icon

Ako napísať správne ospravedlnenku?

18. sep 2024

Ahojte mam 18 cerstvo a uz si mizem v skole pisat sama ospravedlnenia. Akym stylom to mam napisat?😄 Ospravedlnujem sa bla bla bla…? neviem to mi pride zvlastne😄

Strana
z2
viestta
18. sep 2024

Ciarky sa nauc pouzivat aj na teelfone, interpunkcne znamienka dost zavezne vedia zmenit vyznam vety. Neucili ste sa na slovencine nazorny priklad?
Popravit, nie je mozne oslobodit.
Popravit nie je mozne, oslobodit.
Ked mas normalny mobil, nie tlacitkovy, mas tam aj autocorrekt, takze neverim, ze ti napisal "Ospravedlnienka"

lilope
18. sep 2024

@doriiis neplatilo to všade. Na mojej škole určite nie a nie som až taká stará.
@namornicka Tiež ma to prekvapilo a ešte viac, keď študent ide na rodičovské združenie ZRPŠ. Ale asi je to priateľ školy 🙈

gabriellka
18. sep 2024

@namornicka mna dosť podobne prekvapila neter. Išla z 9 ročníka na strednú školu, zle jej padajú roky a maturovať pôjde skoro 21 ročná. Chodí na hotelku a to je 5 ročná. A ona mi spomínala že majú v škole fajčiarsky kútik. Normálne miesto vyhradené pre fajčiarov. Veď sú dávno dospeli

thirstymonk
18. sep 2024

@nikaeli Škola nema žiadne pravo si nič overovať, 18 ročný človek je dospelý a zodpovedný, navyše po ukončení povinnej školskej dochádzky, takže absolútne škola nemá čo mať aké právo si kde po rodičoch niečo overovať!

Keď je to príliš často, stále môže byť žiak predvolaný, aby vysvetlil svoje dôvody vymeškávania a ak to bude z dôvodu ulievania, môže byť vyhodený zo školy, ale určite žiadna škola nemá právo si nič overovať u rodičov u dospelého človeka pre pana...

thirstymonk
18. sep 2024

@viestta Môj obľúbený príklad: Poďme jesť deti :D Alebo poďme jesť, deti :D

thirstymonk
18. sep 2024

A btw, na "rodičko" nemusíš chodiť nikdy, to nie je rodičovská povinnosť.

thirstymonk
18. sep 2024

@nikaeli A už vôbec nič take, že volať lekarovi, či je žiak naozaj chory pre pana. To akože potom aj žiak môže zavolať tvojmu doktorovi, či si naozaj chorá? Čo si. Neexistuje. 18 ročný človek je plne zodpovedný sám za seba a určite nemáš žiadne právo požadovať po jeho lekárovi nejaké informácie o jeho zdravotnom stave. Volá sa to lekárske tajomstvo.

nikaeli
18. sep 2024

@thirstymonk učiteľ sa nepýta dr. na diagnózu, pýta sa, či je reálne (tak často) chorý - bavíme sa o opakovaných a podozrivých absenciách. Stačí, že doktor povie áno/nie. Následne mu bude absencia ospravedlnená alebo nie. To, že je niekto dospelý ešte neznamená, že si môže robiť čo chce. Aj pre dospelého študenta platí šk.poriadok a pri jeho porušovaní ho čakajú sankcie. Rozdiel medzi dospelým a nedospelým je len v tom, kto za skutky nesie zodpovednosť. A neveril by si, ale škola na to právo má a naša riaditeľka to aj robí (pri notorických záškolákoch). Tak ako si zamestnávateľ môže overiť, či je zamestnanec chorý a prísť mu na kontrolu.

mandzula
18. sep 2024

@thirstymonk nie som si celkom ista, ci mas pravdu, kedze napriklad zamestnavatel má právo overiť si u lekára, ci bol zamestnanec na vysetreni v pripade, ze si uplatnuje paragraf.

thirstymonk
19. sep 2024

@nikaeli nie, nemoze si overit zamestnavatel u lekara. Moze prist na kontrolu, aj to prvych 10 dni a dost. Lekar musi tu PN pacientovi vypisat. Takze notoricky zarobotnik sa neulieva sam od seba.

Jasne, ze si nemoze robit co chce. Ty si u lekara nemas pravo overovat ani u decka v skolke, jeho zdravie nie je tvoj problem.

thirstymonk
19. sep 2024

@mandzula nema, to je uplna blbost. A myslis, ze ked mu lekar da paragraf, ze do telefonu by ti povedal co? Dal som mu paragraf, ale len tak? 😅

mandzula
19. sep 2024

@thirstymonk Jasne, ze lekar nebude menovat kvapavku, chlamydie, povie len, ze clovek u neho bol.

nikaeli
19. sep 2024

@thirstymonk
Zdravie cudzieho dieťaťa nie je môj problém, ale časté absencie a podozrenie na záškoláctvo áno. Vieš o tom, že pri vynechaní 30% z časovej dotácie daného predmetu môže vyučujúci navrhnúť komisionálky? niektoré školy to majú podchytené v školskom poriadku. A vieš, že existujú ľudia, ktorí si vedia vyrobiť vlastné potvrdenie o návšteve lekára? Ale to už sme kdesi inde, mimo tému..

thirstymonk
19. sep 2024

@nikaeli Jasne a vieš o tom, že zákony slovenskej republiky sú nadradené akémukoľvek školskému poriadku a hocijakým inými interným nariadeniam a pravidlam? Keď je raz lekárske tajomstvo, tak je lekárske tajomstvo. Žiaden školský poriadok to nezmení.

thirstymonk
19. sep 2024

@mandzula Ďakujem za info. Tak asi nastala v priebehu posledného storočia nejaká zmena, ktorú som nepostrehol. Už to teraz nesledujem, keď už nie som TPP. Ospravedlňujem sa pokorne všetkým, ktorých som tu ohejtoval neprávom 🙂

mandzula
19. sep 2024

@thirstymonk je ti odpustene😀

nikaeli
19. sep 2024

@thirstymonk ideš si stále svoje. Mňa nezaujíma dg. Častú absenciu mám právo overiť. Prečítaj si to na stránke MŠ a potom ma poúčaj. Školské poriadky totiž vychádzajú z usmernení MŠ a nie z rozmarov učiteľov.
https://www.minedu.sk/rezort-skolstva-vydal-usm... viac ma prosím neoznačuj, nebudem sa už k tomu vyjadrovať. Ďakujem.

thirstymonk
19. sep 2024

@nikaeli DOBRE

katka2602
22. sep 2024

Ja som mala 18 tiež na SŠ, ale sama som si písať ospravedlnenie nemohla. Škola to neakceptovala z dôvodu, aby žiaci nechodili poza školu a keďže mal rodič stále výživovaciu povinnosť, takto si to obhájili. Osobne mi to bolo fuk, keď som nebola v škole mala som papier od lekára.

Strana
z2