icon

Ako naučiť 12-ročnú dcéru upratovať?

9. nov 2022

Poraďte mi,ja už som bezradná,ako naučiť dcéru 12r upratovať a aby mala okolo seba poriadok?Som skúšala všeličo,aj nechať to tak,že keď sa jej bude chcieť pouprace izbu,aj napomínať,aj pomôcť jej s upratovaním.No nič.Ja som človek čo má všade čisto a poriadok,v skrini mám oblečenie uložené v kominkoch podľa farieb.Vysavam každý druhý deň,nemám rada keď sú omrvinky na zemi.No dcéra je presný opak.Jej izba vyzerá ako po výbuchu.Postel neustlana,v skrini nahádzane oblečenie.Co nosila do školy,nedá do práčky,ale pohodi na gauč a tam sa jej to kopí.Co zje obaly papiere všetko po celej izbe rozsypane.Ked si fúka nos vreckovky všade na zemi.Nedojedena desiata zo školy nechá v taške alebo barskde a potom zhnije a idú na to mravci.Aj použité vložky nechá len tak pohodené po izbe.Uz neviem ako na ňu ako ju naučiť na to upratovanie.?Mám aj menšie deti,keď sa hrajú idú dcére do izby a všetko jej vyťahujú do ostatných izieb.Vobec ju netrápi aj keď dôjdu kamarátky,že ani ony doma neupratuju.Pri tom má v izbe kôš na smeti,ale ani to ju nenapadne zahodiť smeti do koša.

Strana
z2
jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
banalu
9. nov 2022

Mne raz mama vsetko vyhadzala na stred dvora 😂 bolo to efektivne.
Ale viac sa mi pacilo, ze svokra bordel zbierala a potom dostavali tie hracky a oblecenie ako darceky na narodeniny meniny a vianoce 😂😂
Ja by som jej spravila zoznam co vsetko ma robit - ustlat, povysavat a k tomu tresty ak to nebude splnene a vybavene 🤷‍♀️

kamatopo
9. nov 2022

A teraz po mojom. Chytila by som tu vložku ( to je u mňa asi ten najhorší stupeň hnusu) a vyšľahala by som ju ňou.

saxana000
9. nov 2022

Ja ako decko som bola strasny bordelar.zas.nie humusak ale upratovanie bola.pre mna strata casu ktory som chcela vyuzit inak.zmenilo sa to vekom a hlavne vlastnou domacnostou.lebo ked na mna so setrou mama hodila upratovanie celeho bytu prislo mi to strasne nespravodlive a robila som to z donutenia.vo svojom si upratujem pre seba a podla seba a kedy chcem.nie povinne v sobotu doobeda..
Proste ak to nevidi neciti a dohovor nepomaha vyhadz jej skrine nakomplet zo 2-3 krat a kym to neuprace nebude telka mobil ani kamaratky...

januska12323
9. nov 2022

Na záchod dať kôš, na stenu poličku a tam vložky. Oblečenie keď nedonesie do koša na prádlo nebude oprate - už je dosť stará aby si aj sama mohla prať. Menšie deti do jej bordelu nepúšťaj. Jeden deň v týždni všetko zo zeme pozbiera (papiere, jedlo atď.) ak nie nedostane heslo od wifi/vreckové. A keď to bude mať hotové strč jej do ruky mop nech umyje podlahu. Potom nech má od teba pokoj.

majka176
9. nov 2022

Mňa napadla ešte jedna vec. Netrávi tvoja dcéra veľa času na mobile/tablete? Vo virtuálnom svete často deťom uniká realita, ktorá je okolo nich, navyše potom majú málo času na a veci, ktoré naozaj treba urobiť. V tom prípade by som jej to zatrhla, kým nebude mať upratané.

sojorez
9. nov 2022

Su vesiaciky a organizery na dvere. K wecku dokup mini hygienicky kos.

majonezka
9. nov 2022

Úplne ta chápem. Mam doma to iste, ja poriadku milovaná, manžel tiež a dcéra bordelar jak lusk. Vložky v izbe poznám tiež. Dcéra má 13. Bordel riešime denné, nielen v izbe ale prakticky v celom dome. Presne vieme kade išla a co chytila 🤦‍♀️🤣 na miesto si neodlozi nic. Vôbec nič. Keď ma upratovať začne histericky revat. Skriňu ma vyhadzanu pravidelne. Už jej ani nezehlim , na čo? Všade zbytky jedla, papiere, špinavé prádlo... keď jej to týždeň nechám tak, bez upozornenia, vôbec jej to nevadí. Ja to ale riešim každý deň, lebo do detskej izby sa ide cez obývačku a ja keď sedím na gauči tak ten bordel mam ako na tanieri. Neznesiem to. Plus ma izbu so súrodencom, prečo by on mal byť v takom smrade a bordeli ? Takže u nás každý deň, kým neupraces, nejdeš von, zablokujem jej mobil a smola. Ale sama od seba neurobí nikdy nič... od malinka som ju viedla k poriadku a od mali ka to bojkotovala😁

dadis
9. nov 2022

Ja tiez na wc nemam ani tampony, ani vlozky (mna by otravoval vizualny neporiadok na wc)..vzdy si tam donesieme tampon/vlozku z kupelnovej skrinky. Nenapadlo by mi si menit toto v spalni..

autor
9. nov 2022

Ja som u rodičov všetky svoje veci mala v skrini,aj teraz mám v skrini a keď treba zoberem na záchod a použité zahodím do koša.Mne sa to ani nepáči keď idem na návštevu a idem tam na záchod a na poličkách x druhov vložiek a tamponov nech to každý vidí.Ja mám rada miním veci,aj preto mám na záchode len kôš a osviežovač vzduchu sprej.

zorkahorka
9. nov 2022

Nepustila by som ju von, kym neuprace. Nedala mobil, nepustila tv... a urcite nikdy, ale nikdy to po nej neupratovat. Zrejme si to robila, lebo si na to zvykla

nickpick
9. nov 2022

asi treba trosku prisnejsie udriet na strunu, ak neupraces tak zakaz telky, vziat mobil/tablet, pripadne by som schytila spinave kade tade pohadzane satstvo a iny neporiadok a tak by to letelo z balkona, ze by videla mlada dama…

kristiii
9. nov 2022

Jaj, a ani nejaká menšia polička by sa nedala niekde namontovať? Lebo to je dosť nepraktické, to by som asi aj ja zabúdala. Ale teda ja by som to neriešila v izbe ,že 😁

saxana000
9. nov 2022

A co na tom ze to vidia na zachode? tieto predpotopne nazory a tabuizovanie menstruacie este existuje? mozes tam predsa kupit peknu krabicku a tam si vlozky naskladat.na tampony je milion puzdier na intimky tiez.. Raz tu ziju zdrave zeny a je to sucast zivota co myslis ze tej navsteve sa ta krv pri.menzese odpari?a koho to ma este akoze pohorsit?nejakeho chlapa na hajzli?hygienicke pomocy patria.do kupelne a do zachoda.bodka.potom sa necuduj ze Ti dcera hadze vlozky po dome ked ty si ju vlastne naucila ze si ich tam ma davat..

euka210
9. nov 2022

V 12r? Trebalo skor, nie az ked puberta predo dvermi. A ako? Upratas si izbu a az potom mobil, telka a kamaratky.
Mne je jedno, ze ine deti mozu byt na mobile nonstop, nase maju stanoveny denny limit. Rodic urcuje pravidla, s laskou a vysvetlenim, ale niekedy len prisnostou.

dskjhfdlkdjhl
10. nov 2022

Mne teda menej vadi pohlad na balik cistych vloziek v zachode, ako pouzite vlozky na zemi v detskej izbe.

dupinka
10. nov 2022

Vieš to eliminovať jedine tak, že zákaz jedenia v izbe (u nás sa je zásadne v kuchyni pri stole), ani ovocie či sladkosti nie. Vložky meniť výlučne na wc a hneď odniesť do koša, toto už je cez čiaru. A trvať na poriadku pod hrozbou zákazov a trestov, žiaľ. Iní neupratujú alebo sa hanbia priznať, že musia. Tvoj dom, tvoje pravidlá. Zrovna kominky podľa pravítka mať nemusí, ale kebyže požehlim a ona to hodí do skrine, tak to by lietali triesky. A špinavé prádlo zobliekať rovno pri koši na špinavé prádlo, inak jej neoperieš.
Skús otvorenú diskusiu, poukázať na to, že to ona existuje v tom neporiadku.

pipistrel13
15. nov 2022

mne dviha dekel pri niektorych odpovediach - ma 11,ma 12 a fakt nic nezabera - to akoze kto u vas rozhoduje?
argumenty ma lajdacku povahu a pod a stale to zhadzovat na taketo veci a radsej ich nalepkovat ako dotiahnut vychovu...to nemate naozaj ziadne paky?mate,len ich nepouzivate...a vedenie k poriadku neznamena,ze ste upratovali vy ako matky a deti na vas pozerali...

laurikalalinka
1. dec 2022

Ja by skúsila nezáujem,neprala by som je veci,ak by dala do pracky ja by som to vyhodila späť do jej izby..

mamula20
Odpoveď bola odstránená
kdemasrozum
23. jan 2023

Obe ste extrem aj ty aj dcera.. Zamysliet sa trocha

Strana
z2