icon

Ako podporiť psychickú pohodu dieťaťa pri testovaní?

mvo
18. jún 2025

Ahojte, 🙂
ide mi o vas nazor a o radu, ako dcere pomoct znizit psychicky tlak pred T9 testovanim v deviatom rocniku. Ide mi najma o jej psychicku pohodu, ktora jej obcas robi na pisomkach problem. Chapem, ze treba mat hlavne vedomosti. Predmety MAT, FYZ, CHEM sa v priebehu skolskeho roka ucit nemusi a ma ich za jedna. Vysvedcenie roc. 7 + 8 jednotky.
Na jej akoby skodu - je prilis vnimava na okolie, deti, ucitelov, ... obcas ju prostredie dostane do stresu pred pisomkou, a uz sa aj stalo ze prvych 10 minut z pisomky nenapisala ani ciarku, ucitelka sa jej pytala, ze co sa deje,....a dcerka jej na rovinu povedala, ze sa jej neda mysliet ze v jej hlave je ,,tma,, 🙂 ... ked sa zmierila s tym, ze bude mat za 5 sa ukludnila, zratala pisomku z matiky za poslednych 5 minut a za jedna.
Pomohlo psychike vasich deti napriklad si tie testy prechadzat s dietatom doma,....? Cez tieto letne prazdniny s nou budem prechadzat jednotlive testy z T9, kupila som v TAKTIKU pracovne zosity,..... Myslim, ze by jej to mohlo pomoct. Ide o to, ze ak vysledky z T9 da na viac ako 90% SJL + MAT, pojde na strednu bez prijimaciek,.... co je pre nu zas len dalsi psychicky stres.
Este doplnim, ze ja za znamky doma nic nerobim, nema ziadne zakazy, prikazy, ani jej nehubujem. Ked sa ucit na pisomku nechce, neuci sa,.. som s tym OK. viem ze je inteligentna, a ci dostane znamku 1 alebo 2 je jedno, horsie nemava.... Ako mamina mam obavy za jej psychicku pohodu pri tych testoch T9 pretoze sa toho sama boji....... vie ze to bude mat dopad na tie prijimacky, ktorych sa tiez boji,.... 🙂 a nechce ich. Snazim sa juukludnit, ale kedze ja som T9 na ZS nepisala, ani ziadny monitor, prijimacky som na SŠ nerobila, a ani na VŠ (aj ked mam VS odstudovanu),.... nie som pre nu podla jej slov adekvatana psychicka podpora 😀 kedze som to vraj mala lahke 🙂
Dik

biba_18
18. jún 2025

môjmu pomohlo "doučovanie" z predmetov z ktorých robil monitor a prijímačky - pričom vedel - ale tá prax ho robila sebavedomejším - a monitor mal na 90 oba predmety a prijímačky mal tiež vysoké %
doma by sa tak nedostal do pohody ...

mvo
autor
18. jún 2025
@biba_18

môjmu pomohlo "doučovanie" z predmetov z ktorých robil monitor a prijímačky - pričom vedel - ale tá prax ho robila sebavedomejším - a monitor mal na 90 oba predmety a prijímačky mal tiež vysoké %
doma by sa tak nedostal do pohody ...

@biba_18 dakujem, aj to som zvazovala,... a to doucovanie mal teda v 9. rocniku. Hned od septembra?

lucka_ke
18. jún 2025

nechaj ju tak, žiadne testy cez prázdniny, nech si oddýchne, zašportuje, poriadne sa vyspí, nech robí čo ju baví a napĺňa radosťou, od septembra ich budú v škole drilovať ohľadne testovania dosť... a keby aj testovanie neurobila vôbec nič sa nestane, môj syn mal matiku na 100 a SLJ na 75 čiže prijímačky musel robiť, úplne zbytočne ich stresovali od septembra učiteľky

januska12323
18. jún 2025

Vedomosti má tak sa potrebuje len dať do pohody. Nejaké cvičenia na upokojenie ako nádych výdych, je to len ďalšia písomka ako stovky pred ňou. My sme písali monitor aj prijímačky aj keď bolo nad 90 %. Ono to treba len napísať, nerozmýšľať príliš. Čím viac bude stresovať tým viac chýb narobí. Tie testy si môže robiť nech si zvykne na typy otázok.

demografka
18. jún 2025

ak ma vedomosti tak ju nestresuj navyse, aj ty sa daj do pohody, u nas v celej deviatke trenovali testy, doma robil az pred prijimackami priamo z danych skol, v novembri ci dec je komparo, to ho prvykrat otuklo co je stres naostro a pokazil to (tiez mava problemy s oknom pod stresom), cize na testovanie 9 uz isiel vo vacsej pohode, nevyslo uplne ako malo, ale my sme ho vzdy podporovali nech je v klude, nespravis T9, spravis prijimacky, nic sa nedeje, v hlave to mas, vies to, tak klud... obe sa nastavte, ze bude dobre... moj siel na prijimacky a na obe skoly spravil testy vyborne, az ma prekvapil a ta spokojnost potom, vznasal sa ako sa tesil a hrdy bol 🙂

dananov
18. jún 2025

Ak to učivo vie tak tam nepomôžu žiadne skúšobné testy ani doučovanie. Treba jej pomôcť rozvinúť aktivity a život mimo testov a školy. Ak má hlavne len tú školu tak môže mať obavy, že ak sa tam niečo pokazí tak sa jej zrúti celý život.

mondolina
18. jún 2025

cez prázdniny riešiť T9, ktoré bude budúci rok? to vážne? čo chceš precvičovať keď vedomosti má?
skľudni sa.

biba_18
18. jún 2025
@mvo

@biba_18 dakujem, aj to som zvazovala,... a to doucovanie mal teda v 9. rocniku. Hned od septembra?

@mvo áno, tak ... raz do týždňa mal aj matiku aj slovinu, robili spolu testy a vyhodnocovali ... okrem toho mal aj anglinu kvôli prijímačkam ...

mvo
autor
18. jún 2025
@dananov

Ak to učivo vie tak tam nepomôžu žiadne skúšobné testy ani doučovanie. Treba jej pomôcť rozvinúť aktivity a život mimo testov a školy. Ak má hlavne len tú školu tak môže mať obavy, že ak sa tam niečo pokazí tak sa jej zrúti celý život.

@dananov ano na odreagovanie sa, chodi na motokary 🙂 je to akademia, mlady chalan ju trenuje,.... to ju od skoly odputava

mvo
autor
18. jún 2025
@mondolina

cez prázdniny riešiť T9, ktoré bude budúci rok? to vážne? čo chceš precvičovať keď vedomosti má?
skľudni sa.

@demografka gratulujem, a musel to byt krasny pocit pre vsetkych no najma pre syna

demografka
18. jún 2025
@mvo

@demografka gratulujem, a musel to byt krasny pocit pre vsetkych no najma pre syna

@mvo my vieme, ze vedomosti ma, uci sa dobre, cize sme vedeli, ze ak nezostresuje tak to zvladne a dokazal to paradne 🙂 tak len to drzat v pohode, este bude milion skusok a testov... verte jej a podporujte a bude to ok
a dakujem 😉

demografka
18. jún 2025

a este jedna vec, skor ako testy poradim s dcerou pracovat na psychike, moja dcera mala stavy (v najhorsich dnoch), ze nedokazala ani usta otvorit, prislo jej zle, okno uplne, musela som ju brat zo skoly (gympel), cize viem co stres dokaze a je fajn to riesit ak ju to blokuje... u nas to bol extrem, ale nenechaj to tam zajst, nech sa s tym nauci pracovat, kludne skolska psychologicka, u nas na ZS sa deviatakom sama ozyvala, ze tu je pre nich

mvo
autor
18. jún 2025
@mondolina

skľudni sa.

@mondolina ... presne tak, nejde o jej vedomosti, ide ziskanie pocitu , ze to da, ze to nie je zlozite, ze si to doma prejde a bude s tym OK.... ze nato nebude musiet stale mysliet, ze ju to caka ,....chcem vediet, ci to ostatnym detom na psychike pomohlo, ci to precvicovali a ci nie... a pisem to s najvacsim kludom a s ohladom na vasu reakciu mate doma uz po testovani...

mvo
autor
18. jún 2025
@demografka

a este jedna vec, skor ako testy poradim s dcerou pracovat na psychike, moja dcera mala stavy (v najhorsich dnoch), ze nedokazala ani usta otvorit, prislo jej zle, okno uplne, musela som ju brat zo skoly (gympel), cize viem co stres dokaze a je fajn to riesit ak ju to blokuje... u nas to bol extrem, ale nenechaj to tam zajst, nech sa s tym nauci pracovat, kludne skolska psychologicka, u nas na ZS sa deviatakom sama ozyvala, ze tu je pre nich

@demografka srdecne dakujem, ich skolsky psycholog - uvidime, budu mat teraz v juni prave nejake poradenstvo v skole,...... je naozaj velmi vnimava, a vela veci ju rozrusuje a odputava,.... skusenost hovori, ze co ma ,,napozerane,, zvlada bez problemov,... tak snad jej to, ze do toho cez prazdniny pozrie bez tlaku,... pomoze, nutit ju nebudem.... a ano zo stresu mava aj ona take stavy,... ze na vracanie, mdlo,... prosto nevie pracovat so stresom,... dakujem 🙂

petkavka
18. jún 2025

Toto mi tiez rodicia urobili -ze cele prazdniny ma nutili sa ucit a skoro kazdy den o tom hovorili-doteraz to vnimam ako traumaticky zazitok. Je premiantka preboha. Tak jej tu pohodu sprav aspon cez prazdniny a dohodnite sa, ze sa o tom nesmie rozpravat. Pracujem s nadanymi detmi. Dokazu sa mega intenzivne sustredit a potom potrebuju prestavku. Takze po prazdninach pon-stvrtok intenzivna priprava.piatok-nedela zakaz ucenia.

demografka
18. jún 2025
@mvo

@demografka srdecne dakujem, ich skolsky psycholog - uvidime, budu mat teraz v juni prave nejake poradenstvo v skole,...... je naozaj velmi vnimava, a vela veci ju rozrusuje a odputava,.... skusenost hovori, ze co ma ,,napozerane,, zvlada bez problemov,... tak snad jej to, ze do toho cez prazdniny pozrie bez tlaku,... pomoze, nutit ju nebudem.... a ano zo stresu mava aj ona take stavy,... ze na vracanie, mdlo,... prosto nevie pracovat so stresom,... dakujem 🙂

@mvo bezny problem nadanych a ctiziadostivych deti, aj moja sa musela ucit pracovat s tym, ze nemusi ist na 120%, ze nieco nevediet nie je zlyhanie, ze aj oddych je super... urcite nech si uzije prazdniny, kaslite na skolu teraz a uzivajte

mvo
autor
18. jún 2025
@petkavka

Toto mi tiez rodicia urobili -ze cele prazdniny ma nutili sa ucit a skoro kazdy den o tom hovorili-doteraz to vnimam ako traumaticky zazitok. Je premiantka preboha. Tak jej tu pohodu sprav aspon cez prazdniny a dohodnite sa, ze sa o tom nesmie rozpravat. Pracujem s nadanymi detmi. Dokazu sa mega intenzivne sustredit a potom potrebuju prestavku. Takze po prazdninach pon-stvrtok intenzivna priprava.piatok-nedela zakaz ucenia.

@petkavka je mi to luto, ze to bolo traumatizujuce

msnesquik
18. jún 2025
@mondolina

skľudni sa.

@mondolina ano, potom to tak dopada, lebo rodicia a ziaci nemaju k tomu normalny pristup...a ja tie vysledky vidim kazdy rok
Urcite by som hladala doucko od septembra, nech si je ista a mozno skusila techniku mindfullness na upokojenie

mvo
autor
18. jún 2025
@msnesquik

@mondolina ano, potom to tak dopada, lebo rodicia a ziaci nemaju k tomu normalny pristup...a ja tie vysledky vidim kazdy rok
Urcite by som hladala doucko od septembra, nech si je ista a mozno skusila techniku mindfullness na upokojenie

@msnesquik techniku sa ucit ko samouk nem zmysle, teda doporucujete aby absolvovala kurz? je to pre deti prospesne? mate skusenosti?

mondolina
18. jún 2025
@msnesquik

@msnesquik
čo je normálny prístup? učiť sa cez letné prázdniny? 🙈 to určite.

dananov
18. jún 2025
@mvo

@dananov ano na odreagovanie sa, chodi na motokary 🙂 je to akademia, mlady chalan ju trenuje,.... to ju od skoly odputava

@mvo to je super! berie to tak aj ona, že na to všetko zabúda? ak je to teraz také zlé, že má túto "tmu" tak sa to môže len vekom zhoršovať keď budú pribúdať starosti. Ak sa to nepodarí nejak zmanažovať vo vlastnej réžií skusila by som odbornú pomoc. Ak jej d všeobecný lekár výmenný lístok tak má 25 sedení z psychológom zadarmo a možno tam sa dostatnú na koreň problému. Hlavne nie viac učenia keďže to všetko ovláda a tam teda ten prolém nie je.

mvo
autor
18. jún 2025
@dananov

@mvo to je super! berie to tak aj ona, že na to všetko zabúda? ak je to teraz také zlé, že má túto "tmu" tak sa to môže len vekom zhoršovať keď budú pribúdať starosti. Ak sa to nepodarí nejak zmanažovať vo vlastnej réžií skusila by som odbornú pomoc. Ak jej d všeobecný lekár výmenný lístok tak má 25 sedení z psychológom zadarmo a možno tam sa dostatnú na koreň problému. Hlavne nie viac učenia keďže to všetko ovláda a tam teda ten prolém nie je.

@dananov ano, vzdy sa na tie motokary tesi, a po skonceni povie, ze super pocit,... sustredi sa na soferovanie, zlepsuje casy na kolo,...atd,... Ja som ju nemala v plane cez prazdniny dusit kazdy den ucenim, ako tu pisu niektore zeny 🙂 ... iba, pre jej pokoj, aby tie testy presla -cvicne, videla formulovane otazky, aby si ich spravila zopar,...a prestal to byt pre nu strasiak, ze to nespravi, pre nic ine.... a aby bola v pohode,... ... nie zeby som ju chcela dusit testami cez leto, mame ucenia plne zuby cez skolu, a to obe 🙂 Testy boli v zlave a su aj skladom, ked bolo pred testovanim,.... neboli

mvo
autor
18. jún 2025
@mondolina

@msnesquik
čo je normálny prístup? učiť sa cez letné prázdniny? 🙈 to určite.

@mondolina zena, boze naco vy vobec reagujete? pomahate sebe?

mondolina
18. jún 2025
@mvo

@mondolina zena, boze naco vy vobec reagujete? pomahate sebe?

@mvo
lebo si sa pýtala? a monitor sme mali pred rokom?
pracujte na zvládnutí stresu, nie na učení toho čo vie. kľudne aj cez prázdniny😉