - na ten isty pocitac... a si predstav - vyhodilo mi to hlasku ze ho nemam zakupeny!!!! reisila som to s microsoftom neskutocny mesiac-.... MESIAC !!!!!!! Des.
Tie ine programy - bolo to myslene na bezneho uzivatela, nie na oracle, CADy ci ine specialne softy. Mac dostanes s uz nainstalovanym systemom, s balikom iWork - cize office vlastne... A apple nerozlisuje, ci v pages robis ako student seminarnu pracu, alebo ako podnikatel v nom pises obchodne listy.... Microsoft ANO - a business licencia na office - teda word, excel, powerpoint stoji sialenych 620 eur!!!
Takze - ak si ja ako zivnostnik kupim notebook s operacnym systemom za 450 eur (co akoze je limit tak tak) musim si kupit office za 620 - to som na 1070 eur.
Za tuto cenu si viem kupit apple - ktory je uplne niekde inde.
A tou pracou - nech je ta praca akakolvek vykonavana za pocitacom, je rozdiel, ci sa notebook spusta 3 minuty, alebo ho mam plne k dispozicii za 15 sekund....
O tomto ja hovorim.
@kaktusik007 office kupit nemusis, mozes si stihanut zadarmo openoffice a mas to to iste a ZADARMO. Taktiez kopec inych aplikacii... a na seminarky, domace bezne veci ale aj kancelarske klasicke papierovacky, tabulky a podobne uuuuplne bohato staci... ukladat sa to da vo formatoch, ze to otvori aj uzivatel inych programov... Ja mam z velkoskladu notebook za 2500eur a mam aj za 400eur - s programovym vybavenim klasickym a oba funguju na vlas rovnako... lebo parametre maju viac-menej rovnake. Kazdy si kupi na to na co ma 🙂 Rozdiel je prevedenie, znacka, servis... pri notebookoch jednoznacne je rozdiel aj v obrazovkach. A apple... mame od nich ipady, mame od nich aj pc, ten sme zavreli a mame ho pekne na ozdobu v kancelarii.. ;)
Netvárte sa tu, že ako sa práve DNES rieši už u detí sociálny status. Sociálny status sa riešil už v stredoveku (a aj dávno pred tým) a to teda o dosť výraznejšie ako dnes. Čiže nič nového pod slnkom. Tie čo tvrdíte, že ste zaspali dobu tak máte asi malé deti. Ja som bola pred pár rokmi tiež z tých "mimo", avšak deti ma z tej letargie prebrali. Príde základná škola a keď vydržíte od prvého ročníka odolávať a kúpite tablet až tretiakovi tak máte zlatú trpezlivosť a nervy 😀
@babatkoling k teme, trochu si zaspala dobu :P ale nemyslim to v zlom.. nerozculuj sa, nevzrusuj sa, kazdy ma ine priority a ten co si chce kupit tablet kupis si taky na aky ma, dieta nerozmysla a rodicia sa viditelne nechceli do toho starat... je to bezne ze deti tablety maju (aj ovela mensie, ved tu bola tema aky tablet kupit 3-4-5 rocnemu?). O tom, kam to speje ak to dostanu len tak, a teda nijak sa o tie peniaze neposnazia nejdem polemizovat 🙂))
@kaktusik007 To, čo píšeš je od pravdy vzdialené tak, že už to viac ani byť nemôže. Chápem, že máš rada OSx, je to tvoja voľba, ale prečo tu tak strašným spôsobom zavádzaš, keď očividne máš len jeden jediný, veľmi, veľmi neodborný pohľad? To, že ty si kúpiš PC bez OS je tvoja vec, ale dá sa kúpiť PC s Win úplne bez problémov, máš k nemu kód na Win, ktorý si máš uchovať, ak to neurobíš, je to tvoj problém. Preinštalovať systém sa dá bez toho, aby si ten kód zadávala vo väčšine prípadov. Dá sa kúpiť PC dokonca aj s MS Office v cene. Konkrétne pred polrokom som si kúpila na cestovanie 10.5" tablet, ktorý má Win 8.1 a MS Office 2013 za 400 eur. Také isté, výkonnejšie než iPad sa dali kúpiť pod cenou iPadu. Píšem čisto z užívateľského hľadiska. Na prácu mám samozrejme linux. 🙂 Btw: Prešla som na "jablká" a vrátila sa späť k Win, pretože mi to proste nevyhovovalo. Tebe nevyhovuje Win, je to tvoja vec, ale nepíš to štýlom "vždy a každý kto použije OSx už nebude chcieť Win", pretože tvoja absolútna ignorácia faktu, že by iným ľuďom mohlo vyhovovať niečo iné vyznieva veľmi pubertálne.
@kaktusik007 sranda, ja som preinstalovavala Win nie raz a v pohode. Nevravim ze sa ti nemohlo nieco vyskytnut, ani ze Win je topka sveta 😀
Takze, ak si zivnostnik, kupis si notebook za 450E s predinstalovanym systemom (jak je libo). A nasledne si das Open Office za 0E - slovom NULA a fungujes. A prave si usetrila cca nejakych 1000E (pri 15 palcovom macbooku) a mas na tie svoje officove dokumenty presne rovnaku dostacujucu konfiguraciu.
PS: cold start pri Win vies dat aj za 8 sek 😉
Rozdiel je vsak u mna v tom, ze z toho Macu ti obcas vyliezaju fakt arogantne a nadradene kecy 😀 :
kaktusik007 @lienkafoj "Takze prosim, vyjadruj sa na temu os x a win a ich porovnavania az vtedy, ked budes vediet, o com hovoris ;)"
kaktusik007 @mimca77 tiez nevies o com rozpravas ;)
kaktusik007 @maslenka47 ach jaj...
No nic baby, ja len tolko - ked prejdete na jablka, pochopite. Ako vsetci co to spravili - sa pytali sami seba, ze preco to neurobili uz skor ;)
@babatkoling ano, mladi teraz maju iny styl zivota.....chapem ho....len som mimo obrazu, ako si sam mohol vybrat peniaze, ked nema ani 15 a tym padom obciansky preukaz...

Nechapem co riesis... Moja 12-rocna neter si zo svojich usetrenych penazi (ktore dostala na narodeniny, meniny, konfirmaciu atd.) kupila laptop za 500eur, no a co?? Keby mala menej, kupila by si lacnejsi, keby si nesetrila, musela by cakat ci jej rodicia kupia a za tolko kolko by boli ochotni. Nie je to hlupost, neries.