icon

Ako nájsť priateľov pre introvertných tínedžerov?

18. júl 2025

ahojte,

co mate deti - tinedzerov introvertov, kde chodia "medzi ludi" ? kde si hladaju kamaratov?
Kde sa vedia dvaja introverti dat dokopy /kamaratstvo/?
vacsina nevyhladava kolektiv, neciti sa tam komfortne, tazko sa otvori druhym...

dakujem.

Strana
z2
mandzula
18. júl 2025

Moja na Instagrame.

karhi
18. júl 2025

Záleží, či sám ten tínedžer chce, nie? Ak nemá záujem, treba ho do toho nútiť?
Alebo chce a len nevie, ako na to a kde ich hľadať? 🙂

autor
18. júl 2025
@karhi

@karhi chce, ale sa jej nedari...uprimne ja si robim taky prehlad, ako to maju druhi pre inspiraciu..

autor
18. júl 2025
@karhi

@karhi chce, len sa jej nedari najst tych spravnych ludi, co su na jednej vlne...

kofa77
18. júl 2025

Ake ma konicky? Ma nejake kruzky v skole?

simca06022011
18. júl 2025

ja sa sem votriem, riesim podobne ale vsimla som si, ze toto nema nic s introvertstvom... to je proste dnesna doba, inak by takmer vsetky deti boli introverti a to velmi nesedi. Ja to vidim na mojej, ked je v kolektive, absolutne to nie je introvert = aj ked nie je stredobod pozornosti a aj ked sa stane ze ak sa niekto najde, tak sa oddelia mimo vacsiu skupinu. Proste je fakt blba doba, bud dieta ma kamosky alebo velmi tazko si hlada akykolvek kolektiv, ktory aj nieco naozaj robi, chodia von atd = LEBO ich je malo. Je fakt, ze dnesna mladez bud beha stale s rodicmi (a su zaroven velakrat vytazeny programom = sport atd), alebo je zalezena doma (pripadne v tom uzuckom kruhu svojim kamosov/kamosiek).
Ja osobne som to uz vzdala, a veru netusim ako to poriesit.. chodi do taborov, a tak.. ale napr. leto je katastrofa. Od dalsieho sk.roka som zrusila aj prespavacky a vsetko, lebo to "kamosky" viditelne pridu len ked sa im hodi, cele mesiace - leto, prazdniny atd o nich ani nepocut a opacne to tiez nefunguje, ze by dcera k niekomu chodila potom. Kruzky tiez su na nic, tam vacsinou deti pridu, urobia si svoje a potom uz nic... za celu zakladnu skolu, tolko kruzkov sme mali a viem iba o jednom dievcati, s ktorym si dcera sem tam napise a tak 2x do roka idu na chvilu do mesta... Nasla som centurm volneho casu ze robi aktivity pre mladych, to by som celkom dala, ale zase dcera to dobrovolen nepodstupi, predsa uz aj hanblivost funguje v tom veku:D mozno keby tam isla s nejakou kamoskou do vacsej skupiny, tak by sa dalo.. ale nema s ktorou :D

januska12323
18. júl 2025

V škole, na krúžkoch, internet, neviem aké stránky sú teraz v móde. Ale hlavne musí chcieť sama. Ideálne nájsť extroverta, ktorý si ju adoptuje 😁

kofa77
18. júl 2025
@simca06022011

ja sa sem votriem, riesim podobne ale vsimla som si, ze toto nema nic s introvertstvom... to je proste dnesna doba, inak by takmer vsetky deti boli introverti a to velmi nesedi. Ja to vidim na mojej, ked je v kolektive, absolutne to nie je introvert = aj ked nie je stredobod pozornosti a aj ked sa stane ze ak sa niekto najde, tak sa oddelia mimo vacsiu skupinu. Proste je fakt blba doba, bud dieta ma kamosky alebo velmi tazko si hlada akykolvek kolektiv, ktory aj nieco naozaj robi, chodia von atd = LEBO ich je malo. Je fakt, ze dnesna mladez bud beha stale s rodicmi (a su zaroven velakrat vytazeny programom = sport atd), alebo je zalezena doma (pripadne v tom uzuckom kruhu svojim kamosov/kamosiek).
Ja osobne som to uz vzdala, a veru netusim ako to poriesit.. chodi do taborov, a tak.. ale napr. leto je katastrofa. Od dalsieho sk.roka som zrusila aj prespavacky a vsetko, lebo to "kamosky" viditelne pridu len ked sa im hodi, cele mesiace - leto, prazdniny atd o nich ani nepocut a opacne to tiez nefunguje, ze by dcera k niekomu chodila potom. Kruzky tiez su na nic, tam vacsinou deti pridu, urobia si svoje a potom uz nic... za celu zakladnu skolu, tolko kruzkov sme mali a viem iba o jednom dievcati, s ktorym si dcera sem tam napise a tak 2x do roka idu na chvilu do mesta... Nasla som centurm volneho casu ze robi aktivity pre mladych, to by som celkom dala, ale zase dcera to dobrovolen nepodstupi, predsa uz aj hanblivost funguje v tom veku:D mozno keby tam isla s nejakou kamoskou do vacsej skupiny, tak by sa dalo.. ale nema s ktorou :D

@simca06022011 mne sa zda, ze dievcata to este maju tazsie dnes ako chlapci. aspon podla syna sudim, on ma stale nejakych kamaratov, ako o com sa bavia, nechem ani pocut😲, ale raz sa stretnem s tym, raz s inym, nejake ohovaracky a poza chrbat dotahovacky neriesia, na to su asi prilis jendoduchi😀
zatial co baby, viem podla rodicovskych stretnuti, ze stale nieco riesia, skupinyk, vyclenuju sa, posudzuju handry a pod...

autor
18. júl 2025
@kofa77

@simca06022011 mne sa zda, ze dievcata to este maju tazsie dnes ako chlapci. aspon podla syna sudim, on ma stale nejakych kamaratov, ako o com sa bavia, nechem ani pocut😲, ale raz sa stretnem s tym, raz s inym, nejake ohovaracky a poza chrbat dotahovacky neriesia, na to su asi prilis jendoduchi😀
zatial co baby, viem podla rodicovskych stretnuti, ze stale nieco riesia, skupinyk, vyclenuju sa, posudzuju handry a pod...

@kofa77 vsak toto, ze dievcata to maju tazsie...skupinky, intrigy, porovnavacky...aj ked chodi na kruzok, po kruzku alebo aj po skole rodicia chodia pre deti, nasadnu do auta a nic dalej sa neriesi...

kofa77
18. júl 2025
@anonym_autor

@kofa77 vsak toto, ze dievcata to maju tazsie...skupinky, intrigy, porovnavacky...aj ked chodi na kruzok, po kruzku alebo aj po skole rodicia chodia pre deti, nasadnu do auta a nic dalej sa neriesi...

@anonym_autor hraje na PC nejake hry? lebo aj tak sa daju najst priatelszva-aj medzinarodne, sice osobne stretnutia nenahradia, ale aspon nejaky kontakt s vrstovnikmi je.

alebo nech skusi dobrovolnictvo, vencenie psov v utulku a pod.

simca06022011
18. júl 2025
@kofa77

@anonym_autor hraje na PC nejake hry? lebo aj tak sa daju najst priatelszva-aj medzinarodne, sice osobne stretnutia nenahradia, ale aspon nejaky kontakt s vrstovnikmi je.

alebo nech skusi dobrovolnictvo, vencenie psov v utulku a pod.

@kofa77 tie online kontakty stoja za figu, clovek chce dieta dostat von, socializovat sa, kamaratov hladat a nie do bedne kukat a kto vie s kym si vypisovat. Proste to nikdy nenahradi nic...
co sa tyka bab = porovnavanie posudzovanie.. ono to zase netreba tak brat.. su to pubertacky a proste jednym uchom dnua druhym von, moja je s tymto stotoznena...horise je ze su schopne cele dni do zrkadla cumiet, co ma ide slak trafit😂 akurat sme sa vcera so znamym bavili, ze v tom veku, sme sa sice nastajlovali, ale potom sme padali von s kamoskami a minimlane okolo futbaloveho ihriska pochodovat a chalanov obcumovat, a nie do monitorov pozerali :DD

estellas
18. júl 2025

@anonym_autor Môj brat si našiel kamarátov u Saleziánov oni tam robili akcie pre mládež, tábory stretnutia atď.
Mali normálny program na tábore nie len modlenie.

kofa77
18. júl 2025
@simca06022011

@kofa77 tie online kontakty stoja za figu, clovek chce dieta dostat von, socializovat sa, kamaratov hladat a nie do bedne kukat a kto vie s kym si vypisovat. Proste to nikdy nenahradi nic...
co sa tyka bab = porovnavanie posudzovanie.. ono to zase netreba tak brat.. su to pubertacky a proste jednym uchom dnua druhym von, moja je s tymto stotoznena...horise je ze su schopne cele dni do zrkadla cumiet, co ma ide slak trafit😂 akurat sme sa vcera so znamym bavili, ze v tom veku, sme sa sice nastajlovali, ale potom sme padali von s kamoskami a minimlane okolo futbaloveho ihriska pochodovat a chalanov obcumovat, a nie do monitorov pozerali :DD

@simca06022011 tak syn si nasiel online najlepsieho kamarata, zo zahranicia, uz sa aj stretli a rozumeju si dobre, ale dievacta zas minecraft asi velmi nehraju.

a k autorke-co tabory? nechce? su rozne, jazykove, sportove..

emmusska
18. júl 2025

Asi by som isla cez konicky a zaujmy na to. Alebo mozno takto na diskusnom fore nech skusi 🙂 Ono je niekedy dobre byt introvert ale 😉

kofa77
18. júl 2025

podla mna je naozajstnych introvertov malo, skor v dospelosti su uz vyhraneni, ze ano, som introvert..
vacsinou su skor vynuteni okolnostami. vacsina ludi, tenegerov zvlast cche niekde patrit, mat okolo seba vrstovnikov, len sa nejak nedari. clovek je tvor spolocensky, je to v dna, bez toho by neprezil v minulosti

autor
18. júl 2025
@kofa77

@simca06022011 tak syn si nasiel online najlepsieho kamarata, zo zahranicia, uz sa aj stretli a rozumeju si dobre, ale dievacta zas minecraft asi velmi nehraju.

a k autorke-co tabory? nechce? su rozne, jazykove, sportove..

@kofa77 sama nechce ist do tabora, nema s kym...

kofa77
18. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a kolko ma rokov?

simca06022011
18. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor sama nechce ist..v ies na tom musis ty popracovat... nechce, ale pojde :DDD kope deti tam ide presne takto... a z presne rovnakych dovodov. A 90% deti ide samo, bez doprovodu kamaratov

simca06022011
18. júl 2025
@kofa77

podla mna je naozajstnych introvertov malo, skor v dospelosti su uz vyhraneni, ze ano, som introvert..
vacsinou su skor vynuteni okolnostami. vacsina ludi, tenegerov zvlast cche niekde patrit, mat okolo seba vrstovnikov, len sa nejak nedari. clovek je tvor spolocensky, je to v dna, bez toho by neprezil v minulosti

@kofa77 presne tak, introvertov ozajstnych a uplne "introvertnych" je malo... toto je skor take, ze "nezvyk". AKo ked male dieta pride prvykrat k niekomu cudziemu a hanbi sa, alebo je utiahnute a o nejaku dobu uz vystraja.. alebo ked po dlshom pobyte doma (napr cez covid to bolo vidno) sme niektori mali fakt problem vyjst z domu atd...
dnes sa vyraz "introvert" pouziva ako slovo "migrena" na kazdu bolest hlavy...

kofa77
18. júl 2025
@simca06022011

@anonym_autor sama nechce ist..v ies na tom musis ty popracovat... nechce, ale pojde :DDD kope deti tam ide presne takto... a z presne rovnakych dovodov. A 90% deti ide samo, bez doprovodu kamaratov

@simca06022011 presne jak u nas, od prveho rocnika, dovolenky malo, zacinal s dennymi tabormi, no nechcel, ale musel. a nakoneic bolo fajn, tak je to so vsetkym, akoze nie vyhrazky, ale dodavat odvahu.

kofa77
18. júl 2025
@simca06022011

@kofa77 presne tak, introvertov ozajstnych a uplne "introvertnych" je malo... toto je skor take, ze "nezvyk". AKo ked male dieta pride prvykrat k niekomu cudziemu a hanbi sa, alebo je utiahnute a o nejaku dobu uz vystraja.. alebo ked po dlshom pobyte doma (napr cez covid to bolo vidno) sme niektori mali fakt problem vyjst z domu atd...
dnes sa vyraz "introvert" pouziva ako slovo "migrena" na kazdu bolest hlavy...

@simca06022011 dnes sa vyraz introvert pouziva na ospravedlnenie neschpnosti vystrcit nos z domu, hladat si pracu, zavolat niekde a pod aj u dospelych.. a ano, suhlasim, covid ove obdobie sa na tom podpisal dost,

biba_18
18. júl 2025

dnešní introverti sa zoznamujú tak ako generácie introvertov pred nimi - len teraz majú možnosť technológií. introvert si najlepšie rozumie s introvertom, alebo aspoň introvertným extrovertom, zoznámia sa všelikde rôzne, aj v škole, aj na krúžku karate, aj v dennom tábore, aj u babky na prázdninách. len ich treba od mala povzbudzovať aby šli medzi deti a neumožňovať im sedieť doma len preto že nechcú ísť medzi deti… to nie je správna cesta. introvert neznamená že človek nemá sociálne zručnosti…

simca06022011
18. júl 2025
@kofa77

@simca06022011 dnes sa vyraz introvert pouziva na ospravedlnenie neschpnosti vystrcit nos z domu, hladat si pracu, zavolat niekde a pod aj u dospelych.. a ano, suhlasim, covid ove obdobie sa na tom podpisal dost,

@kofa77 ja to vidim na sebe, lebo inklinujem k zaliezaniu, po kovide mi bolo az zle ked som mala ist do obchodu atd... volat niekde nocna mora. Ale ono to chce len trening velakrat a malokto to "nedokaze".
A toto si davno uvedomujem ako to "je", kedze aj moj brat bol vychovavany stylom "on je introvert", iny nebude a cele dni v izbe za pc, jedlo pred nos atd... a nakoniec to tak vooobec nie je :D takze ja uz od malicka som toto pri dcere "nebrala", nechala som ju nech je sama, ok, ona sa prehrala, vo svojom svete ale brala som ju cielene medzi deti, v predskolskej triede uz isla do prespavacieho tabora, vobec nebola diskusia o tom, ze by nesla, proste bude super, co tam budu robit vsetko, vybrala som jej take co som vedela ze budu ju bavit (zvierata, priroda).. predtym k babkam spat a tak. Ale pri vacsich detoch, pubertakoch vidim, ze to zase pada do zaliezania, zavolat na telefon len tak niekomu nepripada do uvahy, to je trapne, nebude otravovat.. a ani napisanie uz nefunguje, k tomu online sikanou prechadza vela deti z tych kolektivov ako napr. trieda atd. cize ak tam si s nikym nesadne, tak ani nema komu napisat dieta. ja sa pytam dcery, ze co nenapise kamoskam, urcite niektore su doma, nech idu na kupalisko, alebo do mesta.. tak ani bohovi :D lebo vraj aj tak urcite nepojdu, tak co to je...? Velmi dobre viem, ze ked sa dostanu deti do kolektivu, najde sa tam aj kopa extrovertov, co hned oslovia tieto osamotene duse a stiahnu ich do diania.. hlavne fakt, ked nechodia tam partie... a to je v taboroch ale aj na prazdninach niekde normalne. Len to nie su take tie trvale priatelstva co deti uz v istom veku podla mna potrebuju, dufam ze na strednej skole sa to nejka vyriesi :/ ale tak.. ani ja nemam kamosky zo skoly a valstne ani z prace... :DDD ani nic...

prasiatko30
18. júl 2025

Skola/skauti/susedia/kamarati kamaratov/deti nasich kamaratov/sesternice/bratranci

biba_18
18. júl 2025

modelové situácie - keď si pozriete nejaký film o amerických deťoch alebo tínedžeroch - ako sú podelení na skupinky - to nie je iba o tom že niekto je populárny, športovec, roztlieskavačka alebo šprt - proste tie introvertné deti sa prirodzene zgrupujú lebo im je spolu jednoduchšie lepšie… tam je to extrém, ale dala som to ako vypuklý príklad ako to funguje…

anonym_9c34fb
18. júl 2025

@anonym_autor
nemyslim si, ze to bude vylucne o povahe dietata.
po mojich skusenostiach sa priklanam k nazoru, ze doba zmenila aj vztahy- ich kvalitu a pocet. zial vidim, ze k horsiemu.

deti sa nepotrebuju.
maju inu formu zabavy. menej sa tam rozculuju a dostanu viac a hlavne rychlejsieho dopaminu, ako z realnych vztahov.

a dalsia vec- nemali sme inu moznost. nase deti maju ine moznosti.
uz roky sa stava, ze ked chcem, aby sa decka pohrali po skole- tam si zvacsa musime ako rodicia volat, ci dieta napr. nema kruzok.

netvrdim, ze sa to deje vsade a stale, ale oproti mojmu detstvu je to odlisne. mozno to sa to este upravi casom. aj v rodine mame pripade kedy si nasli kvalitnych priatelov az po 18tke.

marissa13
Autor odpoveď zmazal
marissa13
22. júl 2025

@anonym_autor odkiaľ ste a koľko ma rokov vaše dieťa?

marissa13
22. júl 2025
@simca06022011

@simca06022011 a odkiaľ ste ?

autor
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2