Aké je uplatnenie po škole biotechnológie a farmakológie?
Ahojte.syna veľmi bavy chémia a matematika. Má dobré známky 1,sem tam 2. Rozmýšľame nad strednou školou. Pozdáva sa mu odbor biotechnológie a farmakologia. Viete aké je reálne uplatnenie? Poprípade niečo iné poradiť?dakujem
Ahoj,ja mám vyštudovaný tento odbor. Uplatnenie je veľmi závislé od toho, kde žijete a či máte v okolí firmy,kde sú labáky. Ja som sa presťahovala na západ a pracujem vo farmaceutickej firme. Začala som ako laborant a teraz riešim trošku iné veci súvisiace s analytickými prístrojmi a metrológiou. Keď sa však pozriem na svojich spolužiakov,tak veľmi málo z nich pracuje v odbore. Z tých,čo nešli na vysokú školu som v odbore len ja a tí,čo majú VŠ chemického/potravinárskeho/farmaceutického zamerania zrátam na jednej ruke. Len sa nenechajte obalamutiť tým, že sa potom uplatní v lekárni, to neplatí (toto kedysi tvrdili nám, ale na to je potrebný iný typ vzdelania, prípadne priamo farmácia VŠ). Každopádne keby si mám znova vyberať,šla by som znova cestou odbornej školy namiesto gymnázia.
Ahoj,ja mám vyštudovaný tento odbor. Uplatnenie je veľmi závislé od toho, kde žijete a či máte v okolí firmy,kde sú labáky. Ja som sa presťahovala na západ a pracujem vo farmaceutickej firme. Začala som ako laborant a teraz riešim trošku iné veci súvisiace s analytickými prístrojmi a metrológiou. Keď sa však pozriem na svojich spolužiakov,tak veľmi málo z nich pracuje v odbore. Z tých,čo nešli na vysokú školu som v odbore len ja a tí,čo majú VŠ chemického/potravinárskeho/farmaceutického zamerania zrátam na jednej ruke. Len sa nenechajte obalamutiť tým, že sa potom uplatní v lekárni, to neplatí (toto kedysi tvrdili nám, ale na to je potrebný iný typ vzdelania, prípadne priamo farmácia VŠ). Každopádne keby si mám znova vyberať,šla by som znova cestou odbornej školy namiesto gymnázia.
@anonym_b3c370 ďakujem.v lekárni to viem že nie,to je niečo iné. Na gympel ho moc nechcem dať,príde mi to moc všeobecné. Tento odbor by ho bavil. Sme okolie PD,TN,PE. Len sa bojím toho uplatnenia,popravde ani neviem či tu v okolí niečo je.viem že pri TN sú veľké labky,unifarmu máme na skok a to je asi všetko. Netuším ani platovo ako to je približne po strednej.
@anonym_b3c370 ďakujem.v lekárni to viem že nie,to je niečo iné. Na gympel ho moc nechcem dať,príde mi to moc všeobecné. Tento odbor by ho bavil. Sme okolie PD,TN,PE. Len sa bojím toho uplatnenia,popravde ani neviem či tu v okolí niečo je.viem že pri TN sú veľké labky,unifarmu máme na skok a to je asi všetko. Netuším ani platovo ako to je približne po strednej.
@lussim s biotechnológiou z VŠ sa určite uplatní, hlavne mimo SR, je to určite jeden z tých odborov, ktoré majú budúcnosť. Ale ak sa študujú na VŠ, učia sa jazyky a človek má ambície ísť si za svojim aj mimo domova. V TN a okolí toho uplatnenia bude málo alebo žiadne. Ja som za posledné roky ako headhunter riešila niekoľko pozícií s týmto vzdelaním a zakaždým išlo o veľmi dobre platené pozície.
@lussim nevedela som, ze existuje taka stredna. Ak ma predpoklady, aby po skole isiel na VS rovnakeho oboru, uplatnenie bude mat urcite, najma v zahranici, preto sa treba uz teraz zamerat aj na AJ. Moja dcera tento rok dostudovala na VS tiez odbor biotechnologia, teraz este urobit master(neviem ako sa to vola na Sk), a dufam, ze bude mat velke moznosti, kedze by radsej skusila zahranicie, ma dobru AJ a zostat v Spanielsku nie je tiez velka vyhra. Konkretnu pracu ti zial nenapisem....
@lussim áno,pri TN sú také firmy, potom Unifarma, je tam tuším niekde v okolí Honeywell, kolegyňa tam kedysi robila vo firme,kde sa venujú potravinárstvu. Čiže oplatí sa poobzerať aj po potravinách, viniciach, vyrobach piva, výroby automobilov (aj tam sú labáky,ale menšie), výroba cukru, zdravotnícke laboratóriá, ťažký priemysel (napr. výroba cementu a betónu)
Kde je prosím ťa tá škola?
Dobrý deň, ja mám vyštudovaný stredoškoský odbor farmaceutický laborant aj Farmaceutickú fakultu. Za mňa sa v daných oblastiach uplatňujú lepšie absolventi s vysokoškolským titulom či z farmácie, prírodných vied, laboratórnych postupov. V pracovných ponukách väčšinou zamesnávatelia majú min. túto podmienku, niektorí vyžadujú aj doktorát. Zo spolužiakov zo strednej školy, ktorí sa rozhodli hneď pracovať si mnohý VŠ dorábali, poprípade rôzne špecializačné štúdia, keď chceli ostať pracovať v oblasti biotechnológii a farmácie, poprípade karierne rásť.
Keby som sa mala ja opäť rozhodovať, či ísť na strednú zdravotnícku školu alebo na gymnázium, rozhodla by som sa pre gymnázium. Áno, zo strednej školy máte aspoň niečo v rukách, ale pre prácu v oblasti liekoch to zväčša nestačí. Gymnázium žiaka aspoň pripraví na štúdium na VŠ a hlavne na zvládnutie prijímácích skúšok. Ja som kvôli tomu bola po strednej škole rok doma, musela som sa doučiť celú gymnaziálnu biológiu a chémiu (v Čechách niekde vyžadujú dokonca fyziku) aby som prijímacie skúšky urobila. Na strednej sme síce mali biológiu 1 rok, chémiu 2 roky, ale obsahovo to na skúšky nestačilo.

@lussim skus web konkretnej skoly, pri kazdom studijnom odbore by mohli mat uvedene aj uplatnenie absolventov