icon

Ako motivovať pubertiaka byť dôsledný a snažiť sa aj za cenu nepohodlia?

25. jan 2023

Ahojte maminy. Nebola som si ista, aky nadpis by najlepsie zhrnul moj problem, ale idem na to:
Mam dceru, ma takmer 15r. Jej darom aj prekliatim je, ze je velmi inteligentna, nadana, tym padom nikdy sa o nic nemusela snazit, vsetko ide tak nejak samo. Lenze! Vzdy sa vyskytnu veci, ktore jej nejdu, na ktorych by mala popracovat, nadrilovat sa, memorovat...a to uz nie je ochotna robit, lebo 90 perc.veci jej ide len tak, bez akejkolvek snahy. Tak tych 10 percent skratka vypusti a kasle na to. Ale je to postoj, ktory sa odraza vsade. V skole, pri domacich povinnostiach, pri hre na hudobnom nastroji.teraz v puberte sa to samozrejme velmi zvyraznilo.
A ten hud.nastroj je momentalne asi najvacsi problem. Hra od 7 rokov, je velmi nadana, velakrat ocenena ako naj ziacka zus, na medzinarodnych sutaziach, atd...lenze, s pribudajucim vekom a dlzkou hrania pribudaju aj naroky na repertoar a tu je kamen urazu. Ju to nebavi, ona to robit nebude, je jej nagrc (citujem), ked ma hrat, ona chce skoncit. Vsetko zahra len tak na 50 percent, odflakne, nesnazi sa naucit to dokladne. Na jednej strane si hovorim, ze ok, nema zmysel ju do niecoho nutit, aby nieco robila nasilu. Na druhej strane, taketo situacie v zivote este pridu, a jej zivotnym postojom je nechat to tak, ked sa ma posnazit, obetovat, zamakat. Jej ucitelka mi vola, len nech ju nenecham skoncit, ze je to obrovsky talent a po par rokoch oceni, ze som ju "nutila". Ona tvrdi, ze sa hudbou zivit nechce, ale este pred rokom o tom snivala, aj dlhe roky predtym.
Ako by ste sa zachovali Vy na mieste rodica?
A celkovo, ako ju motivovat, aby bola dosledna, aby sa snazila dotiahnut veci do dokonalosti, alebo aspon ukoncit ? Este aj taka hlupost, ale dokonale to demonstruje jej postoj a povahu. Na Vianoce dostala 5000 ks puzzle. Vacsinu z toho poskladala asi za 2 dni. Teraz ma nedokonceny obrazok uz mesiac, chyba poslednych 50 - 100 dielikov, lebo to je uz narocne, vsetko jednoliata farba, musela by len mechanicky skusat jednotlive kusky, a to sa jej nechce. A toto presne odraza jej zivotny postoj. Co s tym? Da sa v tomto veku este nejakym sposobom.toto korigovat?

jejppstoj a povahu - na Vianoce

tykat
25. jan 2023

k hudobnemu nastroju ... ked som skoncila ZUSku bol to moj najkrajsi den v zivote, a odvtedy som na klavir ani nepozrela. Ano talent, bla bla... bavilo ma to mozno do 11-12r a potom vobec, nic, uplny odpor. Rodicia sa smiali ze ved sa este k tomu vratis a rada si zahrajes. Nie, bolo mi este dlho na vracanie ked som videla klavir.

Jedno moje dieta prejavilo zaujem o klavir, kupili sme digitalne piano, zacal chodit do ZUSky... a zhnusilo sa mu to. Odhlasil sa po polroku a paradoxne doma sa sam naucil viac ako v ZUSke. Teraz paradne hra dvojrucne, naucil sa s mojou pomocou noty, hlada si skladby, trenuje... ale nejdem ho tlacit do vykonu, naco? Ma talent ale netuzi robit to dosledne a pravidelne. Chce tu hru na klavir objavovat sam a sam sa aj ucit.

A puzzle, tak si kup 5000 puzzle a skladaj ked ta to tak zerie ze nie je dokoncene. Alebo dokonc to co ma rozrobene ona. Rodicia casto vyvijaju tlak a mat z deti nieco coho sami nie su schopni. A aj ked su, kazdy je iny... nechaj ju dychat. Ja na jej mieste by som uz nikdy k ziadnemu puzzle nesadla kebyze ma niekto tlaci ze ho mam dokoncit.

luccija
25. jan 2023

Konečne téme o mne a mojej dcére🙂detto do bodky.Ucenie jej ide samé snažiť sa nemusí a ani nechce.Jedine za roky kedy som videla, že sa snaží, ale to skôr bol stres bolo minulý rok 3t pred prijimackami na strednú.Ona razí tu teóriu čo tvoja, keď mi to ide tak mi to ide, keď nie ani sa nesnažím načo?Flegmaticka, kludna to má po mužovi.Povedzte čo mám spraviť viac ani o kúsok...samu ju to nenapadne, nechce, nebude.Aj to málo čo má robiť je ohundrane a zvelebene ako, keby týždeň gruntovala.Tiez niekedy sama neviem či tlačiť, povzbudzovať či nechat len tak plávať životom.Kruzky boli... všade nejaký problém prísny tréner, neskoro, nebude pozerať po škole na hodiny kedy má krúžok chce oddych.Vsetko ju prestalo baviť zrušilo sa.To, že jej spolužiačky pomaly nemajú jeden voľný deň to je podľa nej premotivovane, nerozumie im, tak im treba🙂
Riaditeľka na základnej škole ich učila hlavne predmety raz sa ma pýtala, že ona sa nikdy nehlási akoby v triede ani nebola..ale, že ak ju vyvolá vždy vie, že prečo??no to nikto nevie ona nepotrebuje na seba pútať pozornosť a ostatní sú jej ukradnutí čo si myslia.Ale k veci ..môže byť, že rokmi hrania už nemá motivaciu to je aj na učiteľovi, aby ju posunul, oživil v nej tú snahu.Bola by škoda zahodiť tie roky, ale tak vieš puberta zrazu ma pocit, že nebude nič robiť tak ako vy poviete, má svoju hlavu..nie raz som tu čítala ako písali iné ženy ako su radi, že im nedovolili rodičia sa v puberte zvlcit a museli zotrvať pri krúžku, štúdiu, jazyku...
Keď ešte minulý rok mala sny ako bude vo filharmónii tak zle to nebude.Ty si ako ja, keď už niečo robím idem do toho naplno a chcem to mať ukončené to je aj príklad toho puzzle čo píšeš, ale môže sa stať, že o rok o to puzzle ani nezakopne🙂
Vieš my si ťažko zvykáme, že tie deti už nie sú deti a vzpieraju sa a majú iný pohľad na veci ako my a osamostatnuju sa.O rok môže mať frajera a všetko pôjde stranou.
To, čo píšeš, že by mala mať nejaké plány, ambície...som rovnako zmýšľajúca, ale ty si ich mala v jej veku?možno áno, lebo si bola iná povaha.Niekedy sme na nej prísne.To je všetko povaha cieľavedomosť zase mne kamarátka place, že jej dcéra sa učí x hodín denne, má viziu čo chce dosiahnut a, ak jej to náhodou nevyjde je zrutena, nespí, neje a boji sa ako raz bude prekonávať problémy.Takze mať doma flegmosa niekedy nie je na škodu.Budes tlačiť zatne sa ešte viac, ale nechcela by som, aby skončila.

mon29
25. jan 2023

Ja ta v tom podrzim a ano viem,ze vacsina s tym nebude suhlasit.. ale vy ako rodicia ste dotoho dali predpokladam aj nemalo penazi, mala od vas podporu a teraz ked jej hormony zacinaju bit tak konec? Ja som mala nabehnutu uspesnu karieru, ale dosiel chalan v 15 kvoli ktoremu som to zanedbavala,rodicia s tym nic neurobili a dala by som za to teraz vsetko keby vtedy ma upracu..ak vidis ze je naozaj skoda ak by skoncila,ze by to mohla lutovat, skus ju nejak motivovat aby to dotiahla.. sanca,ze bude uspesna, a ze bude slavna ak teraz to prerusi je minimalna.. v tomto veku je vsetko dolezitejsie ako snaha za niecim ist.. to su teraz take bavlnkove deti..co nic nemusia..

lucka_ke
25. jan 2023

netlačiť, áno, ale môj by ani do školy ráno nešiel, lebo on je unavený a chce spať... keď ho nechám tak na stole bude mať 36 hrnčekov a tanierikov plus papieriky zo všetkého možného, lebo síce ide do kuchyne po vodu/jedlo, ale nevezme to so sebou, umyť riad? načo, veď ešte máme čistý, máme z čoho jesť, ja proste v takejto chvíli predýchavam, aby som mu neublížila, pritom keď bol malý tak mi toľko pomáhal pri varení, pečení, upratovaní a teraz ako keby mi dieťa vymenili

tykat
25. jan 2023

"...ma len 1 kruzok - tu hudbu. A to si vybrala sama v detstve...ale chapem, co tym chces povedat..."
ale clovek sa meni, to co si vybrala v detstve ju teraz vobec nemusi bavit ani naplnat. A ked je taka inteligentna... mozno keby vedela ze na nu tak budete tlacit tak ani na hudobku nezacne chodit. Paradoxne vidim v okoli ze vela aj menej talentovanych deti postupuje a ma ovela vecsie uspechy lebo sice nemaju talent ale maju orientaciu na vykon. Typicky je sport, tam nie su najlepsi ti najtalentovanejsi ale ti co makaju, ak k tomu maju aj talent tak super, ale talent nestaci.

autor
25. jan 2023

@katkine_terapie dakujem za nazor 😊 ono na tom puzzle mne osobne napr vobec nezalezi, kludne nech si tam lezi nedoskladane...toto je len kusok, priklad zo zivota, ktory vystihuje jej povahu...teraz robili na zs aj testy so psychologickou, ktorym smerom sa uberat a na co maju nadanie. Jej vyslo, ze robit moze uplne cokolvek, vyslovene nadana je v mnohych oblastiach, v oblasti logiky ma iq cca 150, priestorove veci uz mala nizsie, cize napr. Architektka z nej nebude, to ani nechcem...ked sa to spriemerovalo, iq vyslo nieco cez 130. Odporucanie bolo umenie, obchod, politologia, ale ze vyslovene ma pomerne siroky prehlad a nadanie, tak ze moze robit prakticky cokolvek. Odporucala gymnazium a ze z neho moze ist aj na vsmu, aj na pravo, kamkolvek. Ja si tiez myslim, ze tie 4 roky na gympli by som jej dala a potom zas bude lepsie vediet, co dalej. Napr na konzervu som ju nikdy netlacila, chcem jej nechat zadne dvierka a otvorene mnohe moznosti. Zas o 4 roky bude aj osobnostne inde. Ale obavam sa, ze tie ambicie , dravost, tuzba pracovat na sebe tam nebudu nikdy a to je to, co ma ako rodica mrzi.

lucka_ke
25. jan 2023

presne, zhodneme sa

leni1977
25. jan 2023

@lucka_ke Bože, toto akoby som o mojom čítala, až na to ranné vstávanie, to je v pohode. Ostatné úplne sedí, v poslednom čase nosí hrozné známky, absolútne nemá snahu učiť sa, aj som sa s ním začala učiť, vysvetlím mu, vyzerá, že chápe, aj príklady vypočíta, na druhý deň je písomka a on dostane 4. Ja už sa aj bojím otvoriť EduPage. Už nevládzem s ním.

viestta
25. jan 2023

Ale presne ona dospieva, sny sa menia. Mozno uz pre nu nie je ta filharmonia dolezita. Vies co chcela pred rokmi. Ale vies co chce dnes?

akvi
25. jan 2023

A este k tomu tlaku na vykon - aj ten je v poriadku, ak si to clovek sam vybral. Casto prave sportovci a hudobnici vyslovene vyzaduju, aby mali mentora, ktory ich tlaci, povdzbudzuje a dava spatnu vazbu, casto aj velmi "tvrdu". Ja som sa napr. zacala ucit v dospelosti hrat na nastroj a mala som jedneho ucitela, ktory ma rozplakal snad kazdu hodinu. Ale mne to nevadilo, bola som s nim dohodnuta, ze to potrebujem pocut presne tak, aby som sa posuvala, sama som vyzadovala tu tvrdu kritiku, ziadne zaobalovanie do neznych kecov, proste ked je raz toto na h.., tak je to na h.. a ja to chcem pocut.. Ale tento pristup nie je v poriadku pre niekoho, kto sa pre tento pristup nerozhodol. Toto je u nas aj kamen urazu celeho skolstva - napchame deti niekde nedobrovolne a nutime ich, aby sa ucili nieco, co si my myslime, ze je pre ne dobre. A oni na to nemaju zaiden vplyv. Aj z toho potom vznika ten odpor celkovy k uceniu, ku skole, vobec sa detom necudujem, ze sa im tam nechce ist, zazivala som ako dieta presne tieto stavy, pritom som mala same jednéotky, islo mi to bez problemov, ale nenavidela som vacsinu casu, ktory som v skole travila.. Takze ja uplne chapem vsetky deti, ktore do skoly chodit nechcu. Je milion inych cinnosti, ktore by tie deti mohli robit a boli by v tom stastne a naplnene a nasli by presne to, co ich bavi, nemali by zabitu vnutornu motivaciu a dokazali by prekonavat aj tie prekazky a nevzdavat sa.. Rezignacia je typicka prave pre deti, ktore su dlho v nutenom systeme..

lucka_ke
25. jan 2023

@akvi niekto vyššie písal, že také sú už deti v škôlke, celkom mi to nesedí
áno, učia sa veľa zbytočností, ale napríklad môj syn aj cez prázdniny len sedí a nič ho nebaví, boli sme pri mori a on sedel v izbe s mobilom v ruke, proste ani na dovolenke nič... normálne ma to desí

lucka_ke
25. jan 2023

@leni1977 presne, vysvetlím matiku, rozumie, vypočíta a potom z písomky 4, vraj v strese mu to nemyslí a pritom na základke bol jednotkár, vyhrával matematické olympiády, prijímačky urobil ľavou zadnou, ja mám fakt pocit, že mi ho niekto vymenil

leni1977
25. jan 2023

@lucka_ke Môj je ešte na základnej, šiestak, je to hrozné, nielen učenie začalo byť takéto , u nás nejde nič normálne, ani len zuby umyť, očesať sa, jednoducho nič. Na rozume začal mať len kamarátov, s ktorými chodieva von, no katastrofa. Pritom tiež nie je blbý, rozprával ako 18 mesačný, ako 5 ročný vedel napočítať do cca 500, 1. stupeň bol ok, jednotky, ale toto je katastrofa, je drzý, papuľuje, škoda reči.

akvi
25. jan 2023

@lucka_ke deti sa rodia s prirodzenou tuzbou ucit sa. To, ze ju stratia, to je pod vplyvom vonkajsich okolnosti. Ziadne dieta netreba nutit, aby sa naucilo sediet, lozit, chodit, aby sa naucilo materinsku rec, kazde dieta sa priorodzene zaujima o vsetko naokolo = uci sa. Kazdu sekudnu svojho zivota. A potom sa nieco stane a to nieco je vacsinou vstup do systemu. Cim skor ten tlak budeme vytvarat, tym skor zabijeme tu tuzbu po uceni. Vacsina deti o tu tuzbu pride po par mesiacoch v skole. To, ze niekto o nu pride uz aj v skolke, to je na zamyslenie, ze co sa tam asi tak deje, kam sa ten tlak posunul, tie nase ocakavania a predstavy, co by malo dieta vediet. Ved si pozri tie diskusie tu, ako sa maminky pytaju, ci je ok, ak 2 rocne este poriadne nerozprava, ci je ok, ak 4 rocne nevie drzat ceruzku.. Akoze my ten tlak vytvarame uz pomaly ked je to decko v bruchu, no co mozeme ocakavat, aky vysledok? A dalsia vec - moja generacia si ani nahodou nedovolila protestoat proti skole a proti autoritativnemu systemu, vtedy sa to nenosilo. Dnes nam nase deti casto ukazuju nasu traumu z detstva a my si ju mozeme spracovat, ak to spravne pochopime a uchopime. Preto je dnes tolko deti, co nechce chodit do skoly a dava to hlasno najavo. Pretoze je tu generacia rodicov, ktori tiez mali chut kricat, ze nechcu zabijat cas nezmyslami a pocuvat "autority" a posluchat pod hrozbou trestu.

lucka_ke
25. jan 2023

@akvi a teda čo navrhuješ? ak ich necháme tak nebudú robiť vôbec nič, muž učí informatiku - deti vraj milujú počítače lenže len na nezmyselné browsovanie a pozeranie videí, akonáhle má on snahu ich niečo učiť (grafiku, textový editor, excel, starších programovanie) tak zrazu informatiku neznášajú, jedna dievčina mu nedávno povedala, že ho nenávidí!!! lebo ona musí robiť projekt doma, tie deti nechcú robiť nič ani teraz ani v budúcnosti

kofa77
25. jan 2023

neviem, ci som rada, alebo nie-asi hej, ze nie sme v tom sami doma..
ani nebudem pisat, aky bol syn dieta, co vedel a od kolkych rokov...a teraz, vsjo ravno

o tom tlaku, objektivne sa ja mam ok, mam pracu, VS, robim si, zarobim, nepocitame eura, ani zas nevyskakujem, no, dalo by sa kde posunut. ale mne vlak usiel, prave koli tomu, ze pohodicka tabacek, nikto mi nepovedal, chod na jazykovku, uc sa jazyky, chod von na chvilu.. a sama som sa k tomu neprinutila. takze mne by ten tlak zvonku pomohol.
preto tlacim, hanbim sa za to trocha, ale tlacim, inak to neviem 😔
synovi ide vsetko, pekne pise poviedky, ma ja nejake diplomy, ale vsetko je to take odbite, na poslednu chvilu, bez zaujmu.. len aby mal uz pokoj.
a pritom buducnost bude taka, ze kto nebude v nieom dobry, s ydobrym vzdelanim, bude sa pretlkat, byvanie drahe, ceny vysoke, ideme do zlych casov. a on apotencial ma na hocico, ako pise autorka - presne aj tou priestorovou iq- tak je slabsi, ale logika, verbalna iq- veelmi vysoko. jemu staci le male zlyhanie a koniec, uz to robit nebude, nebude sa do nicoho pustat..

akvi
25. jan 2023

@lucka_ke je velmi tazke menit to nastavenie u tych, ktori do systemu uz nejako vstupili.. Mam kamaratku, ktora uci v slobodnej skole a ta vravi, ze ak k nim pride dieta z klasickej skoly, tak kym sa vrati k tej prirodzenej tuzbe po uceni, tak to trva zhruba tolko rokov, kolko ich stravilo v tej klasickej skole.. To je dost desive podla mna.. Riesenie existuje - uvolnit skolsky system. Ministerstvo by malo urcovat viac menej moralno-bezpecnostny ramec, nie formy, metody, organizaciu, hodnotenie a pod. Dalej by sa malo postarat o vylucene komunity a deti, ktore nemaju podporujuce prostredie doma. A to je asi tak vsetko. Ostatne by sa usporiadalo na zaklade ponuky a dopytu. Vznikli by roznorode skoly. A to je cesta. Diverzita. A kazdy by si mohol vybrat, co mu vyhovuje. Dokonca si viem predstavit, ze v jednej oblasti niekto potrebuje tlak na vykon, v dalsej potrebuje slobodu a volnost.. Toto by malo byt umoznene.. Dobrym modelom su prave tie slobone skoyl, lebo v nich existuje inkluzia pristupov - od tlaku, az po slobodu. Takze deti do tych 15 rokov, resp. az 19 rokov, by mali mat takuto moznost.

lucka_ke
25. jan 2023

@akvi sestra žije vKanade, syna dala do takej školy ako píšeš - deti sú väčšinu času v prírode, nemajú tlak na výkon, sestra najprv bola spokojná a ešte mi hovorila, že naše školstvo je katastrofálne oproti tomu ich, ale teraz už má syn 12 rokov a ona si vlasy trhá, lebo malý nevie správne písať, nechápe matiku, v podstate nič na čom by sa dalo stavať ona sa snaží ho doma doučovať, aby mohol ísť na nejakú strednú školu, čiže ani toto nie je cesta podľa mňa, jej syn rovnako len komp alebo behať vonku, nič iné

renab
25. jan 2023

Mam 3 deti s vysoko nadpriemernym IQ. A kazde je uplne odlisne. Davno som prestala riesit, ci zuzitkuju svoj potencial alebo nie. Som stastna, ze z nich vyrastli stastni a slusni ludia.
Najstarsia dcera by bola asi ten tvoj ideal. Vzdy vsetko dotiahnute nie na 100 ale aspon na 110 percent. Vzdy bezchybna... az prisla VS a skuska v tretom rocniku, vyhadzovacia komisia a ona dostala z predmetu, ktory milovala a mala z neho Acka Ecko. S manzelom sme mysleli, ze skonci na psychiatrii. Nakoniec skoncila magisterske studium na cerveny diplom s priemerom 1,0, ale to, co vystudovala nerobi a nikdy robit nebude. Inak je uspesna a stastna.
Starsi syn od skolkara vedel, ze bude studovat elektrotechniku. Vzdelaval sa sam a ked v druhom rocniku ZS prisiel na to, ze uz to sam neda, platili sme mu ucitelov fyziky a elektrotechniky. Uplne bol tym pohlteny. Nemal problem s ostatnymi predmetmi, tiez mal jednotky. Sok prisiel pri vybere vysokej skoly, zmenila sa z elektrotechnickej na IT. Skoncil s cervenym diplomom a uspesne robi v svojom odbore.
Najmladsi syn ma heslo: skola hrou. Ucit sa uci maximalne to, co ho bavi. Z ostatnych predmetov mu stacia trojky, aj keby mozno stacilo na hodine davat pozor a doma sa tomu venovat 10 minut. Nie, pre neho je to nepodstatne a radej ide na brigadu. Ako on hovori: nie je o com. Tento rok maturuje a ja verim, ze to nejako da. Dufam, ze si vybral VS, ktora ho bude bavit a bude mat vacsiu motivaciu sa ucit. Ak nie, zivot ho nauci. Ja s tym asi nic neurobim.

kofa77
25. jan 2023

hm, ak syn skonci nejaku vs a bude robit a bude statsny a spokojny, ja tiez potom napisem, ze uz som prestala riesit, ci zuzitkuje svoj potencial...

akvi
25. jan 2023

@lucka_ke to nie je chyba skoly, ale zase ocakavani rodica. Tvoja sestra ocakava, ze on bude vediet to, ci hento. Ale to su opat len jej stereotypy, ktore si nesie.. necudujem sa jej, tiez som si davala vselijake otazky pri mojom dietati, nie vzdy to bolo lahke pustit. Vlastne to je to najtazsie na tom.

renab
25. jan 2023

@kofa77 pre mna VS nie je kriterium stastia a spokojnosti.
Vies, mat taketo deti nie je med lizat ani pre tie deti, ani pre rodicov. Ocakavania byvaju obrovske. Netvrdim, ze som ich zo zaciatku nemala aj ja. Ale pri problemoch, ktore potom postupne prichadzali som zistila, ze ocakavania a tlak rodiny, ucitelov a celeho okolia robia moje deti nestastnymi. A som si povedala, ze radsej spokojny a uspesny murar, ako vystresovany a nestastny clovek s desiatimi titulmi. Tak som to prenechala v rezii svojich deti. Skratka ich len podporujem v tom, co chcu oni. Nesnazim sa do toho vnasat to, co chcem, alebo si predstavujem ja, ze by bolo pre nich najlepsie. A ver mi, ze castokrat, napriek svojmu presvedceniu, si este musim zahryznut do jazyka, aby sa to nezvrhlo na to, co ja chcem...
Je velmi tazke prestat robit ako ja chcem a nechat detom od urciteho veku slobodnu volu.

kofa77
25. jan 2023

@renab ja mam dieta s dvojakou vynimocnostou, ci ako to volaju odbornici. takze mat "len" nadpriemerne inteligentne dieta by bol pre mna sen😉

a nemozem momentalne prenechat v rezii dietata a ani statsny murar by z neho nebol☹

ale ja chapem, co cches povedat, len nieekedy su to take kniezacie rady.

evelyn246246
25. jan 2023

.. prilis na nu tlacis ..to co chcela vtedy sa mohlo za taku dobu aj 100x zmenit ...ved ty ani nevies co chce ?pises , ze ma vsetko perfektne.. uz len to je samo o sebe desive ..

katkaseiner
25. jan 2023

@kofa77 citam akoby som to sama napisala... sice dcera v inom odbore je sikovna, ale uplne vsetko ako rit na serbel... a inak s tebou suhlasim...
Poviem druhy nazor... sesterka sa ma minule pytala ci sa s detmi ucime (mam druhaka a piatacku) tak som jej hovorila ze s druhakom ano, piatacku uz len kontrolujeme a skusame). Sice deti nema, ale odhodlana je ucit sa s detmi ako dlho sa da a treba.... jej mama povedala ze uc sa, ona na to kaslala a nemala inu moznost len sa stat kadernickou (proste v tom case nechapala co znamena ucit sa pre seba, kontrolu nemala, bolo ako ona chcela). Ono s tym problem nie je, je sikovna... ale teda tym padom moznosti uplatnenia ma ovela menej a kedze zaklad je slabsi, velmi nevie zmenit zameranie...a chcela by aby jej deti mali viac moznosti...

lucka_ke
25. jan 2023

@akvi no áno čakala, lebo tlak na deti nebol a oni mali možnosť sa slobodne rozhodnúť čo sa budú učiť, čomu sa budú venovať, ale nefunguje to, dobrovoľne sa nechcú učiť nič... čiže ani tadeto cesta nevedie očividne
@kofa77 môj nechce fyzicky pracovať, čiže musí mať na niečo vzdelanie, nemôžem ho nechať flákať, zvlášť keď viem, že hlavu má dobrú

kofa77
25. jan 2023

@lucka_ke tento typ skoly je super. ale pre urcity typ deti, take, ktore maju od mala vnutornu motivaciu. rodic by si mal poznat dieta, ale byt pri vlastnom dietati objektviny je sakra tazke.
ani moj nechce pracovat rukami, navyse je jemne dispraktik, tak sa mi zda, alebo to len hraje na nas, ktovie.

renab
25. jan 2023

@kofa77 tak toto ti nezavidim

kofa77
25. jan 2023

inak nieekdy sa mi zda, ze to vysoke iq je fakt prekliatim, ze ich to brzdi vo vsetkom

lucka_ke
25. jan 2023

@kofa77 áno súhlas, oni to vysoké IQ doslova zneužívajú