icon

Aké sú výhody a nevýhody 8-ročného gymnázia?

leona45
10. nov 2025

Ahojte.
Aký máte názor na 8 ročné gymnázium? Áno či nie. Ďakujem za odpovede. Potrebujem aj názor iných.

katica06
11. nov 2025
@dadis

@katica06 Tak to je potom pekna nespravodlivost a taku skolu by mali zavriet. V BA sa ani na 4r gymnazia nedostanu ziaci, ktori by skolu s prehladom zvladali. Bohuzial. Ta racionalizacia siete 8r gymnazii sa tykala len Bratislavy? Lebo pred rokmi bolo ovela viac tried 8r gymnazii

@dadis 8r gymnázium je spojené s 4 gymnáziom atď.
Nespravodlivé prečo? Keď žiak od nás z okresu môže navštevovať školu v BA. Prečo žiak z okolia BA nemohol navštevovať školu na strednom Slovensku?

dadis
11. nov 2025
@katica06

@dadis 8r gymnázium je spojené s 4 gymnáziom atď.
Nespravodlivé prečo? Keď žiak od nás z okresu môže navštevovať školu v BA. Prečo žiak z okolia BA nemohol navštevovať školu na strednom Slovensku?

@katica06 Vies co, mas zvlastne nazory..

petronelag
11. nov 2025

Minule tu písala mama jedného študenta, ktorý skončil 8-ročné gymnázium a nechcel už ďalej ísť študovať na VŠ, nebolo jasné z akého dôvodu, ale toto 8 ročné gymnázium je náročná škola, pre niektoré deti vyčerpavajúca (tam musí byť schopný každý predmet sa učiť, aj keď k tomu nemá dobrý vzťah) a ak nejde ďalej nie je žiaden odborník, nemá odborné vedomosti, aby si našiel nejakú prácu, ktorá má slušnejšie finančné ohodnotenie. Nie je to škola pre všetky deti s dobrým prospechom na prvom stupni.

dadis
11. nov 2025
@petronelag

Minule tu písala mama jedného študenta, ktorý skončil 8-ročné gymnázium a nechcel už ďalej ísť študovať na VŠ, nebolo jasné z akého dôvodu, ale toto 8 ročné gymnázium je náročná škola, pre niektoré deti vyčerpavajúca (tam musí byť schopný každý predmet sa učiť, aj keď k tomu nemá dobrý vzťah) a ak nejde ďalej nie je žiaden odborník, nemá odborné vedomosti, aby si našiel nejakú prácu, ktorá má slušnejšie finančné ohodnotenie. Nie je to škola pre všetky deti s dobrým prospechom na prvom stupni.

@petronelag U mojho syna v triede takeho studenta nemaju. Vsetci idu na VS. Ale ved aj s ukoncenym gymnaziom mozes ist na nadstavbu, spravit si kurz. Nikde nie je napisane, ze musim ist pracovat hned po maturite, ked nechces ist na VS. Vela z toho sa davstudovat dialkovo. Mmch, ked vedeli, ze syn nie je studijny typ, mali ho presunut na odbornu skoli a skor si myslim, ze syn nie je typ na nic.. ze su ludia, co nemaju zaujem.. ten by bol strateny aj na sou

anonym_66b2e2
11. nov 2025

Stare dobre casy, ked sme na 8-rocny gympel isli zo 4. rocnika a polka z nas maturovala ako 17-rocna 😁. Ja som sa ucila dobre, ani pri prechode na gympel som nemala pocit, ze by ma studium enormne zatazilo. A to som este chodila na anglictinu a do ZUSky. Normalne som spravila prijimacky bez doucovania. Vela zavisi od samotnej skoly a samozrejme od dietata. Ak sa uci v pohode, gympel zvladne. Ale treba tiez pamatat na to, ze je to vstupna brana na vysoku skolu, len s gymplom dieru do sveta nespravi.

autumn1
11. nov 2025

Ako bývalá absolventka jednoznačne môžem povedať, že pre mňa 8r gympel bola najlpešia voľba. Ale záleží od dieťaťa. Náš je teraz piatak a jednoznačne v jeho prípade ešte nie - jednoducho by to nezvládol, nechce sa mu učiť radšej športuje vonku ako nad učebnicami, má výborný kolektív v škole tak zbytočne to pretrhnúť, rovnako ani ani učiteľom nie je čo vytknúť. Ja mám na ZŠ kolektív aj učiteľov katastrofálne spomienky a gympel bol pre mňa doslova vykúpením. Ale mňa bavilo štúdium bola som zvedavá a či už fyzika, chémia, dejepis, biológia, jazyky... väčšinu predmetov som hltala so záujmom.

anonym_124a8a
11. nov 2025
@dadis

@katica06 Tak to je potom pekna nespravodlivost a taku skolu by mali zavriet. V BA sa ani na 4r gymnazia nedostanu ziaci, ktori by skolu s prehladom zvladali. Bohuzial. Ta racionalizacia siete 8r gymnazii sa tykala len Bratislavy? Lebo pred rokmi bolo ovela viac tried 8r gymnazii

však na východ od BA nič nie je, netreba ani školy

dadis
11. nov 2025
@anonym_124a8a

však na východ od BA nič nie je, netreba ani školy

@anonym_124a8a Akoze sa pocuvas? Ved som pisala o konkretnom gymnaziu, ktore nevie naplnit ani svije kapacity.. trapna odpoved z tvojej strany a este ani tolko odvahy, napisat pod svojim nickom.. ze by komplexy menejcennosti?

amdornik
11. nov 2025
@anonym_124a8a

@amdornik napr poznám cirkevné osemročné gymnáziá u nás v meste, ani dvadsať žiakov není v triede, v niektorých triedach je iba 12 žiakov a majú spojené hodiny s ostatnými žiakmi

@anonym_124a8a ale ja sa nepýtam na cirkevné gymnázium, to ma absolútne nezaujíma. pýtam sa na klasické kvalitné štátne 8-ročné gymnázium s výbornou reputáciou... ktoré sa bije o deti? lebo u nás berú na 2 také po 30 detí (to je spolu 120 detí). ale záujemcov je bežne cez 300. čiže či sa ti to páči alebo nie, dostanú sa tam naozaj najšikovnejšie deti.

amdornik
11. nov 2025
@petronelag

@petronelag neuveríš, ale na 8-ročné gymnázium idú fakt uvedomelé deti, ktoré chápu, že potrebujú pokračovať na VŠ, ale práve gymnázium im dá super základ a návyky. áno, stane sa výnimka, ale tých je minimum, že je tak vyčerpaný, že na VŠ nejde alebo sa nedostane (alebo jednoducho bolo gymnázium nad jeho schopnosti). bohužiaľ. toto je riziko. stále ale taký človek môže o rok-dva skúsiť študovať opäť alebo externe a dorobiť si aj VŠ..

anonym_124a8a
11. nov 2025
@amdornik

@anonym_124a8a ale ja sa nepýtam na cirkevné gymnázium, to ma absolútne nezaujíma. pýtam sa na klasické kvalitné štátne 8-ročné gymnázium s výbornou reputáciou... ktoré sa bije o deti? lebo u nás berú na 2 také po 30 detí (to je spolu 120 detí). ale záujemcov je bežne cez 300. čiže či sa ti to páči alebo nie, dostanú sa tam naozaj najšikovnejšie deti.

@amdornik
ktoré 8-ročné gymnázium bojuje o deti? lebo bavíme sa o 8-ročnom gymnáziu...

Sorry, viem čítať o kvalite a zriaďovateľovi tu vôbec nepíšes

dadis
11. nov 2025
@anonym_124a8a

@amdornik

amdornik
Autor odpoveď zmazal
amdornik
11. nov 2025
@anonym_124a8a

@amdornik

@anonym_124a8a vôbec neviem, čo tu splietaš, ja som ti napísala, že u nás sa nemusia bojovať 8-ročné gym. o žiakov, u nás bojujú žiaci, aby sa tam dostali. a reagovala som iba preto na teba, lebo ty si reagovala na môj príspevok predtým. keď si to všetko prebehneš, pochopíš.

tu je kópia:
anonym_124a8a

Včera o 22:08
@amdornik
@katica06 ktoré 8-ročné gymnázium bojuje o deti? lebo bavíme sa o 8-ročnom gymnáziu...

@amdornik napr poznám cirkevné osemročné gymnáziá u nás v meste, ani dvadsať žiakov není v triede, v niektorých triedach je iba 12 žiakov a majú spojené hodiny s ostatnými žiakmi

a teda nedá mi nenapísať ešte aj to, že by ma fakt zaujímalo, KTORÉ 8-ročné gymnázium má iba 12 žiakov a sú spojení s inými? s kým s inými? veď tento typ školy má nejakú koncepciu, obsahové štandardy, atď. atď....
veď mi napíš mesto, prosím ťa, lebo inak ti neuverím.

anonym_c8a17e
11. nov 2025

Musíš si poznať dieťa, ak je študijný typ, tak áno. Ja som na 8 ročné chodila a sadlo mi to, učila som sa rada, pre ostatných, čo nastúpili potom na 4 ročné, bol prvý ročník poväčšine šok, pre nás len ďalší normálny rok, proste postupne sme si zvykli na iné tempo... A možno to bol len subjektívny skreslený pocit, ale mala som dojem, že aj pubertu sme tam prežili tak nejak rozumnejšie ako rovesníci na základke 😅 plus teda ten ušetrený rok bol na nezaplatenie, z toho ťažím dodnes... Ale to už sa vás netýka

anonym_43eaee
11. nov 2025
@amdornik

@gelifil myslím, že to bolo chápané ako zosmiešňovanie v radoch spolužiakov, nie vo vzťahu učiteľ-žiak.

@amdornik no tak u nas baba na 8r zabila spoluziaka , tak nejake slovne dotahovacky su cajicek

amdornik
11. nov 2025
@anonym_43eaee

@amdornik no tak u nas baba na 8r zabila spoluziaka , tak nejake slovne dotahovacky su cajicek

@anonym_43eaee no tak to náhodou je presne tá škola, kde som pôsobila aj ja a kde mám aj svoje dieťa. a? teraz ďalšie desaťtisíce študentov tejto školy sú "na hlavu", lebo jedna hlupaňa mala skrat?

anonym_43eaee
11. nov 2025
@amdornik

@anonym_43eaee no tak to náhodou je presne tá škola, kde som pôsobila aj ja a kde mám aj svoje dieťa. a? teraz ďalšie desaťtisíce študentov tejto školy sú "na hlavu", lebo jedna hlupaňa mala skrat?

@amdornik ja som reagovala na to , ze tam vobec nie su dobre vztahy medzi spoluziakmi,ako sa tu prezentuje. poznam tam viacero deti a opakovane problem s kolektivom , cast ziakov s vysokym iq ale nizkym eq

dadis
11. nov 2025
@anonym_43eaee

@amdornik ja som reagovala na to , ze tam vobec nie su dobre vztahy medzi spoluziakmi,ako sa tu prezentuje. poznam tam viacero deti a opakovane problem s kolektivom , cast ziakov s vysokym iq ale nizkym eq

@anonym_43eaee Ale ved to zalezi.. kazda trieda ma vztahy ine.

anonym_ad5bdf
11. nov 2025
@anonym_43eaee

@anonym_43eaee ano, som ucitelka a tiez mam taku skusenost

amdornik
11. nov 2025
@anonym_43eaee

@anonym_43eaee tak konkrétne na tomto, o ktorom si načala... sú triedy, kde je to bombové a sú triedy, kde nájdeš rovnako nejakých "vyvrheľov", ako aj na iných školách, či už ZŠ alebo SŠ. ja som tam vnímala istú nadradenosť niektorých žiakov, avšak, treba si uvedomiť, že ich tam je v triede veľmi veľa. napríklad poznám školy, kde je žiakov okolo 20/trieda. ich je 30-34/trieda, ako ktorá... a to je teda fakt dosť. a teda priamo úmerne aj tomu sa tam vyskytlo "viac" tých nadradených žiakov. tých, ktorí sa správajú povýšenecky...
a už keď vieme, o ktorú školu ide, vadí mi tam ešte jedna vec. na tých 30-34 detí sú tie triedy šialene malé. také kamrlíky. tlačia sa tam jeden na druhom v laviciach, ešteže cez prestávky môžu lobzovať po škole, lebo by sa tam pridusili 😀
ale teda, čo sa týka konkrétne vzdelania, ja nemôžem povedať pol slova. iste, nájde sa aj tam nejaký ten nekvalitný učiteľ, ale tých je ako šafránu. väčšina vie, čo má robiť a robí to dobre.

anonym_9777cd
11. nov 2025

Jedno dieta mam uz na VS, druhe je v sexte. U nas to v oboch pripadoch bola idealna volba. Ale, nie je to pre kazdeho. Moje deti zvladli prijimacky bez doucka a v podstate bez vacsej namahy mali (resp. maju) vyborne vysledky. Pre niektore deti je to vsak utrpenie a dost casto tam idu len preto, lebo maju premotivovanych rodicov.

anonym_0b4511
11. nov 2025
@anonym_43eaee

@anonym_43eaee koho myslíš? Juditu? Či ešte iný prípad sa stal?

spongebob1
12. nov 2025
@amdornik

@amdornik Kde beries tu vedomost, ze cirkevne su horsie ako statne? Kamaratka ma po pol uvazku na kazdom. Ziadne rozdiely nevidi a to ma prax 30 rokov a robieva predsednicku maturitnej komisie na skolach , tak dokaze porovnavat.

amdornik
12. nov 2025
@spongebob1

@amdornik Kde beries tu vedomost, ze cirkevne su horsie ako statne? Kamaratka ma po pol uvazku na kazdom. Ziadne rozdiely nevidi a to ma prax 30 rokov a robieva predsednicku maturitnej komisie na skolach , tak dokaze porovnavat.

@spongebob1 a kde ja o tom píšem?

spongebob1
12. nov 2025
@amdornik

@spongebob1 a kde ja o tom píšem?

@amdornik Nie, pises o kvalitnych statnych skolach nie cirkevnych gymnaziach.
Btw Vola sa to citanoe s porozumenim, takze si nechodila na kvalitnu skolu, toto sa deti ucia na ZS...

extempore
12. nov 2025

Napr. môj syn - momentálne je šiestak. Minulý rok sme riešili, že či 8 ročný gympel áno alebo nie. Učí sa výborne, angličtinu len tak sype z rukáva, chodí na matematické olympiády. A radila som sa aj s ich školskou psychologičkou a aj s kamarátom, ktorý je školský psychológ, aj s jeho triednou. A unisono mi všetci traja odporučili ho na 8 ročný gympeľ nedať. Okrem toho, že sa výborne učí je aj veľmi manuálne zručný a zaujíma sa o elektrotechniku - vo voľnom čase vyrába dosky plošných spojov, rád programuje, skladá motorčeky atď. Bolo mi odporučené ho dať na kvalitnú strednú odbornú školu - najlepšie technického alebo elektrotechnického zamerania.

amdornik
12. nov 2025
@spongebob1

@amdornik Nie, pises o kvalitnych statnych skolach nie cirkevnych gymnaziach.
Btw Vola sa to citanoe s porozumenim, takze si nechodila na kvalitnu skolu, toto sa deti ucia na ZS...

@spongebob1 dovolím si oponovať. píšem o kvalitných štátnych školách. nikde neuvádzam, že iné sú nekvalitné. čiže to čítanie s porozumením chýba tebe.

dadis
12. nov 2025
@extempore

Napr. môj syn - momentálne je šiestak. Minulý rok sme riešili, že či 8 ročný gympel áno alebo nie. Učí sa výborne, angličtinu len tak sype z rukáva, chodí na matematické olympiády. A radila som sa aj s ich školskou psychologičkou a aj s kamarátom, ktorý je školský psychológ, aj s jeho triednou. A unisono mi všetci traja odporučili ho na 8 ročný gympeľ nedať. Okrem toho, že sa výborne učí je aj veľmi manuálne zručný a zaujíma sa o elektrotechniku - vo voľnom čase vyrába dosky plošných spojov, rád programuje, skladá motorčeky atď. Bolo mi odporučené ho dať na kvalitnú strednú odbornú školu - najlepšie technického alebo elektrotechnického zamerania.

@extempore A z 9. pojde na gympel 😂😂

dadis
12. nov 2025
@extempore

@extempore Iba tak vysledky maturit podla nucem | Predmet | 8-ročné gymnáziá | SPŠ elektrotechnická | Rozdiel |
| ---------- | ---------------- | -------------------- | --------- |
| Slovenčina | 75–80 % | 50–55 % | +20–25 b. |
| Matematika | 70–75 % | 45–55 % | +15–25 b. |
| Angličtina | 80–85 % | 55–65 % | +20–25