icon

Ako citlivo upozorniť pubertiačku na jej telesný zápach?

9. apr 2021

Ahojte, prosím o radu, inšpiráciu a nápady. Dcéra si našla najlepšiu kamarátku, obe majú 12 rokov. Dievča je milé, rozumné, proste fakt fajn baba. Problém je, že mimoriadne páchne, akoby od potu. Párkrát tu prespala, navrhla som jej, že sa môže osprchovať, ale vždy odmietla. Vždy je však u nás v celom byte šialený zápach a keď odíde, všetko periem, vetráme a sprejujeme. Ak sa náhodou dievčatá bláznia, tak je to ešte neznesiteľnejšie. Je to vážne taký štipľavý a nepríjemný pach. Dcéra u nich tiež párkrát prespala, ale vraj majú doma veľa voňaviek do elektriny, tak neviem, či to jej mama necíti. Navrhla som dcére, aby jej na narodeniny kúpila ako darček kozmetiku a v nej aj antiperspirant, že ho možno začne používať. Ale podľa dcéry majú takejto kozmetiky doma hotové kvantum, ale tá jej kamoška ju nepoužíva. S jej mamou sa až tak dobre nepoznám, takže jej to neviem povedať a nechcem začínajúcej pubertiačke ublížiť blbou poznámkou a dcéra jej to samozrejme nechce povedať tiež, radšej tvrdí, že jej to nevadí. Neviete mi prosím poradiť, ako jej to jemne naznačiť, alebo ako ju primäť k tomu, aby začala používať nejakú kozmetiku na to? Vážne je to zlaté dievča, povahovo aj v škole, veľmi sa s dcérou majú radi, nechcem im kaziť kamarátstvo hlúposťou. Ale chvíľami je to až neznesiteľné a desím sa, čo bude v lete. Ďakujem za každú radu.

littlebubble
10. apr 2021

Nemusí zabrať ani sprcha ani dezodorant.Viem o čom píšeš a dievčaťu nepomáha vôbec nič.Sama si uvedomuje svoj zápach, ale nevie s tým nič spraviť.

andreatytler
10. apr 2021

Skus je to povedat v takom duchu, ze nie tebe to vadi ale ze nechces aby ju niekto ponizil tym ze jej vynadaju do smradosiek. Proste ze to robis preto aby si ju ochranila... co urcitym sposobom aj je pravda, leb ak nieco neurobi, skor ci neskor jej to niekto vyhodi na oci neprijemnym sposobom. Mozno povedz ze si mala ako mlada presne taky isty problem s potenim a nikto ti s tym nepomohol a musela si si vytrpeit hlupe poznamky okolia. Povedz jej ze ti pomohlo ked si sa zacala sprchovat min. kazdy druhy den a vzdy si pouzivala deodorant. A podaruj jej sadu roznych deodorantov... suchy, gulockovy, spray... nech si vyberie ktory jej najlepsie sadne.

liljana
10. apr 2021

V puberte par zle povedanych slov moze znicit detsku psychiku. Ked na buduce pride, hodinku nejako vydrz. Potom povies, baby, blaznili ste sa, ste spotene, chodte si bez odvravania OBE (jedna po druhej) dat rychlu sprchu. Moj dom, moje pravidla. Veceriame cisti a vonavi. Tvoja dcera zbytocnu sprchu prezije a tej druhej sa to tak osobne nedotkne, ako keby si to povedala iba jej. Mozno v ich rodine sa sprchuju menej casto, alebo tam maju horsie hygienicke navyky, alebo ma obdobie, ked pubertaci proste nevonaju a potrebuje sprchu a ciste pradlo 1-2 krat do dna. Postupne si na ten hygienicky ritual u vas zvykne.

martinka13
10. apr 2021

Asi by to lepšie vzala od dcéry. Ak sú ozaj dobre kamošky, tak by to mohla prijať v pohode.

jaskolka
10. apr 2021

Tiež by som zvolila postup, že poslať obe dievčatá po hre do sprchy. Pokojne povedz, že u vás ku stolu sa ide po umytí, a ze obe to potrebujú. Dcére to možno dopredu povedz, aby nevyvalila oči, že to odrazu hovoríš, a brala to, akoze samozrejmost, že mama ju tak upozornila.A, tak sa.ani kamarátka neurazí, lebo t nákazes obom

zuvelyn
10. apr 2021

Nech jej to naznačí dcéra, ty to nerieš lebo sa ľahko moze stať ze dcéra kamošku uz mať nebude. Ty nevieš co je za tým, možno si to dievča uvedomuje, ale nic jej na to nepomáha a bez tak sa cíti zle a ty ešte prilejes olej do ohňa.

Ja som mala 11 pred skoro 20rokmi, ale pamätám si aka som bola povaha a teda keby mi niekedy mama kamošky take niečo povedala, uz by som tam ku ním nikdy (alebo teda na veľmi dlhú dobu) nešla a vyhodila by som si nazor asi aj ja kamošku...

A este doplním, ja by som ju určite neposielala do sprchy. Nebude to čakať,bude sa cítiť trápne ze zrazu vymýšľas keď nikdy take pravidlá u vas neboli a aj keby to s hanbou pretrpela naspäť si oblečie špinavé spotené veci lebo kto si uz do tašky na návštevu berie čisté spodky.

mabenn
10. apr 2021

Myslíš si, že keď to ty a tvoja dcéra tak intenzívne cítite, že dievča a jej mama o tom nevedia? Sú ľudia, ktorí s tým proste majú problém a tak to majú a nevyrieši to ani tvoje upozornenie ani antiperspirant - v 12 rokoch, vážne?? A ďalšia vec: " Dcéra u nich tiež párkrát prespala, ale vraj majú doma veľa voňaviek do elektriny, tak neviem, či to jej mama necíti." - toto je znak toho, že vedia o tom a riešia to takto zrejme. Keď chceš niečo riešiť, jedine spýtať sa jej mamy na to, ale naozaj zrejme dôjdeš len k tomu, že proste dievča má takýto problém...akékoľvek poznámky a "pomoc" len ublížia.

mabenn
10. apr 2021

A akonáhle budeš dcéru viesť k tomu nech jej niečo povie alebo kúpi k tejto téme, naruší to možno ich kamarátstvo zbytočne. Ak to tvojej dcére nevadí, tak by som doma riešila podobne ako jej rodičia - niečo navoňať nech to prebije.

martinad84
10. apr 2021

Môže ísť pokojne o hormonálnu poruchu. V tomto veku sa bežne diagnostikujú ochorenia štítnej žľazy a práve takýto štipľavý pot,ako opisujete, je pre to typickým. Vhodnou liečbou sa potenie upraví do normálu. Tu by bola vhodná diskusia aj o iných príznakov-vyprázdňovania,ochlpenie na tvári,rukách, tvorba nadmerného ochlpenia, zhrubnuty hlas, hrča v oblasti krku-no tá je casto neviditeľná...je toho omnoho viac. Môže mat pokojne aj hormonálnu nerovnováhu. Určite by bol vhodný odber krvi na hormonálny profil. V jej veku,by to bolo aj adekvátne vyšetriť. Držím palce

benit
10. apr 2021

Mala som ziacku a mala predcasnu pubertu, chuda 9rokov mala a tiez tak priserne smrdela. Chodili s nou aj po lekaroch. Su ludia co sa nenormalne stiplavo potia aj ked su osprchovani a maju antiperspirant. Aj kokegyna mala tento problem, chuda za tyzden dala 1 sprej, v praci mala snad v kazdej skrinke. Prisla do roboty flaky jak svina, prezliekala sa non stop aj v robote.

mondolina
10. apr 2021

nič by som jej nepovedala, a tých pár návštev by som prežila.

katym77
10. apr 2021

Ty určite nič nehovor urazí sa na teba a dcéru a dcéra vie o nej viac ako ty, nech tá povie.

elizabet173
10. apr 2021

@mondolina ja by som to riešila cez dcéru, môže byť za tým dosť vážny zdravotný problém

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
macekovam
10. apr 2021

Tak je ss nou bude dcéra nech iná nahodí tému že,, akože,, dcéra sa veľmi potí.. A preto používa antiperspirant.. Zesi vybrala taky a taky.. A ze je konečne spokojná že sa nepoti..

matabb73
10. apr 2021

Ja mám tiež 12 ročnú dcéru a tej teda hovorím veci na rovinu, aj jej najlepšej kamarátke. Ony sú ale také divošky, ešte sa z toho smejú, keď poviem: smrdíš, choď sa osprchovať. Ak sa bojíš, že zraníš jej city, tak im obom pred spaním povedz, aby sa išli osprchovať, lebo sú spotené a ty si dala čisté periny. Po sprche hoď reč na potenie, že aj ty sa potíš s čo ti pomáha. Možno sa dievča chytí. Najlepšie niečo vytiahnuť, nech vyskúša.

sashabb
10. apr 2021

Skrz túto vetu "Párkrát tu prespala, navrhla som jej, že sa môže osprchovať, ale vždy odmietla." by som skôr povedala, že tam je to o hygiene. Ak by to doma riešili, tak by sa osprchovala aj "na návšteve" keďže tam prespávala.

Dospelí ludia si nevedia medzi sebou narovinu takúto vec povedať, čiže vyžadovať to od dieťaťa .. no neviem.
Záleží aj akej povahy dievčatá sú: U nás doma by to išlo štýlom ako píše @matabb73 😉

julia2018
10. apr 2021

Je to hormonálna vec. Moja dcéra asi pol roka tak strasne smrdela, ale prešlo to. Dtto jej kamarátky. V momente, keď prichádza puberta, prvá menstruacia, tak telo vydáva špecificky zápach. Takze by som na to neupozornovala vôbec.

matabb73
10. apr 2021

@sashabb ja by som na tom trvala, že sa majú osprchovať. Môj domov, moje pravidlá.

78787878
10. apr 2021

@liljana Takto tom to riesila aj ja. Ale nastupuje dalsi level. Baby ciste umyte a nasledne sa kamaratka navlecie do tych istych handier, ktore mala na sebe predtym. Maminka jej nahradne nepobalila 🙂 Ma to samozrejme zase riesenie, ale nie je to len o umyvani sa.

autor
10. apr 2021

Ďakujem všetkým, čo napísali. V podstate sa zmietam presne medzi týmito dilemami, či jej to povedať šetrne, nenápadne, na rovinu, alebo vôbec. Bavili sme sa o tom aj s mužom a asi bude problém skôr v tej hygiene. Ona prichádza v jednom tričku a nohaviciach, v tom na druhý deň aj odchádza, prípadne keď tu spala 2 noci, tak to mala celý druhý deň a potom na tretí v tom šla preč. Doma sa vraj do postele neprezlieka, podľa dcéry spí v tom, v čom práve je oblečená. A manžel si všimol, že po wc napríklad nepoužíva kúpeľňu. Žiadne umytie rúk, ani nič podobné. Večer si umyla zuby, ale ráno odmietla, vraj až po raňajkách - toto má každý inak, tak som to neriešila, ale keď som si to teraz uvedomila, ona si ich potom ani nešla umyť. A podľa dcéry je kamoška taký samorast, mama chodí do práce poobede, vracia sa večer a ráno spí do obeda. Varenie, jedenie a vlastne všetko je na to dievčati samom.
Do tej sprchy úplne odmietla ísť, pritom predtým hodinu tancovali. Čiže bola normálne spotená, ale tričko si ráno natiahla znova. Minule nemala pyžamo - vraj zabudla, tak som jej chcela požičať niečo od dcéry, ale odmietla. Takže teraz vlastne viem, že pyžamo veľmi nepoužíva. Aj to, čo mala teraz, bolo vlastne tričko a legíny.
@martinka13 aj mňa to napadlo, ale dcéra jej to nevie povedať, bojí sa, že stratí kamošku.
@mabenn podľa dcéry, keď je u nich, tak sa kamoška a ani mama nesprchujú a kamoška nepoužíva vôbec nič z kozmetiky. Žiadnu voňavku, sprej, antiperspirant. Inak neviem, čo je divné, na antiperspirante v 12 rokoch. Myslím si, že v čase, keď sa z dievčat stávajú ženy a majú už aj určitý telesný pach, to nie je nič zvláštne. Veď nemôžu smrdieť na sto honov len preto, že.....vlastne prečo? Nechápem, prečo ťa to tak prekvapilo. Na tréningoch, kam chodím s dcérou, je to normálna výbava dievčat už v mladšom veku.

daddyasmr
Odpoveď bola odstránená