icon

Ako motivovať pubertiaka byť dôsledný a snažiť sa aj za cenu nepohodlia?

25. jan 2023

Ahojte maminy. Nebola som si ista, aky nadpis by najlepsie zhrnul moj problem, ale idem na to:
Mam dceru, ma takmer 15r. Jej darom aj prekliatim je, ze je velmi inteligentna, nadana, tym padom nikdy sa o nic nemusela snazit, vsetko ide tak nejak samo. Lenze! Vzdy sa vyskytnu veci, ktore jej nejdu, na ktorych by mala popracovat, nadrilovat sa, memorovat...a to uz nie je ochotna robit, lebo 90 perc.veci jej ide len tak, bez akejkolvek snahy. Tak tych 10 percent skratka vypusti a kasle na to. Ale je to postoj, ktory sa odraza vsade. V skole, pri domacich povinnostiach, pri hre na hudobnom nastroji.teraz v puberte sa to samozrejme velmi zvyraznilo.
A ten hud.nastroj je momentalne asi najvacsi problem. Hra od 7 rokov, je velmi nadana, velakrat ocenena ako naj ziacka zus, na medzinarodnych sutaziach, atd...lenze, s pribudajucim vekom a dlzkou hrania pribudaju aj naroky na repertoar a tu je kamen urazu. Ju to nebavi, ona to robit nebude, je jej nagrc (citujem), ked ma hrat, ona chce skoncit. Vsetko zahra len tak na 50 percent, odflakne, nesnazi sa naucit to dokladne. Na jednej strane si hovorim, ze ok, nema zmysel ju do niecoho nutit, aby nieco robila nasilu. Na druhej strane, taketo situacie v zivote este pridu, a jej zivotnym postojom je nechat to tak, ked sa ma posnazit, obetovat, zamakat. Jej ucitelka mi vola, len nech ju nenecham skoncit, ze je to obrovsky talent a po par rokoch oceni, ze som ju "nutila". Ona tvrdi, ze sa hudbou zivit nechce, ale este pred rokom o tom snivala, aj dlhe roky predtym.
Ako by ste sa zachovali Vy na mieste rodica?
A celkovo, ako ju motivovat, aby bola dosledna, aby sa snazila dotiahnut veci do dokonalosti, alebo aspon ukoncit ? Este aj taka hlupost, ale dokonale to demonstruje jej postoj a povahu. Na Vianoce dostala 5000 ks puzzle. Vacsinu z toho poskladala asi za 2 dni. Teraz ma nedokonceny obrazok uz mesiac, chyba poslednych 50 - 100 dielikov, lebo to je uz narocne, vsetko jednoliata farba, musela by len mechanicky skusat jednotlive kusky, a to sa jej nechce. A toto presne odraza jej zivotny postoj. Co s tym? Da sa v tomto veku este nejakym sposobom.toto korigovat?

jejppstoj a povahu - na Vianoce

Strana
z4
kaktusik007
31. jan 2023

ak nevidi svoju buducnost ako solistka - neries. co sa tyka vystupeni - viac bud asertivna a dcere povedz - to si si mala poriesit s ucitelkou, teraz je neskoro riesit vystupenia ked si sa jej slubila.....

ale nenut ju.

isto to nastve - ked vidis ze fakt je talent -- ale co je lepsie - vyuzit ten talent aby ucka bola spokojna, alebo mat spokojne dieta?

Strana
z4