icon

Ake povinnosti majú doma vaši stredoškoláci, stredoškoláčky?

22. aug 2021
Strana
z2
januarova
22. aug 2021

Teraz cez prázdniny alebo cez školský rok?

deti95060810
22. aug 2021

konkrétne povinnosti nemá žiadne...ale bežne mi pomáha v kuchyni pri varení, dohliada na mladších súrodencov - najmä ak nie som doma, nemá problém pleť burinu v záhrade, poriadiť v dome, dať žrať sliepkam, na noc zatvoriť sliepky, postarať sa o psa na dvore, vyvesiť prádlo, umývať okná, ....vlastne porobí všetky ženské roboty...slečna má 15 rokov.

namornicka
22. aug 2021

@deti95060810 podla mna to nie su len zenske roboty. Synovi by si to nedavala robit?

deti95060810
22. aug 2021

@namornicka tak hádam syn nebude umývať riad keď sme v domácnosti 4 ženy... Ani nikdy ešte nevešal prádlo... prádlo zvládne povešať aj 13 r dievča...
bývame na dedine a tu sú iné práce pre mužov ako v paneláku...napr. syn zváral plot, manžel staval plot, manžel so synom stavali prístrešok pre auto a pod.

zivotgombicka
22. aug 2021

@deti95060810 prečo by syn nemal umývať riad, keď ste v domácnosti štyri ženy? Stavanie plota či prístrešku nárazové práce, ale umývanie riadu či vešanie prádla je pravidelná činnosť a zabije to človeku dosť času a keby ja som ako puberťáčka musela robiť všetky takéto domáce práce a brat by občas pomohol ocovi vonku, tak by som to teda vnímala ako dosť veľkú nespravodlivosť 🙄 My sme teda ešte u rodičov tiež boli štyri ženy, ale ocino pravidelne umýval riad aj varil, my so sestrami sme zase hocikedy kosili dvor, pratali drevo či pomáhali betónovať

matqa411211
22. aug 2021

@deti95060810 preco nie? A ked si zalozi rodinu vsetko ostane na zene lebo doma to nemusel robit? Umyvanie riadu je bezna ludska cinnost, bez ohladu na pohlavie podla mna...

janulik2008
22. aug 2021

@deti95060810 my sme ako deti boli 2 dievčatá plus mama a otec aj riad umýval. Teraz samozrejme nie už ale nvm čo je na tom čudné.
Spolu sme skladali skrine do izby, dávali sme "plávajúcu podlahu", ukázal mi ako sa opravuje defekt na bicykli, dávali sme spolu "zámkovu dlažbu", a TOP bolo keď som ako 16 ročná kopala cez celý dvor elektrinu ( pozn na druhý deň som si ruky necítila) ale super bolo 😁

anita1978
Odpoveď bola odstránená
fantaghiro21
22. aug 2021

Ked som bola ja stredoškolácka tak všetko...
Od vyradenia celej chalupy,(mama neupratovala) to zn všetko.. Od vyrajbania cez vysavania utrieť prach...
Prat
Piecť
Variť
Nakŕmiť zvery, oberat ovocie, hrabat záhradu, plevat, sadiť, polievať kvety, smirglovat staru forbu z plotu, natierať
.. Vlastne skoro všetko.
Take tie technické veci vzdy otec..

autor
22. aug 2021

@januarova aj aj

srferreira
22. aug 2021

@deti95060810 a takto sa vychovavaju chlapi, co doma zene nepomozu s beznymi domacimi pracami, co su na dennom poriadku. Vsak to je zenska robota, ja idem do roboty a raz za cas doma nieco opravim. A zena sa moze doma aj roztrhat. Ja mam 15 rocneho brata, puberta s nim slaha ale nema problem zmyt podlahu, povysavat, umyt riady a aj pradlo povesat, zvesit, poskladat, a aj navari. A poriadok v izbe musi byt! A tak isto pomoze aj tatovi ked nieco potrebuje.

nika23t
22. aug 2021

Síce už je to dávno, ale medzi moje povinnosti patrilo vysávanie, umývanie riadu (vtedy sme o umývačke ani nesnívali), povešať prádlo, umyť podlahy, kúpeľňa, WC, prach, vyniesť smeti, kosiť trávu, ísť na nakup... Boli sme dve sestry a dvaja bratia, všetci sme robili všetko. O pár rokov budú moje dcéry stredoškolácky a verím, že aspoň to, čo som robila ja, budú robiť aj ony. Aj keď pri dnešných možnostiach im kopec prace odpadne. Ale každopádne sme museli pomahat.

veronikaszabova
23. aug 2021

@deti95060810 normalne sa smejem, ze "zenska robota". A ty kde zijes? Ty si presne ta matka a buduca svokra, ktore tu kocky na MK rozoberaju - chlap doma nic nepomoze, lebo jeho matka ho k tomu neviedla. Chodila mu za prdelou a makala za neho (aj s jeho sestrami) 🤦🤦🤦🤦
Btw moj starsi ma 12 rokov a umyva riad, vysava, umyva podlahu, vynasa smetie, stara sa o psa. A to je len zlomok z toho, co "musi". Vidi, ze aj muz doma pomaha, tak mu to nie je cudzie.

dzejn80
23. aug 2021

@zivotgombicka tiez som vnimala ako pubertacka velku nespravodlivost ked mama dala bratovi vynasat smeti a mne utierat riad. On vyniesol a letel za kamaratmi na ihrisko a ja som 3-4x denne musela utierat. Boli sme 5 clenna rodina z BA panelaku.

vroni
23. aug 2021

Nuž, moje dieťa nemá žiadne povinnosti. Nemusí upratovať, vešať prádlo a ani vynášať smeti. Nemusí proste nič. Ani cez školský rok ani cez prázdniny. Ale to isté dieťa dobrovoľne a z vlastnej vôle robí bratovi babysitting, uvarí obed, sprace kuchyňu ci povysáva dom. A to všetko (a to je najväčší zázrak) bez akýchkoľvek komentárov. Proste ide, vidí, spraví. A mne je totálnou záhadou, ako sa mi tento zázrak podaril....

att123
Odpoveď bola odstránená
matabb73
23. aug 2021

@att123 u nás sa to nikdy nedelilo. Vyrástla som v dome a spolu s bratom sme pomáhali aj otcovi. Keď som mala 16 a brat 13, natierali sme strechu na dome. Nechápem prečo by sa to malo deliť. Moja dcéra má 13 a vynikajúco skladá nábytok. Syn má 22 a veľmi dobre dobre vari. Podľa mňa by sa každé dieťa malo naučiť všetko, čo bude v živote potrebovať bez ohľadu na pohlavie.

att123
Odpoveď bola odstránená
ninusa221
23. aug 2021

Keď som byvala ešte doma proste klasika poupratovať cely byt od mala.. kupelna vydrhnut, cely byt prach pozametať pozmyvat okna umyť linku umyť ked som bola starsia tak aj nieco lahke navarit… špajzu upratať a na nakup.. moj brat to iste az bez tych okien a linky.. od mala nas mamina viedla k tomu že keď pride o 6 z roboty musí byť doma poriadok🤟🏽 Kedže ocino cely zivot pracuje v zahraničí a ona pride cela zrobena po 12 cke 🙂

danielahamar
23. aug 2021

mam 2chalanov, samozrejme upratanie ich izby je ich "hobby", prádlo pračka - sušička, riady vypratanie-umývať nevedia, teda vedia, ale po svojom😨, kosenie trávnika, prezliekanie perín a čo sa týka varenia, len palacinky a vysávanie ešte a dosť často im prízvukujem, že ja sa za nich hanbiť nemienim, ked sa oženia😀

alenka7777
23. aug 2021

@deti95060810 ty si presne ten typ zeny, ktora vychovava muza, ktory potom doma zene nic nepomoze.

danielahamar
23. aug 2021

@deti95060810 mám takého brata, kedže sme boli 3baby okrem neho, poviem ti, ja sa za neho hanbím ako sestra, nieto ešte ako mama😔, ale, že absolutne nič nespraví v domácnosti, ale ako hovoríš, bolo nás doma veľa báb a takto to dopadlo

marpel
23. aug 2021

@deti95060810 to je super, že ste 4 ženy takze nemusí nič robiť ale takto to nebude navždy. Prinajlepšom bude mat jednu ženu, ktorá mu bude tým pádom musieť robiť slúžku. Alebo, a áno, aj to je upne normálne - bude bývať sám a tým pádom to bude na ňom. Mala by si sa snažiť z neho vychovať samostatne fungujúceho jedinca, ktorý sa o seba dokáže postarať. Hej, k tomu patria aj “ženské” práce.

rivini
23. aug 2021

@deti95060810 ako dieta a pubertiacka som vzdy vnimala ako velku nespravodlivost, ze moj braj mal soboty vacsinou volne, kym sestra a ja sme robili „zenske prace“. Sice obcal pomohol vonku, ale uprimne-ved plot nezvaras kazdy den...ani kazdy tyzden...ked sa brat ozenil, zazil mnoho hadok a konfliktov so svagrinou, kym si zvykol v manzelstva na „zenske“ prace. Myslim, ze svagrina to mojim rodicom ma dodnes trochu za zle...ja cakam babatko-chlapceka a verim, ze ho naucim domacim pracam tak, aby na mna moja buduca nevesta nemusela mat tazke srdce...ak ziadnu nevestu mat nebudem, vychovam aspon jedinca, schopneho sa o seba postarat...vo vsetkych ohladoch

katka1998dubovska
23. aug 2021

14 rocna žehlenie,vysávanie, čistenie kupeliek nič náročné a 10 ročná vešanie prádla a umývanie riadu deti treba učiť aj roboty

deti95060810
23. aug 2021

@rivini tak to si asi potom nikdy nevidela robiť plot...syn ho robil celé týždne, mesiace. Zváral, brúsil.... a to nemá vyučný list, ani zváračský kurz...😉
tak isto zámkovú dlažbu robil sám.... naštudoval na nete , niečo sa popýtal na nete odborníkov a skúsil - ale tiež to trvalo pomerne dlho.... 😉
riad sa naučí umývať každý, skús pozvárať plot...

deti95060810
23. aug 2021

@marpel syn je už dávno vychovaný.... ten ma už dááávno za sebou aj roky štúdia na VŠ... Takže ak sa rozhodne žiť sám je to len a len na ňom ako si to v živote zariadi vzhľadom na jeho vek...😉

deti95060810
23. aug 2021

@danielahamar neviem aký máš dôvod hanbiť za svojho brata.. ja sa za syna nehanbím... mám sa snáď hanbiť za syna ktorý vyštudoval techniku s červeným diplomom?

deti95060810
23. aug 2021

@alenka7777 neviem prečo si myslíš takú hlúposť... sme 4 ženy... 3 slečny sú celé dni len na mobiloch , televízore, tabletoch a pod. Neviem prečo by som mala hnať k riadu chlapa ktorý chodí do práce, to mám čakať celý deň až do večera kým príde syn domov? ....🙄
aj manžel sa vykašle umývať riad, však slečny môžu vstať od telefónov a niečo pomôcť....

deti95060810
23. aug 2021

@veronikaszabova tvo j má 12 rokov ? no a? ak žijete v paneláku tak nemá čo iné na robote..my žijeme na dedine kde máme veľkú záhradu ktorú treba kosiť, sadiť zeleninu, trhať burinu a pod. Kde žiješ ty prosím ťa. Na poli a záhrade väčšinou robí muž a syn. Hádam ja nebudem kosiť... To riad môže umývať chlap v paneláku...Na dedine sa inak maká.... Neporovnávaj dedinu s mestom...

Strana
z2