icon

Ako nakŕmiť pubertiačku?

gatka
15. feb 2013

Dcéra ma 14 rokov, to čo sa tu píšete.... no dievčence mi tým prechádzame každý deň, papuľnatá, drzá, vypočítavá, bordelárka, uvrešťaná, klamárka, sebecká momentálne má zakázané všetko no a to býva tiež katastrofa lebo väčšinou si upletieme bič sami na seba jej vynaliezavé schopnosti ako získať naspäť aspoň jednu vec a tou býva tradične TV sú neskutočné. Ale o tom potom. Napriek tomu ju milujeme 😅 .Náš problém je v tom, že ak jej aj nakoniec dovolíme TV ( samozrejme po uskutočnení dobrého skutku z jej strany 🙂 ) Tak je neuveriteľne čo tá dokáže pred tou telkou a nielen pred ňou s prepáčením zožrať. Napríklad začnem od rána dnes .....rituálom je vypiť pohár vody lebo trpí migrénami s aurou to je ok ....bábovka 10 cm kus, za 1/2 hod. 3 párky ,2 krajce chleba, za 1/2hod. 4 rožky suché, za 1/2 hod. ovocie-ktoré je veľmi nedostačujúce 😀 za 1/2 hod jogurt, o 11 00hod. jej doniesli pizzu na to kus čokolády a chvála bohu vydrží 2 hod. no a potom to začne nanovo až do večera . Ono to takto vyzerá, že sa stravuje samími somarinami ale, keď varím tak musím len mäso a mäso atď. a keď pečiem tak väčšinou kysnuté aby sa zasýtila a to varím skoro každý deň..uf 😝 a pečiem 2x do týždňa.. uf 😝
No a so zdravou stravou na ňu ísť nemôžem, nad tým ohŕňa nos... pritom by mala.... je športovkyňa...podotýkam, že je štíhla a vysoká. Ľudkovia poradíte nám 😒

xlucia
15. feb 2013

@gatka ked je sportovkyna spali to. myslim ze teraz toho moc neporiesis

rebeka7501
15. feb 2013

Po prečítaní tvojho príspevku som sa v mysli vrátila o viac ako 20 rokov dozadu. A to konkrétne spomienkami na môjho brata. Mal vtedy 13-15 rokov a "zožral" všetko, čo našiel. Raz mu mama o 21.00 h povedala aby išiel spať, lebo mu už nemá čo dať jesť. A vyzeral ako RTG snímok (a nevenoval sa žiadnemu športu). U tvojej dcéry by možno pomohla nejaká "parťáčka", ktorá by ju na zdravú stravu v neobmedzenom množstve naviedla. Vy ako rodičia ste pre ňu trápni, nemoderní (bohužiaľ je to tak). Prejdú tým všetci rodičia. Mňa to začína lízať. Už sa teším 😒 Puberta je o výdrži nervov. Veľa trpezlivosti.

gatka
autor
15. feb 2013

@rebeka7501 nervy mi odchádzajú 🙄 ale veľmi ďakujem 🙂

sissy27
15. feb 2013

@gatka keby bola obézna lemra celodenne ležiaca pred telkou a jej jedinou pohybovou aktivitou by bola cesta sedačka-chladnička-sedačka, tak by ma to trápilo, ale keďže športuje a jedáva aj normálne jedlo, tak by som to tak tragicky nevidela... a ani tak nezdravé veci z toho čo si písala - akurát tie párky, ale tiež na to neumrie, každopádne keď nechceš, aby jedla niektoré veci, tak ich proste nekupuj a hotovo 😉

gatka
autor
15. feb 2013

@sissy27 ja som skôr myslela čo variť a z čoho aby bola sýta lebo toto pol hodinové otváranie neprospieva ani chladničke 😀

hugoleon
15. feb 2013

Tu tazko radit! Snad z toho vyrastie 😉
My mame znamych a ti maju 2 dcery. Uz idu do puberty, ale odjakziva jedli VELA. Hadali sa o kazdy rozok, v restike (kde sa plati pausal a jete, kolko vladzste) im slubili, ze zaplatia polovicnu sumu za obe dievcatka, no museli nauctovat plnu sumu, lebo zjedli viac ako vsetci dospeli. Ziadne jogurty ani nic drahe, coho je malo nekupuju, lebo by nevyzili. Mladsia u nas po ranajkach plakala, ze ona je este hladna. (nikto je nebranil jest, ale sama vedela, ze zjedla uz strasne vela, ze uz sa asi viac nepatri a potom sla plakat do kuchyne 😒 )Stale ich musia upozornovat , aby sa krotli...obe boli aj su chuducke...tu tazko radit.
Mala som spoluziacku, ktora bola nonstop hladna a Dr, jej povedala, ze ma extremne velky zaludok.. ..furd jedla a furd bola hladna, jedla aj cez prednasky aj cez prestavky a ked uz nebolo co jest - tak fajcila 😖 A dodnes ju to nepreslo a to uz ma 30 r 😉
Tak vela zdaru, pevne nervy a vzdy plne hrnce a chladnicku 🙂

jana121212
15. feb 2013

@gatka 😀 uf, to je jedalnicek🙂 ak z toho nepribera a sportuje a hlavne jedava kvoli hladu a nie kvoli psychickym problemom, tak by som to neriesila dramaticky. ak jedava parky, tak sa snaz sa kupovat kvalitne, ktore maju co najviac masa, do babovky a kolacov mozes pridat trochu celozrnnej muky, nech je vyzivnejsia, pripadne pridat neprazene oriesky, po obede sa da spravit ovocny salat, nech jedava trochu viac ovocia, pripadne stuhana mrkva, nejake dobre salaty kde zmiesas viac druhov zeleniny, pripadne kuracie maso, to by jej mozno mohlo chutit...pripadne ak si peciete pizzu doma, tak sa na nu da dat cerstvy spenat. 😀 neviem posudit, ci by to bola ochotna jest. a este by som mozno skusila nechat vzdy na stole polozenu jednu, dve mandarinky, nech si vezme ked nahodou pojde okolo. tym ze sportuje a rastie, tak ma taku spotrebu jedla ako ma, s tym nic nespravis,

ivage
15. feb 2013

Aj moja 16 rocna dcera sa neskutocne zle stravuje. Ovocie, zeleninu nezje vobec, vacsinou neranajkuje, neobeduje a samozrejme, poobede je uz asi taka hladna, ze by zjedla aj slona. Je schopna zjest na posedenie 3 rozky, tanier cestovin, 10 - 15 dkg sunky, da si cerealie v mlieku a este aj snori za sladkostami. Potom ma fazu, ze sa ide zdravo stravovat, ale dlho jej to nevydrzi... Samozrejme, ze nepomaha dohovaranie, ze by mala jest pravidelne, kazda moja snaha porozpravat sa s nou skonci neuspesne. Neviem, ci je to len prejav puberty, ale bojim sa, aby jej to neprerastlo do nejakej poruchy stravovania. Tiez ma sportovy konicek, ale ked pride domov zo skoly, alebo z treningov, uz len sedi pri pocitaci, alebo telke a asi z nudy, stereotypu a hladu konzumuje. Stretli ste sa s niecim podobnym u deti? Ako na nu?

betati
16. feb 2013

Ja som to riešila takto: začala som variť samé zdravé jedlá, nádherne som všetko naaranžovala na taniery (množsto pestrej zeleniny) a predložila rodine. Dcéra zo začiatku protestne zobrala rožok a blbosti z chladničky.... trvalo to viac ako týždeň. Ja som ju nenútila, nekomentovala som nič. Iba som s láskou varila a servírovala. A potom sa pridala 😉
Keď náhodou viac dní za sebou varím obyčajné jedlá (halušky, granatier, špagety...) tak sa opýta: "kedy budeme zdravo jesť? " 😀