icon

13 ročný syn má v skrini marihuanu

luccia8569
24. jan 2022

našla som 13 ročnému synovi v skriny marihuanu som z toho zúfalá neviem co mam robit

allie458
25. jan 2022

Normalne si s nim sadni a v klude, najvacsom aky dokazes mu povedz ze si mu v sufliku nasla travu. Ze chces aby najskor chapal dosledky ale nie ze beriem travu a hned budem pichat piko. Ale normalne realne dosledky uzivania travy u maloletych ako je napriklad moznost vzniku panickych zachvatov, vytvorenie psychickej zavislosti, problemy so sustredenim, ucenim, obmedzenie kognitivnych funkcii mozgu ktory sa este vyvyja atd. ak by mal geneticky predpoklad na schizofreniu marihuana je casto spustac. Potom by som sa ho spytala ci ho k tomu podnietili kamarati lebo deti najcastejsie fajcia kvoli kamosom a partii. Nesud ho a netrestaj ho. Ja som bola osobne na navsteve vo Velkom Zaluzi kde boli ludia co mali problem s travou (nie ze zahulim si raz za cas ale ludia co na tom ficali 24/7) a bol to smutny pohlad takze viem kam to moze vyescalovat. Deti strasime drogami, potom zacnu hulit a povedia si ale ved to nic neni hahaha preto treba byt uprimny. Nie neumries z travy a neznamena to ze hned budes brat tazsie drogy ale nie kazdy ju vie brat s rozumom a 13 je fakt velmi skoro na ovplyvnovanie mozgu psychotropnymi latkami.

amonet
25. jan 2022

@cocolino234 keby si pocula tu kamosku a pribehy z prijmu inak by si pisala, doba je inde ako ked sme my boli mladsi

dadis
25. jan 2022

Tu nepomoze kricat. Aj tak si tie 13r decka myslia, ze mi dospeli nevieme o drogach nic. Travu by musel splachnut do zachoda. Povedala by som mu o pripadoch, kedy sa hulenim rozvinuli psychozy. Tiez by som mu povedala, ake su na SK stale trestne sadzby za prechovavanie drog, ze i napriek tomu, ze to je makka droga, moze jeho buducnost velmi poznacit.

dadis
25. jan 2022

@allie458 Suhlasim uplne

nevenka
25. jan 2022

@kittykat22 neskodna droga, to hovori za vsetko 🙄

nevenka
25. jan 2022

Z blizkeho okolia poznam pripady, ked stacilo jeden raz a spustila sa schizofrenia, alebo z rodiny - tazke depresie. Piste si, co chcete, moze to byt jeden zo spustacov kadecoho. Bez toho ti ludia mohli byt.
Ano, aj ja som skusila, ale v podstatne vyssom veku a povedala som si dost, skusila som, bodka.

laurika999
25. jan 2022

@ptmt1011 pravdu máš. ...lebo taký človek už nerozmýšla citmi, ale závislosťou. Aj vlastnú mater by zapredal, len nech má na dávku....a ono to tou marihuanou všetko len začína. Ak sa vie dostať k tráve, dostane sa aj k tvrdším drogám. S jedlom rastie chuť.

laurika999
25. jan 2022

@dadis a čo keď tú trávu spláchne do záchoda ? Zoženie si novú ....

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
mb2021
Odpoveď bola odstránená
dadis
25. jan 2022

@laurika999 A co s nou? Vyfajcit ju spolu so synom? 😀😀 Poznam vela ludi, co fajcilo travu a nic sa im nestalo, nestali sa zavislymi ani im neprepukla psychoza..ale to riziko tu je a dost velke, treba o nom hovorit, ale zas netreba prehanat...tiez ked ti pride domov opity 13 syn, tak niekde bude problem vo vychove, ale neznamena to, ze bude z neho alkoholik...takze strasit zavislostou pri marihuane, tak ta aj ten 13 syn nebude brat vazne.. kazdopadne, nieco vo vychove je zle...13 je velmi malo rokov na ta taketo skusania...v 16r je ta situacia o dost ina, aj ked tiez nie akceptovatelna...

ika11123
Autor odpoveď zmazal
ika11123
25. jan 2022

Taká doba ale zase vždy lepšie ako alkohol....možno to iba skúša veď ruku na srdce kto to neskúsil...a po druhé zmazala by som to keď nechcete aby šiel do basy 🤨

thoughtfulweirdo
25. jan 2022

Autorka, ja ťa chcem len trochu povzbudiť, lebo vidím, že samé hororové príbehy ti tu píšu. Ja som sa akosi primotala do blbej partie na ZŠ v 13-14 rokoch, blicovanie, alkohol, cigarety, občas aj tráva. Nikto z tej partie neskončil zle, nikto nie je feťák, nikto neprešiel na tvrdšie drogy, všetci vedieme usporiadaný dospelý život. Po určitej dobe nás frajerina prestala baviť a prešli sme na iné aktivity. Na strednej sme 90% triedy už mali s trávou skúsenosť a nikto nepokračoval na iné drogy. Myslím, že je to oveľa bežnejšie, než si niektorí myslia, akurát o tých, čo raz vyskúšali, sa príbehy nerozprávajú 🤷🏻‍♀️ neviem poradiť riešenie, lebo mne na to nikdy neprišli, tak to so mnou nikto neriešil, ale ja by som to pri mojich deťoch riešila podobne, ako budem riešiť alkohol, keďže alkohol je síce legálny, keďže na ňom štát zarába, ale čo sa týka dopadov na zdravie, ešte horší.

dadis
25. jan 2022

@thoughtfulweirdo Mne nasla mama v taske zbalenej na skolsky vylet na strednej 16 jointov 😨 Kupovala som od kamarata z Viedne takmer pre celu triedu, vyzbierali sme sa...no takze 14 sa zahodilo, 2 mi dovolila zobrat 😂 A teda ziadny fetak sa zo mna nestal. Naposledy som hulila v den statnic. Vobec ma to nelaka, najma kvoli tomu, ze nikdy nevies, ako sa budes potom citit. Ak pijes alkohol, tak vies aspon trochu prepdokladat, ako sa citis po pohari vina, je to take predvitatelne, viem kedy mam dost, aby som nebola priis opita...

simca06022011
25. jan 2022

@jjanulienka ked chces dieta dostat do reedukacneho, tak postupuj takto... tu tvrdo taketo postupy ako protidrogove a pod. su prave kontraproduktivne.

@luccia8569 Treba byt prisny, zistit co sa da,ale odtial-potial. Zabezpecila by som dostatok programu, aktivit a zmenit dietatu kontakty. Na jednej strane same dieta musi vediet co je dobre, co je zle. NA druhej strane, treba zakrocit proti "dealerom", cize trvala by som na tom, ze mi povie z kade to ma a skusila by som riesit to. Samozrejme matros by som zhabala a nenapadne tajne by som prevetivne dalej prezerala veci a vzdy ked daco najdem , vezmem. Riesit kamaratov, rodicov = ak ma travu z nejakeho externeho zdroja u nas je to stale trestne, cize asi by som si zistila. Ak as toto dostane na verejnost stylom skola, odvykacka, socialka... to bude nekonecny kolotoc. Zazili sme si to u nas pred 20r so sestrou. Moze byt ze to je nahoda, jednorazova vec, frajerit chcu... vela maldych tym prejde za zivot, ale treba to odkomunikovat. Drogy nikdy nikomu nic dobre nepriniesli, ale rozumnym detom ani nevzali. Je to tazke teraz, ved uz aj pri mladsich mame proble hlavne s kludom.
Inak robi nejaky sport? kruzky? teraz sice kovid psychiatria.. ale.. to len ja pre zaujimavost chcem vediet.

patys123
25. jan 2022

Ja som travu prvykrat skusala ked som mala 14 🤦🤦. Otrasne, ked si to teraz uvedomujem, ale je to realita. Potom som ju fajcila asi 2 roky prilezitostne. Vo mne sa to zlomilo ked som stretla chalana z ktoreho uz bola troska. Mal znicene cele telo, nevedel poriadne chodit, mal znicene klby, srdce, epilepsiu, kopec diagnoz, aj psychiatrickych. Sam mi o tom rozpraval a nikdy na to nezabudnem. Dostal sa z toho ako jeden z mala. Jasne ze to začalo travou.
Pred polrokom sme pochovali mojho brata. Co myslite? Drogy. Od malicka sme zili v uzasnej harmonickej rodine 5 surodencov vsetci normalni, milujuci rodicia, nefajcia nepiju. On s tvrdymi drogami ale zacal neskor a v zahranici.
Ozaj neviem co by som robila v pripade mojich deti. Prve co ma napadne, je zachovat pokoj a dat nejaky odstrasujuci priklad ako to bolo aj u mna. Marihuanu by som ale nejak extra nedemonizovala, pretoze v jeho hlave sa odohra nieco ako...co to ta mama keca, ved som si to dal a je to v pohode, ona ma chce ojebat. Povedala by som nieco ako; beriem ze si to chcel vyskusat, je toho asi vsade vela tak sa ani necudujem. Ale moze sa stat to a to... vysvetlila by som dosledky ci uz s policiu, dalsie drogy, zavislost,podrobne detaily zdravotne problemy, psychicke choroby. Su na to aj dobre filmy ktore mu mozes pustit. Dalej by som sa s nim o tom snazila viac rozpravat, ale neviem ci pomoze zakazovat. Myslim ze skor nie. Čochvíľa ma chalam 14 a potom 15, 16 a mozes sa aj poskladat a nic nezrobis. A ak by som sa predsa neudrzala a skoncilo by to krikom tak by som nakonci bola ja ta, ktora by za nim prišla, povedala, ze mi je luto ze som na neho kricala ale je to len preto lebo ho velmi lubim a stale budem pri nom. Ty svojeho syna poznas najlepsie tak tazko radit. Ked si bezradna skus sa obratit na odbornu pomoc. Drzim palce ✊🍀

vanda323
25. jan 2022

@luccia8569 Ahojky, určite nechoď na syna s bitkou prosím ťa...akurát tak sa na teba nehnevá ešte viac.
A žiadne reedukačne centrum nerieš to ťa prosím ako človek kt. Tam niesol v rámci svojej prace, veľa detí. A tým deťom to vôbec nič nedalo, akurát sa tam priučili novým poznatkom ....rozhovor normálne daj snim a ešte zisti si niečo o tom skym sa stretáva. Skús si snim vytvoriť čas tak aby si ho dokázala zaujať nejak kino....alebo neviem čo alebo vieš čo nech pozve jedno popoludnie tých svojich kamošov k vám.....

asocial
25. jan 2022

ja neverim, ze je tento prispevok realny, jedine na vyvolanie vasni a rozputanie debaty. Kazdy autor, ktory ozaj potrebuje odpoved a poradit, podla mna je aktivny, sleduje odpovede, zapaja sa do diskusie...

Ale ak je to realny prispevok, zamyslela by som sa nad sebou, kde sa stala chyba. A sanzila sa najst odstrasujuce pripady.

domiklik
25. jan 2022

@cocolino234 niektoré ženy si myslia, že sú odborníčky na všetko.... Nemám osobnú skúsenosť, nie som odborník, som ticho... Pre slabé povahy, resp chabu výchovu je vstupnou bránou k tvrdým drogám ak malé pivo...

laurika999
25. jan 2022

@dadis no nehnevaj sa, ale keď 13 ročný sopliak už v tomto veku neberie rodičov vážne, tak 18 ročný ju zbije ? Keď už v 13- ke ju neberie vážne ? A kedy ju má brať vážne ? .... Toto by sa u mňa nestalo, aby som ako decko nebrala rodičov vážne. To by sa na to pozreli...holt dnes je iný svet....potom sa nečudujme, keď v správach ukazujú ako 11 ročné deti opijú, dobijú, vyzlečú spolużiačku a dajú jej fotky na web. Tiež asi neberú niečo vážne. Dlhodobo...
A dievča má traumu na celý život

karamelka1234
25. jan 2022

Porozprávala by som sa sním aké vysoké tresty sú za drogy.. že môže kľudne stráviť v base 10-15 rokov zničený život.. Viem o com píšem môj brat tak skončil za 1,5 gramu a je vo vyšetrovacej uz 10 mesiac.😔

nika12323
25. jan 2022

No ja sama neviem ako by som reagovala a ako vlastne budem reagovať keď začne takto vystrájať moja dcéra .. ale jedno viem isto . Mne keď otec našiel cigarety ako 13 ročnej v bunde dostala som taký preplask že viac som si ani na cigarety nespomenula 😃

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
ladycat2021
25. jan 2022

@ika11123 tak ja som to nikdy neskúšala 😀 mne to smrdí 🤢 a teraz žijem v krajine kde je to legalne, ale aj tak nie .. kamaráti sa ma snažili presvedčiť, aby som vyskúšala, ale poslala som ich do teplych krajin. 🤷‍♀️

dadis
25. jan 2022

@laurika999 Ty na zaklade jednej vety vies, co napisala autorka, ze chalan neberie rodicov vazne? Moj syn mal najhorsiu pubru prave v 13, teraz ide mat skoro 15 a je to zalticko. No a poviem ti, ze ked ja idem o niecom "mudrovat", tak ma moji pubertaci beru s rezervou. Ci rozpravame o viere, politike, covide. Jednoducho si v ttmto veku myslia, ze uz rodicov inteleketualne predbehli aj ked hranice samozrejme respektuju. Niekedy mi blahosklonne vysvetluju nieco o com ja nemam potuchy. A pritom ma stale respektuju...

ika11123
25. jan 2022

@ladycat2021 dobré ste urobila ja som na tom nič nevidela...a nepodporujem to iba keď tak na lekárske účely

ladycat2021
25. jan 2022

@ika11123 na lekárske účely to schvaľujem, ale inak nie. Minule keď som bola v meste tak cela ulica smrdela od toho. Myslela som, ze sa tam 🤢🤮 rýchlo som isla prec

laurika999
25. jan 2022

@dadis Ako si vychovaná Ty, alebo Tvoje detváky to mňa nezaujíma. Ty sa tu do mňa navážaš stále a v každej diskusii. Ja som tu odpovedala autorka a Ty si ma musela opäť a znova osloviť. Asi si voči mne zaujatá. Ja Ti teda nechám posledný výstrel.

laurika999
25. jan 2022

@dadis pre mňa za mňa, ak to schvaľuješ, nech sa tvoje deti prefajčia aj na druhý svet. Akurát nech tým netrpí spoločnosť na okolo. Lebo na debilov vždy doplatia slušný ľudia.