icon

Aká známka z matematiky je prijateľná na gymnáziu?

20. jan 2025

. Rodičia stredoškolákov, otázka na vás. Aká je podľa vás prijateľná známka z matematiky na gymku? Prípade aj dieťa plánuje študovať vš kam matematiku vôbec netreba. Žiadna trojka možno jedna dvojka z fyziky.

Strana
z3
eff007
22. jan 2025

Ja som matikarka. Ucila som aj na gymnaziu, teraz som na zakladke. Vela nadpriemerne nadanych deti ma nadanie len jednym smerom. Nie vsetci samozrejme. Ti co vedia matiku, chemiu, fyziku, informatiku, horsie zvladaju jazyky a dejepis a naopak. Podla mna je najuzasnejsie, ked si dieta najde svoj smera ide za nim. Nehovorim, ze z ostatneho moze prepadat, ale ked silu a energiu venuje tomu, co chce v buducnosti robit (a hlavne ked vie a pozna svoj smer) je to super. A je to vzacnost, vela ludi sa dlho hlada

maya_hi
22. jan 2025

Ak to nepôjde študovať ďalej, hlavné je nech prejde a nech sa do života naučí z mat základy ktoré potrebuje. Kto sa ho kedy bude pýtať na známky? Ďalšia vec je, že na jednej škole by skončil so 4 a na druhej možno aj 3.
Dôležitý je skôr jeho postoj- aby mu to nebolo jedno a potom tie návyky, zručnosti a kompetencie ktoré si pri riešení úloh rozvíja. Čiže schopnosť prevziať zodpovednosť za riešenie nejakej úlohy (nie že to nechá hneď na mamu), hľadá spôsoby, ako to vyriešiť- preštuduje si ešte raz postup ak to nevie, pozrie si nejaké videá, precvičí si to.... Tieto návyky bude do života potrebovať viac ako známku. Aj v živote sa niekedy snažíme, makáme, boríme sa s problémami a nepodarí sa to dotiahnuť do zdarného konca. Ale niečo sme sa pri tom procese naučili, nehodili sme to hneď bokom s tým, že je to ťažké a my na to nemáme. Ja osobne u žiakov oceňujem práve tieto vôľové schopnosti a snahu. Tá je často viac ako talent. Už veľa talentovaných, ale lenivých ľudí skončilo zle. U detí treba rozvíjať hlavne spomínanú trpezlivosť, pracovitosť, vytrvalosť. S tou to dotiahnu ďalej.

maya_hi
22. jan 2025

@bluka2 logika a aj ine oblasti áno, ale gymnaziálna matika je uz naozaj level skôr pre odborné VŠ školy. Teda aspoň niekedy to tak bývalo. Veľa vecí z nej v praktickom bežnom živote naozaj nepoužijeme

maba123
22. jan 2025

To zalezi na tom ci to chces ty alebo tvoje dieta, , ak jednoducho nechape princip matiky, tak sa moze drvit kolko chce a aj tak nedostane pozadovany vysledok, a v konecnom dosledku ak chce ist na VS, tak je mu jedno aky bude mat priemer, robia sa scio testy , a ked nedosiahne pozadovany pocet, tak......., moj syn mal z matiky 3-4, ked sa dostal na vs , tak matiku ktoru sa ucil na gympli mohol hodit do kosa a zacat odznova, doucka a doucka, no chvalabohu sa chytil a fici, cize kazdy ma geny na nieco ine, ak sa to bude drvit a nepochopi pointu matily, mozes ty chciet aby mal dobru dobru znamku, ale jednoducho tlacenim ma dobru znamku mozes dieta zdeprimovat natolko ze.....

bluka2
22. jan 2025

@maya_hi to súhlasím, že tie integrály nepoužívam odkedy som vyšla zo školy. Ale pomohli mi na výške, zatiaľ či ini spolužiaci to na gymnáziu nemali, ja som sa nenaučia nič nové. Tak som pol semestra cestovala niekam, to bol vtedy taký boom lacných leteniek. A ten čas využila na učenie sa jazykov. Podľa mňa sa to dalo v pohode zvládnuť na stredných školách. Aj keď to učivo samé o sebe nepoužívam, myslím, že bolo dobre, že som sa ho naučila, lebo to akoby držalo mozog vo forme. Z rovnakého dôvodu som študovala potom chémiu a biochémiu na VS, aj keď to nerobím. Ale ten diplom mi vždy pomohol pri hľadaní práce. V londýnskych bankách pracuje veľa chemikov. Ja mám úplne ine zamestnanie a tiež máme vysoko v hierarchii jednu chemicku. Tuším aj Angela Merkel ma diplom z fyziky. Matematika - fyzika - chémia, to máš akoby vizitku “vie dobre rozmýšľať” a to dava tu výhodu často oproti iným kandidátom.
Keď teraz už prestane rozumieť matematike, bude rozumieť dalej menej a menej, aj fyzike a chémii, lebo tam treba často vidieť tie matematické súvislosti

pbra40
22. jan 2025

Mala som na gymnaziu 3 z matiky prvy i druhy rocnik (ale tak i stres z novej skoly, troska divna ucitelka a i moja lenivost.
Potom sme dostali perfektneho ucitela matematiky. A zrazu 1. A nakoniec som isla a vystudovala STU.
Naozaj, skuste to doucko 🥰 4 je podla mna dost zla znamka. 2 je ideal, trojka uz hranici i s lenivostou

gabrielkaa
22. jan 2025

Dcera je teraz 6. ročník na gympli. Matematika je tam naozaj ťažká. Za semester píšu dve dvojhodinové prace. Takze tam jednotku z ich triedy mala len jedna žiačka. Celkovo majú veľa jazykov, a do toho ešte aj takáto matika. Ozaj záber. Dlho som ju doučovala ja, Takze som presne vedela čo chápe a čo nie…skús mu pomôcť ty

jasla
22. jan 2025

3

katrin21
22. jan 2025

Nie je znamka ako znamka... viem ,co hovorim..na jednej skole 1-2, pritom dieta priemerne vedomosti , na inom , prisnejsom gympli, trojka a pritom dieta s prehladom vypocita viac, ako to prve spominane .. osobna skusenost.
A je kopec skol, kde su prijimacky prvorade a nie priemery. Napr.aj medicina.
A je uplne jedno, aky predmet, plati to pre kazdy jeden. Staci prisnejsi ucitel,co ale viac nauci, hoci znamka je horsia, student vie viac.

P.s. moja dcera je na medicine a bojovala napr.s fyzikou,lebo ich ucitelka davala pisomky len z prikladov priklady z fyziky su smrt ..to nie je ako matika... horsie... oprava? Zabudnime, nedalo sa , nedavala moznost , ani z teorie nic. .a vidis, teraz je v 5.roc na vyberovej skole a vedela, kam ma sustredit svoju snahu a nie bojovat s veternymi mlynmi a ucitelkou, co bola na hlavu . A to pisem , hoci sama som ucitelka.

autor
23. jan 2025

@maya_hi dieťa sa snaží, samo si hľadá starších žiakov na doučovanie aj tie videá ale aj sedí nad matkou do polnoci bez viditeľného zlepšenia

libusak
25. jan 2025

Staci prejst 🤷

maya_hi
26. jan 2025

Za mňa, buď spokojná, máš doma úžasného tínedžra, z ktorého vyrastie šikovný a pracovitý človek. Podporuj ho ďalej, pochváľ za snahu. To je najviac 👏👏👏❤️ Už za toto by som mu zlepšila známku o stupeň

autor
28. jan 2025

Podľa všetkého to bude trojka za úprimnú snahu

kaktusik007
28. jan 2025

no, tak aspon nieco 🙂 a polrok s cistym stitom odznova 🙂

lauricka
29. jan 2025

@milanemila ty si tá šprtka, čo ju nikto nemal rád?

Strana
z3