17 ročnú dcéru nechcem pustiť na chatu
Dobrý deň, dcéra má 17 a chce ísť na chatu s partiou spoluziakov cez jarné prázdniny. Nechcem ju pustiť. Učí sa síce dobre, ale doma vôbec nepomáha, a nikdy nebola ani spat u kamarátky, nie to ešte na chatu. Tvrdí, že by alkohol ani nič podobné nepila, no je pravda, že o ničom takom doteraz neviem. Ale nemala príležitosť doteraz. Jednoducho, kým býva pod mojou strechou istou ju nepustím. Ako jej to vysvetliť, aby som predišla zbytočným ofukom?
Ahoj, mám 19 ročnú, prvý krát som ju na chatu pustila v 17ich,dovtedy nikam,ale dohoda bola,že žiaden prúser ak áno,tak potom do budúcna by som ju nepúšťala ani na diskotéky,proste nikam.Je mi jasné,že sa bojíš,ale postupne si tu dôveru budujte, oplatí sa to
Nasilu ju nepustis a ostatní pôjdu? Aj tak si čoskoro bude robiť veci po svojom. Každý sa musí popáliť a prejsť niečím. A ja by som dcéru pustila po dôkladnom rozhovore a poučení o všetkom. Je to o dôvere. Veď zakázané najviac chutí...
@dominikac321 včera som mu to povedala, on sa chudák teší, povedal že dobre bude,on vie ako som to mala v rodine,takže ma trošku chápe...celá som z toho na nervy...
@lasona zo zaciatku podla mna chyti paniku kazda ked zisti ze je tehotna aj ta co sa roky snazi 🙂 je to normalne ale strach prejde a bude super.
v prvom rade si treba uvedomit ze ma o chvilu 18 a v tom momente sa na nic pytat nebude…a si skoncila
Rodičia ako ty si naozaj koledujú o to, že dieťa im v osemnástich odíde na internát a z toľkej slobody sa úplne utrhne z reťaze. Aj keď si ju nikam nepustila, mohla problém vyrobiť - mala som spolužiačku, čo sa opila na školskom záchode, aj takú, čo otehotnela cez voľnú hodinu v škole. Nedala ti dôvod nedôverovať jej, napriek tomu sa k nej správaš ako k malému dieťaťu.
Pripájam sa k tým, čo si chaty užili a myslím, že vychovávať sa dá aj s dôverou, nielen zákazmi. Bežne sme na základnej škole prespávali u kamarátok a cez leto boli v táboroch - ešte síce pod dozorom dospelých, ale samozrejme to bolo voľnejšie než doma. Už niekde v 15. rokoch som trávila leto s kamošmi pod stanmi a na chatách. Som strašne štastná, že mi to rodičia dovolili. Myslím si, že ak by ma pustili na chatu až v dvadsiatke, bolo by to zásadne iné. V 15. prežíva človek úplne iné pocity ako v 20. rokoch.
Vo veku tvojej dcéry som dávno nemala večierku, ani žiadne ďalšie významné obmedzenia. Pripravovala som sa na cestu, lebo hneď po dovŕšení plnoletosti som chcela na pár mesiacov odísť sama do zahraničia.
A pritom v škole som síce nikdy nepatrila medzi zlých študentov, ale pretrhnúť od snahy som sa tiež nešla. Cez víkendy som vyspávala do obeda a domácim povinnostiam sa vyhýbala ako to šlo, v izbe bordel ako v tanku. Tak asi som nebola úplne vzorové dievčatko, ale vždy som vedela, čo je morálne správne a kde sú hranice dôvery.
Otehotnela som plánovane dávno po tom, čo som sa osamostatnila, nikdy som nefajčila, nikdy žiadne drogy, nikdy som sa neopila. A teraz som sa normálne rozplakala, keď som si vybavila tie teplé letné noci v 15. - 16. rokoch. Niekde v lese, pod hviezdami, pri ohni a s kamarátmi na život a na smrť. Ako sme sa stávali dospelými, ešte úplne nevinní sme až do svitania riešili veci, ktoré sú vlastne dôležité, ale v dospelosti už na nich nemáme čas, lebo filozofovanie musí ustúpiť práci a povinnostiam.
Ja som mala taku mami,ktora ma nikde nepustila a vdaka nej som ani nemala kamaratov,lebo tym,ze som nikde nemohla ist,nemala som zazitky s nimi a vyclenili ma z kolektivu. Dieta sa musi vediet potykat s roznymi situaciami a tym,ze ju drzis pod zamkom si nevytvori pud sebazachovy a nebude vediet rozlisovat co je dobre a co zle.
@dominikac321 takejto matky sa bude musiet pytat aj 18 rocna. Zazivala som to doma. Este aj na vyske som mala zakazy. Hned po skole som sa odstahovala,lebo sa to nedalo vydrzat. Dodnes by mi matka chcela rozkazovat,to su take typy.
Mala by si vediet ako si vychovala svoju dceru a ci jej mozes doverovat. Mna moja ani s kamoskou v 15r nechcela pustit dalej, tak max.na kupalisko. Na strednej na vylete bol alkohol, ale boli sme tam par takych, co nam to nechybalo...spoluziaci nas poznali a ani nenukali...taky status slusneho ziaka 😁. Na vyske rovnako, chodili sme ako dejepisari na exkurzie po Sr, jasne ze vzdy bol alkohol...aky sok zazili ked som raz vypila tvrde 🤣.
Ked teda ma dcera moralne hodnoty, kamaratky poznas ake ma a je aspon 1 rovnakych postojov, tak by som jej doverovala. To len my mamy vidime len tie najhorsie scenare. O chvilu bude mat 18r a ked bude chciet, tak jej nezabranis...rovnako keby sla dalej studovat na VS.
Uz som bola na VS v 3.r a chcela ist na 400km put cez leto do Polska...aky s tym mala problem...a pritom slo o nabozensku put. Vtedy som si postavila hlavu ze idem hoci jej sa to nepaci...a spoznala som tam svojho manzela 😁❤
ako keby sa opiť nemohla aj inde ako na chate, a sex tiež môže mať keď nie si doma... trochu dôvery
@21oktober teraz debilna móda? 😂 Robi sa to odjakziva. Aj tieto drogové, znasilnovacie, alkoholove vyciny, ci ako to nazvat sa diali vzdy. Teda minimalne 30 rokov dozadu urcite s teda co viem ani moji rodicia a ich rovesníci asi neboli neviniatka 😂
@lulupulu to iste aj u nás
@kinderzwillinge aj ja
@svetlanka111 ja som mala do bodky taku istu mamu ako je autorka a zacala som zurovat az na vyske. V cca 25 rokoch som bola ako odtrhnuta z retaze, bol to fakt extrem. Po case som sa ukludnila, ale vysku som kvoli zurom neskoncila a hlavne teraz pri detoch citim, ze by mi velmi velmi pomohla! Lepsie zamestnanie =lepsi plat.
Takze ja budem pustat deti vo veku 17 rokov na chatu. To som si povedala uz davno.
Mimochodom, mne to neustale zakazovanie pokazilo vztah s mamou. Z kamaratok sa stali uz len zname alebo spoluziacky, nikto ma uz nikde nevolal. Na,, pubertalnej psychike" mi to vobec nepridalo.
@jjanulienka uplne presne!
Ja mám 28r, jedno 3,5rocne dieťa a druhé v bruchu. Neviem teda posúdiť úplne. Ale ja som ako 17rocna mohla ísť prespať kamoške a aj s kamarátmi von, na chatu. Bola to už pomerne vyspelá doba, mobili sme mali. Bola som s mamou dohodnutá že ju každu hodinu prezvonim a pred spaním sms. Vždy keď sme menili miesto aj keď som bola dospelá som musela napríklad napísať sms že ideme z našej dediny do mesta na diskotéku, aby vždy vedela kde som. Neviem, moja mamina je mladá, mala ma keď mala 17r ale ja som bola v tomto zodpovedná a dôverovala mi.
Poznám tiež jedno dievča ktoré pomaly do maturity nikam nepustili. Potom taká kurvisko z nej bola že si to na nej skúsilo pol okresu. Rovesníčky uz vyblaznene, pomaly rodiny zakladali a ona len začala objavovať aké je to ísť na disco. Potom ju nabuchal nejaký Rumun ktorý ju aj hneď nechal. Ona sa začala znova fľakat kade tade, jej rodičia teda majú radosť + dieťa na krku.
Ešte by som porozmyšlala, pokiaľ nie je vyslovene problémova by som ju pustila. Aspoň uvidíš, či sa jej dá dôverovať.
Ja neviem... Mať 17 a nemoct ísť na chatu je podla mna úplne z cesty... Je pravda ze som zacala s diskotékami a pod skoro, zato ma to v 18tke už nebavilo každý víkend chodiť žurovať a fungovala som škola - brigáda - domácnosť (v 18 tich som už nebývala doma) .. Ano aj som popila na diskotékach, aj som fajčila...no predstav si ze som neprišla nabudchana domov nečakane v 16-17-18, ani som mesexovala jedna radosť hocikde s hocikym a ani som bodky nevzala žiadnu drogu som nefajčiar už asi 9 rokov a nikdy už fajčiť nebudem 😁🤷🏽♀️ Ja nevidím najmenší dôvod držať deti takto nakrátko, som rodič, chápem aj strach aj všetko, ale ja by som teda toto neurobila že 17 ročnú babu nepustím na chatu a podobne. Ale tak ty si rodič, tvoje dieťa.. Ako si urobíš tak budeš mať.. Ci ked ti tu polovica povie že nech ide, druha že neexistuje, budeš o niečo múdrejšia? Aj tak sa nakloniš k tomu čo ti viac vyhovuje.
Dieťa si máš upozorniť na to čo by nemala,.....jedna držala dcéru až do 18 rokov doma, decko išlo prvý krát v 18-ke na zábavu a tam aj otehotnela. Budúci otec nezamestnaný decko nezamestnané, tak si ich nastahovala do domu a starala sa o nich,...ked 17-r.decko bude chcieť vyskúšať sex, cigarety, alkohol,.. na chate to určite byť nemusí a neporadíš si,..vieš ako si ju vychovala . Pusti ju,....my sme boli so strednou školou ako štvrtáci na výlete ako trieda a tam niektoré dievčatá prišli k sexu, ..tak ako o čom,...má 17-násť,...upozorni ju na tieto veci,...
@lulupulu my sme bývali u nich dva roky,musela som prerušiť školu na vyše roka. Škola sa nedala študovať externe a hneď ako som zmaturovala,presťahovali sme sa do svojho. Tiež mi hrozil predčasný pôrod,od 26tt som bola skoro stále v nemocnici,vtedy mi aj pôrod zastavovali,lebo že vraj do pár dní porodím. Mne sa našťastie podarilo donosiť malého do konca. Bol ale potom dlho v inkubátore kvôli sepse a zápalu pľúc. U rodičov sme mali pokoj. Ja si to už ani neviem predstaviť,že by to bolo inak 🙂
@tafita presne tak a ďalší problém ktorý môže nastať je že takíto rodičia často požadujú po svojich deťoch aby veľmi skoro dospeli s tým že si vlastne nikdy nikdy nezažili žiadne párty a ani žiadne zábavy a potom chcú od nich aby si v dvadsiatich rokoch našli vlastné bývanie a boli zodpovední v 25 ideálne už rodinu a deti a nedochádza im že im nedali ani len priestor na vybúrenie sa a potom takýto ľudia do tridsiatky nechcú rodiny a chcú si len užívať lebo konečne môžu lebo konečne ich nikto nestrazi a nerozkazuje im
U mňa je to síce tiež už nejaká doba, ale na 17tku som mala najlepšiu narodeninovú chatu. :D Jasné, nečítali sme si tam klasické romány, aj sa pilo, aj robili kraviny. Ale sú to najlepšie, najlepšie zážitky na celý život.
Ani jedna sme nedrogovali a neostali tehotné a ani neskončili zle. Tehotné ostávali v našom okolí skôr tie puťky, nvm prečo.
Za mňa, v 17 už je človek takmer hotový, čo sa týka morálnych zásad. Vedela som, že nejaký sex na jednu noc nechcem, drogy nie, viem, s kým sa chcem a nechcem stýkať... A že som mala párkrát opicu? No, tak mi treba.
17-20 najlepšie akcie. Okey, ešte aj výška stála za to. Budem z toho čerpať celý život.
Doteraz neviem, ako to mama dala. Asi mi aj verila, aj si zakusla do jazyka, aj sa modlila, aj mi nepovedala, aj vynadala... ale verím, že to dokážem aj ja.
Takže pred chvíľou som navrhla dcére, že môžem teda pre ňu prísť o 12 a to odmietla, že zas by bola jediná, že ostatní tam idú na 3 dní (2 noci) a ona chcela ísť aspoň na jednu a radšej nikde nepôjde ako by sa mala strápnit...
Ja neviem ale netaha ju to tam preto lebo inak nikam moc nechodi? Bola uz niekedy mimo domu bez vas? Samostatne - mozno kebyzema uz skusenost ze bola aj v mladsom veku sama bez rodicov na tabore, u starych rodicov, vikend s nejakym klubom a pdo tak by sa az tak nedozadovala toho aby si ju pustila. Zakazane ovocie najviac chuti
Však má pravdu to dievča..iba by sa strapnila
@prasiatko30 tak keď bola menšia na tabore, lyžiarskom a škole prirode bola, ku starým rodičom spať môže ísť hocikedy

@martina2001 toto moji rodičia vždy robili, prišli pozrieť za mnou na chatu a nakoniec sa bavili tak moc s mojimi spolužiakmi že som ich musela už ťahať domov 😂 ale nakoniec ma tam vždy nechali aj cez noc keď videli akých mam kamošov. Vsetci moji kamoši dodnes majú super vzťah z mojimi rodicmi