Ako motivovať pubertiaka byť dôsledný a snažiť sa aj za cenu nepohodlia?
Ahojte maminy. Nebola som si ista, aky nadpis by najlepsie zhrnul moj problem, ale idem na to:
Mam dceru, ma takmer 15r. Jej darom aj prekliatim je, ze je velmi inteligentna, nadana, tym padom nikdy sa o nic nemusela snazit, vsetko ide tak nejak samo. Lenze! Vzdy sa vyskytnu veci, ktore jej nejdu, na ktorych by mala popracovat, nadrilovat sa, memorovat...a to uz nie je ochotna robit, lebo 90 perc.veci jej ide len tak, bez akejkolvek snahy. Tak tych 10 percent skratka vypusti a kasle na to. Ale je to postoj, ktory sa odraza vsade. V skole, pri domacich povinnostiach, pri hre na hudobnom nastroji.teraz v puberte sa to samozrejme velmi zvyraznilo.
A ten hud.nastroj je momentalne asi najvacsi problem. Hra od 7 rokov, je velmi nadana, velakrat ocenena ako naj ziacka zus, na medzinarodnych sutaziach, atd...lenze, s pribudajucim vekom a dlzkou hrania pribudaju aj naroky na repertoar a tu je kamen urazu. Ju to nebavi, ona to robit nebude, je jej nagrc (citujem), ked ma hrat, ona chce skoncit. Vsetko zahra len tak na 50 percent, odflakne, nesnazi sa naucit to dokladne. Na jednej strane si hovorim, ze ok, nema zmysel ju do niecoho nutit, aby nieco robila nasilu. Na druhej strane, taketo situacie v zivote este pridu, a jej zivotnym postojom je nechat to tak, ked sa ma posnazit, obetovat, zamakat. Jej ucitelka mi vola, len nech ju nenecham skoncit, ze je to obrovsky talent a po par rokoch oceni, ze som ju "nutila". Ona tvrdi, ze sa hudbou zivit nechce, ale este pred rokom o tom snivala, aj dlhe roky predtym.
Ako by ste sa zachovali Vy na mieste rodica?
A celkovo, ako ju motivovat, aby bola dosledna, aby sa snazila dotiahnut veci do dokonalosti, alebo aspon ukoncit ? Este aj taka hlupost, ale dokonale to demonstruje jej postoj a povahu. Na Vianoce dostala 5000 ks puzzle. Vacsinu z toho poskladala asi za 2 dni. Teraz ma nedokonceny obrazok uz mesiac, chyba poslednych 50 - 100 dielikov, lebo to je uz narocne, vsetko jednoliata farba, musela by len mechanicky skusat jednotlive kusky, a to sa jej nechce. A toto presne odraza jej zivotny postoj. Co s tym? Da sa v tomto veku este nejakym sposobom.toto korigovat?
jejppstoj a povahu - na Vianoce
môj chce byť programátor, na to potrebuje mať vzdelanie, čiže ho smerujem k tomu, aby sa učil tie predmety, ktoré mu bude treba, napr. biológiu, dejepis nechávame voľne plávať, lebo viem, že doktor a pod. z neho určite nebude, ale zase ho nenechám úplne zlajdáčiť a mať štvorky zo všetkého len preto, že je lenivý a nesedí mu školský systém (ani mne nesedel, ale kým príde zmena to ešte nejaký rok potrvá)
Ahojte, vidim, ze diskusia sa vyvija roznymi smermi .... 🙂 moja by samozrejme tiez najradsej nepracovala manualne...a ako som tu zachytila, ze ved ja ani neviem, co chce a ze to boli jej sny vela rokov dozadu...este pred rokom (!) vedela...myslim si, ze teraz nou len lomcuju hormony a prirodzena lenivost. To je problem mnohych nadanych deti, ze skratka su lenive a pohodlne, lebo malokedy museli vyvinut nejaku snahu, ked slo vsetko samo. To je to, co sa tu snazim vysvetlit. Keby som ju nechala tak a nemotivovala, tak by dni travila s knihou/mobilom v ruke a max.tak sledovala dianie vo svete a snivala, kedy sa komu bude pacit.
Na nas doma tlacili a museli sme chodit nasilu hoci sme sa branili zubami nechtami. Sama som mala velky odpor. Plus to iste, sutaze, talent,. Keby ma netlacili aj v skole, aj v kruzkoch, atd... Tak dospievajuci clovek proste pride do fazy ked NECHCE nic take zmysluplne robit a najma, kazdy tyzden "sa mu paci" nieco ine. Chcem toto, tamto, a presne tak, najlepsie bez akejkolvek namahy. Tak to proste u 90% ludi je. A ak ho niekto aj trosku nedonuti, tak sa na vacsinu veci vykasle. "Hlavne aby bola stastna" 🙂)) tak to su najstastnejsi ti pubertaci, co nerobia nic, len im daju doma svaty pokoj, mobil na postel a vreckove do vacku.
Ja som sa nevedela dockat posledneho dna a roku v ZUSke (po 11r), a teraz som velmi stastna ze ma donutili a ze viem. Sestra si dokonca zacala robit sama konzervu este popri inej skole. Bratranec, ktoreho nutili chodit aj na kocnerty (chuda dieta sa hanbilo a predstavte si, donutili ho) tiez sa mu to tak zapacilo po cca 20r a prekonani vsetkych pubertackych kriz a nechute, ze studoval hudbu aj dalej, a je vyborny.
A ano, vsetci sme robili sceny, aj plac aj zlozst aj odpor k cviceniu, aj vymeskavali hodiny...
A ano moje presvedcenie je take, ze deti treba viest aj k vytrvalosti a zacate veci sa maju dokoncit a nie nechat akonahle pride prva prekazka. To nie je dobra skola do zivota 🙂
@akvi nevadi, ze sa nezhodneme, je fajn pozerat na problem z roznych uhlov. ja sa nezhodnem ani samam so sebou casto🙂
ty mas ozaj speci dieta prave s tou silnou vnutornou motivaciou, on aj keby bol niekde v Papue Novej Guinei, isiel by si svoj konicek a nikto a nic by ho neodradil🙂
je to velke stastie pre nho, aj pre vas rodicov.
u nas to tak nie je, syn by sa najradsej "valel" 😠
a na slobodnej skole by dopadol presne tak, ako pise lucka ke,
a mas pravdu, 4-ky, 5-ky by som asi nepredychala, ani to, keby teraz vyhlasil, ze ide na ucebny odbor kuchar casnik😠
A ze dajme detom slobodu a skolsky system je zly....nuz, ja si myslim, ze ziadny extrem nie je dobry. Ani max.benevolentny a liberalny rodic, ani ten despoticky na druhej strane. Predsa len, su to stale nase deti, sme za ne zodpovedni. Tie maminy, ktore dali detom volnu ruku a tie sa v zivote uchytili, urcite budu razit teoriu, ze to tak bolo spravne. Ale kolko rodicov ma opacnu skusenost? Ze dali dietatu volnu ruku a to sa celkom zvlcilo? Napr.moja spoluziacka zo zs je lekarka. Jej brat, velmi inteligentny, ale lenivy a svojhlavy...uz je na druhom svete. Rodicia ho podporovali, nech si zije po svojom, nenutili ho k nicomu...prepadol drogam a predavkoval sa. Jasne, tiez extrem. Ale o tom to je. Ze su deti a deti. Kombinacia povah, zivotnych okolnosti a prilezitosti...ja si teraz este netrufnem povedat, co by bolo najlepsie spravit v nasom pripade. Keby tak clovek vedel dopredu predpovedat, co ako vypali. O 15 rokov asi tiez budem mudra. Ale ten zlom prichadza mozno teraz.
@colsami dakujem za Tvoju skusenost. Takto nejako to citim aj ja. Ale momentalne sme asi v mensine. Nevadi, rada si precitam nazory z celeho spektra.
mne by nevadilo keby chcel byť kuchár, keby ho varenie naozaj bavilo a chcel sa tým živiť podporím ho určite, lebo v živote je dôležité robiť čo nás baví a živí súčasne, ale ak niekto má potenciál tak ho nenechám nevyužitý len kvôli lenivosti, to by bola veľká škoda
A autorka, este som chcela dodat a zabudla som, keby nas niekedy rodicia nedonutili tak nevychodime ani kruzok, ani skolu, mozno aj v prvej robote mlady clovek nevydrzi...
Takze podla mojho nazoru ten rodic (ak ho dieta zaujima) tak je tu aj presne na to, aby povedal urcitou formou donutil dieta vydrzat.
Akoze donutila si ma riadne zamysliet sa.... Bola som veeeeelmi podobna povaha a lutujem, ze sme mali take rodinne zazemie, ake sme mali, pretoze keby mi mama nedala az take volne ruky, tiez asi studujem medicinu a nedokoncujem veci 20 rokov rozrobene... to sa nevyhovaram na mamu, samozrejme- ale asi by som bola niekde inde 🙂 rozumiem ti, o co ti ide, a asi je tvojou a jej ulohou najst nejaky rozumny kompromis. Ked teda sa nechce venovat ziadnemu hobby, ci kruzku, nech ten cas preklopi do pomoci v domacnosti, nejakej dobrovolnickej cinnosti ale nie flakanim sa. Mozno si rozumne sadnut, sama pises, ze je inteligentna, mozno najdete spolocnu rec a dopatrate sa, kde je chyba. Takyto pubertak potrebuje dospelacky rozhovor, nie rodic a dieta, ale ako dve ,,dospele" zeny.
Mozno strielam, ale sama neviem, ako by som sa v tejto situacii zachovala, keby som videla v dietati talent a to dieta by ho zarazilo, mrzelo by ma to. V tomto si stale ta rozumnejsia, dospela a hlavne rodic....
Len nezabudajte, ze tie "lenive" deti a tie extremy, co prepadli drogam a tie rezignovane deti, ci dospeli, vysli prave z tohto existujuceho systemu. Takze si minimalne protirecite v tom, ze slobodny system by nutne vychoval to, co vlastne vychovava aj tento system. 😅 Ja nikde nevravim, ze slobodny system by neprodukoval aj rezignovane deti.. Neda sa to zovseobecnit. Vidim ale uskalie prave toho dnesneho, pretoze ta neustala kontrola a diktat, co kto ma kedy robit, to tlaci mladez presne k tomu, ze rezignuju na vsetko, pretoze nie su vypocuti, ich zaujmy su nedolezite a tym padom za tie roky v systeme mozu dospiet do bodu, ze "sa im nic nechce".. Pacilo sa mi na exkurzii v jednej madarskej skole - je to skola sice nie slobodna, ale velmi blizko maju k tomu, funguju podla Carla Rogersa - on napisal knihu Sloboda ucenia (v 60-tych rokoch minuleho storocia - to je pre mna fascinujuce priam)... No a zakladatel tej skoly na otazku z publika, ze ci si mysli, ze je jeho skola uspesna, tak sa opytal, no ako sa to vezme - ze co je vlastne uspech, pretoze ak je uspech vychovat deti , ktore ovladaju ucivo, tak ze v tom uspesna urcite nie je, lebo je tam plno deti, ktore ho neovladaju. Ale ze ak sa na to pozrieme z hladiska, ci si "poradia" v zivote, ci sa nestratia, najdu si uplatnenie, tak ze si mysli, ze v tom uspesna je. A demonstroval to na priklade chlapca, ktory "hnil" celu ZS aj SS, ze nechodil na hodiny (tam to je umoznene), ze v podstate v normalnej skole by sme povedali, ze sa flakal. A ze je z neho uspesny podnikatel v oblasti polnohospodarstva. Ze chodi ich obcas pozriet a dakuje im, ze mu umoznili len tak byt. Ze na neho netlacili, ze ho neponizovali, ze mal krasne detsvo tam, aj mladost.. Takze zakladatel povedal, ze toto je pre neho vacsi uspech, ako to ine, meratelne..
@akvi fakt myslis, ze dieta, ktore si kvazi robi co chce, je spravne riesenie? Mozno sa 1 zo 100 nestrati, ale skor mi z toho vychadza, ze zbytok bude divoke stado bez hranic a nebude schopne rozoznat v zivote dobre od zleho. Fakt neviem, kde hladat tu spravnu mierku, pracovala som s mladezou a viedla s nimi rozne diskusie na skolach a tam to bolo krasne vidiet, ake su tie deti rozdielne a nic pausalne neplatilo.
už moja generácia mala veľkú voľnosť keď sa porovnám s generáciou mojich rodičov, tí tvrdo pracovali už ako deti, narodili sa do povojnových čias, kedy dieťa nemalo práva, nikto sa detí nezastal, nikto sa o nich poriadne nestaral - tie deti mohli byť frustrované a nešťastné, ale práve táto generácia sa mi zdá najsilnejšia, lebo už v detstve sa naučili spoliehať sami na seba a nikdy sa nepýtali "prečo práve ja?" už moji rovesníci boli menej ochotní niečo robiť a naše deti už absolútne nič, je mi z toho smutno, ja sa aj vo vyššom veku vzdelávam, učím sa nové veci, popri tom klasická práca ktorá ma živí, domácnosť a ešte dieťa a jeho potreby a záujmy, chcela by som, aby aj môj syn vedel riešiť problémy nezosypal sa pri prvom probléme, hlavne aby bol ochotný niečo pre to urobiť, však život ako taký je ťažký pre každého
@jane1987 100 rocna historia slobodnych skol ukazuje, ze je to jedna z ciest a urcite nie horsia, ako to, co tu mame teraz. Tento klasicky system vychovava prave tych nezodpovednych ludi, o ktorych kazdy hovori, pretoze im tu zodpovednost berie. Od utleho veku detom diktujeme, co maju robit, ci nerobit, nutime ich k tomu a potom sa zrazu cudujeme, ak 15 rocne decko netusi, co ho bavi a nema o nic zaujem. Divoke stado bez hranic vznika prave vtedy, ak mu je zobrata zodpovednost. Deti v slobodnych skolach maju hranice uplne jasne, ovela jasnejsie, ako deti v klasike. Nakolko deti v slobodnych skolach maju tu zodpovednost v rukach, tvoria pravidla, dohaduju si ich na spolocnych kruhoch a dokazu sa vymedzit, ked su ich hranice prekracovane. Takze naozaj, praca s hranicou je prave v tychto komunitach velmi dobre zvladnuta. Ako divoke stado sa spravaju deti, ktore prisli do tychto skol z klasickeho systemu, pisem v predchadzajucom prispevku, kde spominam skusenost kamaratky ucitelky v slobodnej skole. Dieta z klasiky ked prestupi do slobodnej skoly, trva velmi dlhy cas, kym je schopne vziat si zodpovednost spät a jednak sa ucit a jednak aj respektovat pravidla a spolupodielat sa na nich. Do Summerhillu (slobodna skola v Britanii) napriklad neberu starsie deti z tradicneho systemu prave preto, lebo uz nie su schopne naskocit na ten vlak sebariadeneho vzdelavania, resp. fungovania..
@lucka_ke ak by ta to blizsie zaujimalo, tu to maju pekne vysvetlene https://blog.donumfelix.cz/2020/03/29/sociokrac...
@akvi nepopieram, ale o to sa uz zasluzila aj spolocnost a sposob ,,zitia", ja fakt nemam pocit, ze tu sme tak popredu, aby toto bolo zvladnute a ani tak nie zo strany skol ako zo strany rodicov. Tu, pokial chces zaviest cosi nove, tak si prejdes najskor peklom 🙂 ale na margo mamicky, co pisala prispevok ohladne dcery, sama by som mala problem spravne reagovat a dokonca asi prvy raz tu na konovi je to plodna a slusna diskusia
@jane1987 ono nejde o to, aby teraz vsetci otocili a spravili sme tu vsetky skoly slobodne, to by bolo presne take iste znasilnovanie, ako je to teraz - napchat vsetkym vsetko rovnako.. Ide skor o to, aby taketo skoly boli bezne. Aby si si ako rodic mohla vybrat. A viem si predstavit, ze aj v jednej rodine by sa stalo, ze jedno dieta v klasike, jedno v slobodnej skole, pretoze tak by to vyhovovalo tym detom.. V tomto momente je na SK jedna jedina slobodna skola v experimentalnom overovani. V CR su ich uz desiatky. Maju inu legislativu a je jednoduchsie tam tu slobodnu skolu zalozit. U nas to vlastne nie je vobec mozne, koli obmedzeniam legislativy - pritom uplne zbytocnym, vacsinou organizacno-financnym, co je z mojho pohladu velmi lahko zmenitelne, len by musela byt na to vola..
@jane1987 mne sa tiez tato diskusia paci, je to vzacne, lebo fakt sa to tu casto zvrhava. A je to aj preto, lebo chyba vzajomnny repsekt. Clovek nemusi suhlasit so vsetkym, ale respektuje, ze niekto dalsi to ma inak. To je presne o tom, ze ja uznam, ze sa nezhodneme a @kofa77 mi na to napise, ze je to ok.. Ano, presne tak, je to uplne ok. A je radost debatovat, ak ma clovek pocit, ze aj ked sa nezhodneme, je prijmany taky, aky je. Toto chyba tym inym debatam, ktore sa zvrhnu na vzajomne osocovanie. A samozrejme kedze chyba "tón" pisanemu slovu, tak castokrat su veci pochopene inak. A staci, ze je niekto prednasraty a veci si vezme osobne. Takze tiez dakujem za tuto prijemnu debatu..
autorka - asi sa ti to nebude pacit ale svoje maslo na hlave mas aj ty... lebo ak mas doma inteligentne a nadane dieta, je tvojou povinnostou rodica drzat nad nim pevnu ruku od mala a vysvetlovat mu, aby sa presne toto v puberte nestalo 🤷🏼♀️ tiez boli u nas krizy, ale kedze ja nikdy z dolezitych veci neustupujem - vedia ze mnou v tychto veciach nepohnu.
jeden jediny raz som dovolila a neriesila ukoncit hudobny odbor v zus - kedy doslo k umrtiu pedagoga, do mesiaca k umrtiu blizkej osoby, a syn mi zacal ako 8 rocny sa flakat poza skolu... ;(
ale inak - dal sa na tancovanie - tak tancuje a neexist neist na trening. Druhy ma vytvarny odbor zus - donutila som ho ukoncit prvy stupen, do druheho sa prihlasil sam, a uz opat to chcel nechat --- no smola, dokonci to do osmicky. Raz to zacal, tak to ukonci.
ale chapem co mas doma, ake nervy... a ako isto dcera odmieta pocuvat ze je nadana a ide jej to.... musis to iba ustat a proste musi dcera pochopit ze cez to neide vlak.
Na druhu stranu -- ak ukonci a absolvuje zusku, urcite ju nenut aby pokracovala na konzervatoriu. Avsak cyklus ako taky ukoncit musi.
@colsami Moji pubertaci nesedia doma s mobilmi. Chodia obaja na rovnaky sport, 6x do tyzdna 2h trening, cez leto cca kazdy druhy vikebd preteky, cestovanie, stanovanie, sustredenia. Uplne su do toho zazrati. Ja neocakavam, ze budu vrcholovi sportovci, ale oni sami chcu velmi trenivat, sportovat, napredovat. 16r syn chodi este pomimo trenkngov pred skolou do posilnovne. Obaja su na 8r gymnaziu, ucia sa dobre. Neviem si predstavit robit nieco taketo z donutenia, to musi vychadzat z vlastnej vole. Viem, sport je iny, lebo tam okrem vyplaenia hormonov stastia su aj v kolektive chlapcov a dievcat, je tam sranda, maju vela zazitkov..kym ta zus je fakt otrava a lahko sa straca motivacia, i ked mas talent a hudbu milujes :/ A hlavne, skor sa moze stat, ze sa tou hudnou budes aj zivit, kym sport bude pte vacsjnu deti len konickom do konca zivota. Takze ano, suhlasim, k tej hudbe je potrebny mierny push.
Mam podobnu doma. Ma uz 20. Tiez sa sa jej nechcu prekonavat prekazky, je vysoko inteligentna a co nejde samo, tak odflakne.
Chodi na vs a ked pride skuskove, tak zacne hladat pracu🙈 a sekne so skolou. Ked je po skuskach, tak uz robit nepotrebuje. Chodi na brigadu, to len pre rypalky. Neboj, dotiahne to aj tvoja daleko. Najde si nieco co ju bude bavit a v tom bude dobra. Nasa aniten kruzok nemsla 1 kazdy rok nieco ine, pri nicom nevydrzala. Netreba tlacit a uvedomi si vela veci sama. Tvoje ocakavania sa nenaplnaju a trapi ta to. Asi netteba mat velke projekcie a nechat ju plynut zivotom. Samozrejme udmernit, ale nie tlacit.
Pred nedavnom tu bola tema kedy kamratka chcela pomoct svojej kamratke ktoru nutili do tancovania ale tam bol jeden rozdiel - dievca nechcelo dokoncit zus koli spoluziakom a chybalo jej len niekolko mesicov k ukonceniu. A tam som to mala velmi jasne zatat zuby a podporit/dotlacit k ukonceniu aby proste zakoncila etapu a dievca to bavilo a chcelo s tym akoncit koli spoluziakom. V tvojom pripade je treba si tiez polozit otazku preco nechce hrat? Preco stratila radost z hrania ked len pred nedavnom to bol jej zivot? Stalo sa nieco v zuske? Problemy so spoluziakmi? Stalo sa nieco mimo skoly? Particka s ktorou chodi nema ziadne podobne zaujmy a ona namiesto toho aby sa s nimi prechadzala po meste musi na hodinu do zus? Ma frajera? Pokial je to vplyv kamaratov urcite by som ju dotlacila aby pokracovala. Skus sa s nou dohodnut, ze nech vydrzi aspon do konca roka, a potom sa uvidi - myslim si, ze kratkodobe ciele a moznost otvorenychc vratok k nechaniu hudby by boli tiez dobra volba. I ked prvorade je vediet preco ju to zrazu nebavi. U nas pomohlo a velmi, zaclenenie dietata do kolektivu - hra individualny nastroj a odkedy zalozili orchester je to na nepoznanie - decka a aj nie take decka hraju spolu, koncertuju a su tam spriaznene duse, kamaratstva - oni sa vela krat stretavaju a hraju spolu. Cize nie je to len hranie je to aj ten zivot okolo toho
Ja som tiez skoncila s klavirom ako 15 rocna, lebo puberta....presne ako tvoja dcera. Rodicia mi dohovarali a nepomohlo. O 3 roky neskor mi to bolo luto, ze ma nedotlacili k tomu, aby som pokracovala. Klavir nie je bicykel, ze nasadnes a ides aj po rokoch, po par mesiacoch" stvrdnu prsty", a uz strateny cas tazko dobiehas, viac menej sa to dobehnut ani neda. Kazdy je iny, tazko ti radit.
Ahojte dievcata, dakujem za vsetky prispevky. Ide o hru na husle. Myslim, ze aj Tvoje dieta
@prasiatko30 sa tomu venovalo alebo venuje, ako som obcas niekde zachytila. Ide o narocny nastroj, takze ak by si dala pauzu, neverim, ze by len tak "naskocila" po case. Ano, hra aj v orchestri, prve husle, aj sola, ale ucitelka ju tlaci aj do individualnych vykonov a vystupeni a tam uz je to o poznanie narocnejsie. Ona nebola nikdy ambiciozna, nepotrebuje byt medzi najlepsimi, snazit sa dosahovat vysoke ciele. Ak by to slo samo, tak super, ak nie, uz je problem. Ma to proste v povahe, obavam sa, ze v tomto veku ju uz clovek nepreonaci. Ak sa aj na chvilu namotivuje, ked ma opat zamakat, uz sa jej opat nechce. A sama vidim, ze ak si ma trebars upratat izbu, cokolvek spravit, spravi to, len ak ma casove limity alebo stojim nad nou. Ak by som ju stale nejakym sposobom nemotivovala, "nebuzerovala" (ano, znie to hrozne), lezala by medzi spinavymi taniermi, hrncekmi, v neprevlecenych perinach, a s rozkladajucimi sa desiatami v taske. Ano, prirodzene ma v sebe lenivost a pohodlnost, nie je tam ta dravost a snaha. Cely jej zivot s tym "bojujeme", nie je to, ze by bola samorast. Len proste v puberte sa to este viac lame. Cakaju ju teraz aj prijimacky na strednu, tak som zvedava, ako sa vyburcuje k vykonu a ako jej dopadne monitor.
no ved prve husle v orchestri je super uspech!
tato info dost podstatne meni moj nazor... ak nechce viac - to uz by som nehrotila, proste je to talent, avsak evidentne to robit nechce - a nie je nic horsie ako robit co ta nebavi.
tu by som trvala na hrani v orchestri, a hotovo. Do ziadneho individualneho vystupovania by som ju netlacila ak nechce.
na strednu asi na konzervatorium nechce, vsak?
A inak je trosku taky asocial a introvert, dobre sa citi doma, vo svojej izbe, prip.ked sa vsetci doma debatime, pokecame, zazartujeme, spolu varime...nikdy trebars nechcela, aby k nam prisla nejaka kamoska prespat. Takze ten kolektiv nie je pre nu nejak dolezity. Ani ten orchester. Len tam ma skor nejake to "krovi", kde nemusi ist sama za seba.
@kaktusik007 Bavili sme sa aj o konzervatoriu, tam velmi nechce, a v tomto s nou suhlasim. To Ta prakticky limituje len na tu 1 zivotnu cestu a to nechcem ani ja ani ona. Chceli by sme nateraz zvolit gymnazium (to chce ona aj ja) a mozno odtial VSMU, ale to mozno uz budem chciet iba ja 🙊
konzervatorium nie je spravna volba - ak mas mat iba to. mna napadlo - nema ona skor tremy z vystupeni? lebo aj syn sa mi osiva a odmieta tancovat sola, ci spievat.... ale v skupine s tym problem nema, vystupuje detto od malinkata...... a s nim riesim prave ze pocit tremy a teraz mi zacal ako si zlomil nohu odmietat aj treningy...... bude mat 13, tancuje folklor
@kaktusik007 Ano, trema je tiez vzdy obrovska, s tym tiez bojujeme. Na Vianoce mala x koncertov a to bola krizova cesta, doma hystericke zachvaty...ale najhorsie je, ze ucitelke nepovie nic. Odkyvne jej x vystupeni, a doma potom robi sceny...Alebo aj ta priprava na hodinu - cely tyzden na to kasle, a tesne pred hodinou potom zacne hystercit, ze ucitelka na nu bude nahnevana, ze nie je pripravena. Tak reku nebolo by jednoduchsie sa na tu hodinu tyzden pripravovat? No pre nu asi nie...Jej pedagogicka mi hovorila, ze je jedno z najtalentovanejsich deti, ake kedy mala. A to uci uz cez 30 rokov. Je velmi muzikalna. Ale nie je technicky typ. Ani si nechce techniku cibrit. Ma aj inych velmi nadanych spoluziakov, ale tie deti si cvicia ze vraj cez tyzden 4-5 hodin a cez vikend 7-10 hod. Tak to nechcem. Na druhej strane, ona ked si cvici 20 min za den, je sama zo seba unesena, ze AZ 20 min cvicila. A to si nestihne ani raz prehrat kazdu skladbu z aktualneho repertoara.

@lucka_ke
@kofa77 v tomto sa nezhodneme, ja si myslim, ze taka skola je pre vsetky deti.. Len rodicia to maju problem ustáť.
A ja tomu rozumiem, ja som si tiez musela ustat rozne veci a bolo to fakt niekedy na prasky.. Viem, ze to mam mozno na pohlad jednoduchšie v tom, ze moj vie od mala, co chce robit a dostal v tom maximalnu podporu od nas a aj to robi a bude ho to zivit ocividne. Ale zase - chcem vidiet, kolko rodicov nadpriemerne inteligentneho sikovneho dietata ustoji 4ky 5ky na vysvedceni, alebo to, ze dieta nema v plane ani na strednu ist? Lebo to je presne o tom.. Tak, ako treba v slobodnej skole ustat to, ze 12 rocne nevie napr. zlomky, alebo pravopis...
Ako mne uz ten kamen zo srdca spadol, kedze vidim, ze aj pracu si to decko dokaze najst a ze fakt mu ta skola bude nanic.. Lenze pustit to, ked mal 15? No neni to lahke..