icon

Ako by ste sa zachovali na mojom mieste?

28. jún 2021

Dievčatá, idem si k vám po radu.

Mám mladšiu sestru, je medzi nami 7-ročný vekový rozdiel. Kedže nebola plánovaná a naši sa už v tom čase cítili pristarí na dieťa, mali medzi sebou svoje problémy, dá sa povedať, že som ju vo veľkej miere vychovávala ja, nevenovali sa jej, radšej jej dopriali všetko čo chcela, aby od nej mali pokoj.

Už s nimi osem rokov nebývam. Sestra tento rok maturovala. Dlho sa nevedela rozhodnúť, na akú VŠ ísť, vehementne rozprávala, ako si dá rok pauzu, bude pracovať, ale čím viac sa blížil termín podania prihlášok, tým viac bola v depresii, nespávala, bola v strese, nervózna, pretože nechcela byť rok doma, ale nevedela si ani predstaviť kam má ísť. Nechcela som ju nechať v štychu, tak som jej navrhla, nech si otvorí portál vysokých škôl, kde má školy, odbory a fakulty. Nespravila to, budiš keďže ju poznám, navrhla som jej marketing. Veľmi sa jej to zapáčilo x-krát mi celá šťastná poďakovala, podali sa prihlášky, dokonca som jej našla aj cvičebnicu, z ktorej sa dá učiť na prijímačky, kúpila sa jej, slečna sa dušovala ako sa bude učiť, lebo nechce byť rok doma.

Blížil sa termín prijímačiek, náhodou som bola doma, lebo som si riešila lekára a dievča nerobilo nič iné iba chlastalo, flákalo sa s kamarátmi a drichmalo doma. V jednej chvíli si uvedomila, že cvičebnicu ani neotvorila a tá má skoro 500 strán, že nestíha, tak najľahšie bolo čo? Vykašľať sa na to. Prijímačky mala online, ešte som ju presviedčala, nech si tie otázky aspoň vykliká, spravila cirkus, že ona chcela mať od začiatku rok pauzu a ísť robiť, že to ja som ju vraj donútila, aby šla na vš.

Sklamaná som odchádzala domov. Mamina ju v deň prijímačiek prišla doslova zobudiť, aby si to vyklikala, ona si normálne zobrala kvôli tomu voľno, ak by sestra potrebovala s niečím poradiť. Nakoniec to nebol najhorší výsledok, ale nestačilo to. Keby si to predtým aspoň raz prejde, nemala by žiadny problém.

No a teraz pointa. Keďže ju neprijali na žiadnu vysokú školu, napadlo mi, že by si mohla skúsiť podať tzv. odvolanie, veď za vyskúšanie nič nedá. Keby sa ale sama nespýtam, či už má rozhodnutia ani neviem, že jej už prišli a tam je predsa lehota. Mamina ma poprosila, či by som jej to nenapísala ja. Podotýkam, že moja sestra má zatiaľ na háku a je niekde vonku, zapíja smútok, že ju nikam neprijali vraj.

Medzi rečou sa mi mamina pochválila aj s tým, ako sa jej pre slečnu podarilo vybaviť brigádu u nich v práci, kým je ešte do augusta študent. Vraj na ňu vyblafla, že ona tam robiť nepôjde. Taký rapel do mňa vošiel. Byť na maminom mieste, svinským krokom ju ženiem najbližší utorok na úrad práce, keď ju nikde nezobrali na vš kvôli vlastnej lenivosti, že kamaráti a ožieračky sú prednejšie a nech sa páči, nech ide za pás do priemyselného parku, nech sa tam naťahuje za minimálku, nech jej pekne zrazia dane a odvody a nech žije z necelých 500 eur mesačne, ešte by som od nej vypýtala aj symbolicky za stravu a nájom, nech si nemyslí, že bude darmožráčiť, keď bola taká frajerka.

Rodičia v dôsledku zmeny prevádzky teraz prišli o skoro 800 eur dokopy na spoločnom príjme, ale slečna má nároky, platia jej antikoncepciu, kupujú cigarety, nie lacnú kozmetiku, dávajú jej peniaze na autobusovú kartičku, kupujú oblečenie, davajú peniaze, keď ide von.

Áno viem, že toto je na rodičoch, ako si vychovali tak majú, no mám sto chutí za takéto správanie žiadne odvolanie nepísať, nech už konečne frajerka padne na hubu a trikrát si rozmyslí vlastnú lenivosť. Je to moja sestra, ľúbim ju, aj keď sa hnevám, ale raz musí niesť zodpovednosť za svoje chyby. Predpokladám, že by to odvolanie ale v takom prípade aj tak napísala za ňu mama.

Akoby ste sa zachovali na mojom mieste? Písali by ste tie odvolania?

Ďakujem

Strana
z2
hipuska
28. jún 2021

Ja by som napísala. Je mladá a hlúpa. To, ak ju zoberú a či skončí alebo neskončí bude na nej. A raz ti snáď poďakuje

hettinka
Autor odpoveď zmazal
kitycat
28. jún 2021

Nech si to odvolanie napise sama, ak o to studium stoji.

Zase ked stihala zurovat tak mohla aj knizku aspon na zachode citat... Robis to iste ako vasi rodicia... Aby drzala hubu tak jej pomozete a vsetko zariadite...

autor
28. jún 2021

@kitycat nerobím, preto sa pýtam. Ja nebudem za niekoho žehliť jeho prúsery. Kedy sa potom poučí? Rečí s prepáčením plná huba, ako bude pracovať, tak nech ide.

aniele
28. jún 2021

A načo? Aby ti to potom zase vykričala, že to v skutočnosti nechcela? Dospelosť znamená niesť zodpovednosť za svoje rozhodnutia. Maturitu má. Nech si ďalej rieši veci sama.

kassandra25
28. jún 2021

Ja by som nepisala. Ale uprimne? Co z toho. Ked napises, nevezmu ju, nic robit nebude. Ak vezmu, necha to, nespravi to dalej, neda to. A staraj sa uz konecne o seba a svoje problemy! Prospeje ti to!

mimka1402
28. jún 2021

Ja som minulý rok končila strednú a nevedela som tiež kam ísť. Ale, keďže som vedela, že do práce ešte ísť nechcem a môj odbor sa bez VŠ nedá šla som na VŠ... Ale obdivujem tvoju trpezlivosť, ja som si takéto veci riešila sama bez rodičov.😀 Taký luxus nemám aj keď študujem.😀 Keby sedím doma na zadku bez školy, bez práce tak by ma rodičia kopli do zadku.😀
Ale si super sestra, ale ona je zodpovedná za svoj život. Ak nechce a nie je schopná si napísať žiadosť, ktorá má na internete asi xy vzorov... Študenti, ktorí idú na strednú si často sami píšu odvolania na strednú. A dospelá i keď asi správaním decko namiesto toho aby napísala za 5min žiadosť radšej zapija... Tak nie je o čom. Nechala by som ju padnúť na ústa. Je iné ak má depresie alebo také niečo, kde treba takéto človeka občas podstrčiť či pomôcť, ale tu ide čisto o to, že každý to za ňu vyrieši, tak sa nestará...
Nechaj ju, nech pracuje a uvidíš, možno bez VŠ sa jej bude dariť viac, keď bude ozaj sama chcieť. Je dospelá. Takže ak vie piť a fajčiť tak si vie aj na to zarobiť. ;)

jana_eyre_2
28. jún 2021

Nechala by som to na ňu, nepísala by som nic.. maximálne by som sa s ňou porozprávala ako to všetko vidím.. tak isto by som povedala svoje rodičom - nie ako začatie boja, len aby vedeli či si uvedomujú, že ju stále vedú za rucicku a takto samostatná nikdy nebude.. ak nepôjde na VŠ je to čisto iba jej rozhodnutie.. možno pôjde naozaj až o rok a dovtedy dospeje a bude to brať zodpovednejšie.. v každom prípade si myslím, že dospelý človek má právo na vlastne chyby a rozhodnutia..

mb2021
Odpoveď bola odstránená
alex49
28. jún 2021

nepíš nič, snažila si sa a sestrička na to zvysoka... Všetci v mojom okolí po strednej mali na výber, bud vysoká a budeme ťa podporovať alebo do roboty. Mladá je zodpovedná za svoje rozhodnutia a má za ne niesť následky. Porozprávaj sa z rodičmi, už žiadne prispievanie na chlastačky, cigarety, oblečenia, kozmetiku, nič z toho v živote nepotrebuje a duplom, ked prišli o časť príjmu.

dskjhfdlkdjhl
28. jún 2021

Je dospela, zrejme doteraz jej rodicia (a asi aj Ty) zametali cesticky, takze jej urobili medvediu sluzbu. Cim skor padne na hubu, tym lepsie pre nu. Nech si robi, co chce, ale nech jej rodicia vsetko navyse stopnu. Velmi rychlo pochopi, ze musi nieco robit.

viestta
Odpoveď bola odstránená
panelacikova
28. jún 2021

prikláňam sa k babám, nepísala by som. a nech sa aj do krvi urazí, mala by som na háku. keď som čítala tvoje riadky, normálne ma dvíhalo zo stoličky...

ibajaanikiny
28. jún 2021

Uplne suhlasim,napisala by som to odvolanie iba v tom pripade,ze by som videla aspon kusok “snahy” sa z tej chyby poucit - myslim tym,ze sa nevenovala uceniu dostatocne a ak by ma ona pekne poziadala. A na vyse,pisala by som ho,ale pekne by som si ju posadila ku sebe a nech si polame hlavicku so mnou. Sice je mlada,ale nie je 15-rocna soplana,ktora by nemala uz za nic niest zodpovednost. A ak skonci ako student,pekne naklusat na UP,nahlasit sa a chodit na pohovory. Ako pises,musi si aj ona nabit usta a zacat sa pomaly o seba starat. Pokial nebude dalej studovat,vyzivovacia povinnost Vasich rodicov voci nej pada. Ak by studovala,maju ju do jej 26tky,ale to asi uz nebude aktualne jej pripad,ak ju nevezmu po odvolani…a s rodicmi hodit rec,keby ja raz poviem mamke,ze zaplat mi HAK alebo cigy,taka by mi letela,ze by som si hned premyslela,co si vypytam. A to mam skvelych rodicov,ale taku nehrali…stopnut jej cast vydavkov a hnat ju na brigadu zatial…

komplikovana
28. jún 2021

ja by som jej to odvolanie napisala a zaroven aj povedala, ze je to posledna vec, co pre nu robim, lebo si ocividne tvoju pomoc nevazi. To je vsetko a viac nediskutovala. Je uz dospela a svojpravna, ako si zariadi tak bude mat.

bluka2
28. jún 2021

Určite by som napísala žiadne odvolania, skôr by som mamu, ak sa dá, naviedla na štýl, ze komfort doma skončil a dala jej trochu reality check.
Takto to v živote nepôjde. Vy ste staršie a múdrejšie, aj keď robiť veci za človeka v Tom veku teda je trochu hlúpa stratégia. Ako vidíte, k ničomu to nevedie. Či aký dôkaz ešte potrebujete na prehodnotenie svojho postoja?

bluka2
28. jún 2021

Ak napíšeš odvolanie a náhodou sa tam dostane, aj tak to nedokončí, lebo to sama nechce. Či chceme za ňu potom ešte skúšky robiť a písať záverečné práce? Good luck...

didi2102
28. jún 2021

Napíšem zo skúseností - manželov brat išiel na VŠ ktorú mu nútili rodičia skrz môjho muža, aby išiel na informatiku že akú dobrý prácu má atď ... Švagor ide robiť bc už 5rok,s tým že sa vyjadril že ho to nebaví,nedokončí to,je to zabitý ďalší rok,lebo svokra chce aby chodil ... Takže keď ona nechce ty ju nedonutia , VŠ nie je len prihláška ale aj učenia povinnosti a to by za ňu neurobíte, druhá vec je to že nič nerobí ... Má povinnosť sa hlásiť na úrade práce a rodičom by som rázne povedala že žiadne také bez brigády , to jediné môžeš urobiť, nech si sama zarobí ,po pár mesiacoch nech prispieva na stravu, žiadne platenie ani mobilu, keď je gerojka nech sa páči,možno si to o rok sama rozmysli

miriam11
Odpoveď bola odstránená
gdulskadarina
28. jún 2021

joj keby tak vedela aku chybu robi, ze sa takto sprava, ale to asi musi prist na to sama, ty uz si urobila pre nu dost

moni73
28. jún 2021

Urcite napisala, kedze nad tym uvazujes. Je to 5 min roboty.

autor
28. jún 2021

@ibajaanikiny presne takto sme to nakoniec spravili, slečna musela pekne naklusať domov, nech si to vyžerie aspoň v minimálnej miere, našla som vzor, ja na telefóne, mama so sestrou doma a písali sme. Pýtam sa jej, či riešila prihlasovacie údaje do systému, aby videla, koľko mala bodov dokopy a koľká je vlastne pod čiarou, aby sme to tam vedeli uviesť alebo sa na to vy*rala. Sľúbila ešte minulý týždeň, že kvôli tomu zavolá na študijné, že sa tam nevie prihlásiť pod tými údajmi, ktoré má v rozhodnutí, očividne znova skutek utek. Zdula sa, rozrevala sa, odišla sa zavrieť do izby, že ona vraj nemá náladu. Dobre. Tak ani ja. A zložila som. Viac už robiť naozaj nemienim. Keď jej to dopíše mama, dopíše, ale ja sa nebudem snažiť po niekom naprávať jeho prúsery, kto sa spamätá vždy nie v hodine dvanástej, ale tri minúty pred pol piatou. Kks ona nemá náladu…

surama
28. jún 2021

Si super sestra, klobuk dolu. Tvoja sestra vsak naozaj potrebuje padnut na hubu, zazit co je to pracovat, platit ucty a rychlo si rozmysli ci toto je cesta. Mam v okoli ludi, ktori takto pristupuju k detom,ze vsetko za nich vybavia a chalanom taha na 30 pomaly a vkuse im ocko tankuje do auta, ocko plati najom, ocko vybavi servis, ked sa auto pokazi, ocko im vybavil robotu...no hanba v takom veku. Tie deti su nepouzitelne do zivota. Tvoja sestra este ma cas spamatat sa..verim,ze to urobi a neznici si buducnost.

kaja118
28. jún 2021

V prvom rade, je od teba pekne, ze mas k svojej sestre taky vztah, aky mas a si ochotna jej pomahat, aj ked si nic nevazi. Ale teraz prave nastal bod, ked by ste ju (resp. ty) uplne bez vycitiek mali nechat nech, ako uz bolo pisane, padne na hubu. Musi si sama uvedomit, co je zivot a co zivot obnasa.. takto si to, zial, neuvedomi a moze na to neskor doplatit dvojnasobne… Nic si nevycitaj, aj ked to odvolanie neposles, chybu urobila ona, ona sa mala rozhodnut, co dalej, pripravit sa na prijimacky.. neurobila to. Bud sa spamata a uvedomi si, ze musi teraz zabrat, aby sa mala dobre neskor, alebo nech si teraz uziva a buducnost necha na nahodu… ale potom nech neplace, bude neskoro. A na vine si bude len ona sama.

ibajaanikiny
28. jún 2021

Tak sa uz netrap. Viem,lahko sa to pise,tazsie “kona”, ale musis byt silna a nechat to tak…robila si a stale robis maximum,uz ti tu pisali,ze si super sestra a ja s nimi suhlasim,ale nechaj ju uz tak,nech padne a pouci sa,aj tym jej v konecnom dosledku pomozes,len to teraz tak mozno nevyzera🙂 zivot ju obcas “prefacka” a ona sa uvedomi,len ju treba nechat tak…a ak pekne poziada o pomoc,tak ano,to je samozrejmost,ale za tychto okolnosti nech si nabije trosku pusu

lija22
28. jún 2021

ach takuto sestru by som sivelmi priala ako si ty alebo aspon pani domacu ku mojim detiskam 🙂 urobila si viac nez dost, uz bud len tichy pozorovatel z dialky

ninusa221
28. jún 2021

Keby mam taku sestru ako si ty tak ma asi porazi.. načo sa do nej staráš ? Teraz vyšla zo školy má prazdniny prihlášky sa daju poslať aj v druhom kole v septembri.. nestaraj sa do toho na to má rodičov.. a ty rieš seba👍

autor
28. jún 2021

@ninusa221 prečo sa do toho starám? Asi preto, že ju poznám a chcem jej dobre. Na mňa môže strúhať frajerku a mať hrdinské reči, dobre viem, že ju trápi ako to dopadlo. Viem, že ju v živote brzdí jej vlastná lenivosť a poznám aj rodičov, že oni na ňu bohužiaľ nezatlačia. Kedy v septembri? Keď už je zápis do prvého ročníka myslíš? Trošičku si mimo. Asi si nečítala poriadne. Ide o vysokú školu, kam sa robili prijímačky a odbor kam sa hlási veľa študentov. Ťažko si bude môcť poslať prihlášku v septembri.

ninusa221
28. jún 2021

U nas si vela ludi dávalo v druhom kole😉 tak asi mimo niesom a zas načo ju nutiš? Nie každy musi mať vysokú školu. Je dospela tak to nerieš

littlebubble
28. jún 2021

Veď jej treba normálne povedať, že od septembra nech si hľadá prácu a bude prispievať.Zlaté časy sa skončili.

Nemať, tipujem v 20tke rozum na základné veci ako je škola, vybavenie papierov atď tak to je už iná káva, ale za toto môžu rodičia.

Strana
z2