16 ročná dcéra asi fajčí
Dobrý deň , mám hrozne zlu správu moja dcéra asi fajčí je jej tento rok iba 16 .Keď som prala oblečenie tak som jej jej tam nasla cigu.Neviem ako a čo mám urobiť .Určite toto neprajem žiadnej mame ale ak sa Vám to stalo tak mi prosím poraďte alebo ak viete čo mám urobiť tak poraďte .Mám hrozne obavy.Treba jej dať domáce väzenie alebo sa o tom porozprávať .Prosím poraďte .🙁
Zákaz podľa mna ničomu nepomôže, skôr uškodí. Rozumnejšie si bude s nou o tom porozprávať. Veľa detí v 16 skúša fajčiť a najlepšie je sa o tom s nimi rozumne poropzrávať
Jooj moc dobre si pamätám
Ocino : Maťa, ty si fajčila?
Ja : Nie oci
PLEEEESK mi jednu a to máš za to, že si ma klamala..
O dva dni ..
Ocino : Maťa, fajčila si?
Ja : Áno oci
PLEEEESK mi jednu a to máš za to, že si fajčila..
Takže ja takto 😂😂😂
@simoncik Môj starý otec fajčil už ako 8 ročný, jeho babka, keď ho mala strážiť, začala stále s tým, že mu skontrolovala vrecká, či nemá zápalky, aby nepodpálil polku dediny, až tak mu strčila do ruky makový závin a pustila ho do záhrady hrať sa :D Nebol z tých dnešných, ročník 1935, nech mu je zem ľahká - to len na margo k tej dnešnej mládeži 🙂
@julca405 ked mama zistila v 15tich, že fajčím, tak si zápalila so mnou😂😂😂 to sa mi vrylo ako veľmi silná spomienka, kedy mama nebola mamou, ale kamarátkou. Dovtedy bola veľmi prisna, dôsledná vo výchove. Dohodli sme sa vsak, že to obmedzím. Čiže odporucam nedavat výplach žalúdku, ale taký kamarátsky pokec, že aj ty si bola mlada, skusala si, že chapes, ale že to je zdraviu škodlivé, koľko penazi to stoji(kľudne prepocitaj sumu na rok, aby videla, že za to môže mat radšej nový iPhone)
@elementissa prepáč ale ako môžeš vedieť že pije a sexuje?? Ja mám 16... začala som fajčiť v 12-13 cca ale v 15 som prestala a raz som sa opila s ujom a sesternicou na rybačke a odvtedy neznášam alkohol a nepijem a sex som mala až v teraz 16 ... takže nie všetci mladý musia piť sexovať a fajčiť😉
Ja keď som bola v jej veku tiež som skúška fajčiť.... Mama našla aj cigarety aj mi dala predslov ale nepohlo....S bratom to vyriešili tak, že fajčil s nimi na balkóne a povedali mu keď chceš fajčiť musíš si na cigarety zarobiť a peniaze na desiatu mu prestali dávať. A veľmi rýchlo zistil, že je to nákladné a prestal.
Môj brat dostal pneumotorax keď mal 27. Doktor mu povedal že má pľúca v stave 40 ročného ťažkého fajčiara. Fajčil od 18. Dnes má 30 a fajčí stále. Doslova povedal, že radšej zomrie, ale bez cigy to nedá - vraj náročná práca. Čo ma tu hovoriť naša matka. A nepomôže si. To isté platí u tvojej dcéry. Môžeš sa s ňou porozprávať a dúfať,že to padne na úrodnú pôdu, ale kontrolovať ju 24/7 nemôžeš. A na cigu stačí 5 minút. 16 ročný človek sa cíti nesmrteľný.
Tiez som fajcila v jej veku fajcili aj rodicia cely zivot.nerobili z toho ziadne halo ked to zistili..zatrhli mi vreckove ked chces hulit chod na brigadu a zarob si..
Ja by som sa dcere nepriznala že som jej našla vo vačku cigu. Nabudúce si da lepsi pozor a už nič nenájdeš. Normálne si ju posad a začni, že na nete vidíš take videa ako deti fajčia a ze si veľmi praješ aby ona tomu odolala. Povedz jej ako jej zostarne pleť, zozltnu zuby a ze nie každý frajer to ma rad. Hadam zaberie, držím palce. Prepáč ak som ta urazila tykanim.
Už som sa s ňou o tam porozparavala povedala mi žě to bolo len pre frajerinu kvôli spolužiakom a ani jej to nechutilo 😁
no keď ma na to financie ???? a áno už teraz 13 ročné deti fajčia a štyri dievčatá vo veku 13r. sú schopné stiahnuť 0,7 Nicolausku vodku po škole....
Bože,16-rocna fajčí,koniec sveta 🤣 a tá frajerina a že jej to nechutilo,to jej never.keby jej nechutilo, nenájdeš jej cigu vo vrecku.ja som začala v 14,tento rok oslavim 20 rokov s cigou.boli aj prestávky keď som bola tehotná atď.teraz fajčím tak 1 za 2-3 dni, mám v rodine kopu ľudí, čo fajčia celý život a nič im nie je.a to sú ľudia 80+. A synovec keď začal fajčiť v asi 14 tak mu zmizla alergia a astma🤷
Mozno to tak bolo a mozno nie. Ako nechaj to tak, mozno si ju tym dostatocne vystrasila. Uvidis casom 🙂
@julca405 ty si inak v poriadku? Od včera tu základas tupé témy, aj niečo z toho máš alebo ??? Zajac chory, pes chorý, zverolekár chorý, dcéra zobák vypaluje , druhá má teploty 41 😅
už aby ste išli do školy, to len chorý mozog toto môže napadnúť..
@h2 ja tiež nie. A ideme sa stavať na piedestál? Na ZŠ som mala spolužiačky, čo už v 7.triede sexovali. Ja som v živote nepotiahla z cigarety, prvý sex v 19 a prvé víno po 18tke. Ale zasa hodnotnejsieho človeka to zo mňa nerobí. Ľudia sa delia zvyčajné na tých, čo fajčia a tých čo nie. Tí čo nefajčia, tí nikdy nefajčili a nikdy nebudú. Tí čo fajčia fajčia bud príležitostne (len keď pijú napríklad... Spolužiačka z výšky sa pýtala druhej " fajčíš?" a ta druha jej hovorí "len keď príjem" a ta prvá na to "pohoda, donesiem aj vodku", pripadne fajčia keď sú nervózni), tých čo fajčia stále a tých čo už fajčiť prestali. A aj tak väčšina dnešných mladých prestane do 25ky, lebo už sa ti nenosí, už je iný štandard životného štýlu ako fajčenie
Neviem komu prospieva hrať sa na puritanov a ešte sa aj tváriť, že všetci okolo mňa sú puritani a chcieť, aby boli všetci puritani.
Keď nacapem svojho syna v 14 tich s cigaretou, tak mu pekne pustím náučné video o tom, ako decht poškodzuje pľúca a keď tak strašne chce fajčiť, nech si zarobí, nasetri a kúpi IQOS (ktorý aspoň menej smrdí a nevytvárajú sa tam všetky tie splodiny, ktoré sa tvoria pri bežnom fajčení)
Navyše, každá doba má svoje trendy. Kedysi bol úspešný muž tučný, bohatý a fajčil. Dnes takmer žiadny úspešný človek nefajčí, lebo sú natoľko inteligentní, že si nebudú dobrovoľne ničiť pľúca - ak som bohatý a je mi dobre, prečo by som si zničil zdravie, aby mi bolo zle a umrel som na rakovinu? A zároveň sa snažia ani nebyť tuční. Tucnota už nie je znak blahobytu. Ak mám veľa, môžem si dovoliť kupovať tu najkvalitnejšiu stravu, z ktorej budem zdravý a nebudem zbytočne priberať. Takisto, k zdraviu patrí cvičenie. A ľudia, čo robia šport nefajčia. Ako by aj mohli? Veď si chceme užívať svoj fasa život. No stále je to súčasť tinedzerskeho života, stále veľa deciek chce zapadnúť medzi decká a fajčenie je znak "dospelosti" v ich ponímaní. Áno, keď ja som chodila do školy, tak z 30 spolužiakov sme fakt asi 5-6 nefajčili v 16tich. Keď som bola v 6-7 triede, tak už minimálne 10 (tiež z 30) fajčili. Drvivá väčšina z nich po 20tke prestala. Ak si zarábajú sami, nebudú predsa peniaze vyhadzovať na niečo, čo je drahé a ešte im to aj poškodzuje zdravie. A ten trend je celospolocensky. Fajcenie je jednoducho pase už niekoľko rokov. Kedysi to bol prejav bohatstva a vysokej kasty, dnes si fajčenie držia tí, ktorí s tým začali v 80tych rokoch a nemajú príliš vysoké vzdelanie, nemajú vedomosti o zdravej výžive, zdravom životnom štýle, lebo trend zdravého životného štýlu je tu pár rokov a tí starší tomu nevenujú pozornosť, nečítajú štúdie,výskumy (hovorím tí s nižším vzdelaním - rôzni robotníci, upratovačky atď). Robila som v jednej firme, kde dokonca, keď išiel môj priamy nadriadený fajčiť (mal do 30 rokov), tak mu šéf ešte aj vynadal, či sa nehanbí si takto ničiť zdravie a zvyšok kolegov sa tiež len klepkal po čele. Keď som počas výšky robila v obchode, tak tam na našej prevádzke (samé vysokoskolacky) nefajčila ani jedna jediná. Ale keď som prešla na druhú prevádzku, kde dievčatá mali iba ucnovky bez maturity, tak tam fajčili úplne všetky. Pozitívom bolo, že keď som ich pred časom navštívila, tak všetky už držaly IQOSy v rukách. Aspoň nesmrdeli ako fabricke kominy. Každopádne si nemyslím, že fajčiť v 16tich je nejaká tragédia, je to bežná vec, ktorú väčšina tínedžerov robí. A kto si myslí, že nie, tak je naivný. Rovnako ako so sexom, niektoré decká začínajú už v 12tich,niektoré v 15tich. Hlavne ak majú frajerov /frajerky (na strednej v prvom ročníku sme asi 4 baby nemali frajerov, všetci ostatní mali), tak si nemysli, že spolu pozerajú rozprávky. A hlavne, keď majú decká takých rodičov, ktorí sa tvária ako svätci a ze majú deti pôsobením ducha svätého, tak jasne, ze sa žiadny normálny tínedžer, čo ma puritanskeho rodiča neprizná k tomu, že s niekym chodí /spáva. Sexuálna výchova v školách je že žiadna, sexuálna výchova doma neviem ako chce fungovať, keď sa každá druhá matka tvári, že je panenka Mária... A potom tu vypisujú 15-16 ročne dievčatá, že sa boja, že sú tehotné. A netreba sa nad tým pohorsovat v zmysle "ach tá dnešná mládež"... Spomeňte si, že vaše praprababky boli vydáte už v 13,14 rokoch (predtým sa deti sobášili aj oveľa skôr, na kráľovských dvoroch už ako 3,4 roční mali sobáš) a bežná norma bola, že 15 ročne dievča už rodilo. Takže žiadne "ach tá dnešná mládež." mládež je rovnaká dnes ako bola pred 2000 rokmi. A kto chce byť veľký puritan, Panna Mária, keď porodila Ježiša mala 12-13 rokov. To, že 16 ročné decká sexujú je úplne prirodzené. Nie je však normálne to, ako sa k tomu stavaju ich rodičia. Už keď dieťa vstupuje do puberty, tak by s ním ideálne mali rodičia riešiť sexuálnu výchovu a nie sa spoliehať na to, že ja som mala prvý sex v 20(keby to tak mala tvoja prababka, tak s najväčšou pravdepodobnosťou už trčí v kláštore, lebo je frigidná) , tak moje dieťa to bude mať rovnako. Síce ja sama hovorím, že netreba žiť minulosťou, ale pozerať dopredu, toto je veľmi nadčasová záležitosť, ktorá rovnako platila pred 4000 rokmi ako aj teraz. Sexovať je prirodzené, avšak treba poznať aj všetky možné následky a vedieť sa správne chrániť, v tom sme sa ako spoločnosť posunuli. Ale inak normálna vec, ktorá normálne patrí k životu a pre pubertiakov je navyše omnoho dôležitejšia ako pre nás starších. Lebo kým nechodíš do školy medzi samé mníšky, tak vždy to tak bolo, že najvyšší sociálny status má ten najskusenejsi. Ci už medzi chlapcami alebo medzi dievčatami.
@natyreggae sex som mala až teraz v 16 🤣 ved si len potvrdila, čo som napísala. Podľa mňa nie je nič cudne, že 16 roční tínedžeri sexujú. Vždy to tak bolo
@elementissa Fúha, ak sa nenahneváš, Tvoje literárne dielo dočítam večer, keď budem mať viac času, zatiaľ len stručne: na žiadny piedestál sa nestaviam. To, že v mojom okolí neboli fajčiace 12-ky, ani sexujúce siedmačky, neznamená, že sa považujem za nejakého lepšieho človeka. Nechápem, kde si to v mojom príspevku videla. Len píšem, že to nepovažujem za normálne a v mojom okolí sa to nedialo. A nevyrástla som v kláštore, ani niekde na "samote u lesa", ale v Bratislave, konkrétne v Ružinove. Som ročník 1975.
Mam kolegynu 18 rocnu kt pije energetaky hoc ma problemy so ❤ ... ked vypije resp ked pije kazdy den ju picha pri ❤ ... tak jej vravim ze jej tak treba ked pije energetaky 😀😀😀
@julca405 ja som tiež začala fajčiť v 16 😄 mala som obdobia kedy som nie, kedy áno. Napríklad pol roka nič a potom pol roka každý deň. Aktívne v kuse aj rok niekedy.. V 23 rokoch som s tým sekla. Doma nikto nič nevedel. Nikto! Teraz mám 25 a mama je zúfalá lebo ma niekto videl fajčiť a prosí ma nech nefajčím, lenže ja nefajčím 😭🤣 (mama fajčila od 15 do 35 rokov).. Myslím že by si sa s ňou mala porozprávať a vysvetliť vedľajšie účinky, čo je na tom zlé atď.. Poznám kopu báb ktoré fajčili od 15, "vyblaznili" sa a po 20tke prestali.. No mali lepší vzťah keď o tom doma vedeli, pripadne fajčili s mamou. (čo netvrdím aby si robila).. Len tým chcem povedať že zákazy a domáce väzenia asi nepomôžu. Skôr zhoršia vzťah. Ale to je môj názor. Skus sa hlavne porozprávať
@h2 tak k tomuto rocniku tiez dodam, ze na zs fajcili len chalani a dostavali za to pohlavky od ucitelov a prehladavanie skolskych tasiek. Na strednu som chodila do BA na takmer dievcensku skolu a mali sme tam asi 1/4 dievcat, ktore boli predcasne vyvinute a rady sa chvalili svojimi sexualnymi skusenostami a nerestami ako fajcenie a alkohol. Dalsia 1/4 boli pribrzdene a opozdene vo vyvoji a zvysok taky mix, cize sem tam sexualna skusenost, sem tak alkohol, cigarety atd. Takze ziadne hromadne fajcenie a sexovanie sa nekonalo.
@julca405 prosim Ta, hlavne nepanikar... to, ze jej das za to domace vazenie, na tom vo vela pripadoch nic nezmeni, akurat, to bude len lepsie skryvat pred Tebou... mozno len chcela skusit, spytaj sa jej na to, ale priatelsky a bez kriku... spomen si, ked si bola mlada Ty, neskusala si tiez fajcit alebo alkohol, ked Ti este nebolo 18?
ako netvrdim, ze je to spravne a ano je este mlada, ale je to teenagerka, tak skusa... ja som skusala fajcit parkrat s kamaratkou, ked sme mali 14, pritom sme boli myslim, ze bezproblemove deti s vybornymi znamkami, len sme to chceli vyskusat a nezachutilo nam to... dodnes sme obe nefajciarky 🙂
@julca405 tiež som fajčila na strednej škole, ako polovica mojich spolužiakov- teraz už nefajčí tuším nikto, bolo to take obdobie, podľa mňa len z frajeriny- ale veru, keď má otec načapal, krvi by sa mi nedorezali 😂
Mojej kamoške keď na to otec prišiel,posadil si ju k sebe a priateľsky ju donútil fajčiť,že môže koľko chce , ale tam pri ňom. Pekne vyfajcila za sebou asi 10 cigariet a bolo jej tak zle ,že na dlho ju to prešlo. Dnes sa na Tom smejeme už 😁 16 ročné deti skrátka skúšajú a skúšať budú

@topciapocky nie je to úplne normálne. Ja som nefajcila. Nikdy. Neznášam to, smrdí mi to. Rakovinu neprosím.
@julca405 na rovinu sa s ňou treba pozhovárať. Ale z tvojho prejavu to nevyzerá na nejaký otvorený vzťah s dcérou...