icon

Ako legálne ukončiť prvý ročník na strednej škole?

rumanovam
11. jan 2026

Dobrý deň, touto formou prosím o radu od niekoho kto má s týmto skúsenosť.
Chcela by som ukončiť moje štúdium prvým ročníkom na SŠ.
Nie je to bezdôvodne, že by som sa chcela flakat ale začali ma na škole bezdôvodne psychicky šikanovať, posmievať sa mi, riešila som to s riaditeľkou, školskou poradkyňou aj triednou. Povedali mi že to vyriešia, no to riešenie dopadlo tak, že sa mi začali posmievať ešte viac. Riešila som to už aj so sociálkou, ale tej povedali v škole "šak ani nechodí do školy ako by ju mohli šikanovať" (vymeškávala som z dôvodu šikany, mama ma ráno zaviezla do školy a ja som odišla, nebolo to preto že sa mi nechcelo) takže mám ešte väčší problém ako som mala. Ide o to, že mám individuálne štúdium na odporúčanie psychiatričky, no dopočula som sa od obvodnej doktorky že učitelia v tomto vedia byť zákerný, a že by ma mohli nechať prepadnúť naspäť do prvého ročníka. Keby som náhodou prepadla mohla by som aj tak ukončiť SŠ keď mám vo výsledku už prvý rok? Samozrejme chcem pokračovať na inej škole v štúdiu externe z domu 🙂

viestta
11. jan 2026

@rumanovam v prvom rade, prepadnut do nizsieho rocnika nemozes ak ten mas adsolvovany s "prospela" na vysvedceni. Prepadnut znamena opakovat rocnik, ktory si ukoncila s vysledkom "neprospela", na to staci 1 patorka na koncorocnom vysvedceni, takze obovdna doktorka to bud nevie alebo zavadza. To ci budes moct pokracovat v druhom rocniku na inej skole zavisi od skoly, ktoru teraz studujes a kam prejdes, ci sa predmety, ktore si absolvovala daju alebo nedaju uznat, to sa musia rodicia informovat na konkretnej skole. Tak isto od skoly zavisi, ci ti umozni studium na individualny studijny plan a v akom rozsahu, v kazdom pripade caka ta pravidelne preskusaanie z vedomosti aj ked na vyucovanie chodit nebudes. V akom rozsahu a akou formou, to tiez urci skola.

rumanovam
autor
11. jan 2026
@viestta

@rumanovam v prvom rade, prepadnut do nizsieho rocnika nemozes ak ten mas adsolvovany s "prospela" na vysvedceni. Prepadnut znamena opakovat rocnik, ktory si ukoncila s vysledkom "neprospela", na to staci 1 patorka na koncorocnom vysvedceni, takze obovdna doktorka to bud nevie alebo zavadza. To ci budes moct pokracovat v druhom rocniku na inej skole zavisi od skoly, ktoru teraz studujes a kam prejdes, ci sa predmety, ktore si absolvovala daju alebo nedaju uznat, to sa musia rodicia informovat na konkretnej skole. Tak isto od skoly zavisi, ci ti umozni studium na individualny studijny plan a v akom rozsahu, v kazdom pripade caka ta pravidelne preskusaanie z vedomosti aj ked na vyucovanie chodit nebudes. V akom rozsahu a akou formou, to tiez urci skola.

@viestta rozumiem vašej odpovedi, ale aj tak som sa stále nedozvedela či budem musieť opakovať prvý ročník keby chcem ukončiť povinnú školskú dochádzku.

viestta
11. jan 2026
@rumanovam

@viestta rozumiem vašej odpovedi, ale aj tak som sa stále nedozvedela či budem musieť opakovať prvý ročník keby chcem ukončiť povinnú školskú dochádzku.

@rumanovam ja neviem. Ked pojdes so zdravotky na zdravotku, alebo z gympla na gympel, tak ti ukonceny rocnik uznaju. Ked pojdes zo zdravotky na strednu drevarsku, tak tam ti okrem vseobecnych predmetov nemaju co uznat, takze budes musiet zacat od prveho rocnika. Preto pisem, ze sa treba pytat na tej skole kde chces prestupit. Nik iny ti neda releantnu odpoed.

anonym_842ad2
11. jan 2026

@rumanovam to co pises vobec nedava zmysel. Pises, ze ta sikanuju a zaroven, ze mas individualne studium. Pri individualnom sa do skoly chodi len na skusky, kedy ta sikanuju?
Mimochodom, ak budes studovat externe, uz nemas statut studenta a musis si platit sama zdravotku, si si toho vedoma?

anonym_64dcd7
11. jan 2026

Môžeš odísť, aj ak ťa nechajú prepadnúť. Na novej škole začneš od prvého ročníka.
Ak ukončíš úspešne prvý ročník na tejto škole, možno sa ti podarí prestúpiť na podobnú do druhého ročníka.
Rieš s rodičmi, prestup sa dá riešiť aj k polroku.

anonym_68d6c6
11. jan 2026

@rumanovam ak sa pýtaš na povinnú školskú dochádzku,
tak povinná školská dochádzka je desaťročná a trvá najviac do konca školského roka, v ktorom žiak dovŕši 16. rok veku.
Si myslím, že u teba bude rozhodujúci ten vek.
Ty ale nevymýšľaj s ukončením vzdelávania. No ak to je neriešiteľný problém (šikana), tak začni od septembra na novej škole od začiatku. Pripadne ak sa dá na polroku ešte prestúpiť na inú školu s rovnaký odborom čo študuješ. Zrejme si úplne neuvedomuješ dôsledky mať ukončené len základné vzdelanie.

lukbe
11. jan 2026
@anonym_842ad2

@rumanovam to co pises vobec nedava zmysel. Pises, ze ta sikanuju a zaroven, ze mas individualne studium. Pri individualnom sa do skoly chodi len na skusky, kedy ta sikanuju?
Mimochodom, ak budes studovat externe, uz nemas statut studenta a musis si platit sama zdravotku, si si toho vedoma?

@anonym_842ad2 ona by nestudovala externe, bola sa to individuálne štúdium a zo zdravotných dôvodov je to OK. @autorka A nepočúvaj hlúposti akože učitelia sú zakerní. Ak je to jasné, ze ide o šikana, treba to riešiť, rodicia, škola, zriaďovateľ. Ak by si mala 5 na konci roka, neopravila ju, tak po prestupe ťa inde do 2. ročnika nevezmú, zase len do prvého.

rumanovam
autor
11. jan 2026
@viestta

@rumanovam ja neviem. Ked pojdes so zdravotky na zdravotku, alebo z gympla na gympel, tak ti ukonceny rocnik uznaju. Ked pojdes zo zdravotky na strednu drevarsku, tak tam ti okrem vseobecnych predmetov nemaju co uznat, takze budes musiet zacat od prveho rocnika. Preto pisem, ze sa treba pytat na tej skole kde chces prestupit. Nik iny ti neda releantnu odpoed.

@viestta ja som bola osobné s mamou za riaditeľkou v Bratislave, je to iná škola ale istý odbor. Je to štúdium minimálne od 16 rokov iba na 2 roky s maturitou. IP škola

rumanovam
autor
11. jan 2026
@lukbe

@anonym_842ad2 ona by nestudovala externe, bola sa to individuálne štúdium a zo zdravotných dôvodov je to OK. @autorka A nepočúvaj hlúposti akože učitelia sú zakerní. Ak je to jasné, ze ide o šikana, treba to riešiť, rodicia, škola, zriaďovateľ. Ak by si mala 5 na konci roka, neopravila ju, tak po prestupe ťa inde do 2. ročnika nevezmú, zase len do prvého.

@lukbe ja som to už naozaj riešila všade, cez mamu dokonca aj dedko tam bol, cez školu, sociálku ale všetci idú proti mne a som na to všetko sama. Už naozaj neviem na koho sa mám obrátiť... Ľudia už zabúdajú byť ľudský a strácajú charakter

anonym_2f1129
11. jan 2026
@rumanovam

@rumanovam Pokojne môžeš v júni prepadnúť aj zo všetkých predmetov. Keď absolvuješ 10 rokov v škole, teda 9 na ZŠ a jeden na SŠ, tak máš povinnú školskú dochádzku splnenú. Výsledky tu nehrajú žiadnu rolu.

lukbe
11. jan 2026
@rumanovam

@lukbe ja som to už naozaj riešila všade, cez mamu dokonca aj dedko tam bol, cez školu, sociálku ale všetci idú proti mne a som na to všetko sama. Už naozaj neviem na koho sa mám obrátiť... Ľudia už zabúdajú byť ľudský a strácajú charakter

@rumanovam tak hľadaj ten problém inde, lebo ak to vidíš tak, ze všetci su proti tebe, tak háčik bude asi inde.

anonym_842ad2
11. jan 2026
@lukbe

@lukbe ale ved pise, ze teraz ma individualne studium

anonym_59c902
11. jan 2026
@rumanovam

@viestta ja som bola osobné s mamou za riaditeľkou v Bratislave, je to iná škola ale istý odbor. Je to štúdium minimálne od 16 rokov iba na 2 roky s maturitou. IP škola

@rumanovam ty chceš úplne odísť zo školy a nepokračovať ďalej? Mala si 16r? Nebude ti ľúto len tak premárniť roky ? So základným vzdelaním kde skončiš?

lukbe
11. jan 2026
@anonym_842ad2

@lukbe ale ved pise, ze teraz ma individualne studium

@anonym_842ad2 ale predsa pri individuálnom štúdiu sa za dieťa určite neplatia odvody.

leidin
11. jan 2026
@lukbe

@rumanovam tak hľadaj ten problém inde, lebo ak to vidíš tak, ze všetci su proti tebe, tak háčik bude asi inde.

@lukbe a to sa nemoze diat, ze su proti nej? Ked ani skola to neriesi tak kto konkretne je na jej strane? Jej rodina to nevyriesi. Nechapem co to hadzes na nu. Preco by si to vymyslala. Uvedomujes si, ze ked obet este obvinujes, tak jej mozes vazne uskodit? Dost je mi zle, ked to po tebe citam

rumanovam
autor
11. jan 2026
@anonym_59c902

@rumanovam ty chceš úplne odísť zo školy a nepokračovať ďalej? Mala si 16r? Nebude ti ľúto len tak premárniť roky ? So základným vzdelaním kde skončiš?

@anonym_59c902 radšej ochránime seba a moje psychické zdravie a dokončím si strednú školu v dospelosti ako trpieť.

anonym_842ad2
11. jan 2026
@lukbe

@anonym_842ad2 ale predsa pri individuálnom štúdiu sa za dieťa určite neplatia odvody.

@lukbe a kto hovori, ze pri individualnom sa platia? Platia sa pri externom, lebo uz nebude mat statut studenta a pracovat zrejme nebude. Z uvodneho prispevku vyplyva, ze teraz je na individualnom a buduci rok planuje studovat externe.

lukbe
11. jan 2026
@anonym_842ad2

@lukbe a kto hovori, ze pri individualnom sa platia? Platia sa pri externom, lebo uz nebude mat statut studenta a pracovat zrejme nebude. Z uvodneho prispevku vyplyva, ze teraz je na individualnom a buduci rok planuje studovat externe.

@anonym_842ad2 aha, toto si myslela. Tak to neviem, externe sa študuje, podľa mňa, ak človek pracuje, ved ona v šestnástich pracovať predsa nebude. Ale to všetko su jej plany a nevyjadruje sa presne.

lukbe
11. jan 2026
@leidin

@lukbe a to sa nemoze diat, ze su proti nej? Ked ani skola to neriesi tak kto konkretne je na jej strane? Jej rodina to nevyriesi. Nechapem co to hadzes na nu. Preco by si to vymyslala. Uvedomujes si, ze ked obet este obvinujes, tak jej mozes vazne uskodit? Dost je mi zle, ked to po tebe citam

@leidin ja ju neobvinujem, len som sa zamýšľala. Inde hľadá právnika. 15 ročná chce zastupovanie právnika. No je to v rukách rodičov. V školstve som robila a trochu do toho vidím.

rumanovam
autor
11. jan 2026
@lukbe

@anonym_842ad2 aha, toto si myslela. Tak to neviem, externe sa študuje, podľa mňa, ak človek pracuje, ved ona v šestnástich pracovať predsa nebude. Ale to všetko su jej plany a nevyjadruje sa presne.

@lukbe spomínala som vyššie že som sa rozprávala s riaditeľkou školy na ktorú chcem ísť študovať externe. Môže sa študovať od 16 rokov, aj keď nepracujem a som iba doma.

anonym_64dcd7
11. jan 2026
@rumanovam

@lukbe spomínala som vyššie že som sa rozprávala s riaditeľkou školy na ktorú chcem ísť študovať externe. Môže sa študovať od 16 rokov, aj keď nepracujem a som iba doma.

@rumanovam Ako si predstavuješ iba doma, zaeviduješ sa na úrad práce ? Inak si budeš musieť platiť do zdravotnej poisťovne. Radšej čo najskôr hľadaj školu, kde ťa zoberú na denné štúdium

tilly
11. jan 2026

Ak budeš pokračovať na IP vzdelávaní (predpokladám, že na kremnickej) , musíš ísť buď na up alebo si platiť odvody a samozrejme, rodičia nebudú mať nárok na prídavky.
Ja by som to na tvojom mieste nerobila. Zostať na individuálnom vzdelávaní, porob si skúšky na svojej škole, alebo zmeň školu.

anonym_54b534
Autor odpoveď zmazal
anonym_84eceb
11. jan 2026

Bola som na tom rovnako tým že som nebola nejaká spoločenska alebo čo ma sikanovali,dokonca som rozmýšľala o prestupe na inú školu .Profesori ako tak dohovorili ale dohovor pubertakom.Potom ich to prestalo baviť .Ja som si vybudovala pevnejšie sebavedomie a to ich odradzalo od šikany.Ja som si školu pekne nakoniec dokončila bez prestupu,po škole sa zamestnala a keď vidím tých ktorí ma kedysi šikanovali sú to trosky ktoré sa iba flakaju a žijú s ruky do úst.

anonym_4759e4
11. jan 2026
@rumanovam

@anonym_59c902 radšej ochránime seba a moje psychické zdravie a dokončím si strednú školu v dospelosti ako trpieť.

@rumanovam tiež som si prešla šikanou. A maturitu nemám a ani ju nepotrebujem. Človeku stačí kvalifikačný kurz na vykonávanie mnohých prác, to len na CZ / SK území chcú tú nezmyselnú maturitu. Inak, i tak je lepšie odísť do zahraničia. Veľa šťastia Ti prajem, snáď bude dobre. Nenechaj si robiť zle od tých hnusných báb, bojuj za seba.

anonym_8402a0
Včera o 05:39
@anonym_4759e4

@rumanovam tiež som si prešla šikanou. A maturitu nemám a ani ju nepotrebujem. Človeku stačí kvalifikačný kurz na vykonávanie mnohých prác, to len na CZ / SK území chcú tú nezmyselnú maturitu. Inak, i tak je lepšie odísť do zahraničia. Veľa šťastia Ti prajem, snáď bude dobre. Nenechaj si robiť zle od tých hnusných báb, bojuj za seba.

@anonym_4759e4 Netáraj a nehuč jej do hlavy svoje nie moc namieste názory. Ona potrebuje odbornú pomoc.

anonym_849e52
Včera o 06:09

@rumanovam k otázke neviem, ale podobná situácia sa ti môže stať aj na druhej škole a neskôr v práci.Ty musíš pracovať so psychologičkou na sebavedomí a riešení problémov.To, čo sa pýtaš nech zisťuje mama na škole.Zavriet sa doma a byť na individuálnom ti poškodí ešte viac, lebo budeš separovana z kolektívu nenaučis sa existovať v kolektíve atď ...šikana je vážna vec musia ju prešetriť rozhovory so psychológom s celou triedou, zápisy aká je situácia.Nezatvor sa doma s cieľom nikto mi neublíži.

anonym_849e52
Včera o 06:12

@rumanovam učiteľom je jedno či ukončis rocnik známky musíš mať také, aby si prvý ročník ukončila.Ak prepadnes aj zo svojej chyby, tak budeš opakovať.Nenechaju ta prejsť so zlými znamkami

anonym_ad4ec3
Včera o 06:41
@anonym_4759e4

@anonym_4759e4 ani ja nemám maturitu. A mam dobru prácu, žiadny problém. A ešte zarábam viac ako moja susedka, učiteľka.

rumanovam
autor
Včera o 07:58
@anonym_849e52

@rumanovam k otázke neviem, ale podobná situácia sa ti môže stať aj na druhej škole a neskôr v práci.Ty musíš pracovať so psychologičkou na sebavedomí a riešení problémov.To, čo sa pýtaš nech zisťuje mama na škole.Zavriet sa doma a byť na individuálnom ti poškodí ešte viac, lebo budeš separovana z kolektívu nenaučis sa existovať v kolektíve atď ...šikana je vážna vec musia ju prešetriť rozhovory so psychológom s celou triedou, zápisy aká je situácia.Nezatvor sa doma s cieľom nikto mi neublíži.

@anonym_849e52 áno, ale ja chodím už do práce a divné je že tam so všetkými vychádzam dobre.... Iná je práca a iná škola... V škole niečo danej osobe poviem na obranu a už som ja ta zla a mňa už rieši riaditeľka s dvojkou zo správania. Učiteľky sú na mne jasne zasadnute , vidí to aj celá moja rodina. Nikto tu nič nerieši a všetci idú proti mne len preto že mám veľa vymeškaných hodín zo zdravotných dôvodov a ospravedlnením od lekára. Skúšala som už všetko a individuálne vzdelávanie mi pomáha najviac... Zároveň som veľmi spoločenský človek a mám veľa priateľov takže od ľudí sa určite neodstrihnem.