15 ročný puberťák
Uz len ten nadpis hovorí za všetko.Ako si nazivate doma s pubertou?Ide o syna učí sa výborne, krúžky nemá pred koronou sekol s florbalom.Introvert, ktory sedí doma kamaráti mu nechýbajú stačia mu spolužiaci.Ked idú spolužiaci do kina on nejde.Von vôbec nechodí iba domov a to je len na mobile a počítači, číta knihu....Mozem sa snažiť koľko chcem nič ho nebaví, doma pomôže...cez víkend ide s nami von máme 2 psov, ale som z neho nešťastná.
Čo povieme to je zle, stále v opozícii pritom vonku by si pomaly ani zmrzlinu nevypytal.Volakedy ho bavilo všetko lepil modely to je už nuda, má skejt, kolobežku všetko trčí v garáži....ja viem, že nemôže plniť moje predstavy o tom ako by mal žiť pubertak
Inak aj mňa veci rozčuluju, nakopi to na jedno miesto😀 a to nebudem pisat dalej
Je normalny, len to co chces ty on nechce... inak celkom zasnem ako mu behas za zadkom, ja drilujem decka od cca 9r, co vyzlecie to dakam odlozi, a take ze ulohy a desiata? Do tasky 15r konovi? Hadam ze panko vstane a urobi si. Chce drahe tricko? No nech sa paci... vydieracia paka ako vysita. Dalej pracka mate? Mate. A ked zvlada onlinovky tak isto zvladne aj offline pracku. Neriesim jeho ne/aktivity mam doma tiez dceru co jej 3hod s kamoskami pride dostatovna socializacia na tyzden a neuveris toto moje netrebne dieta si naslo frajera, ziveho 🤣 som skoro odpadla ked mi to nahlasila pocas HO a ja makam na tabulkach ako drak.
Tak ale zasa ja som vzdy isla cestou vyjednavania az vydierania 🤦♀️🤷♀️ a celkom sa mi to osvedcilo (este mam 1 pomaly 10r tak ta uz zacina tiez)
Moja dcera bola schopna zit v nore, a mat jedlo len cez okienko, cisto chovprodukt, ale zasa vie ze ked tam vojdem, musi byt vizualne upratane lebo inak vrieskam ako orangutan. Skrinu jej neotvaram, radsej.
Ona v istom veku tak 13r mala temne obdobie, len vsetko cierne, tragicky vyraz, hygiena -4, ale makeup mala ako na MetGala 🤦♀️
Nastastie uz sa to zlepsilo. Uz sa umyva a aj prezlieka 🤣
To 15r chalan si este nerobi desiatu? 🙉 Odstrihni pupocnu snuru. Daj mu zodpovednost a nech si nesie nasledky svojho konania. Parkrat si deti nechali spinave veci v izbe a potom ked si to chceli obliect frflali, ze to maju dokrcene, spinave. Bolo to v kosi na pradlo? Nebolo. Tak smola. Pockaj kym sa mi naplni pracka. So spinavym pradlom uz nemam jediny problem a ani raz doma pre oblecenie nekricim. Skus si precitat knihu Respektovat a byt respektovany. Konanie deti musi mat nasledky. Ved kazda zabudnuta desiata vytresta chalana sama (ale keby si ju rano chystal, tak ju nezabudne, ver mi). A ak sa citi doma takyto neschopak, tak mubto v spolocnosti vela sebavedomia neprida. Skus ho mat viac na salame a ver, ze to vasmu vztahu pomoze. Deti sa maju vychovavat, kym su male. Tvoj je uz takmer dospelak, ber ho tak..
Tak toto bola moja dcera na zakladke, vsetko dme mysleli za nu,mala na vsetko svoj cas, nic ju nebavilo, nasla sa v pisani. Uverejmuje ich na nete. Je vysokoskolacka a celkom uspesna. Ver mu. Ma blby vek. Dostane sa na skolu, ktora ho baviba vsetko pojde ako po masle. U nen bol omyl este aj vyber sš. Nechali sme to nanu. Na pol rok sme ju menili podla toho co som hovorila od zaciatku a bol pokoj. Same jednotky, dostala sa na 3 vs. Mohl si vyberst.
Ja som bola rovnaka, puberta prezita v izbe s knihami, akurat bez hadok s rodinou. A som rovnaka dodnes, ludi velmi nepotrebujem. Chodenie von vo veku 15-17 rokov som pretrpela.
@eeffka veď ja som bola taká kľudná, ale čo so mnou narobil posledný rok nespoznávam sa.A vždy som neznášala hysterky a vydieracky a teraz som to isté:(Pravdaze robím desiatu aj raňajky🙂ak by som nespravila zobral by si keksy a to nechcem, tak robím desiatu.Mne robil otec desiatu aj na VŠ🙂)a som tu a teraz posluhujem ja:na šľak trafenie.Cez prvú vlnu som musela byť veľa v kancelárii aj losos si spravil na obed či niečo on nie je hlúpy len pohodlnyyyy.Co môže to presunie na iných dobre mu ide delegovanie.
@jananvtna áno, alebo všetko chyti a aj čisté raz oblečené mikiny hodí do koša na prádlo.Tak som kludnejsia, že aj v iných rodinách to je tak.Moje kamarátky majú všetko malé deti nemám s kym o tom popísať.
@alanko20 ok len mi to je divné, ale rešpektujem ja som bola cele dni vonku aj mala frajera.Ale doma mi nikdy nemusel nikto pripomínať úlohy, hygienu...
@benit k tomuto sa blížime výber školy ja verím, že prejde na strednú a snáď nájde dobru partiu a trocha sa vzchopi či k dobrému či zlému nechám sa prekvapiť🙂mne sa zdá, že on všetko hodí na nás ako rodičov ako poviete tak bude.A ja chcem nech má vlastný názor a nie nejaká bàbka, ktorá sa nechá viesť.Uz som uvažovala či to nie je moja chyba, ale on od malička bol taký ako mama povedala, tak bolo.Dam mu o niečom rozhodnúť a povie sprav ako chces.
Od malicka si vsetko riesila za neho. To je o tej volnosti ktoru nemal pri rozhofovani. Nechaj veci na neho, mozno sa sam na vladtnych chybach nauci. Aj to treba v zivote. Ved mu.nemozes stale stat za zadkom
presne ako môj syn, ale rozdiel je v tom , že on teraz mal 19 rokov. Teraz už rozumiem, nemali sme ťažký výber zo školou, musel ísť na elektrotechnicku odbor IT. A v prvom ročníku som pochopila, že v tej triede 90% chlapcov je takých ako môj syn. Teraz je štvrták na strednej a príde domov zo školy a hneď zapína počítač a celý deň v škole sú pri počítači a doma tiež do pol noci. Ja som mu povedala, keď je taký fanatik na počítače, tak nech aj má takú prácu. Jeho to zaujíma, na jedlo zabudne, nechce ísť von, kamarátov v základnej nemal veľa, šport nemá rád. Rozumiem čo píšeš, aj ja som bola stále smutná, že nechce chodiť nikde, ale on nepije, nefajčí, nedroguje, je doma...
Pozri puberta je psycho hlavne pre rodičov. Takže nádych, výdych a skus sa ukludnit.
Áno zrovna prechádza niečim ako introvertna humusacka fáza.... Svojim spôsobom ma takéto obdobie každý pubertak, u niekoho to nieje vidno, u iného to trvá dlhšie.
Ja si myslím ze 99% pubertakov by bolo schopných sa v rifloch zo skoly zvaliť rovno do postele, prikrit perinou a mobilovat až do večera... To je proste normálne. Nerieš ho. On z toho vyrastie
Ja som mala na prázdninách 3 ks moju 12 rovni a k tomu 13 a 14 r.
Žrali ako kobylky, v izbe nehorázny bordel, oblečenie všetci to v čom prišli, mobile nonstop v rukach, sprchovat sa šli 3 x denne ale na zuby zabudli a o pol noci prisly s tým že su hladný ci si môžu upiecť hranolky🍟
@lujza123
@beata79 som kludnejsia ďakujem baby🙂len, aby nebol takto doma na PC aj o 10 rokov...ale je to smutné...nechcem, aby mal tak okliešteny život, bezduchu zábavu veď čo sa z toho naučí aký to má prospech?Hodiny cumiet do mobilu.Ved mne to hranici so závislosťou žijú mimo realitu.Ukazuje mi profesionálnych hráčov koľko vyhrali peňazí, ako v noci hrajú a cez deň spia;)zakusnem si do jazyka sú to jeho vzory.On sa v nich vidi.Skoro sa rozplakal, keď som raz povedala, že to sa podarí jednému zo 100 t.Ja viem, že mobily a Pc sú problém v každej rodine a ja bojujem a bojujem...stačí mi, že som prečítala knihu krotitelia displejov veď to je kniha o ňom.Asi sa neviem zmieriť, že žije takýto život.Tiez zvažuje elektrotechnickú ten odbor, ale nejde mu matematika chodí na doučovanie uvidíme, alebo gymnázium.Koronou prišiel o krúžok aj tak ho ten florbal nebavil, ale aspoň vypadol a chvíľu robil niečo iné.Puberta je veľmi ťažká viem, že je fajn chalan som rada, že nepije, nefajčí, netula sa, ale...
@benit nechce rozhodovať je presne ako jeho otec.Vsetko hodit na mňa a mať kľud.ide ma šľak trafiť, že krásny víkend a čo sa otočím to sedí na PC ráno, poobede, večer...lebo nemá čo robiť?vonku nikto nie jež keď poviem napíš spolužiakovi choďte si zahrať basketbal je zima, kamoš nepojde milión vyhovoriek.Komunikácia nula bodov uff neviem si zvyknúť, že mi stebotal za chrbtom a teraz ani obraz ani zvuk.
Vieš čo táto generácia ma tie mobily naozaj ako predĺženú ruku, oni s tým rástli, už ako mali škôlkari vedeli čítať písať lebo si chceli pustiť rozprávku na YouTube.
Sú proste niekde úplne inde ako my, mozog - myslenie sa im vďaka tomu vyvíjal trochu inak. Ma to svoje nevýhody ale aj výhody. Dnes priemerný žiak učilišťa vie na PC koľkokrát viac než vš vzdelaný 40 tnik.
Ináč ak ho chceš rozhýbať postupne nechaj viacej veci na ňom. Ja by som mu napriklad tie desiate nerobila, ale schovala aj všetky keksíky samozrejme. Tak by chodil chvíľu so suchým rozkom do školy ale zachviľu by ho to prešlo, hlad je sviňa.
Ja som moju pubertacku nechala pár krát aj vymrznut, no lebo ona si nebude dávať trápnu bundu načo.. Tak si nedala, poriadne vymrzla a zrazu už vie aj kde ma capicu.
Osobne považujem koniec ZŠ za vek kedy by malo byt dieťa už hotové... Vedieť si navarit, oprat, upratať, nakúpiť, hospodáriť si s peniazmi a ak je možnosť už aj brigadovat... Proste podieľať sa na chode domácnosti ako dospelý člen.
Moja babka vždy tvrdila ze kedysi žiadna puberta nebola pretože doma mali veľké decka toľko povinnosti že na to jednoducho nebol čas. A mala aj svojim spôsobom pravdu podľa mňa
ahoj, ja akurát čítam jednu knihu, ktorú odporučili babz tuto na koníkovi, volá sa Hold on to your kids - prečo rodičia potrebujú bzř důležitejší ako vrstovníci. A čítam presne o takých detoch, ako tvoj syn (aj doma sme mali takú kočku, presne ten istý prípad. A čo čítam, máš pravdu, nie je to v poriadku, že sa správa, ako sa správa, že nemá žiaden ciel, atd. Je to preto, že namiesto k rodičom vzhliada k rovesníkom, podla nich sa správa, oni určujú, čo si oblečie, kam pojde, ako sa tam dostane, oni ho vlastne definujú a on jeden z nich ich ostatných. Vazbu, ktorú mal k rodičom, nahradila vazba k rovesníkom. S nimi sa radí, ked má problém, ako ho vyriesit, nie s rodicmi. A ani mu neudávajú smer, na to nemajú ako deti kapacity, len proste sú spolu a to im stačí. preto vlastne taký bezcielny zivot. Neviem to presne prerozprávat, ale je tu príklad, že ak by sa takto choval napr. manžel vo svete dospelých, manželka by usúdila, že ju podvádza - nemá záujem o jej spoločnost, nebaví sa s nou, klopí oči, je tajnostársky. Velmi zaujímavá kniha, som na druhej kapitole, v stvrtej piatej je aj návod, co s tým. A to, že sa tak chovajú takmer vsetci - stalo sa to normou, normálnym stavom, ktorý proste akceptujeme. a ked sa to rodicom zdá normálne, je to preto, lebo sami sú orientovaní na rovesníkov (tento fenomén sa zacal prejavovař po drujeh svetovej vojne najprv v amerike, kde bol svet najrozvinutejsí'. Už ja a to mám skoro 40 rokov sa v tejto knihe nachádzam - boli casy, ked kamarátky pre mna boli dolezitejsie nez rodicia a zdalo sa mi to uplne normalne. Teraz uz sa mi to zda na hlavu postavené, ked som dospelá a uz chápem, že to bolo nesprávne.
mam nieco podobne doma-13 rokov. ani ucit sa nemusi, takze ani tam nezabije vela casu, chodil do sport.klubu, zavreli, ako ani predtym nebol z toho sportu nadseny, ale mal nejaky program, ma este AJ lektora mimo skoly a spanielcinu-ale to online z domu, proste PC jeho svet. ma par kamaratov, ostatni su blbi, nema o com s nimi.. okrem PC s anevie pre nic nadchnut, no, este knihy. tiez ho tahame von, vymyslame vylety- je z toho otraveny..
ale zas ja mu nebeham tak za ritou-desiata, ranajky, vsetko sam riesi. ked si neporiesi, nema, aj si vari, ja cely cas v robote, ziaden HO. ale jemu to vyhovuje. najradsej je, ekd je doma uplne sam, aj na noc, keby sme vypadli dakde na tyzden, on by si to doma uzival, vie navarit, zapnuit pracku, hygiena, vsetko, len taky nejaky nezaujem o vsetko☹
vies co, ja s adesim, jak s attao generacia raz ozeni, ktora zena s nimi vydrzi😔
aj ked moj vtrdi, ze on sa zenit neplanuje, dievcata zatial nezaujem.
@kofa77 áno, mám tvoj klon🙂
Toto mám doma ešte aj ja a k tomu mi stihol povedať ako má nemá rád a že má poslúchať nebude a keď si dovolím vypiť energiu drink čo kúpi manžel tak chytí nervy že si to mám zožrať a vyslopat že som zla lebo mu nedám zjesť čo on chce ( odmieta obedy ) že mám mubdat pokoj a choď preč už. A denne niekoľko krát. Takže sa tam stretneme. Verím že sa tam dostanem skôr tak to rezervujem posteľ v spoločnej izbe. ( Pokus o vtip pri našom trápení )
Ale...stále byť doma???Kamaráta si zavolať nechce, k niekomu ísť nechce, tak o seba zakopavame.Jeho spolužiaci vsetci vedia kde chcú ísť na školu on nie, venovala som mu až nad rámec čo je možno aj chyba...teraz ako je pandémia nechodíme do kina, plaváreň a pod....ráno vstane už sedí na gauči s mobilom večne hádky doma kvôli sieťam a počítačovým hrám.Viem, že sú deti, ktoré sa tulaju, jeho spolužiaci už aj fajčia, pijú...ale mrzí ma, že si posledný rok vôbec nerozumieme.Mysli len na svoj prospech, žiadne emócie nič.Kazdy deň je u nás krik za neumyte ruky zo školy, že sa neprezlecie, že o 20 hod si zmyslí, že má úlohy, že nechce jesť co je navarené a zoberie si radšej keksík...baby som zrelá na psychiatriu celá moja výchova, nejaké smerovanie bolo na nič.On nemá žiadne ciele, túžby vôbec žiadne.S mužom bojuje...a s tým sa nakoniec pohadam ja🙂Snažím sa mu porozumieť je otvorený povie mi všetko, ale toto je život pubertiaka?do školy a domov sadnúť na zadok?a zase ďalší deň a tak dookola.
@anonym_autor ahoj..ako sa má syn a ako sa mu darí v škole? Tiež mám podobného syna-tie hádky,príprava do školy ráno..najlepšie je keď si ho nevsimam,vtedy nemame žiadny problém..ale môj má kamosov ,je introvert,ale chodí von..

@matabb73 asi áno možno to je ľútosť, že mi uniká a chce mať svoj pokoj🙂)
@dadis no vidíš on by bol schopný v tom tričku aj spať a ráno ho hodiť na gauč a ja hodinu ráno spratavam veci.Naposledy som to nechala tak 4 dní bolo všetko v obývačke na gauči ponožky, mikina, tepláky, tricka.Vzdy v piatok má doučovanie z matematiky dostáva 20 príkladov na monitor každý deň mu hovorím rozdel si to na pár príkladov za deň nech sa Ti to nenakopi samozrejme, že ich robil vo štvrtok o 20 večer, aby mu ich stihol učiteľ opraviť.Som z toho unavená všetko mu treba pripomínať akonáhle nechám zodpovednosť na ňom salám parky a potom zúri🙂
Mňa tiež nebaví chodiť ako drab spravím desiatu nevlozim do tašky nechá ju doma ako by mal klapky na ociach ja vidím chybu v tom, že 80% času robím z domu a vo veľa veciach sa spolieha na mňa.
@benit lenže mne sa potom všetko stonásobne vráti.Neriesim veď by som sa zbláznila, ale vidíš aj tvoj syn má niečo čo ho baví.Moje dieťa nebavilo nikdy nič🙂Ja musím myslieť aj zaňho a to už odmietam.Ma času a času a všetko robí na poslednú chvíľu.My nevieme odísť z domu, aby sme nečakali nestresovali.Rano začne hľadať kartu na autobus.Je to milión veci..mňa najviac zaujímalo či aj Vaše deti sú doma a valajú sa s mobilom.
@viestta ako píšeš on povie, že si s nimi nemá co povedať.Je ich len 7 chalanov v triede z toho má 2 kamarátov a to mu stačí, že je s nimi na PC.Mozno ho porovnavam s tým ako sme my žili ja neviem🙂trápi ma, že ako partia zo školy idú do kina a on povie, že sa mu nechce ísť autobusom on bude doma.Tak dobre asi je introvert a ja premotivovany extrovert, ale nejaká socializácia a kontakt s vrstovnikmi by mu neuškodil.
@eeffka vieš čo sebe také drahé tričko nekúpim a potom ma to serie ako si nič neváži🙂dobre som spokojnejšia je úplne normálny.Asi je normálne, že pubertaci pijú krv, chodia s mobilom, majú mastné vlasy a myslia si, že všetci sa narodili, aby im slúžili.
Ale aj tak mi je ľúto, že sa stráni komukoľvek.Ked vidím ako chalani hrajú futbal, hokej basketbal a môj sedí doma🙂)on by nikdy nenapísal spolužiakovi pod so psom, poďme na pizzu....