Ako by ste sa zachovali na mojom mieste?
Dievčatá, idem si k vám po radu.
Mám mladšiu sestru, je medzi nami 7-ročný vekový rozdiel. Kedže nebola plánovaná a naši sa už v tom čase cítili pristarí na dieťa, mali medzi sebou svoje problémy, dá sa povedať, že som ju vo veľkej miere vychovávala ja, nevenovali sa jej, radšej jej dopriali všetko čo chcela, aby od nej mali pokoj.
Už s nimi osem rokov nebývam. Sestra tento rok maturovala. Dlho sa nevedela rozhodnúť, na akú VŠ ísť, vehementne rozprávala, ako si dá rok pauzu, bude pracovať, ale čím viac sa blížil termín podania prihlášok, tým viac bola v depresii, nespávala, bola v strese, nervózna, pretože nechcela byť rok doma, ale nevedela si ani predstaviť kam má ísť. Nechcela som ju nechať v štychu, tak som jej navrhla, nech si otvorí portál vysokých škôl, kde má školy, odbory a fakulty. Nespravila to, budiš keďže ju poznám, navrhla som jej marketing. Veľmi sa jej to zapáčilo x-krát mi celá šťastná poďakovala, podali sa prihlášky, dokonca som jej našla aj cvičebnicu, z ktorej sa dá učiť na prijímačky, kúpila sa jej, slečna sa dušovala ako sa bude učiť, lebo nechce byť rok doma.
Blížil sa termín prijímačiek, náhodou som bola doma, lebo som si riešila lekára a dievča nerobilo nič iné iba chlastalo, flákalo sa s kamarátmi a drichmalo doma. V jednej chvíli si uvedomila, že cvičebnicu ani neotvorila a tá má skoro 500 strán, že nestíha, tak najľahšie bolo čo? Vykašľať sa na to. Prijímačky mala online, ešte som ju presviedčala, nech si tie otázky aspoň vykliká, spravila cirkus, že ona chcela mať od začiatku rok pauzu a ísť robiť, že to ja som ju vraj donútila, aby šla na vš.
Sklamaná som odchádzala domov. Mamina ju v deň prijímačiek prišla doslova zobudiť, aby si to vyklikala, ona si normálne zobrala kvôli tomu voľno, ak by sestra potrebovala s niečím poradiť. Nakoniec to nebol najhorší výsledok, ale nestačilo to. Keby si to predtým aspoň raz prejde, nemala by žiadny problém.
No a teraz pointa. Keďže ju neprijali na žiadnu vysokú školu, napadlo mi, že by si mohla skúsiť podať tzv. odvolanie, veď za vyskúšanie nič nedá. Keby sa ale sama nespýtam, či už má rozhodnutia ani neviem, že jej už prišli a tam je predsa lehota. Mamina ma poprosila, či by som jej to nenapísala ja. Podotýkam, že moja sestra má zatiaľ na háku a je niekde vonku, zapíja smútok, že ju nikam neprijali vraj.
Medzi rečou sa mi mamina pochválila aj s tým, ako sa jej pre slečnu podarilo vybaviť brigádu u nich v práci, kým je ešte do augusta študent. Vraj na ňu vyblafla, že ona tam robiť nepôjde. Taký rapel do mňa vošiel. Byť na maminom mieste, svinským krokom ju ženiem najbližší utorok na úrad práce, keď ju nikde nezobrali na vš kvôli vlastnej lenivosti, že kamaráti a ožieračky sú prednejšie a nech sa páči, nech ide za pás do priemyselného parku, nech sa tam naťahuje za minimálku, nech jej pekne zrazia dane a odvody a nech žije z necelých 500 eur mesačne, ešte by som od nej vypýtala aj symbolicky za stravu a nájom, nech si nemyslí, že bude darmožráčiť, keď bola taká frajerka.
Rodičia v dôsledku zmeny prevádzky teraz prišli o skoro 800 eur dokopy na spoločnom príjme, ale slečna má nároky, platia jej antikoncepciu, kupujú cigarety, nie lacnú kozmetiku, dávajú jej peniaze na autobusovú kartičku, kupujú oblečenie, davajú peniaze, keď ide von.
Áno viem, že toto je na rodičoch, ako si vychovali tak majú, no mám sto chutí za takéto správanie žiadne odvolanie nepísať, nech už konečne frajerka padne na hubu a trikrát si rozmyslí vlastnú lenivosť. Je to moja sestra, ľúbim ju, aj keď sa hnevám, ale raz musí niesť zodpovednosť za svoje chyby. Predpokladám, že by to odvolanie ale v takom prípade aj tak napísala za ňu mama.
Akoby ste sa zachovali na mojom mieste? Písali by ste tie odvolania?
Ďakujem
Tvoja sestra nie je slecna ale rozmaznany fracek. S prepacenim, Este pochopim pri jej nezodpovednosti ze jej platia antiku aby nemali vnuca na krku ale cigarety??? V jej veku som mala brigady a vsetko co som potrebovala som si kupila, Necitala tu knihu Lebo mà nizke sebavedomie- vedela dopredu ze tie prijimacky nespravi, Ani si nie je ista ci ten odbor chce , len nieco si vybrat musela a robit sa jej nechce, Preco by aj mala ? Ked jej rodicia vsetko cvaknu? Jej sa celkom zide rok off mimo skolu. Rodicia nech jej uz nic neplatia ked nebude studentka naopak ona by mala prispievat do domacnosti za svoju stravu atd, Rodicom nestala za namahu tak teraz ani sama sebe nestoji za nic. A ty mas za nu pisat odvolanie?? Akoby bola negramotna a neschopna, Zas musi mat za kazdu cenu VS? Aj na skusky pojdes za nu aj potom do prace budete s mamou jej pomahat?, tough love potrebuje, Je dospela musi sa zacat o seba starat mat financnu nezavislost od rodicov ., ale to ty nevyriesis to by mala zariadit mama, Prestan sa citit ako jej druha mama, Nechaj ju nech sa hlada .. par mesiacov v robote a zisti ze studentsky zivot je vacsia sranda , ( urcite sa ti moj nazor nepaci pride ti to krute lebo si dobra sestra trapis sa aj za nu) ale ona fakt potrebuje trochu padnut na nos aby pochopila a zmenila svoj pristup, Na VS moze ist aj o rok dva len musi naozaj chciet ,A moze mat aj dobry zivot bez VS ked najde to co naozaj chce v zivote robit .Nechaj ju nech sa hlada a ver ze sa najde.
Tuho o tom všetkom rozmýšľaš. Toto sú reálne veci,s ktorými sa stretávajú rodičia...ty v prevedení sestry. Nádych, výdych. Nejde o život. Nemusíš operovať ❤️. Na VŠ sa dá ísť aj o rok. Aj o dalsi rok. Bez sestry by som odvolanie nepísala. Zavolala by som ju, ak chce odvolať, rada pomôžem. Príď na kávu, obed..čaj.., dáme to dokopy, jedna bude písať, druha diktovať, budeš aj vidieť ako sa také odvolanie píše...možno sa zíde do budúcnosti táto zručnosť..aj sa niečo nove naučí. Vypíše si obálku, zájde na poštu.. ak sa nebude podieľať ani zajdenim na postu, bohužiaľ. Je to jej rozhodnutie. Má na svoje rozhodnutia právo. Veď všetci robíme chyby. Poučíme sa. Branite jej robiť chyby, nemá sa kde a ako poučiť. Viem že chcete pomôcť a ľúbite ju. Sama vidíš, že to nepomáha. Maximum by som jej odvolanie napísala a poslala do mailu. Vytlačiť,podpísať a ísť na poštu...ak nepôjde, skutocne to akceptuje. A teda ešte oznámenie, že treba začať prispievať na domácnosť..aby si to premyslela,čo a ako plánuje.drzte sa .
Dobré si urobila. Akože ja chápem, že má 20 a je zamotaná.Vsak ani ja som v hej veku nebola práve ukážková a nerobila iba rozumné rozhodnutia...ale treba do nej kus drbat, lebo ak sú tvoji rodičia takí mäkký na ňu, môže to byť celkom "dlhe a bolestivé" dospievanie.
Najideálnejšie by bolo, keby si tvoji rodičia uvedomili, že večným rozmaznávanim robia zle sami sebe ...
@miadi ahoj, vôbec mi tvoj názor nepríde krutý. Síce sestru ľúbim, viem, že je šikovná a má na to, aby skončila VŠ, viem aj to, že keď bude človek donekonečna za niekoho niečo riešiť, ten človek nikdy nepocíti následky svojho konania, resp. v tomto prípade nekonania, nepoučí sa a nenaučí sa niesť zodpovednosť. V kútiku duše si tiež myslím, že ak tam naozaj nepôjde, bude to pre ňu len dobré, akurát sa obávam toho, že rodičia na ňu nebudú tlačiť, aby šla pracovať a budú ju sponzorovať ďalej, nech sa chystá na prijímačky a budúci rok to dopadne vďaka tomu rovnako. Ja som v jej veku veru mala tiež brigády, mňa mama za ručičku nedržala, mali ku mne diametrálne odlišný prístup, mrzí ma, že ona to nezažila a mali ju na saláme, lebo by ju to niečo naučilo a trochu inak by pristupovala k životu.
Milá autorka pozri nato z inej strany. Aj keby si odvolanie napísala a sestra by sa na školu dostala, čo bude ďalej? Píšeš, že je lenivá, podľa tvojich slov ani žúrky jej niesu cudzie. Teraz ak sa dostane na školu, možno aj na internát, tak sa jej život zmení o 180°. Zistí že počas semestra nemusí až tak makať, zlenivie ešte viac a keď sa jej počas skuskoveho takto "nebude chcieť" tak bude jednoducho koniec. Vš je aj o vlastnej disciplíne, nikto ti nebude pripomínať, že máš odovzdať seminarku, zadania, alebo že bude zapocet. A keď sa ešte dostane do nejakej partie tak to bude ešte horšie. Teraz sa hlavne ty musíš zmieriť s tým, že sestra dostane od života na hubu..že nie všetko bude ísť bez jej námahy ako doteraz. Odvolanie by som jej nepisala, toto už musí zvládnuť sama.
A s mamou keď sa porozprávas ? Aby ju nepodporovali len tak, keď nechce ani študovať ani pracovať ? Veď tak jej len uškodia. Ak nechce študovať, tak nech teda pracuje a prispieva na stravu a nájom a nech si všetko platí sama.
Ja by som ju nechala konecne zit. Nech si robi ako chce. Jej zivot. Stale vas ( myslim teba a rodicov)ma za zadkom,leziete jej na nervy,stale do niecoho ju tlacite a pchate este aj pomoc ktoru nepyta
A chce ..abh ju riadila jej sestra? Nie je toto vzdor a odmietanie...?
Takto : Toto už nechajte plávať, o chvíľu školy vyhodia odbory, ktoré ešte majú voľné miesta, možno sa jej niečo zapáči a vyberie si. Môžeš jej pomôcť, ale iniciatíva musí vyjsť od nej, ak niečo chce, a ak nie, nech si hľadá robotu, lebo ak si predstavuje, že bude sa flákať a rodičia jej budú dávať peniaze, nehovorím o tom, že študentom bude ofic do konca augusta a potom sa musí nejako zariadiť, takže je to aj na rodičoch, aby ju v tomto flákaní nepodporovali.
Myslím, že by si mala zmeniť svoj prístup. Ty nie si jej mama, si jej sestra. Rodičia ťa dotlačili svojim chovaním k úlohe, ktorá ti vôbec neprislúcha. Tak sestra nemá poriadne ani mamu (mama ju nerieši), ani sestru (ty sa zas nedobrovoľne na mamu hráš). Staň sa znova jej sestrou, vypočuje ju, poľutuj ju, choď s ňou von. A mamu nechaj zaujať jej miesto. Ak ťa bude znovu žiadať, aby si riešila jej problémy, vypočuje ju a povedz niečo ako, no to môže riešiť len jej mama/otec. Ak sa budeš snažiť všetko za nich riešiť, nakoniec budeš ty tá zlá, sestra zdutá a mama nahnevaná.
Pišeš že rodičia jej od mala kúpili všetko čo je na očiach vydeli len aby mali pokoj.Ked tak žila žial od malička nič nemusim všetko dostanem,každý za mňa všetko vybavi tak čo by sa unuvala ked nemusi ty kokos a nároky ani Kardashian.Kúpuju jej oblečenie, cigarety pýtam sa načo to je chyba tvojich rodičov prepáč ale aby ja som svoju decku kupovala cigarety ked na to nemá nech nekundry,Električenku a antikoncepiciu tak nech jej ju kúpi frajer predpokladam že nejakého má ináč by sa chemiou nenapchavala.Na party a večierky jej dávaju peniaze no prepáč to je asi tým že čo jej dávali ked jej na očiach vydeli v dospelosti to pokračuje.Nech odide z domu nájde si prácu ked nechce ísť na VS a dotačný úrad tvojich rodičov by mal skončiť.Nároky viac a viac a vysledok žiaden iba galiba.No vtedy by vydela prihlašku na VS odomňa keby som boal na tvojom mieste určite žiadne take nech si zariadi všetko sama IQ má, OP asi zrejme tiež svojprávna asi je tiež.Jediný problém a pruser ako vráta je že jej každý skače okolo zadku a to patrične využiva.Nechápem načo ju rodičia podporuju vo fajčeni.Jedlo nepoviem no dajme tomu aj tu antikoncepciu lebo si uvedomuju že jej nezodpovednosťou môže prisť k dietatu ale toto vôbec nie.Sú aj brigády čo tak ísť na nejaku brigádu si niečo zarobiť a nedrankať od rodičov cele zlé.Niekdy je to žiaľ na škodu ako na užitok taka vychova.Ked si dokazala ty všetko si zabezpečiť musi to vedieť aj ona lenže na dobre sa rýchlo zvyka a evidentne je že to zrejme aj tak ostane.Tvoji rodičia by s tým mali urobiť koniec.Hodiť s ňou reč a povedať jej možnosti ináč im bude na krku aj do 40 rokov ver mi.
v prvom rade ti chcem povedat ze si uzasna baba a neskutocne obdivujem to ze mas chut suplovat to naco tvoji rodicia kašlu (chcel som napisat nieco ine ale nechcem aby mi admin zmazal prispevok)....
v prvom rade ti to tu uz pisali aj iny a napisem to aj ja ked sama nechce nemozes ju donutit ani nic podobne a nechcem byt zly ale ked chodi teraz popijat denno-denne na intraku by to bolo len horsie a stavim sa s tebou o co chces ze by ju aj tak vyliali po prvom semestri ked ma taky pristup ako pises.....
Zaklad je okamzite jej prestat financovat jej lenivy sposob zivota neexistuje aby jej denny program bol ist sa opit z partiou (nemam nic proti obcasnemu ale urcite nie co tu popisujes ze denne).
neviem co je toto za ja neviem co chcem generaciu alebo ako to nazvat to iste mame z bratrancom jeho sice na vysku zobrali ale chcel brigadovat cez leto no jemu nic nevyhovuje a cela rodina aby sme jemu zhanali robotu.... jasne . A on si zatial namiesto hladania bude na pc hrat CSko....
kazdopadne drzim ti palce si naozaj super sestra 🙂

@ninusa221 naposledy píšem, že toto nie je odbor, kam sa hlási 5 ľudí a berú 50, ale odbor kam sa hlási 500 ľudí a zoberú 150. Ťažko si bude posielať prihlášku v septembri, keď už je zápis. Nie každá škola má takúto možnosť. Tu bolo podmienkou podať prihlášku do konca apríla, žiadne druhé ani desiate kolo. Si úplne mimo. Ja ju nenútim, ona na vysokú školu chce ísť a je sama sklamaná, že tam nejde a bojí sa čo s ňou bude. To čo píšem sú len jej hrdinské reči a obranný mechanizmus. Keby vidím, že od začiatku na VŠ ísť nechce a je pevne rozhodnutá ísť pracovať, tak to vôbec neriešim. Lenže ona tam chce ísť a zároveň je lenivá pre to niečo spraviť a zamakať. A to ma teda neskutočne vytáča.